Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

bertazs kiemelt beszámolói
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Szlovákia
Jasná - Chopok
2024.03.21.
Tegnap (03.20) egy napra kiugrottunk Chopokra egy kis tavaszi karistolásra. Az északi oldalra mentünk, mert bár kicsit messzebb van, de már sokszor belefutottam, hogy délen nem járt a csúcsra a lift (szél, vagy műszaki hiba, vagy akármi más miatt) és nem lehetett átjutni északra sílécen, csak kocsival körbe, ha nem akartunk egész nap dél alján bohóckodni. De vissza a tegnapihoz, nagyon jól sikerült a csúszás, gyönyörű napsütéses idő volt, semmi köd, szélcsend (érted! szélcsnd a Chopokon!). Fent tökéletes pályák lejebb már firnes, olvadt földes lepusztult tavaszi hófoltok, északon és délen is. A csúcsok és a csúcsfelvonók alja között érdemes síelni. Legjobb pálya tegnap a fekete 7-es volt tökéletes állapotban mardt végig, ill. valami csoda folytán a Biela putba levezető pálya (itt parkoltunk mert a Lucky már le van zárva a lift sem jár) is egész nap kitartott, teljesen jó állapotban maradt. A legszélső narancsárga kabinos melletti pályáról ez már nem mondható el és visszacsúszni se lehetett róla, mert nem járt az átkötő 4 üléses lift, a narancs kabin aljából vissza kellett sétálni Biela putba. Szerencsére nem nagy távolság. Az 1-es pálya is egész jól bírta, nap végére kezdett kicsit buckásodni, de már közel sem annyira mint 1-2 héttel korábban, mert itt is kopik és elég vékony már a hóréteg. A 11-es pálya nagyon jeges volt, a középső szakaszán jobb választás volt a pálya mellett csúszni, az alján pedig már alig van hó, barna sáros trutyi, jó nagy kikopott foltokkal, úgyhogy Zahradky-ba már nem érdemes lecsúszni. A déli oldalon is a felső pályák nagyon jók voltak, az alja már felejtős az olvadás miatt. Tömeg, sorállás nem volt sehol. Az 1 napos bérlet online 45€ volt, nekem megérte. Soha rosszabb napot Chpokon!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ausztria
Hochkar
2024.01.06.
2024.01.03-05 (szerda-péntek) 3 napot síeltünk Hochkar-on. Először jártunk itt. Sajnos az időjárás nem volt a legtökéletesebb, volt minden, erős szél, eső, hóesés, napsütés. A bérleteket online érdemes megvenni, mert kb. 10-15%-al olcsóbb mint ha a pénztárban vennénk meg. Sőt minél hamarabb megveszed annál kedvezőbb az ár. A két felnőtt, két gyerek bérlet 418 euro volt online, 3 napra, január elsején megvásárolva. A weboldalon a vásárlás kicsi bonyolult elsőre, nem árt a türelem. Viszont a sikeres vásárlást követően, a pénztárban már nagyon egyszerű a dolog, az e-mail-ben kapott QR kódot bemutatva rögtön megkaptuk a névre szóló plasztik kártyákat, két euro kaució fejében. A kártyát amúgy meg is tarthatjuk, mert később az ember, arra töltheti fel az online síbérletét (mint a GOPASS-nál), vagy vissza is válthatja az autómatában a síelés végén. A bérlet érvényes Lackenhof-ra is, de az most kimaradt, mert nagyon kevés pálya volt nyitva.
Első nap: Reggel fél 9 körül értünk fel a szerpentínen a parkolóba, átöltöztünk és gyorsan kiváltottuk a bérleteket. Még nem volt 9 óra, amikor is hivatalosan indulnak a felvonók, de már engedték az embereket beszállni, a Leckerplan és a Draxlerlock 4-es ülős liftbe is. Már reggel sem volt gyenge a szél + lent eső, fent pedig hó esett. A Hasing felvonó tetején, pedig markáns köd és szélvihar fogadta a bátrakat, akik felmerészkedtek. A kettes ülős és a 4-es bubis (Hochkarbahn) már reggel sem indult el, de mivel a szél sajnos tovább erősödött, a nap folyamán többször leállították a felvonókat, volt két óra 10 és dél között, hogy csak a Draxlerlock lift ment, így az összes pályán lévő síelő ezzel próbált feljutni, ami komoly sorállást eredményezett. Délutánra szerencsére megszűnt a csapadék, mérséklődött a szél és a nap végére még a nap is kisütött. Szerencsére ahogy konszolidálódott a szél helyzet elindították az összes felvonót. Bár a Hochkarbahn-t fél 3 körül megint leálították, de a kettes ülőssel fel lehetett jutni a csúcsra.
