Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jótanácsok snowboard választáshoz

2016.01.04. Endru

Ez a cikk talán egy hosszú, neverending story lesz. 25 éves lett a Snowboardshop, tulajdonképpen egyidős a magyar snowboardozás történetével. A kezdő, vagy haladó boardosok rengeteg fórumról vásárolhatnak lapot, de a tájékozottság az elmúlt években nem javult, gyakorlatilag vak vezet világtalant.
Sőt még nagyobb a káosz, még kiforrottabb a snowboardépítés, azaz "SHAPE"elés tárháza, még nagyobb lett az útvesztő.

Pedig semmi sem hülyeség, amit az elmúlt 25 évben kitaláltak, mióta fellendült ez a csodálatos szabadidősport. Újra neki kell esnünk az alapvető fogalmak tisztázásának, hogy a snowboardfelszerelés vásárlás ne hasonlítson a műcsarnokbeli festmény nézegetéshez. Tudom jól, rengeteg snowboardszaküzlet leépült, tönkrement az elmúlt pár évben. Ez szomorú a szakmára nézve, már ha elfogadjuk, hogy van ilyen szakma. Az, hogy a snowboard vásárlóknak ugyanolyan "kedve" volt különböző nagyáruházakban, vagy internetes portálokon értelmes diszkurzus nélkül vásárolni, bármennyi pénzért, ez az én véleményem szerint tragikus. A "hitelesség" kérdése igenis újra előtérbe kellene hogy kerüljön. Talán tényleg fel kell tenni magukról egy videót a szaküzlet dolgozóinak és vezetőinek, hogyan csúsznak ők a havon, akár sível, akár snowboarddal a lábukon.
Különben a jövő sízői, boardosai beérik majd decathlonokkal, hervisekkel, ebayekkel, meg blue tomatokkal és jófogásokkal.

Ideje többet segítenünk a vevőinknek! Tisztáznunk kell az alapfogalmakat, magyarul, érthetően, mellőzve az érthetetlen angol frázisokat. Ez a cikk ezt fogja tenni, s remélem példát mutat.

KEZDŐ SNOWBOARD:

A kezdő board alapvetően legyen puha! A FLEX indexek általában 1-10 közötti számozásból, 2-5 között legyenek. Hiába puha egy lap, ha nagyon ki van hegyezve egyetlen szélsőségre, mint pl. box vagy félcső vagy powder(porhó), az viszonylag ritkán szerencsés. Mégis ki vehet 5-öst, vagy ki 2-est?
Ha valaki igen sportos, erős, vagy jó egyensúlyt igénylő mozgásokat végez, az választhat keményebbet. Például egy jó síző, wakeboardos vagy versenytáncos. Aki "40 kg vasággyal", az a 2/3-as felé tendáljon. Aki 120 kg, annak minden "puha", ő felfelé kerekítsen.

DIREKCIONÁLIS snowboard:

Mit jelent ez magyarul?
Azt, hogy a menetek a snowboardon kicsit a lap vége felé vannak elhúzva, tehát ha a középső menetekben rögzítem a kötéseimet, akkor a testem súlypontja közelebb lesz a deszka farához mint az orrához. Ha így pakolom fel a kötéseket, javaslom az első kötés előtt 4 arasz legyen, a hátsó mögött 3 arasz.
Ez a súlypontelhelyezés előnyös szlalomozni, tempósan snowboardozni, kezdőknek tanulni azoknak, akik támadóállásban tanulnak boardozni, illetve ez a legszerencsésebb felhajtóerejű friss havon, porhavon. Gyorsabb forduló, gyorsabb farolás, jobban megvezetett elejű snowboardlap, kevesebb erőkifejtéssel. Én 25 év után többnyire így állok.
Így állítsák be a lapjukat korábbi síelők, boxolók, vívók, hokisok, szűk kanyarokra vágyók.

TWIN snowboard

Ellentétben a direkcionális menetelhelyezéssel, itt teljesen szimmetrikus a súlypontelhelyezés. Mit jelent ez? Nincs kitüntetett láb, "direkció" az első láb annyira van a deszka orrától, mint a hátsó láb a farától. Mi a jó ebben és mi a rossz?

