Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás Szlovákiában, Chopok elérte a 2 métert!

2022.02.08. Bata Attila

Az elmúlt napokban folyamatosan havazik a szlovák hegyekben, átlagosan 20-50 cm friss hó érkezett a síterepekre. Chopokon a természetes hóréteg vastagsága már átlépte a kétméteres határt.
Kubinská síterepe (Kép: Foto Live Web)
Kubinská síterepe (Kép: Foto Live Web)
Chopokon beindult a havazás a héten. Egy hét alatt kb. 80 centiméterrel hízott meg a hóréteg vastagsága, és tegnap estére már elérte a 203 centimétert, idén először. Fontos tisztázni, hogy nem a síterep által közétett hójelentésről beszélünk, hanem a meteorológiai állomáson (2008 m) mért adatról.
Chopok-dél. webkamera tegnap
Chopok-dél. webkamera tegnap
A többi, sípályák közelében található, szlovák meteorológiai állomásokon is szépen gyarapodott a hóréteg az elmúlt napokban. A Lomnici-csúcson már 249 cm, Csorba-tónál 104 cm és Telgárt mellett 38 cm vastag a hó. A pályák tehát felfrissültek az utóbbi napokban. Az már kevésbé jó hír, hogy a havazás jelentős széllel érkezett, így több síterepen sem üzemeltek az ülőliftek, valamint a közlekedésben is fennakadásokat okozott a hóvihar.
Felsőhági (Vyšné Hágy) - Magas-Tátra (Kép: Silvio DrumandBass Pašmik)
Felsőhági (Vyšné Hágy) - Magas-Tátra (Kép: Silvio DrumandBass Pašmik)
A lavinaveszély is megerősödött az elmúlt napokban, jelenleg két régióban, a Nyugati (Liptói)-Tátrában és a Kis-Fátrában is a második legmagasabb figyelmeztetés, négyes fokozat van érvényben. Rohács síterepéhez közeli Zsári-völgyet a Liptói-Tátrában lavinaveszély miatt lezárták, a hegyimentők szerint a 190 cm vastag hóréteg bármikor megindulhat.
A Zsári-völgyet lezárták (Kép: Horská záchranná služba)
A Zsári-völgyet lezárták (Kép: Horská záchranná služba)
Krusetnica, Zsolnai-kerület, hóhelyzet
KOMMENTEK
andrewboy | 2022.02.08. 08:46
A videon látható túrázást én is kipróbálnám, nagyon tetszik! Bár lenne nálunk is ilyen természeti adottság adottság. (nem úgy mint a 2 nap alatt elolvadó hó ... )
Rolitúra | 2022.02.08. 09:37
Kétnapos síelés Chopokon! Gyere velünk Te is! :) https://rolitura.hu/chopok-sieles/
kócos | 2022.02.08. 12:14
Jobb, mint egy elsőosztályú krimi a TV-ben. Harapni lehet a havat! 1:56-nám mintha magamat látnám Galyatetőn 5 cm-es irtómély hóban!
Pz84 | 2022.02.08. 12:37
Azon filóztam a videó nézése közben, hogy ezekkel a sífutó lécekkel lejtmenetben meg lehet állni valahogy, vagy az az alap hogy el kell dőlni? :) Soha nem volt még ilyen léc a lábamon, viszont ez a fajta túrázás tetszene, teljesen más feeling lehet mint egy ratrakolt pályán felliftezni majd lecsúszni.
WAndrea | 2022.02.08. 13:03
Pz84: Mi sokszor sítúráztunk már így sífutóléccel (pl. Nagyhideg-hegyre, Donovaly környékén, Skalkán, Ausztriában a Rittisberg körül + a Dachstein alatt stb.) és tényleg nagy élmény! Ugyanúgy lehet hóekével fékezni, mint a lesikló lécekkel, ha pedig nyomban van a két léc akkor félhóeke: az egyik lécet kiveszed a nyomból és hóekézel a nyomon kívül. Persze egész más a sebességérzet, mivel labilisak a keskeny lécek, és jó nagyokat lehet esni, ha felgyorsulsz, szóval a kontroll itt is nagyon fontos.
moti | 2022.02.08. 19:43
Valakinek van infója,hogy mostanában hétvégén mennyire jellemző a tömeg a szlovák pályákon?pl.Lomnic
kócos | 2022.02.08. 20:23
Nekem, eddig a sífutóléccel csak elesni sikerült. Az is igaz, hogy lassan megtanulok felállni. De ami itt látszódik az izgalmas, szép, érdekes és kipróbálandó! Úgy, hogy: Uccu neki!
Sneider Tamás | 2022.02.08. 20:43
https://youtu.be/qhF-rvx5gn8 Pont itt és pont ilyen időben síeltünk tegnap Orava Snow síterepen. Négy éves kisfiammal egyszer elég volt lejönni. Most is esik a hó, de a szél most mérséklődött.
kócos | 2022.02.08. 20:46
Nekem, eddig a sífutóléccel csak elesni sikerült. Az is igaz, hogy lassan megtanulok felállni. De ami itt látszódik az izgalmas, szép, érdekes és kipróbálandó! Úgy, hogy: Uccu neki!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Liptov csillagcsillag
Hotel Liptov, retro Hotel Chopok északi oldalán, a A3-Grand kabinos közelében 2-4-6 fős szobákkal. A legközelebbi sípálya (10a) 350 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata Zázvor
Skandináv típusú, fából épült turistaszállás Chopok/Jasná sípályáinak déli oldalától 1300 méterre. Szobák közös fürdőszobával és apartmanok saját fürdővel. Szolgáltatások: reggeli, bár/étterem, társalgószoba, sítároló, síkölcsönző, parkoló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.