A pályákról: Van mindenféle nehézségű, jó esésű, tempós piros, nagyon jó fekete, kellemes kék, de sajnos rövidek (legalábbis nekem). Van természetes hó is bőven, így a pályák mellett off piste is csúszkálhatnak a free riderek. Bár első nap nem voltak sokan, de délutánra a népszerűbb pályák eléggé elhasználódnak, mivel a hőmérséklet is a plusz fokok irányába mozdult, az alsóbb részen kicsit olvadtak is és masszívan összetúrt, buckássá váltak, némelyik részük, ahol pl. a parkolókba lehet visszajutni kezdők számára igazi tortúrával ért fel, közben a jobb sízők türelmetlenül próbálták kerülgetni, a földön fetrengő, vagy épp a buckák közt túlélni próbáló kezdőket. Összességében egy jót tudott síelni a család minden tagja az első napon.
Második nap: Reggel és délelőtt megint hóesés és még erősebb szél fogadott mint előző nap, már a weboldalon is jelezték előre, hogy az erős szél miatt korlátozottan fognak járni a felvonók. A kettes ülős és a Hochkarbahn egész nap nem is ment, és a többi felvonót is meg-meg állították időszakosan. Az viszont rejtély volt, hogy a csákányos miért nem járt, annak nem árt a szél...De mivel a délelőtti felhős időt délután verőfényes napsütés váltotta és megint mérséklődött kicsit a szél és szerintem többeket elriasztott a weboldalon a szél miatti figyelmeztetés, még sokan sem voltak, a frekventált helyek kivételével a pályák is egész nap jól tartották magukat, így ismét egy nagyon jó kis sínapot hoztunk össze.
Harmadik nap: Armageddon
Ezen a napon végre tökéletes síidő várt, enyhe szél, mínusz egy-két fok, napsütés, csakhát iszonyú tömeg! Rengeteg kezdő, tanuló, millió síiskola, verseny csapat stb. Ugyan ment minden felvonó, de mindegyiknél sorállás, tülekedés, a jó pályák fél oldala lezárva vagy amatőr síverseny, vagy edzés, vagy még ki tudja mi miatt. A síiskolások végeláthatatlanul kígyóztak a pályán kikerülhetetlenül az egész pálya szélességét elfoglalva lefelé. Délutánra egy-két kivételtől eltekintve a pályák iszonyatosan elhasználódtak és az csak rontott a helyzeten, hogy rengeteg sítudással nem rendelkező síelő volt a pályákon, akik nem igazán foglalkoztak azzal, hogy az adott pálya teljesen meghaladja a képességüket + rengeteg gyerek és önjelölt kamikáze súlyosbította a helyzetet. Nem egy ütközést láttunk, és engem is sikeresen elsodort egy barom osztrák, aki nem épp a sítudásának megfelelően vágtatott lefelé iszonyatos sebességgel, de szerencsére nem sérültem meg. Nem mindenkinek volt ilyen szerencséje, nem beszélve a pályák kereszteződéseiről, ill. ahol a pályák összecsúsznak, alig láthatóak jelzések figyelmeztetések, nincs háló, van ahol egymással szemben csúsznak a két különböző pályáról érkező síelők. Életveszélyes! Tavaly itt ütöttek el egy barátomat, úgy, hogy eltört a válla. És amikor ennyi embert engednek a pályára a balesetveszély csak fokozódik! Most is egész nap le-föl járt a mentős motoros szán. És ez még csak péntek volt, mi lehet itt szombat-vasárnap? Végül is miután próbáltuk kerülni azokat a pályákat, ahol a legnagyobb volt a tömeg, egész jót tudtunk síelni, de azért ez eléggé korlátozta a lehetőségeket és a sorbanállás is azért elég bosszantó egy osztrák síterepen.