A jó: ugyanolyan eséllyel megyek szépen (vagy rondán) előre vagy hátra. Kinek jó ez? Jó lehet a kezdőknek, akiknél még nem derült ki a nyerő felállás. Magyarul még kísérleteznie kell. Ő ugyanolyan bizonytalan mindkét irányban, amíg ez van, figyeljük őt, vajon később milyen lábas lesz.
Nyerő lehet a rutinos wakeboardosoknak, gördeszkásoknak, kiteosoknak, akik mindkét irányban hasonlóan ügyesek. Ők áthoznak korábbi megszokásokat egy másik boardsportból.
És természetesen, ha valaki direkcionálisan állt fel, de valamelyik nap gyakorolná az ügyetlenebb oldal felé való csúszást, aznapra így állítja be a snowboardot.
Ha valaki PARKos babérokra vágyik, szintén twinbe áll nagy terpesszel. Itt gyakran kell fordítva landolni az ugrásokból, így a hátsó láb lesz az első.
Általában a twin felállás szélesebb terpesszel, "kacsa" felállással párosul. A "kacsa" esetében az első láb előre néz, a hátsó lábfejünk a far irányába fordul.

Hátrányok: nem tudjuk összeszorítani a frontfordulóhoz a térdünket, ami ezáltal labilisabb, nehezebben megy. Kisebb elérhető végsebesség, mert az orrész rövidebb a lábunk előtt, s így kevésbé terhelhető. Nehezebb szűzhavas csúszás, kezelhetőség, a board orra könnyebben leakad. A térdösszetolás helyett a csípőcsontunkat kell jobban kidobni. Ez a "new Style".

SZÉLES avagy WIDE snowboardok:

Na, hát itt óriási a keverés! A boardot keresők valamiért úgy gondolják, hogy nekik nem jó a széles snowboard. Az csak a nagylábúaknak kell! Hát ez nagy tévedés!
A szélesebb snowboardlapok stabilabbak, jobban lehet érezni velük a meredek lejtőt és sokkal jobban landolnak egy ugrás végén. Ráadásul ugyanaz a hossz nagyobb felhajtóerőt ad friss havon. És még egy kicsit erősebbek is. Én a 78 kg testsúlyommal és a 43-as lábammal mindig a szélesített lapot preferálom.
Egyáltalán mi is a szélesített snowboardlap?
Ha egy hódeszka orrszélessége 300 mm felett van, vagy ajánlható 46-os lábra, vagy a középszélessége 25.8 cm feletti, akkor beszélhetünk szélesített snowboardról.
Az a véleményem, hogy ha valaki van 70 kg és eléri a lába a 43-as méretet, akkor nyugodtan válasszon wide lapot. Ezt jelölhetik XL, WIDE vagy FT(foot) felirattal.
Viszont léteznek olyan modellnevek, ahol a modellnév alapján köztudott, hogy az szélesített (pl. Hammer Broadline, SLASH NAHUAL, Burton Bullet).
Mikor ajánlható különösen a szélesített board?: lányoknál nem, de amúgy is az ilyen deszkák 154 cm-nél kezdődnek. Jó nagylábúaknak, nagysúlyúaknak, erős lábúaknak, freeride-ra, porhóra vágyóknak és nagy ugrásokra pályázóknak.
Kinek legyen inkább keskenyebb snowboardja? 42-es láb alattiaknak, túl könnyű súlyú fiúknak és a lányoknak.

FREERIDE SNOWBOARD:

Na, hát ez a kedvenc témám és sportom. Mi is az a Freeride snowboard, mi maga a freeridozás? Sokan azt hiszik, hogy a nem-freestyle-ozó, az freeride-ozás. Nem egészen. És egyébként sem zárja ki a kettő teljesen egymást, hiszen egy komoly freeridozás teletűzdelhető gyönyörű freestyle elemekkel.

Szóval létezik a CARVINGOZÁS. Ez szlalomozást jelent: szépen élről élre pakoljuk a snowboardot a kezelt pálya felületén.
AMIKOR! ezt képesek vagyunk az elhagyott tájon, az isten adta havon (BACKCOUNTRY) is stabilan művelni az a FREERIDE!!!

