Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kranjska Gora: új, négyszemélyes lift épül az idén

2022.03.23. Bata Attila

Szlovéniában kevés fejlesztésről tudtunk beszámolni az utóbbi években. Azonban most úgy tűnik, hogy megváltozik valami, jelentős építkezések indulnak be a közeljövőben.
Vitranc 1, négyüléses lift, hasonló lift érkezik Vitranc 2 néven
Vitranc 1, négyüléses lift, hasonló lift érkezik Vitranc 2 néven
A lenti videóban látható ikonikusnak számító egyszemélyes felvonót még 1981-ben adták át Kranjska Gora síterepén. A közel egy kilométer hosszú lift bizony túl sok utast nem szállított, az óránkénti 420 fős kapacitás gazdasági szempontból nem a legjobb megoldás, azonban így a környezetvédelem igényeit is kielégítették, vagyis kevés turistát engedtek fel a hegyre.
Egy kis történelem
A lift üzemeltetése néhány év után eléggé veszteségesnek bizonyult. A helyiek már akkor keresték a lehetőségét egy modernebb megoldásnak. Egy új lift megtervezése, a szükséges pénzeszközök összegyűjtése és az engedélyek beszerzése elég hosszú folyamat manapság. A szlovénoknak 2010-re sikerült elintézni, hogy megkapják az engedélyeket az új lift építésére, amit meg is kezdtek 2021-ben. Akkor kérdezhetjük, mi tartott idáig?

Ha a térképre nézünk és megnézzük az új lift nyomvonalát, akkor egy jobb megoldást is lehetne alkalmazni, főleg 2010 tájékán. A szlovénok is a módosítás mellett döntöttek. Az Alpokban sorra épülnek a télen-nyáron stabilan közlekedő 10 fős kabinos liftek. A völgyben található Podkoren részről indulva egy ilyen kabinos sok problémát megoldana a síterepen, és az üzemeltetők a kabinos mellett tettél le a voksukat.
A négyszemélyes lift a térképen
A négyszemélyes lift a térképen
Ideális megoldásnak tűnt a közvetlen kapcsolat a völgyből a hegyre. Mivel a régi egyszemélyest időközben már rég elbontották, így a síterep 1295 magasságban "végződött", míg az új kabinos a Vitranc tetejére, kb. 1600 méterre közlekedett volna.

Újabb lázas előkészítő munka kezdődött, 2019 januárjára már minden összeállt a kabinoshoz, csak a környezetvédelmi hatóságok engedélye hiányzott. A hatóságok pedig azt mondták, hogy ennyi embert egyszerre nem szabad felengedni a hegyre, ahol védett állat- és növényfajokat találni. A kabinos tervei így mentek a kukába.

A síterep nem tehetett mást elővette a fiókban porosodó négyüléses terveit, amelyre már korábban megkapták az engedélyeket és ősszel nekiálltak megépíteni. Ezzel egyidőben az új lift (Vitranc 2) völgyállomásig a völgyből közlekedő Vitranc 1 ülőlift székeinek tárolót építenek és a lenti részen hóágyúkat építettek ki.

A lift átadására nincs konkrét időpont. A síterep tájékoztatása szerint, amennyiben az építkezés a tervek szerint folytatódik, akkor az idei nyári szezon elejére várható.

Jó hír, hogy a szlovén kormány úgy döntött, hogy 50 millió eurós pályázatot ír ki a síterepek fejlesztésére, amelyből szintén épülhetnek jó dolgok. Ezekről a fejlesztésekről külön cikkben számoltunk be.
KOMMENTEK
Garajc | 2022.03.23. 20:12
A Vitranc 2 felvonó volt Szlovénia legidősebb felvonója, 1958-ban építették. Eredetileg két sípálya is jött le a hegy tetejéről, az egyik ezek közül volt Szlovénia legmeredekebb sípályája. 1981-ben zárták le a pályákat mert nem tudták a meredekség miatt a havat tömöríteni és emiatt is rendkívül balesetveszélyes volt. Most újra kialakítják ezeket a pályákat is, bár ezzel még bőven bíbelődnek. Egyelőre a Leitner négyüléses készül el nyárra a turázók számára.

További elképzelés a jövőt illetően (ez még csak ötlet), hogy kötélpályákkal összekötnék Kranska Gorát Planicával és Macesnoveccel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓK (2)
Hotel Kompas csillagcsillagcsillagcsillag
Kranjska Gora legnagyobb szállodája 156 szobával áll az ide érkezők rendelkezésére, mindössze 100 méterre a legközelebbi ülőlifttől! A hotel nagy wellness részleggel, étteremmel és bárral is rendelkezik. Minden szoba kábel tv-vel, telefonnal, széffel, minibárral, valamint hajszárítóval felszerelt.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Ramada Resort Kranjska Gora csillagcsillagcsillagcsillag
Abszolút pályaszállás Kranjska Gorán. 2 éve felújított, 118 szobás, wellness részleggel rendelkező szálloda, melyhez szabadtéri bár is tartozik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Kranjska Gora csillagcsillagcsillagcsillag
A szálloda Krajnska Gora pályáitól mindössze 400 méterre található. A wellness centrumban a medencéket és a pezsgőfürdőt, a szaunákat, szoláriumot és a fitnesz termet használhatják a vendégek. 2-4 fős szobák és lakosztályok állnak rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.