Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kegyetlen szélben rekedt 100 utas az olasz síliften

2017.03.08. Bata Attila

Hétfő délután hirtelen olyan szél támadt az egyik olasz síterep ülőliftjének utasaira, amelyet valószínűleg sosem fognak elfelejteni. Ahogy a videóban is látható, a széllökések az üres székeket játszi könnyedséggel dobálták jobbra-balra. Szerencsére az összes utast sikerült kimenteni és az ijedtségen kívül nem esett bajuk.
Hétfő délután az olasz Prato Nevoso síterepének Rosso nevű kétüléses liftjét kellett hirtelen leállítani a hatalmas széllökések miatt. Ahogy a videóban is látható az üres székek minden irányban mozogtak a viharban. Elég kellemetlen látvány lehetett a közelben ülőknek.

A hegyimentők által közzétett videó. Csak erős idegzetűeknek.
A széllökések kezdetén a liftet azonnal leállították. Később megpróbálták újraindítani, hogy az összes utast lehozzák, de ez nem sikerülhetett, mert a kilengő székek miatt a drótkötél lecsúszott a görgőkről. Ebben a viharban a helikopteres mentés lehetetlen volt, így az utasokat, ahogy a lenti képen is látható, egyesével eresztették le kötelek segítségével.

Kép: CNSAS Piemonte - Soccorso Alpino e Speleologico Piemontese
Kép: CNSAS Piemonte - Soccorso Alpino e Speleologico Piemontese
Számok tekintetében eléggé vegyes adatokat olvasni az olasz sajtóban. A Repubblica 134 km/órás széllökésekről és 130 liften rekedt utasról ír. A síterep másnap közleményt adott ki, amelyben megköszöni az érintett utasok hozzáállását. A felelősséget az időjárás előrejelzésre hárítja, ahonnan nem jelezték, hogy ilyen erősségű széllökések várhatóak. A síterep 120 km/órás szélről és 100 liften rekedt utasról ír.

A mentőegységeknek két óra alatt sikerült mindenkit lehozni a liftről, senki sem sérült meg, az ijedtségen kívül nagyobb baj nem történt. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.