A FREESTYLE szó pedig az artistaszerű, trükközős, ugrálós, előre és hátra is haladó, játékos snowboardozást jelenti. Ha valaki ezt már nem csak mesterséges pályán és elemeken műveli, hanem maga a táj lesz a játszótér, az maga a snowboardozás magasiskolája, a csúcs. Ez ugyanis nagyon komplex tudás.
Persze ez keveseké. Nagyon sokan freestyloznak, szolidan park nélkül a pályán, és a pálya szélén. (flatland stílus - fordítva megyek, Nose es tailpress trükkök - magyarul orr ön, faron csúszás stb).
A legtöbben pedig úgy freeridoznak, hogy a pálya szélétől nem sokat távolodnak el a "hátországba" az igazán vadvidék felé (BACKCOUNTRY). Félnek hogy eltévednek, hogy sokat kell caflatni a mély hóban, hogy a hó alatt lehet bármi, vagy egyszerűen nincs meg a technikájuk. Nekik szól a snowboardshop, "FREERIDE" rubrikája, nekik akarunk ingyen segíteni, de ez most más kérdés, nézzék meg a videóinkat!
Szóval aki a pályán akar stílusosan, tempósan, szlalomozni, az CARVINGozik.

Freeride Kreuzkogel nyugati oldalán, Sportgastein

Létezik-e olyan snowboard, ami 10 pontot kap CARVINGra, 10 pontot FREERIDEra és 10 pontot FREESTYLEra?

NEM ILYEN HÓDESZKA NEM LÉTEZIK.
Viszont kettesével már párosíthatóak. A CARVING nem üti egyáltalán a FREERIDEot. Lehet egy snowboard mindkettőben 10 pontos, pl JONES FLAGSHIP vagy HOOVERCRAFT vagy EXPLORER. A legtöbb ember ezzel rokonszenvezik. Jól viselkedjen egy lap a pályán, ha az jeges akkor is, szépen mélyre dönthető és kezes legyen.

A másik amikor már egy snowboard 10 pont freestyleban és 10 pont freerideban az nem teljesen hozható össze, de majdnem. Egy JONES Mountain Twin vagy egy RIDE ALTER EGO vagy egy YES HELI már 18-19 pontot kapna.
Félcsőben nem kaphatnának tíz pontot ezek a hódeszkák.

Mitől lesz valami jó CARVING deszka és mitől jó FREERIDE deszka?

A jó CARVING SNOWBOARD jól élez, tehát középen jó a tartása. Általában direkcionális deszka. A fara többnyire rövidebb mint az orra, de lehet keményebb tartása. Többnyire két különböző rezgéscsillapítású fából készül. 45 fokban futnak rajta keresztül a famag alján és tetején üvegszálrétegek. Ezek nem hagyják torzulni (csavarodni) a tempós kanyarokban. A legkomolyabbakat karbonszállal erősítik a fedlap alatt a nagyobb tempó, ellenállóság, jobb rezgéscsillapítás, és reaktivitás (válaszadóság, pattinthatóság) érdekében. A férfiaknál a 9 méter fordulósugár alattiak a szuper fordulékonyak, az a felettiek hosszú, nagyobb tempójú ívekhez készülnek. A lányoknál 8 méter ez a sugár.

Mitől lesz egy snowboard FREERIDEra alkalmas?

Mindenképpen attól, hogy mély hóban is jól carvingozik. Mi kell ehhez?
Átlagosnál nagyobb felhajtóerejű orr. Ez lehet szélesebb az átlagnál, hosszabb az átlagnál. De mindenképpen előnyős, ha puhán is hajlik, illetve puhábban, mint a lap többi része. Ekkor meggörbül a mélyhóban a hó és a rider közötti nyomástól, és még hosszabban emelkedő, szörfszerűbb orr képződik. Ez nem "fúr" be a mélyhóba, hanem felúszik rá,"floatál".
Hogyan csökkenhet még az orrnyomás?
Úgy, hogy direkcionálisan állunk a lapon. Ekkor a törzsünk előtt nagyobb felhajtóerő képződik mint mögötte. Így is kevésbé jutunk a hó alá.
Ha maga a far kisebb felhajtóerejű, az is segít (rövidebb far). Milyen keménység az ideális?
Fiúknak 5-8. Lányoknak 3-6.
Az én kedvencem a 6. Körülbelül ajánlható hasonló keménységű cipő mint lap. Fontos, hogy a jó freeride lap bármikor kaphat alulról egy csúnya "kaszát", tehát legyen átlagon felüli talpminősége, akár éle is.

