Ausztria Franciaország Lengyelország Magyarország Olaszország Románia Svájc Szlovákia Szlovénia
Belépés / Regisztráció
Országok
Főmenü
h i r d e t é s
Síterepajánló
Schnalstal
Síszezon május 7-ig!
Mölltal gleccser
Napfényes tavaszi kisízés 100%-os hóbiztonsággal!
Kövess minket: facebook twitter googleplus youtube

Már 11 nyári bobpálya üzemel Magyarországon

Cikk dátuma: 2009.05.28. | Frissítve: 2016.08.01. | Szerző: sielok.hu
Már 11 nyári bobpálya üzemel Magyarországon A lejtőn való száguldozásról nyáron sem kell feltétlenül lemondanunk! A kislődivel együtt Magyarországon már 11 téli-nyári bobpálya üzemel, amelyek a meleg napokon pótolhatják a havon szánkózás élményét. 2009 nyarán nyílt meg Közép-Európa leghosszabb bobpályája a Zemplénben.
A nyári bobpályák története nagyjából egyidős a sífelvonók történetével: a sípálya üzemeltetői szerették volna a hómentes időszakokat is kihasználni forgalmuk növelésére, így jöttek létre a mai bobpályák elődjei. A hagyományos, ún. "medres" bobpályák mellett mára elterjedtek a modern, sínes pályák is.

A medres bobpályák jellemzői: a kocsik egy hosszú, fémből (esetleg cementből) kiöntött "U" alakú pályán haladnak végig. A kocsin 1, vagy 2 ember ülhet típustól függően, amely 4 keréken halad a pálya öblében. Egy fék segítségével lehet a sebességet szabályozni, amelyet igencsak ajánlott használni, főként kanyarok előtt, mivel a biztonsági övek híján extrém esetben ki is lehet repülni egy-egy kanyarban. Ettől függetlenül biztonságosak ezek a pályák, csak ésszel kell őket használni. A sínes bobpályák jellemzői: a kocsik két sínpárba kapaszkodnak több ponton is, így teljesen stabilak és biztonságosak. A bobokon többnyire 2 felnőtt, vagy 1 felnőtt és egy gyermek fér el, akik biztonsági övvel vannak az ülésekhez rögzítve. Mindez azt teszi lehetővé, hogy a medres társaikéhoz képest gyorsabban tudnak haladni a pályán, akár 30-40 km/órás sebességgel is. Időjárástól függetlenül, télen-nyáron használhatóak, némelyeket plexitetővel is ellátnak esős-havas időben. Léteznek egysínes fajták is, amik szintén több ponton, egy vastag fémcsőbe kapaszkodnak, ilyen hazánkban Szilvásváradon található.

Hazai bobpályák:

Helység neve
Pályatípus
Hossz
Telefon
Webcím
Balatonboglár
sínes
500 m
30/282-9599 balatonboglarbob.hu
Balatonfűzfő
sínes
700 m és 800 m
88/586-170 balatonibob.hu
Budapest XI.
medres
700 m
1/310-4122 bobpalya.hu
Kislőd
sínes
1000 m
20/397-1093 bakonyikalandpark.hu
Miskolctapolca
sínes
800 m
30/822-8552 mibob.hu
Pécs
sínes
1050 m
72/244-440 mecsextrem.hu
Sástó-Mátrabob
sínes
930 m
37/316-480 matrabob.adrenalin-park.hu
Sátoraljaújhely
sínes
2275 m
30/827-5186 zemplenkalandpark.hu
Sopron
medres
900 m
99/334-266 bobozas.hu
Szilvásvárad
sínes
620 m
30/509-2386 szilvasvaradbob.hu
Visegrád
sínes és medres
2x940 m
26/397-397 bobozas.hu
Kapcsolódó oldal: Külföldi bobpályák Magyarország közelében >>>

Magyarországi bobpályák a térképen:

