Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Laax és Selmecbánya: drágább jegyért kisebb sor

2012.12.17. Bata Attila

Laax és Selmecbánya: drágább jegyért kisebb sor Egyre érdekesebb bérletkonstrukciókkal próbálkoznak a síterepek, ezek közül most a svájci Laax és a szlovákiai Selmecbánya idei újdonságát mutatjuk be, amelynek lényege, ha valaki hajlandó többet fizetni, akkor a liftek előtt nem kell kivárnia a sort a többiekkel, hanem besurranhat a „surranópályán”.
A svájci síterep szerint ez is olyan, mint a vonatjegy. Aki hajlandó egy kicsivel többet fizetni a kényelmi szolgáltatásokért, az egy kis extra díj ellenében magasabb színvonalú szolgáltatásokban részesül. A svájci sajtó által VIP-jegynek nevezett napijegyet a síterep Blue Line jegynek hívja, arra utalva ezzel, hogy a jegytulajdonosoknak nem kell sorba állni a lifteknél a többi síelővel, hanem a síiskolások/oktatók számára fenntartott sávban (blue line) azonnal mehetnek a lifthez.

Árban jelentős a különbség. A síterepen most egy átlagos napijegy 71 frankba (kb. 16 700 forint) kerül, de aki VIP jegyet szeretne, annak 99 frankot (kb. 23 300 Ft) kell fizetnie. A VIP jegyhez lifthez közeli, előre lefoglalt parkolóhely is tartozik. Akár egy egész szezont is lehet VIP síeléssel tölteni Laax terepén, ez 3000 frankba (kb. 705 000 Ft) kerül, de ebben már korlátlan felszerelésbérlés is benne van az egész szezonban. A VIP-napijegyeket a síterep weboldalán lehet foglalni, egyelőre a síterep limitálja a kiadható jegyek számát, így csak tíz darabot értékesítenek naponta.

Laax síterepe
Laax síterepe
A síterep kommunikációja szerint teljes a siker, az új bérlettípus remekül bevált (például saját próbálkozásom szerint már csak 4 szabad jegy lett volna a következő hétvégére), de a nagyközönség nem fogadta ekkora örömmel a változásokat. Sokan másodrendű vendégeknek érzik magukat ettől, és már várják, hogy mikor jön el a nap, amikor további 500 frankért hölgykísérőt is lehet bérelni egy csúszáshoz.

Valami hasonló dolgot vezetnek be az idén hozzánk közel, a szlovákiai Selmecbányán (Banská Stiavnica) is. Itt Prémiumjegy néven vezetik be az új jegytípust, de mivel itt kevesebb lift van, az árazás is más. Sorok itt is lesznek, főleg a hétvégéken, vagy a két ünnep között. Kérdés, hogy hányan gondolják úgy, hogy ráfizetnek 10 eurót a két ünnep között, hogy sorban állás helyett inkább síeljenek. A karácsonyi időszakban a normál felnőtt napijegy 19,9 euróba (kb. 5700 Ft), míg a prémium változat 29,9 euróba (kb. 8500 Ft) kerül.