Kilőttünk-e minden lehetőséget már, hogy egy jó FREERIDE deszkánk legyen? Korántsem. Előnyös, ha a snowboard orrában, farában van ROCKER. Középen a lábunk között pedig előnyős ha CAMBERES. És előnyös ha a boardunk TAPERED snowboard. Ha szűk helyeken is akarunk fordulni, előnyös ha PROGRESSZÍV a sugár.

Mi a CAMBER?

Camber, avagy híd vagy homorúság. Ősidők óta a földre letett sí vagy hódeszka közepe nem ér a talajra amíg rá nem lépünk. Ahol a sí vagy snowboard hozzáér a talajhoz az két pont: az orr és a far felívelő kezdete (kontaktpontok). A két pont közötti él szakasz az "effektív edge" a dolgozó élszakasz. Ez áll ellen az elforgatásnak mikor fordulunk, ugyanakkor ez fog meg kisodródás ellen. A CAMBER, azaz homorú híd biztosítja a megfelelő élnyomást a pályán. Másrészt ez a legpattinthatóbb szerkezet.
Mit jelent ez? A sí illetve snowboard olyan a lábam alatt mint egy dobbantó, amiről súlypontot emelek. Amikor magasan van a súlypontom akkor váltok élt (fordulok) mert nincs élnyomás. Tehát forduló előtt közvetlenül "felpattanok" a járgányról. Erre legjobb a CAMBER.

Mi a ROCKER?

ROCKER azaz HASASSÁG.
Hát ez a legnagyobb találmány az elmúlt 15 évben. Egy Shaun Mccaunkie nevű szuper deviáns fenegyereknek köszönhetjük a találmányt, akit kirúgtak Amerikában a síakadémiáról (minden idők legnagyobb Basejump síelője lett később Guinness rekordokkal...). Ő egy nagyon toleráns mélyhavas sílécet akart alkotni, ami olyan jó mélyhóban mint a snowboardok. Elhagyta a Cambert és a vízisíket vette alapul, amik hasasok, azaz ROCKERESEK. Olyan jól lehetett mélyhavazni ezzel az agyament sível, hogy forradalmasította a síelést, és valószínűleg nagyon sok későbbi kiváló snowboardtehetséget tartott meg a síelés számára.

A ROCKERnél nincs fix kontaktpont. Nincs határozott orra a lécnek illetve deszkának, vagyis határozott vége. Minél jobban megdöntjük a járgányt annál hosszabb a dolgozó élfelület, és minél inkább függőlegesen tartjuk, annál kisebb (vándorol a kontaktpont, a nagy döntésszögnél már hosszabb a board, a sí). Az ilyen alakú járgány nem fúr be a mélyhóba hanem felúszik rá.
Egy nagy baja viszont van, hogy jeges, felfényesedett pályán nem tart meg, kisodródik nagyon hamar. Amikor első ilyen sílécemet megvettem a többiek nem hitték el, hogy az erdőben a 190 cm-es sível utánuk fogok mélyhavazni. Pedig elsőre sikerült. Mindezek után a lefagyott muraui sípályán pedig úgy bénáztam, mint egy elsőbálozó kezdő.
Tehát a ROCKER kiváló fordulékonyságot nyúlt, de a jeges gerincekről lezuhannánk vele.

CAMROCK avagy HIBRID, vagy csak CAMBER/ROCKER

A snowboard illetve sífejlesztés utolsó lépcsője az lett amikor a lécekbe és snowboardokba került ROCKER és CAMBER zóna is.
A nagy megoldás a következő lett: A két lábunk között CAMBER, ez fog a jégen és a kanyarokban. Az első láb előtt ROCKER, ez fordulékonnyá tesz mindenütt, ráadásul mélyhóban gyönyörűen felúszik.
Ha TWIN deszkánk van, akkor van benne ROCKER a far előtt, és a hátsó láb után is. A nagy ROCKER zónák az orr és a far mellett felerősítik a far és orr trükkök lehetőségeit is.

