Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Helyzetkép: nincs tömeg az osztrák sípályákon

2022.01.20. Bata Attila

Január második fele még a régi, szép, un. járvány előtti időkben is kevesebb vendéget hozott az osztrák sípályákra. Az idén azonban néhány további tényező miatt még a szokásosnál is kevesebben csúszkálnak a legtöbb osztrák sípályán.
Webkamera (Kép: Region Bad Kleinkirchheim)
Webkamera (Kép: Region Bad Kleinkirchheim)
"Jännerloch" egy évek óta, lassan már unalomig használt kifejezés az osztrák turizmusban. Ezzel arra utalnak, hogy januárban pang a piac, kevesebb vendég jön. A szezon egyik kedvenc időszaka a karácsonyi ünnepek és az új év, utána azonban februárig várni kell a következő teltházra. Idén január eleje sem alakult a régi szinten, hiszen a szovjet utódállamokból sokan megfelelő oltások hiányában nem jöhettek az ortodox karácsonyt a havas hegyekben ünnepelni.

Ausztria korábban "elriasztotta" a holland, brit, dán és norvég turisták nagy részét a túlzott szigorával. A legnagyobb ütést azonban a németek vitték be az osztrákoknak egy héttel ezelőtt, amikor Ausztriát újra a turisztikailag nem ajánlott, járványszempontból magas kockázatú országok közé sorolta. Ez sok németnek már az utolsó csepp volt a pohárban. Mivel a síelésről nem mondtak le, inkább átfoglaltak, leginkább az amúgy is engedékenyebb Svájcba. Svájc pedig köszöni szépen és él a lehetőséggel. Már múlt héten elárasztották a németek a svájci síterepeket, ahol rekordokat dönt a forgalom.
Ski amadé: tömeg nélkül
Az osztrák szállodások most irigykedve néznek svájci kollégáikra. Egy viszonylag tisztességes ünnepi forgalom után januárra a legtöbben 20-30%-os foglaltsággal rendelkeznek, amellyel nem lesz egyszerű túlélni a januárt.

Közel 20 osztrák síterep válaszolt kérdőívünkre a januári forgalommal kapcsolatban. Az látszik, ahol a fenti országok turistáira alapoznak a szezonban, ott most ritka kincs a külföldi vendég. A németek elmaradása hatalmas csapás, hiányuk szinte a magyar határhoz közeli síterepekig érződik.

Egy olvasónk írta ma a Schladming fórumba: "Ami szembetűnő, hogy nagyon kevesen voltak, a liftekhez mindig rögtön be lehetett csúszni, még hétvégén is. Reggel, délelőtt a völgyekben nincs sor, az egyik nagy parkoló tök üres volt, gondolom érdeklődés hiányában lezárták. A kevés embernek köszönhetően a pályák is jobban tartották magukat a szokásosnál. A hüttékben pedig nem kellett vadászni az ülőhelyekre."

Korábbi szezonokra emlékeztető forgalmat sok helyen csak a hétvégeken tapasztalnak, vagy azokon a helyeken pl. Aflenz, ahol eddig is inkább a helyiekkel számolnak. "Nálunk nincsenek zárt liftek, csak 1 ülő- és 5 húzólift, ezért a vendégek szívesen jönnek, mert nem kell maszkot hordani. Elégedettek vagyunk a tavalyi és az idei forgalommal is." - nyilatkozta Aflenz-Bürgeralm képviselője. Csütörtöktől vasárnapig üzemelnek minden nap, igen kedvező árakkal, februártól pedig már naponta.

"A szokásosnál egyharmaddal kevesebb vendég van a sípályákon. Minden nap nyitva vagyunk, amikor az időjárás engedi, nem tervezünk lezárni lifteket. Az egész szezonra nagyjából 1/3-1/4 forgalomkieséssel számolunk - nyilatkozta Tauplitz képviselője. Hasonló adatokat említett Planneralm vezetője is, aki hozzátette: "Sok az egynapos vendég, és nagyon hiányoznak a diákcsoportok. Egy lifttel kevesebbet járatunk, de a működőkkel minden pálya elérhető és a magas fekvésnek köszönhetően idén is kiválóak a hóviszonyok".

Néhány síterep hétközben csökkentett üzemmódban fogadja a vendégeket, csak a legfontosabb lifteket indítják be. Az eltérő helyzet miatt érdemes az adott síterep honlapját tanulmányozni a jelenlegi kínálatról. Van, ahol mennének a liftek, de hiányoznak az alkalmazottak. Ahogy a szállodákban, úgy a síterepen is megcsappant a külföldi szezonmunkások száma, így néhány lifthez egyáltalán nem tudnak alkalmazottakat állítani.
Kedvezményes bérletárak Schladming környékén
Kedvezményes bérletárak Schladming környékén
Végül két jó hírrel zárjuk ezt a helyzetjelentést. Akik megfelelnek az osztrák járványügyi szabályozásnak, azok most nagyon jókat tudnak síelni a szomszédban a legtöbb síterepen és a szállásfoglalásnál sem lesz gondjuk. Számos síterepen kedvezményesen lehet síelni. Pl. Pitztal-gleccseren mindenki 20%, Schladming környékén minden második síelő kap 20% kedvezményt. A pályák jók, újabb havazás érkezik a napokban, a nagyobb tömegre még várni kell.