Egyébként rengeteg honfitársunkkal is találkozhatunk itt, elég népszerű a közelsége okán a magyarok körében. A hütte árak elfogadhatóak, 10,5 € egy pizza, 10,9 egy bolognai spagetti 3€ egy skiwasser, 5 € egy sör a Hasing felvonó beszállójánál lévő hüttében.
Összességében kicsit felemás érzésekkel tértem haza. Alapvetően tetszett, mert egy nagyon jó kis családi síterep, ahol a jól síelő gyerekeket már simán el lehet engedni, mert nem tévednek el és időről időre úgyis összefutunk a pályán, vagy látom őket a felvonóból, nekik a pályák hossza is megfelelt, biztonságos a pálya melletti síelés, logikus a pályák és a felvonók elrendezése, szinte mindenhonnan át lehet csúszni mindenhová, mondjuk azt azért megoldhatnák valahogy, hogy a Hasing lift melleti nagy hüttéből felvonózás nélkül oda lehetne csúszni a központi nagy parkolóba. A terep a magassága miatt elég hóbiztos és végül is a család minden tagja megtalálta a neki tetsző pályát. De! Ha idővel nem fogják korlátozni a pályarendszeren a síelők számát és csak a bevételre mennek, nem figyelve, hogy élvezhető és biztonságos maradjon a síelés és ne legyen ennyire túlzsúfolt és balesetveszélyes, akkor nem sűrűn fogok ide látogatni a családdal.
20240105-134226.jpg
20240105-134030.jpg
20240105-124558.jpg
20240105-124546.jpg
20240105-124550.jpg
20240105-124541.jpg
20240105-124443.jpg
20240105-124434.jpg
20240105-124424.jpg
20240105-124418.jpg
20240103-113257.jpg
20240103-113254.jpg
20240103-112338.jpg
20240103-111136.jpg
20240103-105654.jpg
20240103-105637.jpg
20240103-113303.jpg
20240105-134037.jpg
20240105-134057.jpg
20240103-113248.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
11.22 - 24. között 3 napot síeltünk Mölltall-on. Azért esett rá a választás és nem mondjuk a kicsit közelebbi Kaprunra, mivel a társaság egy részének Gopass szezon bérlete van ami a Chopok és több lengyel síterep mellett ide is érvényes és jelenleg ez a terep van csak nyitva a Gopass kinálatából.
Szállásunk a flattach-i Haus Monika apartmanban volt. Korrekt áron, egy jól felszerelt konyhával, kényelmes ágyakkal.
Első napon sajnos az időjárás nem fogadott kegyeibe, de ezt az előrejelzésekből tudtuk is, köd, felhő és erős szél fogadott. Sajnos nem is ment csak a 9-es pálya, de ezt is tudtuk, mert a sielok.hu-ról is elérhető Mölltall weboldal interaktív térképe pontosan jelzi a nyitva tartó lifteket és pályákat. A 9-es tetejét a gleccservasút végállomásától induló kabinossal lehet elérni. Bár nem volt tömeg, de amikor kicsit tisztult az idő, a kabinosnál összetorlódtak a sítársak s kellett pár percet várni a feljutásra. Ráadásul tele volt a hegy szlovák, horvát és ki tudja még milyen nemztiségű versenyző csemetékkel akik gátlástalanul, mindenkin átgázolva, tolakodva törtettek előre, hogy mihamarabb feljussanak.
Bár nem túl változatos, de élvezhető volt a pálya, ami ugyan kék besorolású, de a vége előtt van egy komolyabb letörés, ami délutánra eléggé jeges, buckás lett, próbára téve a kezdők képességeit. De összességében bemelegítő napnak a szezon elején tökéletes volt. Bár a weboldalon 4000 méternek tüntetik fel a pálya hosszát, valójában (GPS-el mérve) csak 3000 méter, így is összejött a napi 45 km.