KOMMENTEK
adalbert | 2012.12.17. 06:32
Ezt a pofátlanságot! Így még tovább állhat sorba a közönséges delikvens,mert ha van VIP-jegyes, addig nem mehet a normál jegyes! A végén majd nálunk is bevezetik pl. Mátraszentistvánon. Miért nem az jutott inkább az eszükbe , hogy a felvonó kapacitást kellene bővíteni!?? Talán magyar tanácsadóik vannak??
Eszteván | 2012.12.17. 08:54
Bezzeg ha valakit a bőrszínéért vagy vallásáért szólnak meg egyből ugrik mindenki, hogy raszizmus, de a pénztárca alapján történő diszkrimináció már rendben van.
vasssy | 2012.12.17. 09:11
Selmecbányán nincs napi korlátozás? Laaxban többen is elférnének VIP jeggyel mint 10fő...
yxygan | 2012.12.17. 09:13
Még szerencse, hogy a felvonó tetején nem áll szintén egy Cerberus, aki a Blue kártyás kiválasztottakat terelgeti előre...
százas | 2012.12.17. 09:15
Szerintem is undorító, de egy ekkora síterepen mi az a 10 fő? Ennél sokkal több "slisszanót" látni a lifteknél. Amúgy meg ezek a dagadt tárcájúak kiballagnak fél 11-kor, délben megállnak másfél órára, fél 3-kor bebattyognak velneszelni.
tibor76 | 2012.12.17. 10:25
Laaxban napi 10 fő nem tétel. Ennek így inkább nagyobb a füstje, mint a lángja. És ezzel csak a terep imidzse fog csökkeni a sok hőbölgő miatt, aki becsapottnak érzi magát. És gondolom, nem azon a pár száz frankon fog múlni a társaság nyereségessége, vagy veszteségessége. Ez inkább csak teszt, szerintem.
Klara | 2012.12.17. 10:54
Ez szerintem inkább a kivagyiságot erősíti, majd megmutatom mindenkinek, hogy én különb vagyok a többinél, hiszen megengedhetem magamnak, hogy kivételezzenek velem! Az ilyen embereket a jóérzésű többség lenézi, és azt sem hiszem, hogy ez érdemi bevételnövekedést hozna, viszont marketing szempontból akár kedvezőtlen is lehet. Ha csak 10 VIP jegyet adnak ki, akkor egy svájci síterepen nagy fennakadást biztosan nem okozhat. Arra azért én is kíváncsi lennék, hogy Selmecbánya vonatkozásában is élni fog-e a korlátozás.
huncut123 | 2012.12.17. 12:49
Szomorú hogy már itt tartunk :(
huligan | 2012.12.17. 13:13
Semmi jelentősége. Ez egy új termék, kipróbálják, tesztelik... Ettől szerintem sokkal nagyobb probléma az, amikor áll a sor és 2-en meg 3-an ülnek a 4 ülésesben, mert én vele meg vele utazok csak... Lehet ezt a problémát is orvosolják: nem biztos, hogy többet várakozol ha egy-egy embert beültetnek a foghíjas felvonóba. A vendég differenciálás meg már réges-rég megtörtént, mert ha nem így lenne, akkor egységes árakon és szolgáltatási minőséggel működne minden, ami körülveszi ezt az őrületet... Akinek meg nem tetszik, az választ magának másik síterepet a több százból. Verseny van kérem szépen...:)
Trailrider | 2012.12.17. 13:18
Selmec nem egy nagy rendszer, gyakorlatilag egy pálya. Szerintem pont a jó ár miatt népszerű, más szóval, aki Selmecre jár, az nem fog másfélszeres árat fizetni egy kis előnyért. Mellesleg a liftkapacitás teljesen rendben van, amúgy sem kell sokat várni.
vasssy | 2012.12.17. 13:18
Na igen. Amikor kettesével mennek a hatos kabinnal, pedig sor az van rendesen, vagy 3-an kiszállnak, mert beszállt valaki aki nem velük van, az nagyobb gond...
TGeree | 2012.12.17. 13:33
Szerintem, ha normális keretek között mozog (korlátozzák a kiadott jegyeket), akkor ezzel semmi baj sincsen. A szállodában is hőbörögtök, hogy aki többet fizet az nagyobb szobát és több kaját kap?

