Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Seefeld: sífutás napsütésben a tavalyi havon

2015.11.13. Bata Attila

Egyre több síterepen gondolnak arra, hogy minél hamarabb kellene megkezdeni a következő szezont. Ennek legtöbbször csak egy akadálya lehet, ha nem esik elég hó a szezon előtt. Ennek megelőzésére az egyik legjobban elterjedt módszer az un. snow farming, vagyis az előző szezon havának eltárolása.
A snow farming már teljesen megszokott a skandináv országokban, ott már gyakran szeptemberben ki lehet bontani az előző télen elrakott havat és a hidegebb skandináv őszben már ki is lehet teríteni a pályára. Gyakran kisebb városi rendezvények kedvéért is eltárolnak havat, ilyen versenyeket rendeztek mostanában Svájcban, Olaszországban vagy a hétvégén Németországban.

Így néz ki a pálya fentről
Ausztriában is alkalmazzák ezt a módszert, gyakran a gleccsereken, de Kitzbühel vagy Saalbach síterepe is ebből gazdálkodik a szezon elején, ha szükség van rá.

Így készült a pálya
Így készült a pálya
Az 1200 méter magasan található tiroli Seefeld Olimpiarégió az idén először próbálta ki ezt a módszert. Körülbelül 6000 köbméter havat gyártottak a télen, ezt elrakták a nyárra, október végén kicsomagolták és elég havuk volt ahhoz, hogy egy 2,5 kilométer hosszú sífutó pályát behavazzanak.

Várják a versenyzőket, az amatőröket, mindenkit...
Várják a versenyzőket, az amatőröket, mindenkit...
Az egész projekt körülbelül 70 ezer euróba (kb. 22 millió forint) került. Ez nem nagy anyagi teher a helyi idegenforgalmi hivatalnak és valószínűleg hasznot is hoz a régiónak. Ha a terv beválik, akkor a jövőben még több havat raktároznak el, hogy további szolgáltatásokat is tudjanak nyújtani.
KOMMENTEK
Stani | 2015.11.13. 12:04
A módszer energia és környezetbarát. Kitzbühel példája jól mutatja, hogy még az ilyen forró nyáron, mint amilyen az idei volt 2000 m alatt is maradt meg annyi hó a depotokban, hogy azzal október 24- körül startolhassanak! Egyébként a fent felsorolt (s gleccsersíterepek) mellett pl. Reiteralm vagy éppen Sportgastein is belekezdett a snowformingba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Hotel Alpennest csillagcsillagcsillagcsillag
Tiroli stílusú hotel Leutasch sífelvonójától 750 méterre, a bajor határtól 12 km-re festői környezetben reggelivel és hangulatos szaunavilággal várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.