Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás a Pireneusokban: 3 nap alatt 2 méter hó hullott

2020.01.26. Bata Attila

Elvonult az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hóvihara a spanyol, andorrai és francia hegyekből. Nyomában boldog síterep-üzemeltetők ünneplik a frissen kapott méteres havat. Van, ahol csak most tudnak kinyitni először a szezonban.
Les Angles (Kép: Wadeck Gorak)
Les Angles (Kép: Wadeck Gorak)
Ahogy már írtuk, a legtöbb hó a Pireneusok-hegység keleti részén hullott le. A francia oldalon, de a határhoz nagyon közel található településen, Saint-Pierre dels Forcat (1580-1670 méter) 36 óra alatt 130 cm hó hullott, de akadt egy intenzív periódus is, amikor 10 óra alatt 60 centiméter havat kaptak.
Örülnek a francia síterepek
Canigou meteorológiai állomás (2160 m) hétfő reggel 25 cm "tavalyi" hóval várta a hóvihart és három nappal később már 220 centimétert mutatott a mérő, amely majdnem 2 méter friss havat jelent.
Wadeck Gorak: Ave Gloria: 2 méter hó 72 óra alatt
Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a síterep általában "kissé nagyvonalúbban" mérik a hóvastagságot. Les Angles síterepe közel három méter hóról számolt be, bár ekkora mennyiségnél már igazán nem érdemes centiméterekkel kukacoskodni. Bőven volt hó az biztos. Az egyik ismert profi freerider (Wadeck Gorak) gyorsan kihasználta a méteres havat és csodás filmet képeket tett közzé.
Andorra (Kép: Météo Pyrénées)
Andorra (Kép: Météo Pyrénées)
A hegyekben a közlekedés sem volt egyszerű. Itt tényleg 3-4 méter magas hófalak között kellett ismét megtalálni az országutat, ahogy ez a lenti képen is látszik.
Andorra pénteken, Port d
Andorra pénteken, Port d'Envalira, a hágóhoz vezető út takarítása kb. 2400 méteres magasságban
A spanyol (katalán) oldalon Vallter 2000 síterepének üzemeltetői szerint valamikor a 2000-es évek elején hullhatott ennyi hó. A havazás már csütörtökön véget ér, de annyi hó hullott, hogy a lifteket ki kellett ásni a hóból. Ahogy a képen látható a fedett varázsszőnyeget teljesen betemette a hó, de az ülőlift néhány széke is beragadt a mély hóba. Az üzemeltetők szerint a völgyben (1959 méteren) 180 cm, még a hegyen (2535 méteren) 220 centiméter hullott. Ha minden jól megy, akkor vasárnap már végeznek az előkészületekkel és ismét síelőket fogadhatnak.
Vallter 2000 síterepe
Vallter 2000 síterepe
Vallter 2000 síterepe
Vallter 2000 síterepe
Más spanyol síterep is profitáltak a havazásból. Több síterep is ezen a hétvégén nyit ki először a szezonban, más síterepek pedig végre újabb pályákat és lifteket tudnak beüzemelni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.