Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síbérletek: okostelefonok válthatják a plasztikkártyákat

2024.02.19. Bata Attila

A beléptetőkapuk gyártója lehetővé tette, hogy ezentúl a szokásos plasztikkártya helyett az okostelefonunk legyen a síbérletünk. A folyamat nem halad űrsebességgel, de néhány ismert osztrák síterepen már le lehet leváltani a régi bérleteket.
Kép: SkiData
Kép: SkiData
Az előző szezonban még tesztjelleggel a tiroli Kitzbühel felvonóinál lehetett először mobiltelefonnal felvonózni, az idén már bővült az okostelefonokkal is használható síterepek köre. Az osztrák pályák közül Gerlitzen, Turracher Höhe és Serfaus már bevezette, Ischgl, Scmittenhöhe, Kitzsteinhorn, Saalbach, két német síterep (Skiparadies Grasgehren és Schwärzenlifte Eschach) és a lengyel-szlovák közös bérlet (Tarty Super Ski) a folyamatos bevezetés mellett döntött.
Így működik Kitzbühelben
A bérlet vásárlása természetesen nem bonyolult. Ehhez a SkiData egyik applikációját (key2ski) kell letölteni a telefonra. (Kitzbühel estében a síterep saját alkalmazása is tartalmazza ezt a lehetőséget) Ezután a síterep oldalán a szokásos módon meg kell vásárolni a bérletet, amelyet fel kel tölteni az applikációba. Ehhez a síterep egy QR kódot ad akár a képernyőn, akár a visszaigazoló emailben. A síbérletet aktiválni kell az alkalmazásban, amelynek a háttérben futnia kell a telefonon.

Fontos, hogy az alkalmazás telepítésénél engedélyezzük a telefonunk vizsgálatát, hogy az eszköz alkalmas-e ehhez az applikációhoz. Jelenleg számos eszköz (pl. Samsung Galaxy S8, S8+, S9, S9+, Note 8, Note 9, az összes Oppo és Oneplus, az összes Xiaomi és az összes Huawei) nem kompatibilis.

Ha mindennel megvagyunk, akkor csak egy zsebet kell találnunk a síruhánkon, kb. a mellmagasság baloldalán és akkor irány a beléptetőkapu.

Természetesen lehet elemezni a megoldás előnyeit és hátrányait. Az applikáció bluetooth kapcsolattal működik, a fejlesztők szerint minimálisan terheli az akkumulátort a „Bluetooth Low Energy Technology”-nak köszönhetően.

Esetleg van már olyan olvasónk, aki ezzel síel?
KOMMENTEK
Brockey | 2024.02.19. 10:02
"Jelenleg számos eszköz (pl. Samsung Galaxy S8, S8+, S9, S9+, Note 8, Note 9, az összes Oppo és Oneplus, az összes Xiaomi és az összes Huawei) nem kompatibilis."
Magyarán csak az almás telefonokon működik? Ezt egyszerűbb lett volna leírni, mint a kivételeket.
csabeszka | 2024.02.19. 13:51
Aha, ahogy az egész emberi civilizáció ,,elnehezedik", úgy tudja egyre inkább a ,,nagy testvér" vigyázó szemeit mindenre és mindenkire kiterjeszteni. Nem, nem vagyok paranoiás csak elég pl. Kínát megnézni, hogy hogyan kontrollálja saját állampolgárait. A technika fejlődik minden egyéb (pl. erkölcs) visszafelé fejlődik. Ma egy jó cél érdekében lesz lekövethető mindenki (hol van, mit csinál, kivel beszél és mire költ), aztán majd egy kevésbé jó cél érdekében. Üdvözlet egy szép, új világban!
- Marky - | 2024.02.19. 16:23
A bekapcsolt bluetooth pont nem azt a célt szolgálja, amire sokszor felhívják a síelők figyelmét: legyen Nálad egy jó töltöttséggel rendelkező telefon baj esetére!
Kis Kovi | 2024.02.19. 17:59
A budapesti tömegközlekedésnél - ahogy látom - kötelezővé tették "elektronikus bérletek" esetén a vonal/QR-kód leolvasását felszállás előtt, holott havi bérlet esetén annak jogosultság szempontjából valós funkciója nincs, mivel egy időszakra veszik a bérletet az utasok, ellenben lassítja az utazás forgási sebességét nagyobb tömeg esetén a hosszabb felszállás miatt.
Emiatt állandó üzemkész, mobil internet szolgáltatással rendelkező készülék is szükséges.
Mivel nagyon sokan nem így utaznak még, így érdemi funkcióval sem szolgál az utazási szolgáltatások igénybevételét illetően a teljes utazóközönség tekintetében.

