Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazásra és lehűlésre várnak a környék síterepei

2024.02.12. Bata Attila

Ugyan a hétvégén havazott az Alpokban, de jobbára a messzebb található síterepeken. Újabb havazás, de leginkább egy erőteljes lehűlés ráférne az európai síterepekre. Erre sajnos kevés az esély a következő napokban, azonban dübörög az iskolai síszünet a legtöbb alpesi országban.
Hétvégi havazás, Foppolo, Olaszország
Hétvégi havazás, Foppolo, Olaszország
A hétvégén az Alpok távoli részén, a Nyugati-Alpokban havazott, az olasz-francia határ mentén. Sajnos az olasz Aosta-völgy vagy a francia Mercantour régió kissé messze van egy hirtelen síelés megszervezéséhez és ott is nagyon magasra kell menni a jó hóviszonyokért. Helyszíntől függően 50-80 cm friss hó hullott, Olaszországban még a Nápoly alatti Calabria tartomány 1900-as hegyei is befehéredtek.
Hétvégi sítúra, Foppolo, Olaszország
A Dolomitokban 2000 méter felett szinte mindenhol legalább 1 méter a természetes hóréteg vastagsága, de ilyen magasságokban nem lehet az egész napot végig síelni. Az alacsonyabban található síterepek számára már hetek óta tart a vesszőfutás. Miközben a magasabb részeken hetente hullott néhány centiméter friss hó, lenn jobbára eső áztatta a pályákat. A legnagyobb gond síszünet idején, hogy nincs elég hideg a hóágyúk beindításához, így 1500 méter alatt jobbára már csak egyre vékonyodó fehér csíkokat látunk a szürke hegyoldalakon.

Franciaországban ezen a héten indul a síszünet. Az alábbi videóban Les Menuires (Három-völgy) turisztikai hivatalának vezetője nyilatkozik, hogy a fenti pályákon rendben van a hó, lentebb már problémás. A síszünetre nem utolsó percekben foglalnak a családok, így a környék szállásainak a 90%-át már lefoglalták a következő négy hétre.
Les Menuires, érkeznek a síszünet első vendégei
A lefoglalt szállásokat ritkán mondják vissza. Végre együtt lehet a család, legfeljebb a programok módosulnak. Mint például Alsó-Ausztriában. A síszünet első hetében 20%-kal kevesebben mentek el a síelni a korábbi évek átlagához képest, de a termálfürdők igen erős vendégforgalommal szembesültek.

Szlovákiában sem ideális a hóhelyzet. A hétvégén újabb hatalmas csapadékzóna áztatta a síterepeket. Itt is minél magasabbra érdemes menni, bár ott sem fenékig tejfel az élet, kivéve, ha a gyakori sűrű ködöt nem számítjuk annak. Tegnap 24 óra alatt közel 100 mm (95,6) eső hullott Jasná völgyében. Ha ez a csapadékmennyiség havazásban érkezik, akkor elég stabil szezon elé néztünk volna. Az alsóbb részeken már érződik az eső és az enyhülés hatása, míg fenn az eső helyett napok óta havazik. Igaz kisebb mennyiségben, de az elmúlt napokban 25-30 cm friss hó hullott, Chopok tetején ma reggel már 265 cm havat mértek.

A következő napokban kedvező változás nem várható, marad az évszakhoz képest enyhe idő. Hétvégére érkezhet egy gyengébb lehűlés, de erről még korai jósolni. Abban bízhatunk, hogy lesz még idén tél, az elmúlt szezonokból találunk példát havas márciusra, sőt tavaly például áprilisra is. És ne feledjünk a tavaszi ünnepeket! Március 15. idén háromnapos hétvége, és húsvét is március végére esik.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Ski - Zahradky
2022-ben felújított, egykori retró hotel Chopok-észak Zahradky részén, 50 méterre a sípályáktól és a 6 személyes ülőlifttől 40 szobával és szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Srdiecko csillagcsillagcsillag
A 2018-ban felújított Srdiečko (Szívecske) hegyi szálloda egyike a kevés pályaszállásoknak Chopok déli oldalán! A wellness központtal rendelkező hotel a 4-üléses Srdiečko völgyállomástól 50 m-re várja vendégeit modern szobáival.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.