Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Stuhleck: magyar nő esett ki a síliftből egy autóra

2017.01.23. 2017.01.24. Bata Attila | frissítve: 2017.01.24.

Ritka baleset történt hétfő délelőtt a magyar határhoz közeli Stuhleck (Semmering) síterepén. Egy magyar pár késve szállt ki a középállomáson és mindketten kiestek a liftből. A férfi a védőhálóba esett, a nő pedig a sílift alatt kanyargó úton közlekedő autóra zuhant, betörve annak a szélvédőjét.
A lift középső állomása (Kép: Gerhard Pilecky)
A lift középső állomása (Kép: Gerhard Pilecky)
Az APA hírügynökség tájékoztatása szerint, hétfő délelőtt 11 óra körül, egy 29 éves magyar nő és férje a síterep négyszemélyes ülőliftjével tartott a völgyállomás irányába. A helyi rendőrség elmondása szerint, mivel a hölgy nem gyakorlott síelő, ezért a hegyen úgy döntöttek, hogy csúszás helyett lifttel mennek vissza a völgybe.

A középső állomáson azonban ki akartak szállni. Mialatt a lift áthajtott az állomás épületén a házaspár ülve maradt a székben, és a biztonsági korlátot sem hajtották fel. Nem kezdték meg a kiszállást. Amint elhagyták a kiszállásra kijelölt területet, a biztonsági korlátot felemelték és megpróbáltak kiszállni. Azonban ebben a pillanatban a lift hirtelen ismét felgyorsított és mindketten kiestek a liftből.*

Az egyik alkalmazott azonnal leállította a liftet, de a balesetet már nem tudta megakadályozni - közölte a lifttársaság.

A 39 éves férfi a biztonsági hálóba zuhant és sértetlenül megúszta. A hölgy a biztonsági háló mellett esett ki és közel hét méter zuhant. A lift nyomvonala alatti úton közlekedő autóra zuhant, betörve annak szélvédőjét. A hölgy viselt bukósisakot és a baleset után tudatánál volt, a lifttársaság szerint.

A hölgyet csonttöréssel szállították a közeli kórházba, és délutánra tűzték ki a műtét időpontját. Az autó sofőrje a szélvédő szilánkjaitól kisebb sérüléseket szenvedett a karján és a kezén.

A rendőrség jelenleg is vizsgálja a baleset okait.

*A modernebb liftek un. kétsebességes liftek. Van egy (fő)drótkötél, amelyen gyorsabb sebességgel közlekednek a székek az állomások között. Az állomáshoz érve, az állomás épületében a székek átkerülnek egy másik drótkötélre, amely sokkal lassabban közlekedik. Ennek a célja, hogy mindenki kényelmesen ki- és be tudjon szállni. Miután a ki- és beszállás megtörtént, a kabin vagy a szék visszakerül a gyors drótkötélre. Ekkor egy nagyobb rántást vagy rázkódást szoktunk érezni, és a szék ilyenkor felgyorsul, jóval nagyobb sebességgel indul meg a következő állomás irányába.

