Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Livigno: október 20-tól már havon edzhetnek a sífutók

2016.10.03. Bata Attila

Az olaszországi síterep is benevezett az utóbbi években divatba jött un. snowfarming kezdeményezésbe. A dolog lényege, hogy a havat valamikor márciusban összegyűjtik és gondosan letakarják a nyárra, majd ősszel kibontják, és ami megmaradt, azon már lehet is síelni.
Livigno az előző tél végén 5800 köbméter havat tárolt el. A módszer nagyon egyszerű: a hatalmas hókupacot vastagon megszórták fakéreggel, majd az egész tetejére egy speciális, szigetelő fólia került, amely visszaveri a napsugarakat és véd a csapadéktól.

Az augusztusi verseny a tavalyi hóból
Az eltett mennyiséget augusztus végén már megnyitották a sífutók kedvéért, körülbelül 1200 köbmétert vettek ki belőle és ezen a havon rendezték meg a városi versenyt a 18 fokos augusztusi estében.

A kivett, az időközben elolvadt és a későbbiekben olvadó hómennyiséget levonva, a helyiek úgy számolnak, hogy októberre körülbelül 2500-2700 köbméter havuk marad. Azt nehéz megmondani, hogy ez mire lesz elég, milyen hosszú pályát tudnak előkészíteni. Ha az időjárás engedi, akkor hóágyúkkal is rásegítenek, hiszen a 30 kilométernyi sífutó pályából kb. 8 kilométernyi hóágyúzható.

Október 20-tól tehát a sífutók már síelhetnek, az alpesieknek erre valószínűleg november végéig várniuk kell.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Chalet Gardenia csillagcsillag
A Chalet Gardenia összesen 8 db 3, 4 és 5 személyes nappali+hálószobás apartmant kínál a bormiói síliftektől kb. 10 percre gyalogosan. A sílift a ház elől megálló síbuszokkal is megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.