A másik jó hír, hogy ez az állapot a szállásadók és a síterepek részére is véget ér hamarosan, hiszen február elején már kezdődik a háromhetes osztrák iskolai síszünet, amely a szezon legfontosabb időszaka. Jelenleg a februári foglalási adatok biztatók, és ha a járványadatok a kórházakban nem romlanak jelentősen, akkor nem marad el az osztrák családok szokásos síszünete.
KOMMENTEK
olah richard | 2022.01.20. 06:51
Zárjanak csak egy brutálisan deficites szezont. Nagyon megérdemelnék az idióta hozzáállásuk miatt...
attilakovi | 2022.01.20. 07:21
Biztato elojelek a mi szempontunkbol.
Jon a ho, ember nincs, szallasbol boseges a valasztek.
Kitzbuhel szinte fel aron kinalja a szallasokat.
Jovo penteken irany Tirol.
hidimiklos | 2022.01.20. 08:30
Egyek meg az osztrakok, amit foztek.
charlesmurcso | 2022.01.20. 08:53
Amíg ez a hiszti van náluk, én sem fogom növelni a tömeget
lazacka87 | 2022.01.20. 09:52
Érdekes ennek a két elég eltérő "nézőpontnak" a megjelenése. Én azok közé tartozom, aki örül a pozitív hozadékoknak: kevésbé tömött pályák, szinte nulla várakozás a lifteknél, délután is használható pályák még a völgyben is. Plusz a hüttékben is kellemes, hogy nem kell megküzdeni a tömeggel. Persze kérdés, hogy ez a mostani helyzet mennyire átmeneti, illetve hogy kihat-e majd az egész osztrák síszektorra.
HofEE | 2022.01.20. 12:23
Nincs min csodálkozni. Az össze vissza átláthatatlan korlátozásaikkal meg a síelök szivatásával könnyen beáll egy ilyen helyzet. Az már csak hab a tortán hogy mindenhol drasztikusan emelkedtek a jegyárak, lassan már nincs olyan kisebb síterep sem ahol a napijegy ára 3-assal kezdödik, ja és ezért az árért félig nyitott pályákat kapsz. Èn Ausztriában lakom 11 éve és hallom több helyitöl is akik panaszkodnak mennyire luxussá kezd válni nekik is a síelés. Èn meg egyre inkább eljátszom a gondolattal, hogy több napos csúszást inkább hosszú utazás árán de más országban tegyek.
bitera | 2022.01.20. 13:34
En meg ugy vagyok vele, hogy amig a palyakra megy a plebs, addig nekem jo azokon kivül es meg felvonora sincs szüksegem. BTW a sieles sosem volt olcso mulatsag (egyetertek, hogy sok osztrak is obegat a dragasag miatt) es ez a klimavaltozas miatt csak egyre rosszabb lesz. Azert zarojelben hozzataszem, hogy itt nem fogjak az etolajat es a csirkefarhatat hatosagi aron adni azert, mert ez a szezon se lett olyan, mint amilyennek lennie kellett volna...
HPali | 2022.01.20. 16:15
A sztoriban a német szabályozást nem értem, mitől kockázatosabb Ausztria, mint Svájc.
Daddy | 2022.01.20. 18:52
Nem tudom sajnálni őket. Így jár az az ország amely ilyen vezetőket választ. Remélem, hogy a következő választás során a - legalább a síelésből élő illetve a síelni szerető - polgárok gondolkodni fognak.
sazsolti | 2022.01.20. 23:48
Ma jöttünk haza Schladmingból, úgyhogy friss hírekkel tudok szolgálni.
Kétségtelen, hogy nincs tömeg, de ez tényleg jó annak, aki nem szeretne lépten-nyomon sielőket kerülgetni. Szállásunk a Dachstein alatt volt, az egész apartmanházban egyedül voltunk. Felettük, a Dachsteini kabinos melletti háromcsillagos hotelben minden előre lefoglalt szobát visszamondtak a németek, úgyhogy teljesen üres volt, néha még a síbusz sem ment el a végállomásig.
A bérletvételnél a kasszás kislány lepittyentette a telómon szereplő Qr kódot és már adta is a bérletet. A hüttékben minden asztalnál kontaktkutatás céljából szintén QR kódos regisztráció volt, de egyébként nem kellett maszkot viselni. Nem úgy a lifteken és a sorban állás közben. Mivel azonban a sor rövid volt és a lifteken sokszor csak a család ült ez sem volt túl problémás.
