Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magas-Tátra: 10 éve pusztított a nagy szélvihar

2014.11.19. Bata Attila

2004. november 19-én viharos erejű szél tarolta le a Magas-Tátra déli oldalát. Bár előtte is, sőt azóta is sújtották komoly szélviharok a Tátrát, sokan az évszázad pusztításának nevezik a tíz évvel ezelőtti eseményeket. A vihar elvonult, de a fákat azóta a szú fertőzte meg, amely lassan már ugyanolyan pusztítást végez.
Pontosan tíz évvel ezelőtt szörnyű katasztrófa változtatta meg a Tátrát. A hatalmas erejű szél, becslések szerint 170-220 km/órás széllökésekkel söpört végig a Magas-Tátra déli oldalán és 750-1300 méteres magasságban szinte letarolta az erdőt. Pálcikaként dőltek egymásra a lucfenyők. Sokan a korábbi korszakok elhibázott telepítését hibáztatják, hiszen az osztrák és cseh mintára betelepített, a Tátrában nem őshonos, lucfenyők rövid gyökérzetükkel nem tudtak ellenállni a szélnek.

A pusztítás napján (Kép: Nový čas)
A pusztítás napján (Kép: Nový čas)
A katasztrófa nagyságát talán az alábbi számok érzékeltetik. Körülbelül 12 600 hektáros területen 3 millió fa dőlt ki. Képzeljük el, hogy mit kellene csinálni ennyi kidőlt fával, amelynek jelentős része nehezen megközelíthető helyen maradt? A szlovákok is ezzel a kérdéssel szembesültek és természetesen sem a szakemberek, sem a politika nem tudott közös nevezőre jutni.

Az erdészet elszállította volna a kidőlt fákat, míg a természetvédők amellett érveltek, hogy ott kell hagyni őket, majd a természet meggyógyítja önmagát. A két álláspont annyira ütközött, hogy a természetvédők még a fákat elszállító teherautók elé is álltak annak idején.

Itt régen sűrű fenyves volt (Kép: Nový čas)
Itt régen sűrű fenyves volt (Kép: Nový čas)
Az elszállítás legfőbb érve a szúfertőzés megelőzése volt. A betűző szú ideális élő és szaporodó helye az elhalt és elkorhadt fa. A szú hihetetlen módon elszaporodott a kidőlt fákban, majd újabb területeket keresve elkezdte megfertőzni a még állva maradt, egészséges lucfenyőket is. A szúfertőzés mára már látványosan aggasztó. Elszíneződő fenyvesek, lezárt völgyek és turista utak. Mára már 7 300 hektáron 2,2 millió fát fertőztek meg. Számítások szerint évente 210 000 újabb fát (főleg az idősebb lucfenyőket) fertőznek meg, így ez a katasztrófa hamarosan eléri a szélvihar fentebb említett nagyságrendjét is. Bár azt is említsük meg, hogy a tíz évvel ezelőtti vihar óta újabb négy (kisebb) vihar csapott le a Magas-Tátrára, az idei májusi például további 100 000 fát döntött ki.

Már növekszik a friss telepítés (Kép: Nový čas)
Már növekszik a friss telepítés (Kép: Nový čas)
Azontúl, hogy a szlovákok felelősöket kerestek, politikusokat citáltak a bíróságra a szújárvány miatt mára, megkezdődött az újjáépítés is. Körülbelül ötmillió, ellenállóbb facsemetét ültettek az elmúlt tíz évben, amelyek most még gondos törődést igényelnek, de hosszú évtizedek múlva megerősödhetnek és eltakarhatják a jelenlegi károk nyomait.

Kép és szöveg: Nový čas
KOMMENTEK
Viktória22 | 2014.11.19. 21:57
Sajnos még mindig látszódnak a nyomai a 10 évvel ezelőtti pusztulás utáni helyzetkép a Csorba- tónál Már nőnek a kis fenyőfák amik 30 év múlva olyan szépek lesznek mint amilyenek 2004. November 19. előtt voltak.
Bélapó | 2014.11.22. 11:17
A laikus "környezetvédelem" több kárt okoz, mint hasznot. Nálunk is volt ilyen, mikor politikai kérdést csináltak a dunai vízerőműból

KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
Szállástippek
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.