Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazással kezdődött a július a Magas-Tátrában

2011.07.04. Bata Attila

Havazással kezdődött a július a Magas-Tátrában A július elejei havazás kissé megtréfálta a lazán öltözött túrázókat a Magas-Tátra mindkét oldalán, de főleg a lengyel oldalon lehetett bokáig járni a friss júliusi hóban. A Magas-Tátra csúcsai átmenetileg ismét fehérek, köszönhetően a szokatlan hidegnek és a hirtelen jött havazásnak.
Szombat reggel 8 centiméter hó esett a Magas-Tátra lengyel oldalán található Kasprowy Wierch (Gáspár-csúcs, 1991 méter) tetején. A hóból még mindig van, hiszen az elmúlt három napban a minimumhőmérsékletek mindig mínusszal kezdődtek, de a maximum sem ment +2 fok fölé. A lengyel meteorológusok szerint körülbelül 1500 méter magasság felett havazott a lengyel oldalon. A közeli Zakopanéban (857 méter) is csak 5,7 fokot mértek szombaton.

Július eleje a Kasprowy-csúcson (Kép: www.gazeta.pl)
Július eleje a Kasprowy-csúcson (Kép: www.gazeta.pl)
A nyári havazás nem szokatlan errefelé, szinte minden évben előfordul. Kivételesen emlékezetes marad 1993. augusztus vége, amikor 90 cm hó esett a Kasprowy-csúcson.

A Magas-Tátra szlovák oldala is fehéredett a hétvégén, itt az 1800 méter feletti részeken esett néhány centiméter. A Lomnici-csúcsra (Lomnicky Stit, 2633 méter) szombat este ért a havazás, azóta kisebb adagokban havazik. Ma reggelre már 9 centiméteresre „hízott” a hóréteg a Lomnic tetején, ahol már lassan három napja nem emelkedett nulla fok fölé a hőmérséklet. Érdekesség, hogy a hóból az Alacsony-Tátrába is jutott, szombaton Chopokon (2008 méter) még 2 cm havat mértek.
KOMMENTEK

Szállástippek
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.