Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Krvavec: idén 60 éves a szlovén síterep

2018.03.01. Bata Attila

Krvavec síterepe, amelyet tavaly a legjobb szlovén síterepnek választottak, idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját. Ennek alkalmából az előző hétvégén hatalmas ünnepséget tartottak egykori híres szlovén síelők részvételével.
1958. augusztus 2-án adták át a síterep első liftjét, amelyet igazából nemcsak személyszállításra, hanem a kitermelt fa elszállítására is használták. Átadása hatalmas szenzáció volt, őrületes tömeg jelent meg az átadás napján. A helyiek visszaemlékezése szerint 2-3 órát kellett várni a sorban, de senki sem panaszkodott.

A lift télen felvitte az utasokat a csúcsra, és onnan? A helyi öregek szerint nem volt kiépített pálya, csak a vadon. Aki ott le tudott jönni vagy ott tanult meg síelni, az a világ bármelyik pályáján lejött utána.

Akkor még senki sem használta a manapság divatos telemix kifejezést, de az a lift már 20 darab kétszemélyes kabinnal és a 40 darab kétszemélyes székkel közlekedett. Igazán unikumnak számított abban az időben Európában, hogy az alumíniumból készült kabinokban egymással szemben ültek az utasok (fenti kép). Egészen 1973-ig.

A kezdeti siker után sok vállalkozás rárepült az új liftre, de ahogy telt az idő, ezek a vállalkozások egyre kevesebb pénzt adtak a lift fenntartására. Bár 1973-ban még sikerült megszerezni a működési engedélyt, a liftet többet már nem használták, mert a tulajdonosok más irányban képzelték el az üzemeltetést.

Ekkor épült a legendás, tojás alakú, felvonó, amely 26 évig üzemelt és 1999-ben kellett lecserélni, mert szűk kapacitása miatt már nem bírta kiszolgálni a sorokat.

Manapság Krvavec 22 pályával és 13 lifttel büszkélkedhet, amelyek között számos ülőlift is található. Ez így papíron nagyon jól néz ki, főleg szlovén viszonylatban. A síterep fejlesztése a hetvenes évek végén indult be, ekkor épültek a most is közlekedő ülőliftek. A liftek elöregedését mi sem mutatja jobban, hogy az utolsó fejlesztést a liftek tekintetében 36 éve hajtották végre, akkor adták át a Zvoh kétszemélyes ülőliftet.

A jövőbeli fejlesztések kérdése és az évforduló az idén egyidőben merült fel. A síterep az idén tulajdonost vált(hat). Bár a vételi árat hivatalosan nem közölték, de a szlovén sajtó három millió eurós összegről ír.

A síterepet üzemeltető cég csődbe jutott és körülbelül 1 millió eurós adósságot halmozott fel. Az új tulajdonosok banki hitelből vásárolják meg a síterepet, azonban a hitel folyósítása késik, így már nem először kell halasztani az üzletet. A legutóbbi határidő április 16-a, addigra kell az új tulajdonosoknak átutalniuk a vételi árat.

A szlovénok bíznak az új tulajdonosban, sokan azt várják, hogy végre beinduljanak a fejlesztések a síterepen. A síterepben van lehetőség, hiszen a tavalyi szezonban is 5,3 millió eurós rekordbevételt produkált. Az idei szezon még a tavalyinál is jobbnak tűnik, hiszen az első két hónap adatai jobbak a tavalyi év hasonló időszakánál és az időjárás is kedvező volt a szezon nagy részében.
KOMMENTEK

Szállástippek
Hotel Krvavec csillagcsillagcsillag
A 2009-ben felújított Hotel Krvavec a krvaveci sícentrum szívében, 1600 méteres magasságban található, három ülőlift találkozásánál. Szolgáltatások: szauna, társalgó, étterem, 400 m²-es terasz.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Jagodic B&B csillagcsillagcsillag
3 csillagos, családias panzió néhány km-re a krvaveci sítereptől, 1-5 ágyas szobákkal, reggelis ellátással és közös konyhahasználattal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ribno Alpine Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Ribno**** a híres Bledi-tótól kb. 2 km-re, egy gyönyörű fenyves erdő szélén, nyugodt környezetben található. A szállodában összesen 58 szoba és 3 db 4 személyes lakosztály áll rendelkezésre. A wellness részlegben található pezsgőfürdő, finn szauna, infrakabin.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.