Második nap tökéletes idő várt, verőfényes napsütés, gyenge szél -3, -5 fok még 3000-n is. Szerencsére elindítottak a kabinon kívül még 3 ülős felvonót, így a csúcsra is fel lehetett jutni, nyitva volt a 13 fekete és a 14-es piros pálya is, meg a Panorama lift is ment és így 5 pályával több volt síelhető az előző naphoz képest. A remek, tökéletesre ratrakolt természetes havas pályák és a bőséges hó a pályákon kívűl mindenkinek élvezetes szórakozást nyújtottak. Többen voltak mint előző nap, ez már reggel a parkolóban megmutatkozott, mert csak messzebb találtunk helyet és a gleccservasútnál is csak a második vonattal jutottunk fel. De így, hogy több felvonó ment a pályán eloszlott a tömeg, volt hogy teljesen üres pályán csúszhattam és a kabinos aljába is csak ritkábban kellett lecsúszni, de ott azért délelőtt időnként kicsit kellett várni, délután viszont már sehol sem. Egy kiváló nap végén kellemesen elfáradva "metróztunk" le a parkolóba, majdnem 60 pálykilométert csúszva, több mint 10 ezer méter szintet teljesítve.
Harmadik napra du. 1-től havazást ígértek, de reggel még az előző napihoz hasonló napos, nem túl hideg idő várt, kicsit erősebb széllökésekkel. Ezért is volt számunkra érthetetlen, hogy délelőtt miért csak a kabinos lift és a 9-es pálya ment. Majd amikor romlani kezdett az idő és erősödött a szél akkor nyitották meg a Panorama liftet és a csúcsra vivő bubis 6-os ülőst. Aztán az előre jelzetthez képest egy óra csúszással megérkezett a havazás is, de mivel a csúcsról induló pálya ma még élvezetesebb volt mint tegnap és az előrejelzetthez képest sokkal jobb idő volt, ez megmentette a napot és jó szájízzel búcsúztuk a Mölltal-tól.
Soha rosszabb szezon kezdést!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Szlovénia
Rogla
2023.01.06.
A roglai csoda. Akár ez is lehetne a bejegyzésem címe.
Az elmúlt 2 napon Roglán síeltünk családommal és barátainkkal.
Első nap:
A szállásunk Loce településen volt a hegy lábánál és éjfélkor még +7 fokot mutatott a hőmérő, reggel +9 fokra ébredtünk, így kétkedve indultunk fel a hegyre, hogy lesz-e itt síelés, van-e értelme felmenni.
A hegy teteje ködbe burkolózott, amit amúgy nem szeretünk síelés közben, de most jót tett nekünk a köd, mert felérve a pályákhoz már „csak” +2 fokot mutatott az autó hőmérője. Sajnos az előző nap még nyitottnak jelzett hátsó (11, 12) pályákat időközben lezárták, így csak a középső rész ment, de nagyon korrekt módon a napi jegyek árát csökkentették a felnőttet 5 euroval 39-ről 34-re a gyereket 23-ról 20-ra. Az árcsökkentés az órás jegyekre is vonatkozott.
A pályákra érve nem hittünk a szemünknek! Az enyhe idő ellenére tökéletes pályák fogadtak.
Rogla minden tudásszintnek kínál megfelelő pályákat, az egyetlen hátránya, hogy a pályák rövidek így sokat kell felvonózni. Jelen esetben az 1 db 4-es ülős mellett csak csákányosokkal lehetett feljutni a pályák tetejére. Hamar bejártunk minden pályát. Délelőtt a kedvencünk a 7-es, 8 -as pálya volt itt csúsztuk a legtöbbet, de pörögtünk a 3-as, 4-es, 6-os pályákon is. Az ülőssel csak egyszer-egyszer mentünk fel, mert a mellette lévő 9-es pálya a letörésnél elég hamar összebuckásodott és mivel először mindenkinek, kezdőnek haladónak azon kell lejönnije érdekes jelenetek játszódtak le. Tömeg, eső kelő kezdők, közöttük száguldozó profi sízők és nem annyira profik de bátrak. A felvonón ülve láttunk olyan pillanatot amikor a letörés úgy nézett ki mintha géppuskával sorozták volna le mindenki feküdt. Na ebből nem kértünk. Ettől az egy pályától eltekintve az összes többi pálya tartotta magát és csak késő délutánra kezdett kicsit olvadni és buckásodni amikor már a nap is kisütött. Dél körül meglátogattuk a parkolóknál lévő fenti hüttét. Az ételek nagyon finomak az árak teljesen korrektek voltak. A teljesség igénye nélkül: pizza 10.9, gombaleves 5.8, helyi specialitás bőséges húsos leves+kenyér 9, forralt bor 3, capuccino 2.8, hot-dog 5 euro.