De lehetne olyat is, hogy aki nem akar más mellé ülni a felvonón, az is fizessen többet :)
Brummy | 2012.12.17. 13:42
Véleményem szerint teljesen jó ötlet, ugyanis lehetővé teszi a vendégnek, hogy ne sorban állással töltse az időt, hanem síeléssel. Én is megvenném magamnak a drágább jegyet. Annak aki rendszeresen jár síelni és megteheti hogy megvásároljon egy felszerelést, kifizessen egy szállást és elkocsikázzon, nem hiszem hogy az a plusz pár ezer forint fájna aminek a többszörösét "zabálja el" a hüttében. Ez csak a zsugori magyarnak a felfogása, hogy inkább áll a sorban és puffog meg hőbölög arra aki 10-20 euroval többet fizetett azért mert nem akar puffogni a sorban :)És az ugyanilyen puffogókra jellemző az is h 7:40kor már remeg a liftnél hogy ő mehessen fel először és 16:03kor még bekuncsorogja magát afelvonóba, hogy 100% ban kihasználja a bérletét nehogy valaki többször csússzon le nála.... Én inkább jól érzem magam, megveszem a drágább jegyet és kiröhögöm akinek ez nem tetszik :)
horzsol | 2012.12.17. 13:54
A síelés egy sport. Elvileg. Habár ezt sokan elfelejtik. Szüntessük meg az alkohol árusítást a pályákon. Egyből kevesebben lennének.
TGeree | 2012.12.17. 14:06
A sísport az sport. Az alkalmankénti síelés a legtöbb embernek szórakozás, kikapcsolódás :)
csemmyboy | 2012.12.17. 14:49
Ahová járunk Felvidékre ott 17-22 euró a napijegy. Van két beülős és rengeteg tárcsás felvonó. Sort még sosem láttam egyiknél sem. A barátaim egyszer nélkülem mentek, akkor tömeg volt. Azóta babonából nem hagynak engem sem itthon. :-)
Egyébként ha lenne sor kb. 5 eurót megérne nekem, hogy ne kelljen várnom.
tibor76 | 2012.12.17. 15:04
....ha már a magyar felfogásnál tartunk:
"Én inkább jól érzem magam, megveszem a drágább jegyet és kiröhögöm akinek ez nem tetszik :)"
Jó, tudom, nem nemzetfüggő, de akkor is.
Ja, és ha tehetem akkor én is ott vagyok 8-kor a kezdésnél és 16-kor még felmegyek, ha úgy érzem. És nem azért mert zsugori vagyok, henm mert jól érzem magam, és kedvelem azt amit csinálok.
Brummy | 2012.12.17. 16:48
Tibor! Nem nemzetfüggő, de sajnos "ránk" a legjellemzőbb... Én inkább felkelek kényelmesen 9-10 fele kimegyek csúszok 1ig-2ig, egy fél, 3/4órát ebédelek egyik hüttében és csúszok tovább. Szeretek én is felmenni 4körül, mert fent megvárom míg kiürül a pálya és élmény egyedül lejönni az üres pályán. Hozzáteszem mégnagyobb élmény reggel első lenni a frissen ratrakolt pályán, de ahoz tulságosan lusta vagyok :)
sazsolti | 2012.12.17. 19:54
Ha ennek az ötletnek túl nagy lesz a népszerűsége, előbb utóbb többen állnak majd sorban a VIP részen, mint a "szegényrészen" és így egyszerűbb lesz megemelni a jegyárat. Jó ötlet:))
Stani | 2012.12.17. 22:19
itt Ausztriában nem kell fizetni a Singlespur-ért:)
Peppe | 2012.12.18. 07:23
Ezt VIP jegynek hívni, ennyiért... a 100 % felár, az igen, az már VIP kategória!
zééé | 2012.12.18. 10:58
Akkor lesz gázos ez a VIP oldaltslisszanós jegy, ha már túl sok van belőle, és az lesz a gyakorlat, hogy a pályán csak a VIP-k mennek, mert a felvonóra nem fér fel a csóró. Amúgy ha több pénzt akarok költeni, én inkább egy országgal messzebb megyek, mondjuk Ausztria helyett Franciaországba. Ott hatalmas pályarendszereken rengeteg a felvonó, és ritka a sorba állás. Vajon kialakulhat-e olyan önszerveződő tiltakozás, hogy ahol VIP jegy van, azt a terepet automatikusan kihagyja a turista?
Klara | 2012.12.18. 15:53