Igen, az élet sok területén próbálják egyre jobban "monitorozni" a dolgainkat, ami néha még bizonyos területeken hátráltatja is a folyamatokat és/vagy kötelező jellegű szolgáltatás vásárlás felé ösztönöz, nem is beszélve a biztonsági faktorról, például, hogy a banki szolgáltatásokat is teljesen ebbe a "mobiltelefónia" irányba nyomják (egy készüléken op. rendszeren minden), amelynek biztonsági faktorát (telefon szoftveres azonosítás) kisebbnek gondolom, mint például egy egyszeri használatú SMS kód igénybevételét, amely legalább más adatcsatornákon érkezik.

Bevallom, nekem még mindig sokkal szimpatikusabbak a kis helyigényű, könnyű, külön töltést és folyamatos bonyolultabb rendelkezésre állást (üzemkészséget) nem igénylő céleszközök használata, így remélhetően sokáig a "mobiltelefónia" csak opcionális elem marad a síelésnél is.

Arról már nem is beszélve, hogy nincs nagy bizodalmam ahhoz, hogy a mellkasomon szív magasságban különböző adatforgalmakat generáló tepsiket viseljek folyamatosan (hétköznap sem teszem).
Bata Attila | 2024.02.19. 18:55
Kis Kovi, ez a BKV-s dolog nem teljesen így van. Csak akkor kell kódot olvasni havi elektromos bérlettel, amikor a hagyományosat is be kell mutatnod ellenőrzésre. Pl. elsőaljtós felszállásnál vagy metróbejáratnál. Egyéb esetekben simán utazol, mint a hagyományos bérlettel.

A QR-kód olvasás a csalások ellen lehet. Ha csak mutogatni kéne a statikus igazolást a vásárlásról, akkor arról ezer kép készülne és menne haverokhoz. Mindenki ezt mutogatná és ingyen utazna. Így kell egy dinamikus megoldás, ahol a QR-kódra bizonyos időszakonként változtatott kép ugrik fel.
Kis Kovi | 2024.02.19. 20:14
Kedves Attila, köszönöm az infót.
Szerintem a bérletet ugyanúgy tudják másolgatni (többször használatos jegyekkel is ez van), az úgy is a rendes, alaposabb ellenőrzésnél szokott csak "kibukni".
Mondjuk hétvégente az első ajtó utazás, kb. polgár pukkasztásra jó, amikor "fizető vendégként" látod a szokásos trükk faktorokat vagy a lazaságot, közönyt az ellenőrzést végző gépjárművezetőnél (mondjuk sokszor nem is csodálkozom a sofőr esetében az utazó "közönség" miatt).
Gletscher7 | 2024.02.20. 08:07
Hát elkezdődött!
Hamarosan, elég lesz ágyból letölteni egy aplikációt, a síeléshez. Majd ha karosszékből, hang vezérléssel felvonózunk, csúszunk, hüttében a gőz gombócról / sörről készült képek automatikusan megosztásra kerülnek közösségi oldalakon- ez nagyon fontos - . BKV sofőrök védelmében: nem közönyös, csak belátó. Amennyiben nincs érvényes menetjegye az utasnak és pénze sem vásárláshoz, AKKOR SEM LEHET KIZÁRNI AZ UTAZÁSBÓL. A buszvezető maximum kéri a forgalomirányítást, hogy küldjenek ellenőröket a járat útvonalára. Erre még nem volt példa, szerintem, csak fafej sofőrők esetén. Mire megbeszéled az utassal, a helyzetet, lemegy a nap. Járat végén nem lesz pihenő idő, stb. üdv! jó havat!

Szállástippek
Hotel Turracherhof csillagcsillagcsillagcsillag
Pályaszállás Turracher Höhén, közvetlenül a gyerekpályák és liftek mellett. Kétágyas, valamint családi szobáihoz félpanziós ellátás jár. Wellness oázis gőzfürdővel, finn szaunával, fényterápiás szaunával, infrakabinnal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panorama Hotel
Panorámás hotel Turracher Höhe központi részén, mindössze néhány lépésre a 12-es számú sípályától. Szolgáltatások: panorámás fedett medence pezsgőfürdővel, szaunarészleg, fitneszterem, játszószoba. Háziállat megengedett!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Apparthotel Silbersee
Luxus apartmanok a Turracher Höhe-i sípályák tövében, központi szaunarészleggel. Az apartmanok teljesen felszereltek, erkélyesek, van köztük akadálymentesített is. Szolgáltatások: bevásárló szolgáltatás, zsemle szerviz, ital/snack automata, recepció, játék szoba, WIFI
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.