Ebéd után újra irány a pálya. Nem voltak kevesen, de sorok a felvonóknál sehol sem alakultak ki. A pályákon is eloszlott a tömeg. Sok honfitársunkkal is találkoztunk. Sajnos az egyik kedvencünket a 7-es pályát délután lezárták síelő palánták edzése miatt.
Mindent egybe vetve, az időjárási anomália ellenére hibátlan sínapot zártunk, kellemesen elfáradtunk. A sok csákányozást azért estére megérzi az ember a vádlijában.
Második nap:
Reggel szállásnál a szokásos +9 fok. Mi azonban az előző napi tapasztalatokkal felvértezve magabiztosan indultunk felfelé. Csakhogy egyre közeledve a csúcshoz csak nem akart csökkenni a hőmérséklet. Szép tiszta idő volt egy kissé feltámadt a szél, Végül felérve +6 fok várt minket. Újra kicsit aggódni kezdtünk…
Nem tudom hogyan, de míg a 200 méterrel alacsonyabb Mariborban szinte az összes hó elolvadt, itt Roglán tartja magát a hó, sőt annak ellenére, hogy a hegy lábánál éjszaka is vastag plusszok voltak fent a hegyen reggelre szépen kifagyott keményre ratrakolt tökéletes pályák fogadtak a reggeli +6 fok ellenére. Ráadásul a 9-es pálya közepét leszámítva kora délutánig tartották magukat végig remek síélményt nyújtva. A jegyek „természetesen” ismét kedvezményesek voltak.
Bár a körülmények még ijesztőbbek voltak mint előző napon ismét nagyon élveztük a napot. Nekem személy szerint most a 3-as pálya volt kedvenc.
A gyerekek is nagyon jól érezték itt magukat. Ez egy korrekt, igazi kis családi síterep ami ráadásul a csodával határos módon dacol az időjárási viszontagságokkal. Érdemes kipróbálni.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Az elmúlt 3 napot családilag Szlovéniában, azon belül Mariborban és Roglán töltöttük síelés céljából. A januári tavasz sem rettentett el minket.
Első napra - igazából fél napra - Maribort választottuk. Az előrejelzés nem sok jóval kecsegtetett de mivel 20 km pályát jelöltek nyitottnak gondoltuk fél napot el leszünk. Reggel fél 8-kor indultunk Budapestről, fél 12-re már az Areh csúcs parkolójában voltunk. Kellemes +5 fok fogadott. Jelentem sítársak Maribor elesett. Szinte teljesen elolvadt a hó csak néhány pályán van az is barna foltokkal tarkítva. A bérlet vásárlásnál megtudtuk hogy egyetlen összekötő pálya sem megy így csak síbusszal lehet a pályák között közlekedni. Ez Bolfenk - Areh viszonylatában elég megszokott de hogy a Pisker pályákat is csak busszal lehet Arehről megközelíteni, na ilyet most tapasztaltam először. Mivel ott parkoltunk a Ruska csákányos melletti pályán csúsztunk néhányat. Meglepő módon az enyhe idő ellenére a pálya nagyon jó állapotban volt. Nem volt buckás s bár a hó felső rétege kicsit lágy volt de nem kása vagy latyak, így jól tartotta a léc élét és tempósan lehetett csúszni rajta. Ezután átbuszoztunk a Pisker pályára. A buszos összeköttetés kicsit esetleges nincs igazán buszmegálló így csak abból gondolható hogy hol fog megállni a busz, hogy hol van kisebb-nagyobb csortosulás. A pénztártól nem messze egy fára ki van rajzszögezve egy kvázi menetrend, hogy órakor, 15-kor, 30-kor, ill. 45-kor jön a busz. Valójában ennek nem sok köze van valósághoz, jön amikor jön. Mi pl. 35-kor szálltuk fel rá. A Pisker pályákra is igaz amit a Ruskáról írtam bár itt már azért jócskán akadt föld folt de nagyon jól lehetett rajta síelni és a 6-os ülős gyorsan és kényelmesen repít fel. A végére