Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mölltal: halálos lavinabaleset pályán kívüli síelésnél

2023.12.04. Bata Attila

Vasárnap délután Karintiában is bekövetkezett az idei szezon első halálos lavinabalesete. Egy 51 éves cseh állampolgár vesztette életét, amikor a Mölltal-gleccseren pályán kívül síelve, saját maga indított el lavinát.
Kép: Polizei Kärnten
Kép: Polizei Kärnten
Az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű hó hullott az osztrák hegyekben, különösen az Alpok északi oldalán. Novemberben már beszámoltunk a szezon első lavinaáldozatáról az osztrák hegyekben. A lavinaveszélyre való figyelmeztetés azóta rendszeresen megjelenik az osztrák hegyimentők felhívásaiban.
A mentés (Kép: Polizei Kärnten)
A mentés (Kép: Polizei Kärnten)
A helyi rendőrség beszámolója szerint vasárnap délután, 13:15 körül egy cseh síelő tartott a völgy felé pályán kívül, amikor kb. 2700 méteres magasságban egy kb. 150 méter széles és 300 méter hosszú lavinát indított el. Közeli szemtanúk azonnal a segítségére siettek. Kiásták a hó alól a teljesen betemetett síelőt és megkezdték az újraélesztését, amíg a hegyimentők megérkeztek.

A cseh síelő zuhanás közben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy újraélesztésen sikertelen volt.
A lavina iránya, és piros körrel, ahol megtalálták az áldozatot (Kép: Polizei Kärnten)
A lavina iránya, és piros körrel, ahol megtalálták az áldozatot (Kép: Polizei Kärnten)
A mentőakcióban egy 36 fős csapat vett részt, kiegészítve hat keresőkutyával, a lifttársaság alkalmazottjaival, a helyi rendőrségtől hét fővel, valamint két mentő- és egy rendőrségi helikopterrel.

Ebből is látszik, hogy a mentés mennyire összehangolt és komplett művelet, amelyet a résztvevőknek is gyakorolniuk kell. Ma a határhoz közeli, alsó-ausztriai Hochkar síterepén kb. 100 fő részvételével nagyszabású mentőgyakorlatot rendeztek.
Hochkari gyakorlat (Kép: Bergrettung NÖ)
Hochkari gyakorlat (Kép: Bergrettung NÖ)
Itt az előző hétvégére néhány pályával kinyitottak, de az igazi szezon a mostani hétvégén kezdődik. Itt is kb. fél méter hó hullott az utóbbi napokban, és már hármas fokozatú figyelmeztetés van érvényben. Ez az az fokozat, amikor a legtöbb baleset történik. Ennél a figyelmeztetésnél még bevállalósabbak a síelők…
KOMMENTEK
bouquetk | 2023.12.05. 15:46
Pár éve egy szezonzárón élőben láttunk egy ilyen esetet. Akkor a Schareck gerincén oldott ki egy sízőtől. Láthatóan begyakorolt protokolljuk van. Profi módon kezelik a helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Alpenblick Panzió
Hangulatos, kényelmes, családbarát panzió és apartmanház a gleccser sífelvonójától csupán 7 km-re, Flattach városkában. Az ingyenes síbusz megállója a háztól 70 méterre áll meg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenhotel Badmeister csillagcsillagcsillag
Az Alpenhotel Badmesister a mölltali síterephez legközelebbi szálloda. Kellemes környezetben, nagy parkkal, félpanziós ellátással és számos wellness szolgáltatással (panorámaszauna, finn szauna, gőzfürdő, relax szoba) várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Kärntnerhof csillagcsillagcsillag
Mallnitz központjában helyezkedik el a 3 csillagos Hotel Kärntnerhof, melynek felújított 2-4 ágyas hotelszobái és 2-10 személyes apartmanjai kényelmes szálláshelyet kínálnak. Ingyenes szauna és infrakabin használat!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.