Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elbukták a szlovákok a zakopanei liftek fejlesztését

2013.02.26. Bata Attila

Elbukták a szlovákok a zakopanei liftek fejlesztését A szlovákokat nagyon, másokat talán kevésbé lepett meg a lengyelek döntése, zakopanei síliftek privatizációjáról. A sokáig csak egyedül pályázó, a Tátra szlovák hegyeit üzemeltető TMR céget a lengyelek nem engedték a következő fordulóba, így nem kerülnek szlovák kézbe a helyi liftek.
Érdekes fordulatot vett a régóta húzódó történet. A veszteségekkel küzdő lengyel államvasutak az előző évtizedek örökségét szerette volna a rendbe hozni. Régi szokás szerint, a vasúthoz tartozik a legtöbb zakopanei sílift üzemeltetése, a vasút saját cégén, a Lengyel Kötélvasút Társaságon (PKL) keresztül. Az lifttársaság ugyan nyereséges, de a lengyel vasút nem, és az értékesítéssel nemcsak a főprofilhoz nem tartozó tevékenységtől szabadulhatnának meg, hanem a privatizációból befolyó pénz is jól jönne az adósságok csökkentésére.

2011 nyarán dőlt el, hogy a lifttársaságot privatizálják, bár osztrák érdeklődőkről is lehetett hallani, de a szlovákok kívül igazán senki sem érdeklődött. Szlovák részről az ország legnagyobb turisztikai vállalkozása, a TMR nyújtotta be ajánlatát. A TMR komoly név a szakmában, az Alacsony- és a Magas-Tátrában számos síterepet (Tátralomnic, Csorba-tó, Jasná stb.), szállodát és aquaparkot is üzemeltetnek. Érdeklődésük a Magas-Tátra lengyel oldala iránt természetesnek mondható.

A tender határideje már tavaly lejárt volna, de a szlovákokon kívül senki sem pályázott, így a lengyelek kénytelenek voltak rádöbbenni, hogy így könnyen szlovák kézbe kerülhetnek a liftjeik. A pályázat határidejét meghosszabbították a tavalyi év végéig, és nekiláttak hazai cégeket keresni és összeállítani a pályázatokhoz. A pályázat előminősítési eredményét február elején jelentették be, vagyis annak a hat pályázónak a nevét, akik továbbjutottak a következő körbe. Nagy meglepetésre a szlovák cég nem volt a továbbengedett hat pályázó között.

A szlovákok természetesen teljesen ledöbbentek a hírtől. Pályázatukat közösen adták be négy Lengyel-Tátrában található önkormányzattal, szerintük messze ez volt a legerősebb pályázat és ők az egyetlenek, akik legalább tapasztalattal rendelkeznek a síterep üzemeltetés területén.

A dolog pikantériája, hogy a TMR tavaly októberben bejegyeztette magát a varsói tőzsdén, bedobta a közös rendezésű 2022-es téli olimpia ötletét is, még egy alagút fúrását is megpendítették Csorba-tó és a lengyel rész között, vagyis komoly offenzívát indított Lengyelország irányába. A szlovák-lengyel közös rendezésű olimpia sorsa ezután érdekes téma lesz majd, hiszen a lengyelek az egész szlovák Tátrát uraló céget, akik nélkül nem lehet közösen pályázni, már az elején kipenderítették, így nem lehet konkurencia a hat továbbjutatott lengyel cégnek.

A privatizáció tehát a szlovákok nélkül folytatódik. A helyiek nagyon remélik, hogy a győztes tényleg komoly fejlesztésekbe fog majd, mert a szlovák oldal (Poprád és Jasná) már eddig is túl sok lengyel síelőt csábított el a zakopanei állapotok miatt.

KOMMENTEK
merida | 2013.02.26. 08:36
Elég "magyaros" íze van a történetnek még úgy is, hogy nyilván nem ismerjük a pontosabb (fontosabb) részeket. Egy veszteséggel működő vállalat el akarja adni a nyereséget termelő divizíóját. Ezt még csak megérteném bár már ez is rossz döntésnek látszik. Persze csak akkor nem ha értéke felett tudja eladni.
Lehet inkább az államvasutat kellene eladniuk :D
Bata Attila | 2013.02.26. 15:11
Mivel már így is elég hosszú a hír, sajnos sok minden kimaradt belőle. A vasút milliárdos veszteséggel (zloty) küzd, a lifttársaság 10 milliós nagyságrendű nyereséget termel évente. Ez arányaiban nem sokat segít a vasútnak. A szlovákok állítólag 500 milliót ajánlottak, ez már jó jött volna a vasútnak.

A "magyaros" részről az jutott eszembe, vajon ugyanígy jártak volna a szlovákok, ha pl. Bánkútat akarták volna fejleszteni? :)
százas | 2013.02.26. 19:34
Lengyelek szájából még nem sok dicsérő szót hallottam a szlovákokról. Talán ok lehetett ez is, bár az üzletben szerintem ez nem számít.
dredd | 2013.02.27. 10:25
Remélem jönnének Bánkútra is, mi minden képen jól járnánk :-)!
sazsolti | 2013.02.27. 15:25
A rossz értelemben vett nacionalizmus még mindig akadályát képezi az unión belüli jó üzleteknek...
BobésBobek | 2013.02.28. 10:20
Szerintem ez érdekes kérdés, ha nincs nemzet érdek és mindenki mindent elad akkor az ember a saját országába cseléd lesz, ( ez van Magyarországon). A Lengyelek úgy néz ki ezt nem akarják. Egy külföldi cégnek csak a saját profitja érdekli és más nem, ezért van az Magyarországon, hogy a cégek nem nagyon támogatnak semmit. Mert nincs személyes kötődésük.

Szállástippek
AKCIÓ
Willa Cztery Pory Roku
Hangulatos 33 szobás szállás Zakopane közelében, csendes helyen, szép kilátással a Tátra hegyeire 1-5 fős fürdőszobás szobákkal, reggelivel és ebéddel foglalható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.