Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Francia szezonkezdet, egyelőre még csak sífutóknak

2022.11.08. Bata Attila

Kisebb késésekkel, de nagyjából az előző évek menetrendjének megfelelően nyílnak meg a gleccserpályák az Alpokban. A francia síelőknek lehet hiányérzete, hiszen itt még nincs szezonkezdet a gleccsereken, bár a sífutók hétvégén megkezdhették a szezont.
Kép: Bessans
Kép: Bessans
Két gleccser, Tignes és Les 2 Alpes, az előző években már fogadott síelőket októberben és novemberben, az idén ez nem így alakult. Mindkét síterep már október elején bejelentette, hogy elmarad az őszi síelés.

Hétvége óta a franciák nem maradnak sípálya nélkül, vagyis akik a lesikló léceket vékonyabbakra cserélik. Bessans síterepe idén már ötödször kísérletezett a tavalyi hó eltárolásával és egyre jobban megy nekik. A tavalyi év 22%-os vesztesége után, idén a tavalyról eltárolt hó 17%-a olvadt el, a helyiek sokkal tapasztaltabbak lettek az évek folyamán.

Itt az un. snowfarming skandináv stílusával kísérleteznek. Nem hatalmas és vastag hószigetelő fóliákkal takarják le a hókupacokat, hanem fűrészporral, legalább 30 centiméter vastagon. Múlt héten a fűrészport eltávolították a hóréteg tetejéről, de gondosan külön kupacba rendezgetve, hiszen ezt jövőre újra fel tudják használni.

1700-1800 méteres magasságban 16 ezer köbméter havat őriztek meg tavalyról, amelyből egy kb. 3 kilométer hosszú sífutó-pályát tudtak építeni. Hírek szerint a hógazdálkodás teljes költsége elérte a 12 ezer eurót, amely még mindig olcsóbb, mint a hóágyúzás.
Az Euronews német nyelvű beszámolója a nyitásról, ahol versenyzők már megkezdték a havas edzéseket
Az alpesi síelés francia rajongóinak sem kell már olyan sokat várniuk. Az Alpok legmagasabban fekvő üdülőfaluja, Val Thorens, november 26-án kezdi meg a szezont. Az ismert francia síterepek nagy része december első, illetve második hétvégéjére tervezik a nyitást. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.