Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hideg miatt kellett bezárni egy kanadai síterepet

2008.12.22. Bata Attila

Hideg miatt kellett bezárni egy kanadai síterepet Rendkívül alacsony hőmérséklet uralkodott az utóbbi napokban Kanada néhány részén. Az Alberta tartományban található Calgary melletti Olympic Park síterepet be kellett zárni, mert már olyan hideg volt, hogy nem lehetett a lifteket biztonságosan üzemeltetni.
Péntek délelőtt a sarkvidéki eredetű hideg miatt már mínusz 27 fok volt a legmagasabb napi hőmérséklet a kanadai síterepen, és ehhez viharos szél is társult. Az észak-amerikai síterepeken előszeretettel feltüntetett windchill index már mínusz 40 fokot mutatott. (A windchill egy hőérzeti index, amely hideg időben azt fejezi ki, hogy a testünk igazából hány fokosnak érzékeli az adott hőmérsékletet. Az előző példánál maradva, a hideg hőmérséklethez adódó 65 km/órás szél következtében a testünk olyan hideget érzékel, mintha mínusz 40 fok lenne.)

A síterep igazgatója szerint meglehetősen ritkán fordult eddig elő, hogy nagy hideg vagy viharos szél miatt teljesen le kellett zárni a síterepet. Egyébként ilyenkor az átlagos hőmérséklet fagypont körül mozog a síterepen. A hőmérséklet tovább csökkent a hétvégén, mínusz 30 fok alá süllyedt, jelenleg már mínusz 22 fokra emelkedett, és az előrejelzések szerint Karácsonyra már akár mínusz 13 fokig is enyhülhet az idő.

Kanadában egyébként a szokásosnál is hidegebb van, a leghidegebbet a Yukon folyó déli részén, Watson Lake mellett mérték, itt mínusz 46, 4 fokot mutatott a hőmérő, az ilyenkor szokásos mínusz 28 fok helyett. Ha már a hidegnél tartunk, akkor jegyezzük meg, hogy a világ leghidegebb településén, a szibériai Ojmjakonon, fokozatos csökken a hőmérséklet, és a hétvégén süllyedt először az idén mínusz 60 fok alá a hőmérséklet. A következő napokban itt is enyhülés várható, mínusz 53 fok körüli maximumokkal.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.