A "Singlespur" intézményét én is támogatom, de az olyan, hogy csak akkor engedik be őket, ha marad a felvonón üres hely, ez helyes helykihasználás! A VIP jegyesek meg akkor is bemehetnek előre, ha több VIP jegyes áll ott, és hátrább szorítják a rendesen sorban állókat. Én nem azért nem venném meg a VIP jegyet, mert nem tudnék esetleg többet a jegyért fizetni, hanem úgy tartom igazságosnak, ha érkezési sorrendben juthatunk fel a felvonóra. Ha valaki több pénzért előbb juthat hozzá ugyan olyan értékű szolgáltatáshoz, ez a megkülönböztetés a többiek rovására történik, és nem azért, mert a szolgáltató pluszban másmilyen, magasabb színvonalú szolgáltatást tesz lehetővé. Nem összehasonlítható egy nagyobb, komfortosabb szállodai szobával, vagy nagyobb ételadaggal, esetleg a vonaton vagy repülőn az első és másod osztállyal. Olvastunk itt a hírekben különböző extra szolgáltatású, VIP kabinokra, ha valaki olyat akar igénybe venni, hát lelke rajta, csak ne a normál utasok hátrányosabb helyzetbe hozásával történjen.
TGeree | 2012.12.18. 16:12
@zééé
Csóróságról ne beszéljen aki síelni jár. :)
@Klara
A VIP jegyesek nem ugyan olyan értékű szolgáltatást kapnak! Nem kell annyit sorban állniuk. Ez a plusz szolgáltatás.
A szálloda és a vonat is jó példa. Utazzál le egyszer Szegedre gyorsvonattal. Az 1. osztályon minden harmadik hely üres, a 2. osztályon pedig nincsen ülőhely. Ott is reklamálnál, hogy miért nem egy 2. osztályú kocsit csatolnak a szerelvényhez az 1. osztályú helyett? A VIP szolgáltatások mindig valakinek a kárára mennek.
Ez egy plusz bevételi lehetőség a síterepnek.
Peppe | 2012.12.19. 07:48
Nem lesz ez tömegcikk. Elsődlegesen a Laax-ban üdülgető királyi sarjak, meg Federer kapnak majd ilyen "VIP" jegyeket. Ha meg épp egyetlen illusztris vendég sem lesz, akkor meg pályázhatnak a 10 (azaz tíz) darab jegy egyikére a magukat VIP kategóriába soroló névtelen senkik...
Klara | 2012.12.20. 16:58
@TGeree a szolgáltató, egy székes felvonó esetében azon kívül, hogy a többiek terhére valakit előre engednek, semmivel se nyújtanak többet. A vonat első osztályon mások a vagonok, párnázott, és szélesebb ülések vannak, ezért lehet kényelmesebben utazni. Az sem mindig törvényszerű, hogy a VIP szolgáltatások mások terhére vannak, pl. a repülőtéren sincs gondom azzal, hogy külön VIP várót üzemeltetnek, és más elbánásban részesítik a különlegesen fontos személyeket. Azt sem kifogásoltam hozzászólásomban, hogy egy kabinos felvonón egy különlegesen kialakított kabint fizet meg valaki.
TGeree | 2012.12.20. 23:45
Klara!
Az igenis plusz szolgáltatás nekem, hogy nem kell sorban állnom. Többet tudok csúszni! Vagy ez nem plusz szerinted?:)
A vonat esetén pedig, ha az elő osztályú vagon helyett egy másodosztályú lenne, akkor többen le tudnának ülni és nem állva kellene utazni. 10 éve amikor még vonatoztam, és néha vettem jegyet az első osztályra (+500Ft volt), akkor mindig volt szabad hely bőven, a másodosztályon már nem így volt.
Klara | 2012.12.21. 19:46
@TGeree Az igénybe vevő persze, hogy kap plusz szolgáltatást, különben nem fizetne, de mit tesz ezért a szolgáltató? Semmi pluszt, csak beengedi előre a többet fizetőt, degradálja a többi utast és értéktelenebbé teszi az ő jegyüket.
Klara | 2012.12.22. 08:41
Még csak egy gondolat, és ígérem többet már nem szólok hozzá, olyan jellegű megkülönböztetés ellen se lenne kifogásom, ha valaki teszem azt azért fizetne többet egy székes felvonón, hogy neki egy előmelegített párnát tegyenek a feneke alá. Ilyen esetben a szolgáltató tesz valami pluszt, és nem a többiek háttérbe szorításával nyújt előnyt.

Szállástipp
Hotel Salamandra csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos szálloda wellness részleggel a Selmecbánya közelében fekvő Salamandra sípályától 50 méterre hotelszobákkal és apartmanokkal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.