Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás és napsütés váltja egymást az Alpokban

2019.03.06. Bata Attila

A szokásosnál enyhébb februári időjárás március elején is folytatódott az Alpokban. A jó hír, hogy az északi oldalon eddig két hidegfront hozott havat a magasabb régiókban. Mától ismét napsütés, de újabb havazás is készülődik.
Ischgl, Ausztria, havazás után
Ischgl, Ausztria, havazás után
A múlt heti februári hőmérsékletrekordok után (Svájcban 12 mérőállomáson dőlt meg a februári melegrekord) pénteken havazás érkezett az Alpok északi oldalára, kisebb mennyiségű hóval. Utána ismét visszatért a tavasz, amelynek hétfő estétől egy újabb havazás vetett véget.
Les Arcs, Franciaország, havazás után
Les Arcs, Franciaország, havazás után
Ezúttal a svájci-francia határ közelében található síterepek kapták a legtöbb havat, kb. 20-30 cm vastagságban. Ausztriában is havazott, nagy magasságban Salzburgtól a tiroli gleccserekig kb. 5-20 cm hó hullott.
Katschberg, Ausztria. A síterep 20 cm friss hóról számolt be.
Katschberg, Ausztria. A síterep 20 cm friss hóról számolt be.
Mától az északi oldalon támad a főn, így teljes napsütésben zsugorodhat a frissen hullott hó. A déli oldalon ezzel szemben végre tél lesz, de csak az Alpok nyugati oldalán. A dél-francia hegyektől a Svájci-Alpokig, nagy magasságban, a hegygerinchez közeli déli részeken akár 30-50 cm hó is hullhat csütörtök estig.

Gastein, Ausztria, havazás után
Gastein, Ausztria, havazás után
Szerda este Svájcban az északi oldalon is elkezdődik egy gyenge havazás, amely Ausztria északi oldalára is átjut, ahol a csapadék kb. 1500 méter felett havazás formájában érkezik csütörtökön.

A változékony időjárás marad a héten. A következő hét érdekesen néz ki jelen pillanatban. Több modell is az időszakhoz képest jóval hidegebb időjárást jósol az Alpokra (is). Ez még természetesen ebben a pillanatban a jóslás kategória, de érdemes nézegetni az előrejelzéseket és akár tervezni a síelés a március 15-i hosszú hétvégére. Jövő hét elején már valamivel okosabbak leszünk.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.