Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rakétával lőttek az egyetlen izraeli síterepre

2019.02.13. Bata Attila

Azzal nem mondunk semmi újat, hogy a Közel-Kelet nem a béke szigete. Néhány héttel ezelőtt, ahogy a lenti videóban is látható, a szomszédos Szíriából lőttek át egy rakétát az izraeli síterepre. A helyi légelhárító rendszer jól működött, senki sem sérült meg.
Rakéta és ellenrakéta a síterep felett
Rakéta és ellenrakéta a síterep felett
A Hermon-hegy a szíriai-libanoni határon húzódik 2814 méteres magasságával. Déli oldalán terül el a Golán-fennsík, amelyet Izrael az 1967-es háborúban szállt meg. Itt található, kb. 2000 méteres magasságban az izraeli síterep, amely szintén a hegy nevére hallgat. Ezzel le is tudtunk a történet politikai részét, a háttér értelmezésétől most eltekintünk.

A hegyoldal stratégiailag fontos terület. A síterep január 20-án, vasárnap, azzal került be a hírekbe, hogy a szíriai oldalról az irániak egy rakétát lőttek át, amelyet a légvédelmi rendszernek sikerült elhárítania. Az izraeliek azonnal válaszcsapásokat indítottak Szíriában található iráni célpontok ellen. Hétfőn, egy napra, biztonsági okokból lezárták a síterepet, de kedden már ismét lehetett síelni.

Távolban egy-két fehér rakéta ...
Egy helyi újság beszámolója szerint az idén az átlagos szezonokhoz képest háromszor több hó hullott a síterepen. Január közepén a felső részen (2040 m) két méter vastag volt a hó, de az alsóbb részen (1640 m) is elérték a 170 centimétert. Tavaly lenn csak fél méter volt a legnagyobb érték, és csak 13 napot voltak nyitva a szezonban.

Ha pörög a szezon, akkor naponta átlagosan nyolcezren jönnek ki a síterepre. Ha hétvégén nagy az érdeklődés, akkor érdemes korán jönni, mert 10 ezer látogatónál már lezárják a terepet. A látogató szó jól illik ide, hiszen a legtöbben nem síelni jönnek, hanem a havas tájra és a hófödte panorámára kíváncsiak. Kicsit hógolyózni vagy kicsit sétálni a hóban, ritka élmény ezen az éghajlaton.

Nem mindenki síelni jár ide: "szobabiciklizés" kilátással
Nem mindenki síelni jár ide: "szobabiciklizés" kilátással
A napijegy nem olcsó, a cikk szerint kb. 23 ezer forintot (300 új sékel) elkérnek egy napijegyért, és ehhez jön még a felszerelés bérlése és egyéb költségek. Az árképzés európai szemmel kissé bonyolult. Mindenki fizet belépődíjat, ezen felül külön árakon lehet síelni, kirándulni, szánkózni, stb.

A helyiek szerint ilyen árak mellett nem csoda, hogy nem a síelés vagy a snowboardozás az igazi sport a síterepen, hanem a sorban állás a liftek előtt. Valahol érthető, ha valaki órákat autózik ide síelni, és itt hagy 30-40 ezer forintot egy nap, akkor annak szeretné kihasználni a drága perceit. Szóval, senki se számítson udvarias síelőkre.

Így készült: snowpark
A síterep is fejlődik az utóbbi években. Idén már második szezonban használták a hóágyúkat, így decemberben is ki tudtak nyitni pár napra, az igazi havas szezon azonban január 10-től kezdődött. A síterep egyik "hátránya", hogy a csapadék sokszor eső formájában hull le, így hiába a jó hóviszonyok, egy nagyobb eső után több nap is kell még rendbe hozzák a pályákat.

Egy kisebb park már évek óta üzemel, januárban azonban közel 10 év után először egy extrémparkot is építettek a szlovénok. Nehéz elhinni, hogy ma már nyolc lifttel, 11 darab és 48 kilométernyi pályával várják a vendégeket.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.