Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Halál St. Antonban: a sípálya "elnyelte" a snowboardost

2018.03.10. Bata Attila

Végzetes baleset történt csütörtökön az egyik legismertebb osztrák síterep, St. Anton egyik lezárt pályáján. Három brit snowboardos csúszott le a tiltott részen, és az egyikük egy nagyobb üregbe esett, fejjel lefelé, a kezeletlen pályán. A helyszínen életét vesztette.
Csütörtök délután, nem sokkal a liftek zárása előtt három brit snowboardos csúszott le a 86-os (Schindlerkar) pályán. Amikor a pálya laposabb részére értek, úgy döntöttek, hogy a meredekebb 87-es pályán, vagyis a síútnak jelölt Schindlerkar Steilhang nyomvonalán folytatják tovább.

Miközben áttértek a lezárt pályára, legalább 4 figyelmeztető, illetve tiltó táblát hagytak figyelmen kívül.

Mindhárman körülbelül egy ritmusban csúsztak le a mély hóban, de a jobb szélen csúszó snowboardos hirtelen bukott, ahogy belezuhant egy üregbe.

A 48 éves brit fejjel lefelé fúródott a hóba, egészen a térdéig, csak az alsó lábszára látszódott ki a hóból. Két társa próbált segíteni, először is eltávolítani a havat a fejétől, hogy levegőhöz jusson. Ezt nem sikerült időben véghezvinni, már csak akkor, amikor síelők is érkeztek a bajbajutott brit segítségére.

Az újraélesztés sikertelen volt, a helikopterrel a helyszínre érkező orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A múlt héten az észak-amerikai freeride terepeken leselkedő veszélyről, a fenyőcsapdáról (tree well) írtunk. A mostani esetben a németben Schneemaul jelenség okozta a snowboardos halálát. A jelenség hasonló a gleccserekhez, amikor egy hasadék keletkezik az összefüggő hótakaróban.

Pályán kívül az Alpokban egyre több ilyen eset történik. Ezeket a hasadékokat, nagyobb hézagokat a hóban szinte lehetetlen észrevenni egy nagyobb havazás vagy hófúvás után. Különösen nagyobb sebességnél.
A hat évvel ezelőtti pályán kívüli eset színhelye távolról. Kép: Alpinpolizei
A hat évvel ezelőtti pályán kívüli eset színhelye távolról. Kép: Alpinpolizei
Kezelt és karbantartott pályán ilyen baleset nem fordulhat elő, valószínűleg ez a pálya is okkal volt lezárva.
A hat évvel ezelőtti pályán kívüli eset színhelye közelről, jó időben. Kép: Alpinpolizei
A hat évvel ezelőtti pályán kívüli eset színhelye közelről, jó időben. Kép: Alpinpolizei
Érdekesség, hogy közel hat évvel ezelőtt ugyanezen a síterepen egy 55 éves belga nő zuhant egy ilyen hasadékba, amely 3,5-4 méter mély volt. Ő pályán kívül síelt. A belga túlélte az esetet, de önmagától nem tudott kimászni a mélyből. Az akkori mentésben részt vett hegyimentő szerint az ilyen töréseket a havazás utáni friss hóban nem lehet észrevenni. Az ember egyszer még a stabil havon síel, majd hirtelen elnyeli a mélység. Az utóbbi időben egyre gyakrabban történnek ilyen jellegű balesetek.
KOMMENTEK
bouquetk | 2018.03.10. 08:31
Hochkeil alatt találkoztam ilyennel decemberben. Igazából nem értem, hogy mitől vannak. Lehet, hogy úgy néz ki, mint egy spaltni, de egészen más oka lehet. Valaki hozzáértő magyarázza már el.
minerel | 2018.03.10. 08:54
Nem lehet, hogy igazából egy lavina indult volna meg valamikor de csupán megrogyott az oldal és a felső részen kialakúl egy ilyen "szakadás" aztán stabilizálodik az egész?
pinter14 | 2018.03.10. 09:45
A képen lévő törések mind lavinák, csak nem csúszott le teljesen a hó.
St. Antonba vagyok a télen extra sok hó esett idén, rengeteg a hasonló.
Stani | 2018.03.10. 11:17
Hószájas lejtőket jó esetben kerülni. Ez tulajdonképpen egy "abort" lavina (Gleitschneelawine), ami nem csúszott (még) le. Többnyire meredekebb (30 fok +) füves aljzatú terepeken képződik. Elnevezése onnan jön, hogy egy szájra hasonlít a távolból. Szemközti hegyoldalakról jól észrevehető, aktuális hegyoldalon fentről sokszor nehezen, csak túl későn. A fenti eset egyébként nem sípályán történt, hanem egy freeride útvonalon.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.