TAPERED BOARD

Hát mi jöhet még?
Az én legnagyobb kedvencem a TAPERED BOARD SHAPE (alak). Ez nem oldalról, hanem felülről nézve értendő. Legjobb példája a "FISH", vagyis hal alak, amikor a snowboard orra jóval szélesebb, mint a far.
A differencia, a TAPER. Mire is jó ez?
Szuperfordulékony, túlkormányzott karakterű snowboard építéséhez. Ezek a boardok maguktól fordulnak ki az esésvonalból. Ennek oda, hogy a forgáspont, az ORIGO, ami körül fordulsz, mögötted van. Így olyan helyzetből indítod a fordulót, "mintha már korábban elkezdted volna". Ez hihetetlen előny ez kezdő freeridosnak, de ez örökre előny. Egy más feeling.
Horn Ákos barátom éveken át magyarázta, s nem értettem. Túl bután néztek ki ezek a nagyfejű snowboardok. De sok időt vesztettem mire magamtól rájöttem, hogy mekkora csoda ez. Neki a Burton Craig Kelly mutatta meg, nekem a Hammer Stream.
Sokáig nem lehetett itthon kapni ilyen boardokat. Most már van szép számban: Pl Jones Hoovercraft, Flagship, Slash Nahual, Ride Alter Ego, Koruha Puzzle, Burton Fish, Nidecker Legend, Flow Darwin, Yes 420 stb.

SZÓVAL AZ ÉN ÁLOMBOARDOM

Legyen TAPERED, legyen DIREKCIONÁLIS, legyen nagy RoCKERES orra, (legalább 30 cm széles), rövidebb FARA (lehetőleg keményebb is). Legyen 6-7-es flexe azaz hajlékonysága. Legyen az orra puha, legyen benne kétféle fa, legyen sintered Base minimum 4000 talpa vagy IZOSPEED min 6000 talpminősége. Legyen benne keresztben is üvegszál és nem baj ha Carbon erősítéses. Fémhíd ne legyen benne mert akkor nem hajlik szép ívet. És ha erdőbe megyek vele az sem baj ha PROGRESSZÍV RÁDIUSZu.

Mi a PROGRESSZÍV RADIUSZ?

Kedvezően változó SUGÁR. Ez ezt jelenti, hogy a snowboard orránál pl 9 méteres sugárral kezdem meg a fordulót. Ez stabil. Ez lassan egy ellipszis vagy parabola mentén átmegy 7 méteres rádiusszá a snowboard közepén. Amikor itt járok a fordulóban akkor tudok legnagyobbat csavarni a deszkán, és az e kis sugáron nagyon kis erővel elfordul. A végén visszavisszük a deszka farára a sugaraktól 8-9 méteresre, hogy ne sodródjon meg. Ez egy nagyon kellemes dolog. Én imádom. A sebesség megszállottjai a stabil körre esküsznek, mert annak nagyobb a végsebessége, később sodródik meg.

A cikk szerzője Nagy Endre (Endrú), a Snowboardshop tulajdonosa

Folytatás következik....
KOMMENTEK
mikulan | 2016.01.05. 15:58
azért a snowboardozás eléggé egyéni ízlésen is múlik, mindenkinek megvan a maga kedvenc stílusa, nincs ultimate választás - de ezt te is írod. Egy jó eladó nem próbálja a saját stílusát ráadni a vevöre, hanem elmondja a lehetöségeket és a vevöre bizza a választást. Ehhez bizony sajnos hatalmas választék kell, hogy tényleg a vevön muljon mit vesz. A Blue Tomato-t együtt említeni a Decathlonnal, Intersporttal, Hervissel elög nagy kétségbeesettségre utal utal, s hiteltelenné tesz. Nyilván üzlet is a snowboardforgalmazás, ezt nem tagadom, de a sport iránti szeretet nélkül, s ha ez nem tükrözödne át a vásárlókra, egyik cég sem lehetne sikeres... szükség van kis és nagy boltokra is. a kicsi ha megvan a szakértelem és ez üzleti érzékkel párosul, valamint van hozzá vásárlóerö (ez Magyarországról hiányzik) nagy lesz. Ez az élet rendje. Attól még hogy valami nagy, attól nem rossz, s attól még hogy valami kicsi nem jó. Amúgy a te boltod tényleg jó, szóval sok sikert hozzá a továbbiakban is. De a miénk sem rossz ; s megférünk szerintem egymás mellett :D

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.