Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szezonmunkások hiánya: Obertauern fizetést sorsol ki nekik

2021.11.16. Bata Attila

Miközben a síelők már az igazi szezonkezdetre várnak, a síterepek vezetői egyre gondterheltebben ráncolják a homlokukat. Az ok Ausztriától Észak-Amerikáig ugyanaz. Óriási hiány van munkaerőből és az oltások mellett az előző elmaradt szezon is közrejátszik.
Lisa Walcher, a helyi turisztikai hivatal vezetője még október közepén jelentette ki, hogy közel 3000 alkalmazott hiányzik még Obertauern környékén a szezonkezdet előtt. Valószínűleg ez a szám azóta sem csökkent jelentősen. Pedig a helyiek igyekeznek.

Obertauern már a 2018/19-es szezonban is bevezetett egy applikációt a síterep környékén dolgozó idénymunkásoknak, akik ezzel olcsóbban vásárolhattak, vagy vehettek igénybe szolgáltatásokat. A próbálkozás sikeresen indult, de a tavalyi koronavírussal terhelt szezon visszavetette a fejlődést. Idén nagy hangsúlyt kap a kezdeményezés.

A helyiek odáig mentek, hogy az obertauerni idénymunkások között a szezon végén sorsolást tartanak. Decembertől áprilisig, minden hónapra valakit kisorsolnak, aki megkaphatja pluszba a havi fizetését. Jelentkezni a szezon alatt bármikor lehet, a sorsolást 2022. március 31-én tartják.

A helyi szállodások elnöke szerint a tavalyi lezárások után a munkaerő 10%-a inkább az egészségügyben folytatja. További 10% személyes okokból váltott. És további 10%, akik Kelet-Európából jöttek, most nem jönnek. Köztük a magyarok, akik külön dicséretet kaptak jó német nyelvtudásuk miatt.

A magyarok egy részének visszatérését megnehezíti, hogy sokan keleti vakcinákat kaptak, amellyel nem tudnak munkát vállalni. Az illetékes osztrák szervek hiába jelezték a problémát, eddig nem született megoldás. Természetesen a külföldi idénymunkások közül többen inkább otthon maradnak, a kevesebb pénzt, de biztos munkát választják a tavalyi szezon bizonytalansága után.

A példa nem csak Ausztriára jellemző, ahol tízezres nagyságrendben hiányzik személyzet a sípályákról, a vendéglőkből vagy a szálláshelyekről. Franciaországban is hasonló a helyzet. Néhány hete a gleccserek is alig tudtak kinyitni a munkaerőhiány miatt. Itt ugyan valamivel (+3,2%) megemelték a legrosszabbul kereső szezonmunkások minimumbérét, jellemzően a kisebb síterepeken, de a tömeges jelentkezés ezután sem indult be.

Észak-Amerikából is hasonló hírek érkeznek. Itt a szezonmunkások nagy része Dél-Amerikából érkezik, ahol ősszel befejeződött a szezon. A dél-amerikai országokban is magas számban oltottak "keleti" vakcinákkal, ők sem vállalhatnak jelenleg munkát a síterepeken. Néhány nagyobb síterepen itt is ezres nagyságrendben hiányzik a munkaerő. Van olyan síterep, amely egész szezonra kibérelt egy szállodát, ahol a szezonmunkások lakhatnak, így is csökkentve költségeiket.
Obertauen: 5x1 sorsolás! A nyertes megkapja havi nettó fizetését
Obertauen: 5x1 sorsolás! A nyertes megkapja havi nettó fizetését
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Appartements Steinadler
Igényes, 2-8 fős apartmanok Obertauernben, a Grünwaldkopfbahn kiskabinos lift völgyállomásától és a sípályáktól mindössze 120 méterre. Szolgáltatások: teremgarázs, fűtött sítároló, szauna.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hammerwirt Forellenhof csillagcsillagcsillag
3 csillagos hotel igényes szobákkal Obertauern közelében, ahová ingyenes síbusz indul a ház elől. Szolgáltatások: wellness részleg, félpanziós ellátás, játszószoba, wifi, sítároló, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger Panzió csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Mauterndorf szívében, Grosseck felvonóitól 1,5 km-re, de Obertauern, Katschberg, Fanningberg is pár perc alatt elérhető. Kétágyas és családi fenyőburkolatú szobák, szauna, gazdag büféreggeli!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.