azért a nagy letörés már buckásodott. Viszont nagyon jól tartotta magát a felső kis tányéros melletti kék pálya szinte senki nem volt rajta, a gyerekekkel azon versenyeztünk nagyokat. Két órát pörögtünk itt megállás nélkül. Közben az eső is szitálni kezdett. Fél 4-kor visszasétáltunk oda ahol a busz nagyjából letett, mert nem szerettük volna az óra 45-ös buszt elszalasztani mert 3.45 után már csak 1 óra múlva jön egy busz Bolfenk felöl. Most kb. 40-kor jött meg a busz és visszamentünk a Ruskára ahol még belefért két csúszás a csákány mellett. Bemelegítésnek nem volt rossz de ár-érték arányban nem érte meg. 82 euroért síeltünk (2 felnőtt, 2 gyerek) fél napot egy kb. Mátraszentistvánnyi pályán. A jegyárból kedvezményt nem adtak (nemúgy mint Roglán de erről majd a saját topikjában) nembeszélve arról hogy nemhogy 20, de még 10 km pálya sem volt nyitva. A bolfenki rész teljesen leolvadt és Areh és Zigart is pocsékul áll. Sajnos jelenleg az infrastruktúra is az ős szlovák időket idézi . Aki most tervezi hogy ide látogat ne tegye amíg nem jön egy markáns hidegfront és egy kiadós hóesés. Ha valaki Szlovéniában akar síelni irány Rogla!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Előző nap úgy zártam a beszámolómat hogy "holnap irány Lachtal", de végül a 3. napon is Kreischbergen kötöttünk ki. Reggel Lachtal weboldalát böngészve azt láttam hogy a 26 km pályából mindössze 12 km van nyitva a webkamera képén pedig markáns köd ábrázolódott. Mivel a kreischbergi webkamerán nem volt köd és mára ígérték az 1-es fekete pálya megnyitását a fiúkkal egyhangúlag Kreischberg mellett döntöttünk. Az időjárás előrejelzés egész napra havazást ígért s bár éjszaka el is érte a térsget egy enyhe légtömeget szállító mediterrán ciklon, de délelőtt szerencsénkre kicsit felhős, de száraz időben síelhettünk. A levegő viszont nagyon megenyhült az előző naphoz képest, már 10 órakor +5 fok volt a 10-es ülős tetejénél. Ez azért a pályákra is kihatással volt, sokkal puhább volt a felső hóréteg és lassította is a lécet rendesen az alacsonyabban fekvő pályákon. De a magasabban fekvő rozenkrantz-i és érdekes módon a legalacsonyabbra menő 1-es fekete minőségét (kb. 13 óráig) nem befolyásolta. Aropó 1-es pálya: Na ez a fekete pálya viszont megérte a várakozást és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Fantasztikus volt délelőtt, nem hiába dolgoztak rajta a síterep munkatársai olyan sokáig. Remek kemény alap, nagyon acélosra tömörített műhó, szépen kifagyva, tökéletesre ratrakolva. 13 óráig nem is fogott ki rajta a +5 fok sem, Róttuk is boldogan minden csúcsról megállás nálkül az 5 km hosszú köröket ebédig. A 10-es ülős tetejénél még egy ingyenes Head síléc és síbakancs tesztbe is belefutottunk. Délutánra viszont beteljesült az időjárás előrejelzés, megérkezett az ígért havazás, köddel párosulva, így a rozenkranz-i rész számunkra elesett. Szerencsére a kedvencek, a 15-ös, a 18-as, 7-es végig tökéletesen síelhetőek maradtak jó látási viszonyokkal. A nap zárásaként a fekete 1-es sem romlott jelentősen. Kicsit ugyan felpuhult a teteje, de abszolút nem lett buckás. Gondolom azért ma még nem volt rajta akkora forgalom, így kitartott a minősége nap végéig. Ma - az időjárás miatt is - az ebéden kívűl volt egy plusz hüttelátogatás. Gyerekeknek forró csoki 4,5/ db, apának egy pofa sör 5 euro.
