Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol lehet most az Alpokban síelni?

2013.10.30. Bata Attila

Mivel még október vége van, továbbra is csak a gleccsereken. A korábbi összefoglalókhoz képest a különbséget csak az jelenti, hogy most már egyre több gleccser nyitott ki és már négy ország (Ausztria, Franciaország, Olaszország és Svájc) összesen 19 síterepén lehet csúszni.

Franciaország

Itt jelenleg két terep üzemel, de a jövő héten már csak egy folytatja. Tignes már lassan három hete nyitva, de ezalatt történt egy-két érdekes eset. Pl. betört a pályára a lavina, vagy a síelőkre szaladt az egyik csákányos lift drótkábele. Az iskolai szünet idejére kinyitott Les 2 Alpes pályája is, de ez csak a szokásos, a francia őszi szünet alatti nyitva tartás, amelynek az utolsó napja most vasárnap.
Hintertux, Tirol, Ausztria, webkamera
Hintertux, Tirol, Ausztria, webkamera

Ausztria

Itt már mind az öt tiroli (Hintertux, Pitztal, Sölden, Stubai és Kaunertal) gleccser üzemel ezen felül a Mölltal és Kitzsteinhorn is megnyitotta a kapuit. Utoljára, október 12-től már a Schladming feletti Dachstein-gleccser is üzemel, de itt inkább a sífutópályák és a Park használható. Az alpesi pályák közül még csak kettő működik.
Stelvio (Kép: Pirovano Stelvio / Facebook)
Stelvio (Kép: Pirovano Stelvio / Facebook)

Olaszország

Sokáig a télen zárva tartó Stelvió-hágó pályáit lehetett csak használni. Itt már a vége felé közeledik a szezon, már csak ezen a héten lehet síelni. Az idei nyáron zárt be először Schnalstal (Val Senales) ideiglenesen, de ők már szeptember 21-én kinyitottak. Október 19-től újabb két gleccseren lehet síelni olasz földön. A szeptemberben pár hét karbantartásra bezárt Cervinia (a svájci Zermatt olasz oldala) nyitott ki újra, valamint a Tonale feletti Presena-gleccseren elbontották a havat takaró fóliát és megkezdődött a szezon. Cervinia eddig csak hétvégenként üzemelt, de november 1-től már naponta nyitva tartanak.
Diavolezza (Kép: Engadin St Moritz / Facebook)
Diavolezza (Kép: Engadin St Moritz / Facebook)

Svájc

Zermatt és Saas-Fee gleccserei állták a hobbisíelők és az ott gyakorló versenyzők rohamát eddig. Hozzájuk csatlakozott október 19-én az Engadin-St. Moritz feletti Diavolezza-gleccser és az Engelberg feletti Titlis gleccser. Ez utóbbi sajnos november 4. és 15. között tervezett karbantartás miatt nem üzemel. Október 26. óta pedig már a Gstaad feletti Glacier 3000 síterepén is lehet síelni.

Jelenleg tehát nyolc osztrák, öt svájci, négy olasz és két francia síközpontban, vagyis az Alpokban összesen 19 síterepen lehet síelni, csakis a gleccsereken. A hétvégén egy síterep végleg, kettő pedig ideiglenesen bezár, és ezzel lecsökken a jövő heti választék. Jelenleg úgy néz ki, hogy heteket kell még várni, amíg az első nem gleccser sípálya is megnyílhat.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.