Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rekordbeállítás: Shiffrin 86. világkupa győzelme

2023.03.10. Bata Attila

Az idei szezonban fantasztikus teljesítményt nyújtó amerikai Mikaela Shiffrin megszerezte a 86. világkupa elsőségét, ezzel pedig a győzelmek számát tekintve utolérte a svédek egykori világklasszisát, Ingemar Stenmarkot.
Kép: Mikaela Shiffrin / Facebook
Kép: Mikaela Shiffrin / Facebook
Az élet a legnagyobb rendező, hogy ezzel a közhellyel kezdjem. Shiffrin 15 évesen, 12 évvel ezelőtt a csehországi Spindleruv Mlyn síterepén mutatkozott be a világkupa sorozatban. Január végén, mintegy keretbe foglalva eddigi pályafutását, ugyanezen a síterepen rendezett versenyen érhette volna utol a ranglistán a legendás svédet. Akkor 6 századmásodperc fosztotta meg a dicsőségtől, ennyivel maradt le az első helyről.

2011-ben egyik alkalommal sem sikerült bejutnia a második futamba a cseh versenyeken, akkor vajon hányan gondolhatták, hogy a világ legeredményesebb női síelőjének a bemutatkozásának lehetünk szemtanúi. Shiffrinről már rengeteget írtunk, és persze írunk, hiszen az is csak idő kérdése, hogy mikor érheti el a 100. győzelmét, ha folytatódnak a sikerei.
A 86. világkupa győzelem
Ami Csehországban nem sikerült, az ma igen. A sors pedig tud meglepetéseket okozni. Shiffrin ugyanezen a síterepen nyerte élete első világkupa versenyét. A svédországi Areben 2012 decemberében rendezett villanyfényes szlalomversenyen 17 évesen lett első, ennek már pontosan 3732 napja. A másik érdekesség, hogy Stenmark hazájában sikerült a csúcsbeállítás. A hírek szerint Stenmark stockholmi otthonában tévén nézte, amint az amerikai a 20. győzelmét aratja óriás-műlesiklásban, amely szintén rekordbeállítás a női mezőnyben Vreni Schneiderrel együtt.

A rekordbeállítás érdekes alkalmat ad, hogy összehasonlítsuk Stenmark eredményeivel. A svéd a 70-es és 80-as években aratta sikereit, természetesen a síversenyek más korszakában. Mondhatnánk, hogy a svédnek kevesebb lehetősége volt a győzelemre, mivel csak technikai számokban indult. 86 sikeréből 46-ot óriás-műlesiklásban, 40-et szlalomban ért el. Shiffrin sokoldalú síelő, az összes szakágban (szlalomtól lesiklásig) nyert világkupa versenyt.

Időben tekintve Stenmark 230 verseny után jutott el a rekordjához, Shiffrinnek ehhez 245 verseny kellett. A svéd, aki technikai specialistának számított, 155 alkalommal állt a dobogóra, míg Shiffrin 135-ször, mivel a gyorsasági számokban kevesebb babér termett számára.

Nagyon érdekes, hogy mindketten csak felsőfokban beszélnek a másikról. A közelmúltban kölcsönösen dicsérték egymást, Shiffrin legutóbb videóüzenetet küldött a svédnek, amelyben úgy fogalmazott, hogy „teljesen mindegy, hogy én mit érek el. Azt össze sem lehet hasonlítani azzal, amit te elértél. Lehet, hogy nyerek 87. alkalommal is, lehet, hogy nem, de a legnagyobb álmom valóra vált, azzal hogy veled egy mondatban említenek."

Íme, a világkupa győzelmeket számítva a legeredményesebb síelők sorrendje. A lista érdekessége, hogy már csak Shiffrin számít aktív versenyzőnek.

1. Mikaela Shiffrin USA 86
Ingemar Stenmark SWE 86
3. Lindsey Vonn USA 82
4. Marcel Hirscher AUT 67
5. Annemarie Moser-Pröll AUT 62
6. Vreni Schneider SUI 55
7. Hermann Maier AUT 54
8. Alberto Tomba ITA 50
9. Renate Götschl AUT 46

Marc Girardelli LUX 46
11. Anja Pärson SWE 42
12. Pirmin Zurbriggen SUI 40
13. Marlies Schild AUT 37
14. Benjamin Raich AUT 36

Aksel Lund Svindal NOR 36

Katja Seizinger GER 36
KOMMENTEK
Bata Attila | 2023.03.11. 15:29
Ma szlalomban is nyert, ezzel már 87 győzelem. Hihetetlen statisztika: 101 szlalom versenyéből 53-szor nyert.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.