Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Biztatóan alakul a hóhelyzet az Alpok magasabb síterepein

2023.11.10. Bata Attila

Október végén kevesen gondolták volna az Alpokban, amikor még rövidujjúban lehet túrázni a hegyekben, hogy hamarosan minden megváltozik. November első tíz napjában egymást érik a havazások, nagyon jól néznek ki a pályák kb. 2500 méter felett.
Presena-gleccser (ITA) készülnek a november 18-i nyitásra
Presena-gleccser (ITA) készülnek a november 18-i nyitásra
Az osztrák helyzetről itt írtunk, most nézzünk szét a többi alpesi országban. A múlt heti svájci körképhez képest újabb kedvezőbb változásokat tapasztalunk. Ahogy az Euronews magyar nyelvű videójában láthatjuk elég mennyiségű havat kaptak a svájci síterepek ahhoz, hogy a bátrabbak bevállalják a szezonkezdetet.
Szerdán megkezdte a szezont Glacier 3000, pénteken nyit Arosa, Verbier és a videóban is látható Nendaz, szombaton pedig Veysonnaz. Pénteken, egyelőre csak hétvégi üzemmódban, Parsenn Davos is várja a kiéhezett síelőket kb. 15 kilométernyi pályával. Már az is látszik, hogy november 18-ra, további svájci pályák is megnyílhatnak.
Verbier, az utolsó havazás termése
Verbier, az utolsó havazás termése
Veysonnaz (CH) nyitás előtt
Veysonnaz (CH) nyitás előtt
Olaszországban is örülnek a friss hónak. A novemberi havazás mindig a legjobbkor jön. Itt Stelvio már bezárt, hétfőtől Soldán (Sulden) lehetett síelni, valamint Zermatt-ra lehetett feljutni az olasz oldalról. Itt kedden, november 14-én nyílik meg az első pálya az olasz (Cervinia) oldalon.

Kisebb meglepetés, hogy még ennél korábban, szombaton megnyitják az első pályát a Dolomitokban, Cortinán (Col Gallina) indítják be az első liftet. A friss és nagy mennyiségű havat a Presena-gleccser is kihasználta, ahol november 18-án nyitnak. Szintén ezen a napon indítják be az első liftet Madonna di Campiglio (Grosté) síterepén. Itt 70 cm hó hullott a hétvégén.
Tignes, keddi webkamerakép
Tignes, keddi webkamerakép
A „nagyhatalmak” közül már csak a franciákra kell várni még. Itt a havazás után Tignes jelentette be, hogy egy héttel előbbre hozzák a szezonkezdetet, november 18-ra. A példa ragadós, hasonlóan tett Val Thorens is. Les 2 Alpes is egy héttel korábban nyit, vagyis november 25-én. Alpe d'Huez síterepén már most remek pályákat találunk, azonban az üzemeltetők megvárják az előzetesen eltervezett december 2-i nyitást. A magasabban fekvő francia pályákról már most pazar képeket láthatunk, a ratrakok szorgalmasan dolgoznak, de ezek a síterepek nem szoktak ilyen hamar kinyitni és ezt a szokásukat meg is tartják.
Val d
Val d'Isere (FRA) a pálya már jól néz ki, nyitás később
Szlovéniába is elért a havazás. A Júliai-Alpok 2200 méter feletti régiójában 40-65 cm hó hullott, de ebben a magasságban itt üzemképes terepet nem találunk. Itt még várni kell egy kicsit a szezonkezdetre.

A novemberi havazás mindig is fontos volt a síterepek számára, hiszen ekkor készítik elő a pályákat a szezonra. A mostani áramszámlák miatt nagyon nem mindegy, hogy mennyit kell a hóágyúk üzemeltetésére költeni. Ebben a periódusban használják őket a legtöbbször, így minden nagyobb havazást tekintélyes spórolást jelenthet, nem beszélve arról, hogy a szezont nem egy-két pályával kell elindítani.

Abban lehet bízni, hogy az időjárás nem enyhül meg drasztikusan a következő 2-3 hétben. Ennek egyelőre az ellenkezője várható, hiszen hétvégére 2500 méter felett a Nyugati-Alpokban további 50-70 cm hó várható, de 1500 méter felett is összejöhet 10-15 cm.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.