Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10 dolog, amit érdemes tudnod Jasnáról

2024.03.12. Wesselényi Andrea

Március első hétvégéjén Jasnán síeltünk és első kézből tudtunk meg néhány érdekes dolgot Szlovákia legnagyobb síterepéről. Személyesen Igor Rattaj, a TMR társaság egyik tulajdonosa árult el néhány kulisszatitkot, amikor egy kora reggeli (fresh track) sízés után a Rotundában együtt reggeliztünk.
Képünk március 9-én készült: az alsó részeken pályán kívül semmi hó, de a sípályák jók voltak.
Képünk március 9-én készült: az alsó részeken pályán kívül semmi hó, de a sípályák jók voltak.

Ilyen tél még nem volt

Az idei február elképesztő melegrekordot hozott, 7 fokkal volt magasabb a hőmérséklet a sokéves átlagnál és több mint egy hónapig nem esett természetes hó a Chopokon. Ilyenre még a nagy öregek sem emlékeznek. Nagy feladatot rótt a társaságra, hogy havasan tartsák az alsó pályákat a beszállópontokig. Ez sikerült, ottjártunkkor a pályarendszer nagy része üzemelt, völgyig tudtunk csúszni mindkét oldalon. A déli oldal sínylődött, de az északi részen kimondottan jó pályákat találtunk, középállomás alatt azonban délutánra hatalmas kása-buckák alakultak ki. A jó hír, hogy márciustól várhatóan visszatér a tél Jasnára, nagyon ráfér.

Május elejéig lehet síelni

Chopok észak és dél 50 kilométernyi sípályát foglal magába, és ezek nagy része még stabilan üzemelni szokott tavaszi időszakban. Így lesz ez idén is, húsvétkor újra nagyüzem lesz, utána pedig jöhetnek az igazán megszállottak, akiknek nem számít, ha itt-ott hiányzik a hó, ha tömegmentes, napos pályákon csúszhatnak. Terv szerint május 5-ig tart Jasnán a síszezon, utolsó napokon már csak a fő liftekkel. Azok, akik a következő szezonra megvásárolják a 2024/25-ös szezonbérletet, ebben az időszakban már "ingyen" síelnek.

A síterep és a legjobb szálláshelyek egy kézben vannak

A TMR nevű társaság tulajdonába nem csak a síterep felvonórendszere, két nagy környékbeli aquapark (Tatralandia és Besenova) hanem a környék legjobb szálláshelyei (Grand Hotel, Hotel Liptov, Hotel SKI, a felnőttbarát Tri Studnicki, a francia stílusú Chalets Jasná apartmanok, a 4 csillagos ínyenc Boutique Hotel Post valamint a déli oldalon található gyöngyszem, a Strdiecko, magyarul Szívecske) is beletartozik. Közvetlenül a Chopok csúcsán a 2004 méteres tengerszint feletti magasságban a Hotel Rotundában három kényelmes Delux szoba foglalható, ahonnan a vendégek az erkélyek tájolásának köszönhetően varázslatos napfelkeltét élvezhetnek a felhők felett. Jelenleg a Lucky völgyállomásnál egy 600 ágyas szálloda építése zajlik, ami a pályaszállás kapacitást fogja növelni. Mindez kedvezményekkel foglalható a TMR által kibocsátott Gopass kártyával. A Tatry Mountain Resorts ma már Közép- és Kelet-Európa vezető turisztikai szolgáltatója, melynek részvényeivel három európai tőzsdén, Pozsonyban, Prágában és Varsóban kereskednek.

A dinamikus árazás amerikai mintára született

Az Egyesült Államok egy elitnek számító síterepén, Vailban tanulmányozta Igor a felvonótársasági működését és onnan jött a dinamikus árazás és a Gopass ötlete. Európában ezzel úttörőnek számított a TMR, melynek vendégei már hozzászoktak az új rendszerhez, ami viszonylag korai vásárlásra ösztönzi őket. A síelők számára ez áremelkedést hozott, a társaságnak viszont egyértelműen profit-maximalizálást. Elsőként a svájci síterepek vették át a dinamikus síbérlet árazást, az osztrákok e téren konzervatívak, de már nyomokban ott is felfedezhető az új hozzáállás: az online elővásárlást egyre több síterepen díjazzák kedvezményes árral (ld. Ski amadé vagy Alsó-Ausztria).