2011.04.14. 10:36:00 csabeszka
A sátoraljaújhelyi tényleg nagyon jó, mert igen hosszan megy!
2014.05.14. 09:35:19 Julianus
A legelső bob pályák még az 1980-as évek második felében születtek. Valóban 3 típus létezik, a betonos, műanyagos és a Wiegand féle korlemezes. Ezek közül az utóbbi vált legismertebbé. Itt is van 2 féle típus, attól függően, hogy milyen szögű a pálya lejtése. Nálunk a kerekes típusok terjedtek el, az enyhébb lejtések miatt. A meredekebb lejtőkön a csúszó talpas – korcsolya élekhez hasonló – fajták váltak be. Érdekességként meg kell említeni, hogy ezeket a létesítményeket, a gyártó nem bob pályaként nevesíti, hanem „nyári szánkópálya” az eredeti megnevezése. Bob pálya titulust Magyarországon kapta még 1990-ben az első visegrádi pálya felépítésénél. Azóta bebizonyosodott, hogy az akkor jó döntés volt, mert ma már mindenki bob pályaként hívja.
Az első pálya megépítése nem volt zökkenőmentes, több féle engedélyt kellett beszerezni a hatóságoktól. Egy minősítő bizottság még Németországba is kiutazott, hogy megvizsgálhassák az ott lévő szánkópályákat. Ez 1990 áprilisában történt és pont egy csúszó talpas létesítmény vizsgálatát végezték, amikor hirtelen óriási hóesés indult be. Még arra sem volt idő, hogy az ilyenkor szokásos csúszó védő talpakat feltegyék a szánokra. Szerencsére csak kisebb ütközések és borulások történtek a pálya alján, komolyabb baj nem esett. A minősítést végző személyek jót nevettek ezen és nagyon élvezték ezt a kis kalandot. A teszt jó eredménnyel zárult és a visegrádi pálya felépítése megkapta az engedélyt. Igaz, azt szigorúan előírták, hogy a legkisebb esőben, vagy hóesésben is azonnal le kell zárni a pályát.
A bob pálya használata nagy figyelmet igényel, különösen nagy forgalom mellett. A bobok egy automatikus fékkel vannak felszerelve, ami azt jelenti, hogy fékezés nélkül sem engedik a gyorsulást 40km/óra fölé. Ez biztonsági célból szükséges is. A pálya tesztelésénél alkalmaztak 2 db olyan bobot, ahol ez az automatikus fékrendszer nem volt felszerelve. A visegrádi pályán le lehetett jönni velük úgy, hogy az utas nem használta féket egyáltalán. Ekkor a legnagyobb sebesség meghaladta a 80km/órát. Ezt nem ülő, hanem fekvő helyzetben lehetett elérni.
Volt egy érdekes eset, ahol a TV –től jelenlévő operatőr azt kérte a személyzettől, - még üzemnyitás előtt - hogy szeretnének egy felvételt készíteni arról a bobról, amely nincs felszerelve automata fékkel. Nem számítottak rá, hogy pont akkor érkezett a pályához egy busznyi iskolás csoport, amikor a bob pálya egyik munkatársa a féknélküli bobbal lesiklott a pályán, 70-80km/óra sebességgel. Amikor az iskolásokat kísérő tanárok ezt meglátták, azonnal visszafordították a gyerekeket a pályáról és rögtön elutaztak.
Második pálya megépítésére Budapesten, a Normafánál került volna sor, ahol már a tervek is rendelkezésre álltak. Egy komplex létesítmény készült volna el, bob pályával és sífelvonókkal egyetemben. Minden hatóság kiadta az engedélyét, kivéve a helyi lakóközösség nem. Emiatt nem került engedélyezésre 1992-ben ez a modern sportközpont.
Sopron és Badacsony is szerepeltek a következő helyszínek terveiben, de csak Sopronban épült fel egy pálya. Igaz, nem azon a helyszínen, ahol ez ma van. Az eredeti helyszín egy 1940-es években létező téli hagyományos bob pálya medrében volt eltervezve, amely a Lövérekben épült volna meg.
A visegrádi pálya átadása után szerepelt a tervekben, egy ugyan olyan párhuzamos pálya megépítésének az ötlete is. Ha ez akkor megvalósult volna, akkor komolyabb versenyeket is lehetett volna itt rendezni.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 8 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több információ a sütikről.