Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Val Thorens és Tignes: nyitnak az első francia síterepek

2023.11.15. Bata Attila

Hétvégén Európa síelő nagyhatalmai közül utolsóként Franciaország is megkezdi az idei szezont. A hóviszonyok és a körülmények sokkal kedvezőbbek a korai években tapasztaltaknál, így a két síterep korábbra hozta a tervezett nyitását.
Val Thorens: nyitás november 18-án
Val Thorens: nyitás november 18-án
Rengeteg hó hullott a francia hegyekben november első felében, főleg a felsőbb régiókban. A helyi meteorológiai intézet szerint 2500 méter felett átlagosan kb. 130 cm vastag a hóréteg, de helyszíntől függően 1800 méter felett is 20-40 cm vastag havat mértek. Azt lehet mondani, hogy ezek a számok szokatlanul magasak az előző évek november elejei adataihoz képest. A mostani remek hóhelyzet nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a két síterep egy héttel előre hozza a nyitást.

Val Thorens az Alpok legmagasabban fekvő üdülőfaluja. Tavaly november 26-án indultak be a síliftek és idén is erre a hétvégére tervezték az indulást. Ez csak még egy kis ízelítő a nyitásból, az igazi szezonnyitót, a szokásos bulikkal november 25-én tartják és akkor már a szomszédos Orelle is kinyit. Főszezonban a két síterepen összesen 150 kilométernyi pályát lehet síelni, amelyek 90%-a 2000 méteres magasság felett található. Az első hétvégre 20 euróért válthatók napijegyek.
Tignes webkamerakép hétfőn
Tignes webkamerakép hétfőn
Szintén szombaton nyit Tignes, ahol az üzemeltetők szerint a gleccseren már 1300 méternyi szintkülönbséget lehet síelni. A szomszédos Val d’Isere webkamerái is nagyszerű hóviszonyokat mutatnak, azonban itt december 2-ig várnak a nyitással. Tignes az első napon 10 eurót kér egy napijegyért a felnőttektől. Gyerekeknek ingyenes.

A hétvégén tehát az alpesi síelők is megkezdik szezont Franciaországban, ahol eddig csak a sífutópályák (Bessans, Flaine és szombattól La Saises) üzemeltek. A hét elején kissé megenyhült az időjárás, nagy magasságokban is eső esett. Azonban az előkészített hóréteg várhatóan jól bírta, szerdán és pénteken pedig újabb havazás érkezik kisebb adagokkal (10-20 cm), pénteken már az alacsonyabb részeken is.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.