Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nagy havazás után és újabb nagy havazás előtt

2012.01.03. Bata Attila

Nagy havazás után és újabb nagy havazás előtt Az Alpok északi részén rég nem látott, hihetetlen hóviszonyok között lehetett síelni az utóbbi hetekben. Hosszú-hosszú éve nem tapasztalt hatalmas havazás terítette be a francia, svájci és a nyugat-ausztriai síterepeket is. A jó hír, hogy a következő hatalmas havazásra már csak néhány napot kell várni.
A francia meteorológusok keresik a statisztikákat, hogy mikor volt ilyen havas karácsony az Alpok északi oldalán. A formálódó közös vélemény szerint legutóbb 1999-ben fordult elő, hogy méterekben állt a hó a hegyekben, pedig december elején ennek a hatalmas hónak még nyoma sem volt …

Megéve síterepének alsó részén (1100 méter) december 6-án kezdett el esni a hó, és a statisztikai adatok szerint december 30-ig összesen 226 centiméter hullott. December közepén volt olyan tíz nap, amikor a magasabban fekvő helyeken (Les 2 Alpes vagy Tignes) két méter friss hó zúdult a hegyekre. Még az alacsonyabban fekvő helyeken is hatalmas méretű hótakaróval zárták az évet, pl. Bourg-Saint-Maurice (835 m) egy méter, Valloire (1400 m) pedig 180 centi hóval ünnepelhetett szilveszterkor, amelynek a fele az utolsó két napban esett. Sok síterep már most annyi havat kapott, amennyi az előző években csak január vége-február eleje környékén szokott lehullani.

Orciéres 1850 (F): ez már idei havazás!
Orciéres 1850 (F): ez már idei havazás!
A francia és svájci hegyeken kívül a nyugat-ausztriai síterepeken is jobb a helyzet az átlagosnál. Vorarlbergben az elmúlt három napban 70-80 cm friss hó hullott, amely komoly lavinaveszélyt okozott. Tirolban az év első napján volt olyan síterep, amely zárva tartott lavinaveszély miatt.

Ausztriát mintha kettévágták volna decemberben. Nyugat-Ausztriában 1991 óta nem hullott annyi csapadék december hónapban, mint az idén. Volt, olyan település, ahol a szokásos érték háromszorosát mérték decemberben. Teljesen más a helyzet a magyar határhoz közeli Alsó-Ausztriában, Karintiában vagy Dél-Stájerországban, ahol a szokásos csapadékmennyiség fele sem hullott le.

A következő napokban újabb havazás söpör végig az Alpokon, főleg az északi oldalán. Csütörtöktől viharos széllel érkezik meg a havazás a francia hegyekbe, majd fokozatosan terjed tovább nyugat felé, pénteken már Ausztria nyugati részén is komoly havazás várható.

KOMMENTEK
stelvio | 2012.01.03. 21:02
Ezt hozza a tartós zonalitás.
Azért kezdődött későn a tél, mert majd 10 hétig anticiklon uralta Európa nagy részét, főleg az Alpok térségét. Ezért volt nálunk is a szárazság. Decemberben átalakult a makrorendszer, folyamatosan dolgozik a csigagyár, s 1500 méter felett ilyenkor havazik. Viszont éppen a zonalitás miatt az Alpok déli oldala soványan havas. Ők újabb makrováltásra várnak, nekik mediciklonok kellenének, ám a fordulatnak nyoma sincs, amíg a szem ellát, marad a zonális áramlás.
Az Alpok nyugati és északi felén további jelentős havazások lesznek, fokozódó lavinaveszéllyel, és kiadós tavaszi áradások esélyével.
zozóka45 | 2012.01.03. 22:12
Hát ez tényleg érdekes.
geraboy_bp | 2012.01.04. 09:05
Na és február elejéig vajon van esély "zónaváltásra"? Mi a Déli-Alpokba megyünk és ott 30-60 cm hó van most :(
Stani | 2012.01.04. 14:02
A Déli Alpokban ellenben november sokkal csapadékosabb volt, töltöttem fel az egyik topicba Praliról képet, ott méterekben állt a hó, akkor amikor a hasonló magasságú osztrák terepeken még nyoma sem volt.

amúgy a 10 hét kissé túlzó, az anticiklon október végén, november elején állt be és tartott december 3-4.-ig.
Rudolfking | 2012.01.04. 17:18
Úgy tűnik, egyelőre nem fordul meridionálisra az áramlás, szóval az érintett területek még hetekig kaphatják az ívet :) Ha mégis, akkor végre Magyarországon is lehet hó, valamint a most hóhiányos területeken az Alpokban. Ennek azonban még 1 hétig semmi esélye, rá két hét pedig elmehet a váltással. Február...
stelvio | 2012.01.04. 22:12
Bizony-bizony, az emberi emlékezet már rövid távon is megbízhatatlan. AZ anticiklonos időszak pontosan szeptember 19-én kezdődött, amelyet ugyan 3 napra október elején megszakított egy front, de gyakorlatilag így is pontosan 10 hétig tartott:-)
Stani | 2012.01.04. 23:41
Kedves stelvio, most képekkel bizonyítsam, hogy nem csak október elején szakította meg, vagy mit szeretnél ? :)
Október elején (10. előtt) esett, aztán 10. után pár nappal, majd október 18. körül, végül október 26, környékén. De volt havazás november elején is, igaz az Ausztria igen kicsi részét, jellemzően a Déli területek magasabb térszíneit érintette.

/Ha valamit valami megszakít, onnantól újrakezdődik/
ninocska70 | 2012.01.11. 17:41
Február 02-án megyünk Szovátára, Románia szívébe. Valakinek nincs véletlenül információja az ottani hóhelyzetről?
Előre köszönök bármilyen csekély információt is.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.