Februárra ez biztos változni fog...
Robin | 2022.01.21. 06:16
Én sem odaviszem majd a pénzem. Talán majd jövőre ha észbe kapnak a labancok és rájönnek arra hogy öngólt lőttek.
ledit01 | 2022.01.21. 12:05
1997-óta síel a család. Minden évben 2x kint voltunk. Az idén nem tudunk menni miattam,mert 2 Sputnyik 1 Pfeizer-rel nem mehetek. A férjemnek 3 Pfiezer-re van. Ő az elsők között kapott oltást , mivel krónikus szívbeteg, műtét után volt.. Egy háztartásban voltunk, ezért Nekem is fel kellett vennem az oltást.Én nem vagyok krónikus beteg ezért, azt mondták kevés a Pfeizer és Én nem kaphatok, egy napon egyszerre Ő Pfeizer-t Kapott én Sputnyikot. Azóta így vagyunk mi felemás család. Sebaj megyünk , de Ausztria kimarad. Megjegyzem erősebb ellenanyagom van, mint Neki.
Egér 64 | 2022.01.21. 13:10
ledit01 2 Sputnyik 1 Pfeizer-rel nem mehetek .....Grüner passt letöltöd és láss csodát zöld pipás vagy. Csak a 3. oltást nézi az meg Pfeizer
babeneba | 2022.01.21. 13:26
ledit01 - Nekem is ugyanez van (2 szputnyik, 1 pfizer), és vígan járok síelni. Grüner Pass zöld, egy pillantás, vagy egy katt, s már suhanok is. Nem néznek mást.
Ha esetleg van ellenanyag teszted a pfizer előtt, akkor törvényesen is OK, de eddig ezt tőlem még senki sem kérte...
Observer | 2022.01.21. 14:11
ledit01: ugyanez, amit az előttem hozzászólók is írtak. 30+ fős társaság kb. 2/3-a 2 "keletis" +1 "nyugatis" és a Grüner Pass gyönyörűen zöldet mutat, azzal pedig mindenhová beengedtek. De ha nem hiszel nekünk, hívd fel a kreischbergi kasszát és kérdezz rá :)
sazsolti | 2022.01.21. 14:16
Feleségemnek is két szputnyikja és egy Pfizer-ja volt és vígan sieltünk. Nem kérik részletesen az oltások mibenlétét.
ledit01 | 2022.01.22. 10:08
Köszönöm, hogy megírtátok.Van a Pfeizer elött ellenanyag tesztem es erős. Kipróbálom!
Cs.Attila72 | 2022.01.24. 22:03
Kedves sporttársak!Mielőtt örömködnénk a labancok nehézségein fogjuk fel,rossz hir ez az egész siszektornak.Az elkővetkezőkben látni fogjuk amint az ultrazőld német és európai vezetés letámadja az egész siszektort mert nem fér bele a csodálatos jővőképükbe.Ez csak az előszél...
Wolfe139 | 2022.01.25. 01:51
Határon is elég a Grünner passal a harmadik oltást bemutatni? Hallok olyat, hogy van, hogy kérik mind a hármat. Tudtok segíteni, mik a tapasztalatok?
L_Kati | 2022.01.25. 13:25
Sziasztok, szükséges a Grüner pass is? Nem elegendő az uniós covid igazolvány?
somo | 2022.01.25. 20:57
Sziasztok, Nem volt gond a határon sem. Csak annyit néztek, hogy a Grünner passban hanyadik oltás és meddig érvényes (2 keleti + pfizer)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Pension Sunseitn
Hangulatos, osztrák családi panzió a ramsaui fennsíkon 1100 méteren, nyugodt környezetben, 1 km-re a helyi sípályáktól, 8 km-re a dachsteini nagykabinos lifttől, 10 km-re Planaitól. Reggeli kérhető, kisállat hozható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenchalets Reiteralm
120 m2-es wellness faházak maximum 10 fő részére közvetlenül Reiteralm sípályáinál, a Schladming 4 hegy sípálya rendszerében. Minden ház 4 db hálószobával, nagy nappalival, több fürdőszobával és egyedi wellness szolgáltatásokkal kényezteti vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Tilly csillagcsillagcsillag
Családi vállalkozásként működő panzió 1-4 fős szobákkal, az Enns folyó völgyében, Tauplitz és a Schladming Sírégió között kb. félúton. Szolgáltatásai: ingyenes szauna, ingyenes Wifi, nyáron kerti medence, masszázs, kozmetika, lőtér, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.