Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovénia: közel méteres hó a hegyekben

2017.09.20. Bata Attila

Utoljára 1988-ban fordult elő, hogy ilyen sok hó hullott szeptemberben Szlovéniában, a Júliai-Alpok mérőállomásain. Bár akkor elég rosszul sikerült a szezon folytatása. Tegnap az országban 1200 méter felett havazott, 2500 méter felett pedig 12 óra alatt fél méter hó hullott.
Rifugio Celso Gilberti, 1850 méter, Sella Nevea, Olaszország (Kép: Enrico "mose" Mosetti  / Instagram)
Rifugio Celso Gilberti, 1850 méter, Sella Nevea, Olaszország (Kép: Enrico "mose" Mosetti / Instagram)
A mostani havazás legnagyobb nyertese a szlovén-olasz-osztrák háromszög, valamint Salzburg tartomány legmagasabb régiói. Az Alpok egyéb régióiban is havazott, de mennyiségben az előbb említett területek vitték a pálmát.

Szlovéniában tegnap reggel óta havazott az 1200 méter feletti területeken. A havazás az 1500 méter feletti részeken már meg is maradt, összefüggő hótakaró alakult ki. A síterepek közül sok helyen havazott, fehérlett pl. Vogel és Rogla is.

A Júliai-Alpok mérőállomásán (Kredarica, 2514 méter) tegnap reggel 8 és este 8 óra között 50 centiméter hullott, ezzel már nyolcvan centiméter vastagra hízott a hóréteg. Az éjszaka is havazott, így reggelre akár meg is dőlhet a szeptemberi rekord. 1988. szeptember 16-án mértek itt 95 cm vastag havat. A reggeli (8 órakor rögzített) adatok ismeretében frissítjük majd a cikket.*

Vogel / Facebook
Vogel / Facebook
Egyébként az 1988-as nagy szeptemberi havazás nem igazán jó ómen, a szezon többi része elég gyengére sikeredett. Utána már csak a szezon végére, 1989. március 19-re sikerült ismét elérni a szeptemberi hómagasságot.

A hegység másik síterepén, Kaninban is 40-50 cm hó hullott a tegnapi napon. A szomszédos olasz oldal is bőven kapott havat. Az 1850 méter magasan található menedékház mérője már kora délután 40 cm friss havat mutatott. A havazás éjszaka is folytatódott, ahogy ez a közeli Tarvisio (Monte Lussari, 1790 méter) esti webkamera képén is látható.

Esti webkamera
Esti webkamera
A szeptember eddig eléggé havas a Júliai-Alpokban. A Vršič-hágón (1611 méter) az elmúlt hetekben már harmadszor havazott. A szlovén hórajongók azzal viccelődnek, hogy tavaly decemberben nem hullott ennyi hó.

Vršič ma reggel (Kép:  Amadej Bernard)
Vršič ma reggel (Kép: Amadej Bernard)
Tegnap késő este a havazás átterjedt Horvátországra is. Itt a Rijekához közeli Platak síterepén lehullott a szezon első hava Horvátországban is.

*Frissítés

Nem dőlt meg a rekord. Az elmúlt 12 órában 8 cm hó hullott, azonban ezzel együtt 7 mm eső is esett, amely reggelre leolvasztotta a hóréteget 60 centiméterre.
KOMMENTEK

Szállástippek
AKCIÓK (4)
Hotel Jezero csillagcsillagcsillagcsillag
Négycsillagos szálloda a Bohinji-tó partjánál, 5 km-re Bohinj Vogel sípályáitól, ahová a ház elől induló síbusszal is el lehet jutni. Szolgáltatásai: fűtött medence, szauna fitneszterem, félpanziós ellátás korlátlan esti italfogyasztással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ribno Alpine Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Ribno**** a híres Bledi-tótól kb. 2 km-re, egy gyönyörű fenyves erdő szélén, nyugodt környezetben található. A szállodában összesen 58 szoba és 3 db 4 személyes lakosztály áll rendelkezésre. A wellness részlegben található pezsgőfürdő, finn szauna, infrakabin.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Bohinj
Bohinj legújabb, modern és alpesi építészet egyvelegét adó szállodája 2021-ben megnyitotta kapuit, pár lépésre a Bohinji-tótól, 5 kilométerre a Bohinj-Vogel nagyikabonos liftjének alsó állomásától. Wellness: fűtött kint medence, szaunák, panorámás pihenő, sókamra, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.