Menü ≡
h i r d e t é s
Síterepajánló
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
Rogla
Kirándulás és wellness egy helyen, a Pohorje-hegységben!
Csorba-tó
Nyári kalandozások
a Magas-Tátra erdőiben!
Kövess minket: facebook twitter googleplus youtube

Presena-gleccser: kész a nagyon várt kabinos lift

2015.11.16. | Szerző: Batus
Két éven át épült, de már elkészült a nagyon várt kabinos lift az olaszországi Tonale síterepén. A Presena-gleccserre közlekedő új kabinossal mostantól télen-nyáron 3000 méter felé lehet jutni. A nagyon sokba került, új csodaliftet várhatón hamarosan, még ebben a hónapban üzembe helyezik.
2014 nyarán kezdődött meg az új lift építése, amely a Paradiso-hágót (2565 m) és a Presena-hágót (3000 m) köti össze. A gleccsernek ezen a részén korábban egy kétszemélyes ülőlifttel és csákányossal lehetett feljutni a háromezres magasságba. Mivel a csákányosok nyáron nem közlekednek, így a gleccser felső része csak télen volt elérhető, és csak a síelők részére.

Így nézett ki a pálya és az új lift november 7-én
Ezen radikálisan változtat az új lift, amellyel már túrázók is elérhetik a felső részeket. Különösen a nyári időszakban lesz fontos, hogy új szolgáltatással bővül a síterep palettája. Ha csak az idei forró nyarat nézzük, jelentősen nőtt nyáron az alpesi lifttársaságok bevétele, hiszen sokan kerestek menedéket a hűvösebb hegyekben a nyári kánikula elől.

A nyolcszemélyes, tűzpiros kabinokat, amelyeket kívül léctartókkal szereltek fel, a Leitner gyártotta. A kabinokkal majdnem 8 perc alatt tesszük meg a 2103 méteres utat és érünk fel a Presena-hágóra. A síterep weboldala szerint, ha valaki a Tonaleból (1883 m) érkezik, az 13 perc, ha Ponte di Legnoból (1256 m) indul, akkor 27 perc alatt lehet fenn az átszállásokkal együtt.

A felső állomástól egy piros pályán lehet majd lecsúszni, de a középső állomásnál már egy kék pályára is át lehet csúszni. A középső állomásnál jövőre egy nyolcszobás menedékház is épül. A tervek szerint a régi kétüléses liftet csak jövő nyáron bontják el, a csákányosokat már leszerelték.

Az egész építkezés körülbelül 15 millió euróba (kb. 4,7 milliárd forint) került. A lift hatósági átvétele november 17-én kezdődik meg és várhatóan három napig tart. A síterep előzetes becslése szerint az új liftet valamikor november utolsó hetében adják át a nagyközönségnek.

További jó hír a síterep szerelmeseinek, hogy egy új, négyszemélyes ülőliftet is átadnak az idei szezon előtt a Ponte di Legno részen, hamarosan erről is írunk.
h i r d e t é s
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 18 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több információ a sütikről.