Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: véget ért a szezon a Tátrában is

2013.05.02. Bata Attila

Ezen a héten hivatalosan is véget ért a 2012/2013-as szezon Szlovákiában. A chopoki liftek május elsején szolgálták ki utoljára a síelőket, mostantól már mindenki a saját felelősségére síelhet a még megmaradt havon. Hosszú szezont tudhatnak maguk mögött a tátrai síterepek.
A Magas-Tátrában a hétvégén, Chopokon pedig május elsején fejeződött be az idei szezon. A közös üzemeltetés alá tartozó síterepek szóvivője szerint a magas-tátrai síterepek, Tátralomnic és Csorba-tó 142 napot, az Alacsony-Tátrában található Chopok 145 napot volt nyitva az előző szezonban. A szóvivő szerint Csorba-tónál és Chopokon még mindig van hó, elvileg még lehet síelni, de mostantól mindenki csak saját felelősségére csúszhat a már nem üzemeltetett hegyoldalakban.

Az idei szezon december 8-án kezdődött a Tátra lejtőin és már az előzetes eredményeken is látszik, hogy jobban sikerült az előzőeknél. A szóvivő szerint a nagyobb havazás csak január közepe után érkezett meg, a meredek pályákat a Lomnici-nyeregben csak január végén tudták megnyitni. Februárban és áprilisban az átlagosnál jobb hóviszonyokkal várták a síelőket. A lassan öt éve nem tapasztalt havas tél ellenére az idén is használni kellett a hóágyúkat, főleg a kezdeti időszakban. Az üzemeltetők kimutatása szerint Lomnicon 72, Csorba-tónál 35, Chopok-északon 88, Chopok-délen pedig 46 napot kellett hóágyúzniuk. A sikeres szezont csak egy dolog árnyékolta be, mégpedig a szó szoros értelmében, a felhők. A tavalyi szezonban jóval több volt a napsütéses napok száma, és jóval kevesebb a borús napok száma. A tavalyi szezonban összeszámolt 17 nappal szemben az idén 56 napon kellett borús időben síelni.

Idén is a hazaiak látogatták legtöbben a síterepeket. A szlovákok után a lengyelek és a csehek következnek a nemzetek listáján, amelyben nincs nagy meglepetés, hiszen évek óta ez a sorrend.

A látogatók számát tekintve Csorba-tó hasonló szezont zárt a tavalyihoz képest. Szépen emelkedett a síelők száma, 6,4 %-kal, Tátralomnicon. Úgy tűnik bejöttek a tavalyi fejlesztések Chopok mindkét oldalán. Az északi oldalon 22 %-kal, a déli részen pedig 40 %-kal nőtt a síelők száma.

KOMMENTEK
Chopoker | 2013.05.02. 17:13
Igen, azt látom a kameraképeken, hogy máj. elejére ugyanúgy eltűnt a hó, mint általában minden évben, hiába volt április nagy részében 1m-rel nagyobb hó, mint a korábbi években. De az mit jelent, hogy mostantól mindenki csak a saját felelősségére síelhet? Csak azért, mert a sícentrum hivatalos oldala szerint bizonyos felvonók továbbra is járnak. Úgy tűnik, hogy a májusi síelésem továbbra is várat magára, hiába volt az idén elképesztően nagy hó, ez a majdnem nyári kánikula megoldotta az egészet.:-) Gyakorlatilag ugyanaddig tartott a szezon, mint tavaly, sőt megnéztem tavaly 2nappal később fejeztem be a szezont, mint az idén. Nálam a tavalyi év eddig a topszezon, akkor dec. 23-án lehetett először felmenni a Kosodrevina főlé, amihez nem kevés hóra van szükség. Az idén több hó, kedvezőtlenebb időjárás és kevésbé jó minőségű havak voltak, de soha rosszabb szezont!
Polef | 2013.05.03. 00:01
Nekem a múlt szombaton még megvolt Chopok....rövid léc,széles mosoly....még latyakban is...kár a lomnici nyeregért,évek óta ez a májusi zárósielés...sebaj,majd legközelebb... ;-))
skioutlet | 2013.05.03. 08:42
Chopokernek:

Mindkét oldalon mennek a liftek a csúcsra, mint valószínűleg egész nyáron.

A saját felelősség kérdése valószínűleg azt jelenti, hogy egyrészt a pályákat már nem ratrakolják, másrészt csak a normál hegyimentő szolgálat dolgozik, a kifejezetten sípályák hegyimentő szolgálata már nem. A csúcsról még kb. 1500 - 1400 méterig lehet síelni, időnkénti lecsatolással, gyaloglással. Ennek is van egyfajta varázsa.

Szállástippek
Wellness Hotel Chopok csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, színvonalas, 158 ágyas, családközpontú wellness szálloda Jasna sífelvonóitól 3 km-re a Déményfalvi-völgyben. Szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, fitneszterem, bowling, étterem, bár, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalet Alaskit Jasná csillagcsillagcsillagcsillag
Jasná szívében, Oputné-n, a Chopok lábánál található újonnan épült, francia stílusú 6 fős apartman kültéri jakuzzival 200 méterre a sípályától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.