Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Privatizálták a zakopanei Kasprowy síterepét

2013.09.25. Bata Attila

Megszületett a megegyezés az állami cég privatizációjára kiírt tender győztesével, így végleg magánkézbe kerülhet a több zakopanei és környékbeli síterepet is üzemeltető PKL cég. A pályázat győztese végül 225 millió zlotyt (kb. 16 milliárd forint) fizethet a lifttársaságért.
Sok minden történt a Magas-Tátra lengyel oldalán az előző években a liftek eladása ügyében. A lifteket üzemeltető társaság az állam tulajdona volt, pontosabban a lengyel vasút egyik leányvállalataként üzemelt. A vasút már nem kívánt síterepekkel foglalkozni, amúgy is van egyéb gondja, többek között jelentősebb adósságot halmozott fel. Kézenfekvőnek látszott, hogy az amúgy kevés nyereséget is hozó lifttársaságát jó áron értékesítse.
A tavalyi évet 9,1 millió zlotys nyereséggel záró céget végül 225 millióért sikerült eladni a zakopanei és környékbeli települések, valamint üzletemberekből álló konzorciumnak. A nyertes rövidítése nem sokban különbözik az eladótól, a PKG megvette a PKL céget és ezzel együtt a lifteket a Kasprowy (Gáspár-csúcs), Gubalowka és még jó néhány környékbeli kisebb síterepen.

Az eladás már évek óta a levegőben volt, de éveken át csak a szomszédos Magas- és Alacsony-Tátrát üzemeltető szlovák TMR cég jelentkezett. A lengyelek addig húzták-halasztották az ügyet, hogy saját cégeikkel is harcba tudjanak szállni. A győztes céget például tavaly júliusban alapították. Idén februárban volt a pályázat első fordulója, ahol nagy meglepetésre kizárták a számos helyi település támogatását élvező szlovákokat, akik nem jutottak be a négy (a később hatra bővített) pályázó közé.

Akkori hírek szerint a szlovákok 500 millió zlotyt, a mostani összeg dupláját ajánlották, de nem ez volt az egyetlen furcsaság. Sokan támadják a szerződést, amely nem mondja ki, hogy a természet mostani állapotát meg kell őrizni. Azt nehéz elképzelni, hogy fejlesztések és további építkezések nélkül látna valaki fantáziát a Kasprowy területén. Azt majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, a múltról pedig a fenti, lengyel nyelvű film csodás képei mesélnek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
AKCIÓ
Willa Cztery Pory Roku
Hangulatos 33 szobás szállás Zakopane közelében, csendes helyen, szép kilátással a Tátra hegyeire 1-5 fős fürdőszobás szobákkal, reggelivel és ebéddel foglalható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.