Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Itt a tél! Folyamatos helyzetjelentés a környékről

2014.01.23. 2014.01.24. Bata Attila, Stánicz Balázs | frissítve: 2014.01.24.

Január utolsó hétvégéig kellett várni, hogy végre tél legyen itthon is. A következő napokban hideg és kisebb-nagyobb mennyiségű hó várható itthon és a környező országokban is. Csütörtök délutántól folyamatosan figyeljük a hóhelyzet alakulását, meglátjuk, tényleg megérkezik-e a tél valahára.

2014.01.24 – 13:31 Mélytél Salzburgban

Az osztrák időjósok szerint a legtöbb hó Salzburgban, Karintiában és a stájeroknál eshet. Jelenleg intenzíven havazik Kaprunban, ahogy az a képen is látható.
Szakad a hó - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Szakad a hó - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)

2014.01.24 – 12:00 Kitzbühel, Zauchensee eddig 10 cm

A szlalomversenyt 10 óráról 12-re kellett halasztani mert reggelre 10 cm hó hullott. Hasonló mennyiségről számol be reggel Zauchensee is.

2014.01.24 – 07:11 Jó reggelt, befehéredett Ausztria, 50 cm is eshet

A tegnapi esti órákban menetrendszerűen megérkezett a havazás, jelenleg Ausztria nagy részén esik a hó, egyre több magasabb hegyi út csak hólánccal közelíthető meg, így Katschberg, Obertauern és Gerlos is. A havazás szombat kora hajnalig tart, utána napsütés jön. A várható hómennyiségek 5 és 50 cm körül mozognak; Kaprunban például 36 cm-t vár a helyi lifttársaság.

2014.01.23 – 19:54 Szlovénia: 10-20 cm hó az alacsonyabb részeken is

Szlovéniában nem igazán volt tél idáig. A fővárosban már 33 napja, tavaly december 21. óta nem süllyedt nulla fok alá a hőmérséklet. Ha folytatódna az idei tendencia, akkor az idei lenne az utóbbi 100 év harmadik legenyhébb tele. Péntekre azonban visszatér a tél. Az alacsonyabb részekre is 10-20 cm havat várnak, a hegyekbe ennek akár a dupláját is.

2014.01.23 – 18:50 Horvátország: akár 40-50 cm hó is várható holnap

A délről jövő havazás déli szomszédjainknál is gondokat fog okozni. Horvát meteorológusok számításai szerint a havazás reggel 6 és 8 között éri el Zágrábot. Az ország középső és északi részein 10-15 cm hó hullhat, de szokás szerint a Lika és Gorski Kotar hegyeiben a 40-50 cm sem lenne meglepő.

2014.01.23 – 18:36 Itthon több megyére figyelmeztetést adtak ki

A várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás, illetve ónos eső miatt több megyére adott ki első- vagy másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat –írja az MTI. Péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot - írták. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel. Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre alakul ki jelentős hótakaró. Az említett területen péntek éjfélig általában 2-10 centiméter, délen, délnyugaton 10-20 centiméter, Zala és Somogy megyében 20-25 centiméter friss hóra van kilátás. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a havazás miatt narancssárga vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Somogy és Zala megyére. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több friss hó hullhat. Emellett ugyancsak jelentős mennyiségű - 24 óra alatt több mint 10 centiméter - hóra kell készülni Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Tolna, Vas és Veszprém megyében, ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hófúvás miatt Baranya, Somogy és Zala megyére másod-, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Tolna, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki - a friss hóval borított területeken ugyanis a viharos szél hótorlaszokat is emelhet.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyére az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

2014.01.23 – 18:20 Hol és mennyi csapadék

Az alábbiakban az osztrák meteorológusok (ZAMG) animációja látható a következő időszakra előre jelzett csapadékról. Az animáción jól lehet látni a várható csapadék földrajzi és időbeli elhelyezkedését, valamint a megjósolt erősségét.
A ZAMG animációja a következő napokról
A ZAMG animációja a következő napokról

2014.01.23 – 17:54 Svájc: 30-50 cm hétfő estig

Svájcban az 500 méter feletti részeken fog havazni és várhatóan meg is marad. A MeteoSchweiz előrejelzése szerint hétfő estig 30-50 cm friss hóra kell számítani 1000 méter felett.

2014.01.23 – 17:44 Összesen 30-50 cm a Salzburg környéki hegyekben

A délről érkező hófelhők gyakran már csak néhány centiméter havat hoznak a salzburgi hegyekbe. Ezúttal ez egy kicsit másképp lesz. A ZAMG előrejelzése szerint pénteken 10-20 cm, vasárnap pedig további 20-30 cm friss hó hullhat a környéken.

