Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: porhavas gleccserkörkép, nagy havazás érkezhet

2023.11.09. Stánicz Balázs

Nyakunkon november második hétvégéje, az osztrák gleccserek a múlt heti nagy havazásoknak és a hóágyúzásnak köszönhetően egyre több sípályát és felvonót nyitnak meg, ráadásul jövő hét szerdáig akár 50 cm hó is eshet.
Kaprun a hétvégén - Fotó: Szűcs Attila (Bergrettung Saalfelden)
Kaprun a hétvégén - Fotó: Szűcs Attila (Bergrettung Saalfelden)
A legutóbbi mediterrán frontok Kaprunt, Mölltalt, illetve Hintertuxot és Stubait temették be leginkább hóval. A magashegységekben átlagosan 50-100 cm-es, elkezdődött a téli hótakaró kialakulása, ami már ebben a magasságban meg is marad.
Mölltal ma reggel - Fotó: foto-webcam.eu
Mölltal ma reggel - Fotó: foto-webcam.eu
Mölltalon jelenleg két sípályán, a hatüléses melletti 3-as és 9-es pályán csúszhatunk, egészen az Eisseebahn kabinos aljáig. Hétvégén a 8-as pálya is színesíti a kínálatot, amit a duplaüléses Klühspies szolgál ki, továbbá a 9-es pálya aljánál megnyitásra kerül a kezdők kedvence, a Stübele gyakorlólift.

Kaprunban jelenleg nyolc felvonó üzemel, a Gletscherjet 1-2-3-4 láncolata (kabinos, illetve nyolcüléses), a Kitz gleccserliftek, a Magnetköpf húzólift, a gleccsersikló és a Langwied négyüléses.
Kaprun kedden - Fotó: Gletscherbahnen Kitzsteinhorn
Kaprun kedden - Fotó: Gletscherbahnen Kitzsteinhorn
A pályák a gleccser tetejétől egészen az Alpincenterig, azaz 2450 méterig nyitva vannak, 1, 1a, 4b, 4a. Mölltalhoz hasonlóan az előttünk álló hétvégén itt is több pályát és liftet terveznek megnyitni. Szombattól a kínálatot gazdagíthatja a Kristallbahn hatüléses, a Schneehasen gyakorlólift és a hozzá tartozó pályák (15,13,12).

A tiroli Hintertuxon jelenleg 13 felvonó és 27 km pálya üzemel és egészen a Tuxer Ferner Hausig síelhetünk snowboardozhatunk, ami 2660 méteren fekszik. A legendás Tuxer Ferner sípályát még nem teljes pompájában használhatjuk, egy kerülő síúton juthatunk le a Ferner Hausig. Az alsóbb részeken igyekeznek hóágyúzni, a Sommerbergig (2100 m) várhatóan a jövő héten nyitják meg a sípályákat.

A többi tiroli gleccseren, azaz Stuibaion, Söldenben, Kauntertalon és Pitztalon is jók a hóviszonyok, a stubaiaknak már egy egész komoly funparkot is sikerült összehozni. Ha már a funparkoknál tartunk, Tuxon is nyitva a park, a kapruni pedig ma nyitott ki.
Hintertux a szerdai napsütésben - Fotó: Hintertuxer Gletscher
Hintertux a szerdai napsütésben - Fotó: Hintertuxer Gletscher
Ami az időjárást illeti az osztrák gleccsereken november eleje óta mínuszok röpködnek és ez a továbbiakban is így marad, ami garancia a porhóra. Ráadásul holnaptól északnyugatiasra fordul az áramlás, ami folyamatosan hófelhőket hajt az északi osztrák hegyekbe. Szerdáig 50-80 cm friss hó sem kizárt Kaprunban, Hintertuxon, Söldenben, de Stubaion vagy éppen Pitztalon is hasonló mennyiségek várhatók. Mölltalon a déliesebb fekvése miatt ennél várhatóan kevesebb, 30-50 cm jöhet össze.
Stubai gleccser ma délelőtt - Fotó: Stubaier Gletscher
Stubai gleccser ma délelőtt - Fotó: Stubaier Gletscher
Hétvégén kifejezetten hideg lesz napközben is -10 fok alatti értékekkel 3000 méteren. Vasárnapról hétfőre nyugatias szelek érkeznek, amik enyhülést hoznak, ekkor a hóhatár 1600-1900 m közé emelkedik, vagyis a gleccsereken továbbra is havazás várható. A hétvégén nyitó alacsonyabb osztrák síterepek; Kitzbühel és Reiteralm átmenetileg hó helyett esőt kaphatnak.

Most úgy tűnik, hogy a jövő hét második felétől egy ismételt hidegfront hozhatja vissza a novemberi telet 2000 méter alatt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Alphotel Innsbruck csillagcsillagcsillagcsillag
Modern szálloda Innsbruck külterületén, a Nordkette fogaskerekű megállótól 3,5 km-re. Panoráma-wellness-szauna részleg a szálloda legfelső emeletén!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Grauer Bär csillagcsillagcsillagcsillag
Az Innsbruck központjában lévő Hotel Grauer Bär 196 felújított szobával várja vendégeit karnyújtásnyira az óvárostól. A környékbeli sípályákra a szálloda előtt megálló síbusszal juthatunk el, a Nordpark síterephez vezető fogaskerekű vasút pedig 200 m-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.