First Pass, szintén amerikai mintára

Nekem személy szerint nem tetszik, de a TMR-nek igen, miután szintén a profit-maximalizálást segíti a First Pass rendszere, ami felárért kiváltságot biztosít a síelők egy kis hányadának. Aki ráfizet a bérletre, külön kapun, gyorsabban jut felvonóhoz, tömeg esetén tehát legálisan előzi be a sort. A legjobb szállodákban megszálló vendégek bizonyos csomagban is megkapják az előrejutást segítő First Pass-t.

Van egy maximalizált létszám a síterepen

A főszezonban egy átlagos napon 8-10 ezer között van a Chopokon síelők száma. Ha a síterepre síjegyet váltók száma eléri a 13 ezret, akkor leállítják a bérletek árusítását. Ilyen csak néhány alkalommal fordult elő a társaság életében. A korlátozás azt a célt szolgálja, hogy megakadályozzák a pályarendszer túlterhelését, ami mindenkinek rossz: a vendégeknek, a dolgozóknak és az infrastruktúrának is.

Fresh Track - exkluzív ajándék

Ez egy 69 eurós program, ami tartalmazza a sízést reggel 7-9 között az erre kijelölt pályákon, majd egy büféasztalos reggelit a síterep csúcsán lévő Rotunda étteremben. Kipróbáltam és őszintén elmondhatom, hogy egy életre szóló élmény. Ajándéknak is kiváló. Fontos infó, hogy az eladott jegyek számát 100-ban maximálják, tehát garantáltan nincs sorbanállás a lifteknél és a többi, nem kiváltságos síző számára pedig jó hír, hogy a pályák színvonala nem romlik le a 9 órás kezdésre.
Wesselényi Andrea (sielok.hu) és Igor Rattaj (TMR) a Rotundában | Fotó: Pusztay Sándor
Wesselényi Andrea (sielok.hu) és Igor Rattaj (TMR) a Rotundában | Fotó: Pusztay Sándor

A szezonbérlet megszűnhet a jövőben

A teljes szezonra szóló bérlet nagyon népszerű, sokan vásárolják meg a magyar síelők közül is. A TMR számára cashflow szempontjából is előnyös, hogy már március végétől bevételhez jutnak a következő szezon bérletét megvásárlóktól. A szezonbérlet egyetlen hátránya, hogy nehezíti a napi látogatók számának mérését és limitálását. A 2024/25 szezonban még marad a szezonbérlet rendszere, de a jövőben lehet, hogy áttérnek a partnerkártyára, ami bizonyos összeg befizetése után garantálja a kártya tulajdonosa számára, hogy egy alacsonyabb fix áron vegyék meg a napi vagy többnapos bérletet. Így a síterep pontosan tudná mindig, hogy az adott napon hány síelő van a pályarendszeren.

A nyári szezon veszteséges, de vannak tervek a leküzdésére

A 2023/24-es síszezon az enyhe időjárás miatt nem hoz extraprofitot, de "oké" lesz, árulta el a síterep üzemeltetője. A nyári időszak azonban eddig mindig veszteséges volt a TMR számára. Ezt igyekeznek leküzdeni és komoly terveik vannak a négyévszakos fejlesztésre. Bobpálya, kalandpálya, kerékpárutak, bikepark, erdei játszóterek és tematikus túrautak fejlesztését tervezik a Chopok északi oldalán. A bőséges szálláskínálat, a nagy élménystrandként üzemelő víziparkok minden évszakban népszerűek, a környezet szépsége olyan adottság, amire lehet alapozni. A Gopass alkalmazást letöltőknek biztosan érkeznek majd sorra a nyári ajánlatok.

Happy END Club - aprés ski a javából

Jasna északi oldalán, a Biela Put völgyállomás közelében található régió a legnagyobb aprés ski bárja, a legendás Happy END. A fiatalok tömegeit vonzó szórakozóhely engem elsősorban látványos belsőépítészetével, fából faragott óriás szobraival fogott meg. Fergeteges élőzenés bulik helyszíne, ahol éjfél után indul be az igazi partiélet, itt aki bírja, tényleg hajnalig tombolhat. Napközben szolid étteremként működik a pályák alján, kiülős terasszal tavaszra is ajánlott, nézzétek meg!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Chata Zázvor
Skandináv típusú, fából épült turistaszállás Chopok/Jasná sípályáinak déli oldalától 1300 méterre. Szobák közös fürdőszobával és apartmanok saját fürdővel. Szolgáltatások: reggeli, bár/étterem, társalgószoba, sítároló, síkölcsönző, parkoló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.