Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

La Grave: megnyitották a helyreállított alagutat

2016.12.18. Bata Attila

Pont időben, még a síszezon kezdete előtt sikerült helyreállítani és újjáépíteni a Chambon-alagutat, amelyet tavaly áprilisában kellett lezárni földomlás miatt. Az elmúlt 20 hónapban tartó lezárás nem tett jót a környék turizmusának, La Grave környékén 40 százalékkal csökkentek a bevételek.
A lehető legjobbkor, a karácsonyi ünnepek és a síszezon előtt ideiglenesen átadták a tavaly megrongálódott alagutat. Az előkészületekről, az építkezésről és az előzményekről részletesebben itt írtunk.

Az alagút átadása azt is jelenti, hogy az eddig használt szerviz utat a tó másik oldalán lezárják a téli időszakra.

Még nincs teljesen kész, de már járhatő
Az alagút átadásával ismét megnyílik az út a kultikus síterep La Grave irányába, valamint könnyebben elérhetőek lesznek Hautes-Alpes északi részén található síterepek (Serre-Chevalier, Briançon, Montgenèvre, Pays des Ecrins, stb.)

A megújult alagutat december 16-án, pénteken adták át a forgalomnak és 2017. március 6-ig használhatják az autósok. Ahogy a videókban is látható, az alagút még nem készült el teljesen, de használható állapotban van. A legfontosabb cél az volt, hogy a téli szezonra járható legyen, ez teljesült.

Márciusban folytatják az alagút építését, majd nyáron, a főszezonban ismét használhatják az autósok. Utána ismét folytatódik az építkezés, és az alagutat végleges formájában 2017 decemberében adják át.

La Grave tegnap nyitott, de jelenleg még csak 2400 méterig, a középállomásig lehet síelni. A közeli Les 2 Alpes területén is a felsőbb részeken lehet jókat síelni jelenleg.

Így készült: timelapse videó
KOMMENTEK
magnum56 | 2016.12.18. 19:10
Busszal is járható az alagút, vagy csak az autósok mehetnek át rajta?
Január 20-án indulunk Alpe d'Huez-be, és jó lenne ha nem kellene kerülni.
Bata Attila | 2016.12.18. 19:46
Úgy tudom, hogy buszok igen. Persze még van idő ezt leellenőrizni, most hirtelen csak egy forrást találtam ebben a témában.

Itt vannak képek a bejárati tiltó táblákról. Előtte van terelés 3,5 tonnánál nagyobb és 8 méternél hosszabb teherautóknak.

https://www.francebleu.fr/infos/tra...nsports/video-apres-18-mo...
| 2016.12.18. 19:56
Buszok átmehetnek.
https://www.lemedia05.com/2016/3991...7/le-tunnel-du-chambon-es...

"Les autocars peuvent emprunter le tunnel."
Rossi | 2016.12.20. 12:03
Tulajdonképpen egy új alagutat építettek a kisalagút kiváltására, mert a két alagút közötti szakasz volt sziklaomlással fenyegetett, így már végig alagútban (illetve egy hosszabban)megy a forgalom. ide csak linket tudok tölteni, de ezen a képen jól látszik: http://www.montagnes-magazine.com/m...edia/actu/2015/octobre/Sc...
Bata Attila | 2016.12.20. 12:55
Igen, itt van a belinkelt cikkben + a térkép is :)

http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/l...a-grave-atfurtak-az-alagu...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.