2014.01.23 – 17:25 Közben az USA-ban

Ma reggelre a Bostonhoz közeli Norwellben kb. 46 cm (18,3 inch) hó hullott. Ez nem igazán tipikus errefelé.

2014.01.23 - 16:59 Az észak-keleti országrészben már havazott

Vannak, akik már láthattak havazást ma az országban. Ez a kép Nyíregyházán készült.
MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

2014.01.23 - 16:55 Eplényi tervek: vasárnap már megy az ülőlift

Szombaton már síelhető lesz az 1-es pálya alsó fele, vasárnap pedig megnyitják a teljes 1-es pályát és elindítják a négyüléses felvonót is. Azt írják, hogy "felkészültünk a havazásra, előre gondoskodtunk az utak és a parkolók letakarításáról – nagy mennyiségű természetes hó esetén is el lehet majd jutni hozzánk. "

2014.01.23 - 16:48 Pécs: ha lesz hó, beindítják a liftet

Mivel a déli országrészen nagyobb mennyiségű hó is hullhat, a pécsi sípálya üzemeltetői azt ígérik, ha bejönnek az időjárási előrejelzések, akkor szombaton beindítják a felvonót.

2014.01.23 - 16:40 Bakondi: a katasztrófavédelem felkészült (MTI)

Az ország déli és délnyugati megyéiben akár 20-25 centiméternyi friss hóra, hófúvásra és ónos esőre is számítani kell a következő napokban, a rendkívüli időjárási helyzetre felkészültek az érintett szervezetek – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bakondi György tájékoztatása szerint péntektől járhatatlan utakra, elzárt településekre és áramkimaradásokra is számítani lehet, nő az elakadás veszélye, a tömegközlekedésben pedig késésekre, járatkimaradásokra kell felkészülni főként Baranya, Zala és Somogy megyében. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvásokat okozhat.

A katasztrófavédelem 2700 melegedőhelyet jelölt ki, ahol akár 710 ezer embert is el tudnak helyezni – tette hozzá Bakondi György. Az érintett állami szervezetek, a közútkezelő megfelelő létszámmal, eszközparkkal és logisztikai háttértámogatással, összehangolt irányítással és egységes eljárási protokollok alkalmazásával készül.

A közútkezelő 772 járművel, a katasztrófavédelem 680 speciális eszközzel, 220 terepjáróval, a megyei, országos és járási, önkéntes mentőszervezetek 6000 fővel, a polgári védelem 4300 tehergépkocsival és munkagéppel biztosítja a védekezést. További 37 karitatív jármű és 1500 mentőautó áll készenlétben, ezen felül – szükség esetén - a rendőrség és a honvédség is biztosítja a szükséges erőket.

Bakondi György hozzátette: a közszolgáltatást nyújtó üzemek megfelelő tervekkel rendelkeznek, egyebek mellett az áram, a gáz és a telekommunikáció folyamatos biztosítására. A lakosságtól azt kérik, hogy kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és azokat kövessék; felkészülten induljanak útra, ne foglalják el a leállósávokat és segítsék a hóeltakarító gépek és a hatósági járművek mozgását.

Az érintettek a www.katasztrofavedelem.hu weboldalon juthatnak országos és helyi információkhoz. Bakondi György megemlítette a pár hónapja aktivált vészrendszert, amely minden típusú mobilalkalmazásra letölthető és minden szükséges információt tartalmaz.

Az OKF főigazgatója ezenkívül a katasztrófavédelem Facebook-oldalát, a közszolgálati médiumokon közzétett hivatalos közleményeket, az Útinform és az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) weboldalát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A bajba jutottak a 105-ös és a 112-es segélyhívó számon kérhetnek segítséget – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy SMS-tájékoztatást nem küldenek, mert rendkívül drága, és nem megoldható, hogy csak azok kapják meg, akiket érint.

2014.01.23 - 16:25 Mi várható?

Az Időkép előrejelzése szerint akár 30 cm hó is hullhat hazánkban a hétvégén. Ahogy az európai előrejelzésen is látható, a mostani havazás ismét délről érkezik. Az Alpok déli része, az egykori jugoszláv államok magasabbak fekvő hegyei járhatnak jól, hozzánk leginkább a dél-dunántúli részre érkezik a legtöbb csapadék.
Az Időkép grafikonja, délnyugatról jön a hó
Az Időkép grafikonja, délnyugatról jön a hó
Hasonlót mutat az európai előrejelzés is
Hasonlót mutat az európai előrejelzés is
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.