Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kreischberg: hétvégén újra járhat a lerobbant sílift

2018.01.31. 2018.02.03. Bata Attila | frissítve: 2018.02.03.

Nem várt nagy nemzetközi visszhangot kapott a magyarok egyik kedvenc síterepén, az ausztriai Kreischbergben történt sílift műszaki hibája. 150 utas kellett lehozni a liftről, az üzemeltetők még mindig keresik a hiba okát, de reményeik szerint hétvégén már újra beindítanák a kétüléses liftet.
Kép: Osztrák Hadsereg/Huber
Kép: Osztrák Hadsereg/Huber
Számos külföldi turista rekedt a lerobbant kreischbergi liften, így az ő felvételeik is beszámolóik bejárták a világot, még a BBC és a CNN adásaiba is bekerült az osztrák síterep.

A vizsgálatok természetesen már folynak, próbálják kideríteni mi lehetett a műszaki hiba oka. Tegnap estig csak nagy vonalakban tudtak nyilatkozni az osztrák üzemeltetők, sejtik, hogy melyik egység hibásodott meg, de a pontos okot még nem tudják.

Sokan felvetették, hogy a lift már túl öreg. Az üzemeltetők is tudják, hogy a liftet lassan majd el kell bontaniuk. Gondolkoznak is a lift pótlásán, de konkrét tervek még nincsenek. Attól, hogy a lift öreg, még megfelelt az osztrák előírásoknak.

Idősebbek talán még emlékeznek, hasonló meghibásodás már 2009-ben is történt a Rosenkranz lifttel. Akkor hetvenen rekedtek a liften.

A tegnapi mentéssel kapcsolatban a lifttársaság azt állítja, hogy csak pozitív véleményeket kapott, flottul ment a mentés. Ennek az lehet az oka, hogy a mentőcsapat rendszeresen gyakorol ezen a liften.

Bár a hiba pontos okát még nem tudják, de reményeik szerint a következő hétvégén már ismét járhat a kétüléses lift. Addig húzóliftekkel lehet elérni a hegyoldalt.

Sajnos, hasonló balesetek szinte hetente történnek az Alpok síterepein. Közös bennünk, hogy az ijedtségen kívül, eddig még senkinek sem történt baja.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, próbáljunk nyugodtak maradni. Az elején azt látjuk, hogy nem történik semmi. Valójában, ezalatt a síterep szakemberei próbálják megjavítani az elromlott berendezést, ha ez lehetséges. Újraindítani a liftet, vagy a modernebbeket olyan állapotba hozni, hogy legalább visszafelé irányban le tudják hozni a székeket vagy kabinokat a völgyállomásra. Így még mindig sokkal egyszerűbb (mindenkinek), mint a helikopteres mentés.
Ha nyilvánvaló, hogy nem lehet életet lehelni a lerobbant liftbe, akkor kezdődik a mentés. Ennek ideje sok mindentől függ, a lift hosszától, a bajbajutott utasok számától, a napszaktól (nappal vagy világosban), de nagy részben az időjárástól.

A kreischbergi leállásnál kedvezően alakultak a körülmények. Nem volt nagy hideg, köd vagy szélvihar. A helikopterek fel tudtak szállni. Így sikerült 150 embert kevesebb, mint három óra alatt lehozni, amely a mentőcsapatnak egy remek teljesítmény, de a liften veszteglőknek egy örökkévalóságnak tűnhetett.

Frissítés

A síterep szombati közleménye szerint vasárnap ismét közlekedik a lift.
KOMMENTEK
magnum56 | 2018.01.31. 10:55
Valóban elég elavult már ez a lift. Jöhetne helyette egy gyors 4 vagy 6 üléses bubis. Az átépítés sem jelentene nagy kiesést, hiszen a csákányos ott van mellette. Vagy ez inkább pénzkérdés?
Vazul86 | 2018.01.31. 14:59
Én ennek ellenére csípem szt a liftet. Hideg, lassú, de romantikus kis darab.
minerel | 2018.01.31. 20:22
szerintem sokunknak más elképzelése van a romantikáról :-D
huba_juhasz | 2018.01.31. 22:53
😂
Apple csilla | 2018.02.01. 00:11
Előző szezonban a liftkezelőkkel jöttem le a hegyről az utolsó lifttel. Ekkor kérdeztem őket, hogy nincs-e tervbe véve a Rosenkranz ülőliftje csere-terv alatt? Azt válaszolták, hogy a nagy szél miatt nem lehet nagyobbra cserélni, ill buborékot sem rátenni.
A következő project a lenti 6 személyes kabinos közeljövőbeni cseréje.
sunbird | 2018.02.01. 21:10
Szerencse hogy nem ma történt. Havazik és a Rosenkranzon iszonyú szél fújt egész nap. Csákányossal felmentünk de jöttünk is le gyorsan.
JZ | 2018.02.01. 22:56
Azért 3 órát ülni a kétűlésesen még jó időben sem élvezet, nem tudom lehet-e ilyen esetben kártérítést kérni, ami szerintem a minimum lenne

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Alpenblick Kreischberg csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított, 4 csillagos szálloda, kb. 600 m-re a kreischbergi kabinos lifttől, félpanziós ellátással. Wellness részleg bel-és kültéri (fűtött) medencével, szaunákkal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kreischberg csillagcsillagcsillag
2016-ban felújított családias hangulatú kutyabarát panzió, 2-6 fős szobákkal, ellátással. A szállással szemben lévő sípálya kb. 1 km-re található, síbusszal vagy autóval könnyen megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Woody apartmanok
Új apartmanház 5 db igényesen berendezett lakással és 1 db 3 szintes sorházzal a kreischbergi kis kabinos lift állomásától mindössze 350 méterre. Minden lakás modern, igényesen berendezett, jól felszerelt konyhával, parkolóhellyel és ingyenes wifivel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.