Végeredményben nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat hiszen álomszerű napokat abszolváltunk s bár a 3. napon a végére az időjárás kicsit kellemetlenkedett, de mindhárom napon bőven megvolt az 50 pálya kilométer a szinte csak szuperltívuszokban dícsérhető pályákon. Soha rosszabb síélményt senkinek!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
December 14-15-én síeltünk Kreischbergen a "legmagyarabb" osztrák síterepen. Azért erre a terepre esett a választásom, mert Magyarországhoz a legközelebb eső 40+ kilométeres osztrák síterep, jól megközelíthető, valamint elő- és utószezonban a 15 évnél fiatalabb gyerekek ingyen síelhetnek egy felnőtt kíséretében, ha az legalább két napos bérletet vesz. Ráadásul a bérlet Lachtalra is érvényes. Ez nekem egy 14 és egy 10 éves gyerek esetében 140 euro spórólás volt.
Az időpont kiválasztásánál pedig az időjárás előre jelzés adott támpontot.
Szerencsére a sógorok meteorológusai jól dolgoztak. Mindkét napon az előrejelzettnek megfelelően napos, szélcsendes, -2 és -5 fok közötti ideális, sőt inkább csodálatos síidőben volt részünk, ami gyerekek esetében nem mellékes szempont.
A 42 km pályából 37 nyitva volt, szinte csak a völgybe vezető feketének az alsó szakaszát nem lehetett használni.
A pályák tökéletes állapotban voltak mindkét napon. A némi természetes hóval keveredő tecnikai hó, jól letömörítve, reggelre szépen kifagyva végig ratrakolva nagyon jól fogták a léceket, nagyon tempósan, élvezetesen lehetett síelni és az elenyésző számú vendég délutánra sem rontotta érdemben a pályák minőségét. Rejtélyes oknál fogva 3-as pálya melletti "I" és "H" jelű csákányos liftek közül csak a H ment és az is csak az egyik nap. A Rozenkrantzhöhére felmenő rozoga kétüléses lift továbbra is a síterep Achilles sarka, lassú kényelmetlen, de most legalább a fák közül kiérve az oly sokszor gyakori, kellemetlen hideg szél nem keserítette az életünket. Nagyon elkéne már ide min. egy 4 üléses bubis lift. A levezető pályák szintén fenomenálisak voltak. December lévén a nap alacsonyan jár így a rozenkranz-i rész pályáinak alsó- középső részei egész nap árnyékban vannak, ami a látást nem, de a pályák minőségét nagyban segíti, még délután is hibátlan pályákon karcohattuk az íveket.
A 10-es ülős tetejénél lévő hütte önkiszolgáló étterme még magyar mércével mérve is megfizethető kategoria. Egy adag Wiener Schnitzel (két méretes hús, nagy sültkrumpli, ketchup) 14,2 euro volt, de ezzel a két gyerek jól lakott. Jellemzően a személyzet és a vendégek nagy része is magyar.
A liftben felfelé utazva egy kedves magyar síoktató hölggyel beszélgetésbe elegyedve megtudtam, hogy a síoktatás árai idén jelentősen megugrottak a korábbiakhoz képest, jelenleg egy óra magán oktatás 32 euro.
Összességében két remek napot töltöttünk itt. A gyerekkedvezménynek köszönhetően családoknak ár-érték arányban a legjobb síterep, elérhető távolságban. Holnap pedig irány Lachtal!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2022.03.24.
