Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sérülés után: Ted Ligety ismét havon edz

2017.03.29. Bata Attila

Két könnyen felejthető, sikerekben kevésbé gazdag szezonon van túl az óriás-műlesiklás egykori királya, az amerikai Ted Ligety. Sérülések és műtétek után a héten ismét lécre állt, és visszatért a havas lejtőkre. Teljes erővel készülhet a következő szezonra és az olimpiai címének megvédésére.
2014-ig szinte mindent megnyert az óriás-műlesiklásban Ted Ligety. 2015 februárjában hazai havon világbajnok lett, a nyáron megnősült, ősszel pedig megnyerte a szezonnyitót Söldenben. 2015. október 25-én szerzett söldeni aranya eddig az utolsó világkupa győzelme. Utána már nem a régi Ligetyt láttuk, gyengébb eredmények jöttek, majd január elején elszakította a térdszalagját és meg kellett operálni.

Ismét havon
Közben az állandó hátfájás egyre jobban hátráltatta mindenben, sem edzeni, sem versenyezni nem tudott olyan erővel, mint régen. A sokáig halogatott műtétre végül is idén januárban szánta rá magát. Így lemaradt az idei világbajnokságról, amely azt jelentette, hogy előző három sikere után nem nyerhette meg megszakítás nélkül a negyedik világbajnoki címét óriásban.

A műtét után adott interjúiban úgy tervezte, hogy áprilisban visszatérhet az edzésekre. Ehhez képest jó hír, hogy már ezen a héten havon edzhetett az amerikai Deer Valley síterepén.

A tavaszi edzésekre főleg a férfi óriás-műlesiklóknak van szükségük, hiszen náluk változnak a sílécek méretei a következő szezonra. A FIS (Nemzetközi Sí Szövetség) egyebek közt pont a gyakori hátsérülésekre hivatkozva csökkentette a lécek min. hosszúságát 193 cm-re (eddig 195 cm) és a min. rádiuszt levitték 30 méterre 35-ről. Ehhez kell alkalmazkodniuk ősztől a férfi óriás-műlesiklóknak.
KOMMENTEK
supershape | 2017.03.29. 20:14
Ha jól emlékszem néhány éve a FIS ugyanerre (balesetveszély csökkentése) hivatkozva növelte a GS lécek rádiuszát és hosszát. Nagyon konzekvensek. Vagy rosszul emlékszem?
Bata Attila | 2017.03.30. 00:13
Jól emlékszel. 2012 elején még 27 m/183 cm volt, aztán megemelték 35/195-re a férfiaknál. Akkor a térdsérülések csökkentésével indokolták. Mondjuk akkor pont Ligety tiltakozott a legjobban ellene, hogy aztán simán verjen mindenkit.

Most a hátsérülések csökkentésével + a fiatalabb sízőknél jelenthet komolyabb eü. problémát a túl hosszú léc és rádiusz.

Az új szabály szerint végzett első edzések után sokan panaszkodtak, hogy nehéz lesz megszokni az új léceket.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.