Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ismét hóágyúznak Chopokon és Tátralomnicon

2024.03.18. Bata Attila

Amit lehet, még megpróbálják kihozni a szlovák síterepek az idei szezonból. Bár már jelentősen lecsökkent az üzemelő síterepek száma, de a magasabb régiókban még találunk jó hóviszonyokat a kora délelőtti órákban. Mától egy hidegfront és vele együtt az újraindított hóágyúk javíthatnak a pályák állapotán.
Hóágyúzás Jasnán március 18-án
Hóágyúzás Jasnán március 18-án
Visszatért a hideg Szlovákiába. A helyi meteorológiai intézet kora reggeli fagyokra figyelmeztet az utakon. Ha a nőnapi, március 8-i egynapos intermezzót nem számítjuk, akkor számos szlovákiai mérőállomáson ma a március leghidegebb napját regisztrálták. És a hideg a következő napokban is folytatódik. Poprádon (694 méter) például a hétvégi 12-13 fokos maximumok után nem emelkedett 4 fok felé a hőmérséklet. Kojsovska Holán (1244 m) ma egész nap nulla fok alatt maradt a hőmérséklet, a Csorbatónál (1322 m) csak délben egy órára időtartamra emelkedett fagypont fölé a hétvégi 8-9 fokok után.
Tátralomnic, március 18-én beindították a hóágyúkat
Csorbató a március elejei 60 centiméter természetes hóvastagságából mára még harmincat megőrzött. Ezek a hőmérsékleti és magassági adatok nagyjából mutatják milyen magasságban érdemes sípályákat keresni a következő napokban. Gyakorlatban azonban elég limitált a választék. Kb. 7-8 síterep tart nyitva hétközben, de ebbe már beleszámoltam a Csorba-tó melletti sífutópályát is, amely még egyedül tart ki műfajában.

A Tátrákban Csorbató, Chopok-Jasná, Tátralomnic és Rohács továbbra is nyitva. Közülük Rohács magasabb része pozitív visszajelzéseket kapott a szlovák fórumokban, a másik három helyen pedig már beindultak a hóágyúk, hiszen az előbb említett magasságokba visszatért a hideg.
Roháče Spálená a hétvégén
Vannak olyan síterepek, amelyek hétközben zárva tartanak és kímélik a pályát, pl. Vrátna, de hétvégére nyitást terveznek. Martinky is bezárt ideiglenesen, itt is az alsó részről hiányzik a hó. Amennyiben azt pótolni tudják a héten, akkor itt is várható nyitás.

Tavaly március 24-én zárt be Donovaly, Telgárt, Zdiar-Strachan, Tále vagy Bachledka. Idén közülük Telgárt az első, a többiek a második márciusi hétvégén befejezték a szezont. Ezek a helyek már nem érték meg a magyar síelők megérkezését a március 15-i hosszú hétvégén. Talán egyedül Bachledka esetében lehet pozitívumot látni a korai zárásban, így hamarabb nekifoghatnak a Leitner új, hatszemélyes felvonójának építésének, amely már decembertől üzemelhet.
Chopok 2024 méter, ebben a magasságban közel 3 méter vastag a hóréteg
Chopok 2024 méter, ebben a magasságban közel 3 méter vastag a hóréteg
Hétvégéig ismét emelkedik a hőmérséklet, így csak pár nap maradt a hóágyúzásra. Azonban jövő hét elejére a meteorológiai modellek ismét lehűlést jeleznek, amely havazást is hoz a magasabb régiókba. Bár még kissé messze van a pontosság tekintetében, de ha még nem tettük el a léceket, akkor még érdemes figyelni az időjárás jelentéseket a következő héten.
KOMMENTEK
magnum56 | 2024.03.19. 06:55
Hová tervezik Bachledka síterepén a Leitner új, hatszemélyes felvonóját?
Lehet erről tudni valamit?
Bata Attila | 2024.03.19. 10:31
A piros 7-es és 8-as Furmanec pályák melllé, a mostani 'J' jelű húzólift helyére. Ezzel egyidőben teljesen kiépítik a hóágyúkat a két pálya mellett, amely főleg a 8-asról hiányzik.
magnum56 | 2024.03.20. 20:11
Köszönöm a választ. Ez jó hír, mert a mostani csákányos elég kényelmetlen, mivel egy kicsit oldalra is lejt a terep, így jelenleg felfelé is rendesen igénybe veszi a combot.
Nekem ez az egyik kedvenc síterepem, mert elég közel van ahhoz, hogy akár 1 napra is megérje kiugrani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalet Alaskit Jasná csillagcsillagcsillagcsillag
Jasná szívében, Oputné-n, a Chopok lábánál található újonnan épült, francia stílusú 6 fős apartman kültéri jakuzzival 200 méterre a sípályától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.