Frissítés

Az MTI ma reggeli híre szerint a sérültet tegnap délután megoperálták. A bécsi magyar konzulátus kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar házaspár nem kért konzuli segítséget.
KOMMENTEK
peferenc | 2017.01.24. 11:36
Szerintem a felvonókezelők is hibáztak nem is kicsit, mert nem figyeltek oda, hogy valakik lefelé jönnek és fenn maradtak a székekben.
atesz316 | 2017.01.24. 12:50
Az emberi hülyeségre nem lehet felkészülni...
k1andras | 2017.01.24. 12:55
A felvonókezelők arra nem gondolhattak, hogy a kedves utasok az utolsó pillanat után meggondolják magukat, és ki akarnak szállni.
Ugyanis ennek a liftnek a végállomása a nagy parkoló. A középső állomáson nem muszáj kiszállni.
thomasb | 2017.01.24. 13:27
Szerintem pont, hogy a Liftkezelő nem hibázott, hiszen ha látja hogy felhajtják a védőkeretet - ezzel jelzik hogy kiszállásra készülnek - akkor általában még le is lassítják a felvonót. Itt ez nem történt meg, vagyis - ha én kezelő lennék úgy gondolnám, hogy - nem volt szándékuk kiszállni az adott állomáson, de végül - nyilván észrevették, de már későn, hogy - mégis ki akartak szállni.
rmants | 2017.01.24. 13:49
Ismerem azt az állomást.
Későn kezdtek kiszállni, ez szinte biztos.
Sajnos nálunk nincs nagy kultúrája az ülős felvonónak.(lásd Epleny pl, érdemes hétvégén megnézni... döbbenet amit láthattok ott)
A lift társaság véleményem szerint itt nem felelős, mindemellett miharabbi gyógyulást a hölgynek!
maci-laci | 2017.01.24. 21:47
Nagyot hibáztak a síelők és a hölgy súlyos árat fizetett érte. Mielőbbi jobbulás kívánok neki, és remélem maradandó sérülés nélkül felépül. Rettenetesen utálom a gyerekbiztos automata ülős felvonókat, de az ilyen eset után megkövetem az elveimet és ezután más szemmel nézek rájuk. Ezek után néhány felnőtt sporttársuknak sem árt ez a nagyfokú biztonság !
DEÁK JÓZSEF | 2017.01.26. 14:49
Erre mondják két hülye egy pár, volt egy münkatársam, nem volt zseni az azt mondta aki hülye haljon meg, egyet értek vele!!
Zoli54 | 2017.01.27. 17:43
Nem kell minden hírt tényként kezelni és nem kell ítélkezni sem csupán a hírek alapján
(Hozzátartozó vagyok)
Liftkezelő az érkező oldalon nem volt, két kezelő dolgozott az indulási oldalon.
Az utasok időben kiszálltak, csak a síléceiket nem tudták kivenni a tartóból, ettől valószínűleg pánikba estek. A továbbhaladó lift valószínűleg kibillentette az egyensúlyukból őket. A fiatalember belecsúszott a hálóba, a hölgy ijedtében belekapaszkodott az ülésbe, amit azután már nem mert elengedni.Tartotta magát amíg bírta, így kerülhetett a védőhálón kívüli területre. Ha ezt a kezelő személyzet időben észleli, lelassítják vagy megállítják a liftet és megelőzik a balesetet. Ezért vannak ott!
A lift kb. 6 másodperc alatt ér a kiszállástól a zuhanás helyéig. A liftkezelő mellett ott a vészmegállító, a másodperc törtrésze alatt közbeléphetett volna. Még egy fontos tény: A síbotok a baleset helyszínén maradtak, egy pár és egy fél pár léc az alsó állomáson volt. A hiányzó fél pár léc a középső és az alsó állomás között kb félúton leesett!! (Láttam amikor a személyzet egy tagja elment érte és kiszedte a hóból.) Ez csak akkor fordulhat elő, ha valaki a lécet megemeli és nincs teljesen a tartóban.
A korrektség kedvéért: a baleset után minden segítséget megadtak a felvonó üzemeltetői, a mentősök és az egészségügyi intézmény dolgozói is! Reméljük teljes lesz a gyógyulás és idővel ez a baleset csak egy rossz emlék lesz!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Cafe-Pension s`Platzl csillagcsillag
A panzió Spital am Semmering település főutcáján fekszik, közúton mindössze 450 m-re Stuhleck sípályáitól. A ház aljában kávézó, míg a felső részén 2, illetve 2+1 ágyas szobák, illetve egy 6 fős apartman található. Ellátás: reggeli, vacsora. Parkoló, Wi-Fi, sítároló, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalet Stuhleckblick
2 db, egyenként 4 fős, kb. 50 m2-es modern üdülőház, kb. 80 méterre a legközelebbi stuhlecki húzólifttől és sípályától! Felszereltség: saját hordószauna, nappali, 2 db hálószoba, wifi, smart TV.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hirschenhof Apartmanház
A 90 férőhelyes apartmanház a Semmering-Stuhleckre vezető négyülős lift alsó állomásától 300 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.