Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Francia lavinabalesetek: három halott

2016.01.13. 2016.01.14. Bata Attila | frissítve: 2016.01.14.

Francia lavinabalesetek: három halott Miután hatalmas havazás érkezett meg a hegyekbe, több lavinabaleset is történt Franciaországban. A legsúlyosabb tegnap Les 2 Alpes síterepén történt, ahol egy lezárt pályán síelő csoportot vitt el a lavina, itt hárman vesztették életüket. Tignes és Avoriaz terepéről is érkezett hír lavinabalesetről.
Három síelő meghalt ma délután a Les 2 Alpes síterepén. A lyoni Saint-Exupéry sporttagozatos középiskola diákjait, tíz fiatalt és tanárukat elsodorta egy lavina a Francia-Alpokban, Grenoble közelében. A diákok közül ketten életüket vesztették. Szintén életét vesztette egy eredetileg ukránnak feltételezett állampolgár is - ő nem tartozott az iskolai csoporthoz.

A baleset szerda délután 16 óra előtt következett be. Az eddigi feltételezések szerint a lavina 2800 méteres magasságból indult el és a síelőket a lezárt, fekete pályán (Bellecombe) körülbelül 2400 méteres magasságban kapta el. Szemtanúk szerint a tiltás ellenére sokan síeltek a lezárt fekete pályán egész nap. A pálya hóhiány miatt a szezonkezdet óta le van zárva. A francia sajtóban sokan értetlenül fogadták, hogy a tanár egy lezárt pályára vitte a csoportját.

A mentőbizottság tegnap este 11-kor kiadott utolsó jelentése szerint a balesetnek 3 halálos és egy súlyosan sérült áldozata van. Ez azért fontos, mert egész délután különböző számok keringtek az eltűnt síelők számáról. Időközben arról is szólnak a hírek, hogy az eredetileg ukrán állampolgárnak jelzett áldozat állampolgársága még nem teljesen bizonyított. A hatóságok szerint külföldi (nem francia) áldozatról van szó, de az állampolgársága még nem tisztázott.

Tignes síterepén egy pályán kívül síelő (közel az egyik fekete pályához) vendéget sodort el a lavina. A síelőt a közeli tóba sodorta a hótömeg, innen kellett kimenteni. Komolyabb sérülése az ijedségen kívül nem történt, erősen kihűlt állapotban kellett orvoshoz vinni.

Webkamera képe a baleset idején. Tignes, Le Lac rész. A hegyoldalon látható a lavina nyoma, alatta a tó, amelybe a lavina sodorta a síelőt. Bekarikázva a mentőhelikopter.
Webkamera képe a baleset idején. Tignes, Le Lac rész. A hegyoldalon látható a lavina nyoma, alatta a tó, amelybe a lavina sodorta a síelőt. Bekarikázva a mentőhelikopter.
Szintén szerencsés lavinabaleset történt Avoriaz síterepén, de itt már a megnyitott pályára zúdult a hótömeg. Tegnap nem sokkal 14 óra előtt egy 400 méter hosszú és 100 méter széles lavina érkezett 2200 méteres magasságban egy kék pályára. A pálya nyitva volt a nagyközönség előtt, ezen a részen még korábban sosem fordult elő hasonló eset. Hat síelőt kapott el a lavina, közülük egyik szenvedett kisebb sérüléseket. Szerencsére a baleset pillanatában kevesen síeltek ezen a részen.
KOMMENTEK
Rossi | 2016.01.14. 16:57
Tignes-ben az az egyik legkritikusabb pont, nagyon sok lavinabaleset volt már a tó feletti részen és általában be is sodorja a tóba a síelőket. Les 2 Alpes-ban a Bellecombe rész nagyon csábító, szuper rész, mi is csapattunk arra friss hóban (nyitva volt a pálya), bár ilyenkor az alsó fekete pályák melletti rész is bőven jó lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.