22.03.12-19. között voltunk egy hetet Huez-ben a Travelex szervezésében. Bár Aurisban jobb szállást választhattunk volna, jakuzzival, szaunával, pont az elszigeteltsége miatt nem azt, hanem Huezben a jóval puritánabb Ecrin apartmanházat választottuk. A Travelexxel szerzett korábbi jó tapasztalatok, sajnos most megváltoztak. Mivel Briancon-ban, Aurisban és Huezben lakó sítársak is voltak a buszon, a jó útviszonyok ellenére is több mint 20 óra volt az út, annak ellenére, hogy a szokásoktól eltérően Brianconban nem álltunk meg vásárolni, se oda- se visszafelé, csak az ott le- ill. felszállók miatt egy rövid időre az út szélén. De ami főleg megdobta a menetidőt, a két eltévedés és, hogy előbb elvittük az Aurisban lakókat (szerpentín háromnegyed óra fel - fél óra le), majd csak utána mentünk Huez-be (szerpentín fél óra fel).
A buszsofőrők sajnos nem nagyon kommunikáltak az utasokkal, pl. a megállásoknál nem mondták be, mikor tervezik a tovább indulást és induláskor sem árulták el mikor tervezik a következő megállót. A másik probléma a szervezéssel, hogy mivel két egymástól közúton elég távol eső két településen voltak a síelők, minket Huezből nem vittek át Les 2-be (bár a programok közt szerepelt), csak az Aurisban lakókat. Hét közben megpróbáltunk magán úton átjutni Les 2-be Huezből, de a két síterep közötti buszjárat szünetelt sofőr hiány miatt.
A korábbi hozzászolásokat olvasva látom van a síterepnek egy jelentős rajongó tábora - közéjük tartozik barátom is, aki elcsábított ide és már hatodszor volt itt - na én nem leszek ennek a terepnek sem a fan-ja, mint ahogy Les 2-t sem zártam a szívembe. Bár mindkét esetben az időjárás meghatározó tényező volt, Les 2-n pl. hóhiány, itt pedig a meleg front, a felhős idő és az egész heti olvadás, még 2800-n is, sőt az éjszakai fagyok hiánya miatt, már reggel is kásás tavaszi hó várt, ami miatt a pályákat sem igazán tudták megcsinálni és akkor mág a sivatagi sárga homokos esőről meg nem is beszélve.
De az időjárás olyan amilyen, ezért inkább (természetesen szubjektíven) az időtől független észrevételeket szeretnék megosztani.
Én személy szerint jobban szeretem azokat a terepeket, ahol több az ülős/húzós lift, mint a kabinos. Bár a kabinosok gyorsabbak és rossz időben főleg magasabbra kényelmesebbek, mégis én jobban kedvelem, ha nem kell állandóan le fől csatolni, a vizes, havas lécet kézben cipelni, rámpákon, lépcsőkőn sorban állva, vagy az oda-vissza közlekedő "villamosokra" várva, aminek még az is a hátránya, hogy ugyan egyszerre sok embert visz fel, de azt mind egyszerre szabadítja a pályára és nem egyszer csak egy szűk pálya vezet lefelé...
Egyszóval folyamatosan nagy a tömeg a pályákon, délutánra szét van síelve az összes jobb pálya. Sok a kabin és a kábel autó, aminél mindig le-föl kell csatolni, lépcsőzni, vagy rámpán gyalogolni, sorban állni.
Nekem franciában Briancon és Vars-Risoul jobban tetszett. Még Isolát is szeretem, de az azért elég kicsi ezekhez képest.
De visszatérve Huez-re, biztosan jobb időben jobban eloszlik a tömeg, de mivel most az 1800 m alatti legjobb pályák, az olvadás miatt használhatatlanok voltak oda nem ment senki, csak kényszerűségből, amikor haza akart menni, mondjuk Oz-ba, ezért valószínüleg, az összes síelő valamelyik felső pályát választotta. Hiába gyorsabbak a kabinos felvonók, egy fél napot próbaképp csak ülős lifteken mentem és több km jött össze, mint amikor kabinoztam és hosszabb pályákon csúsztam.
Annak ellenére, hogy a pályák besorolása tényleg ad-hoc jellegű, azért a sarenne tényleg fekete, szűk, meredek szakaszokkal, délutánra térdig érő buckákkal és minden napszakban tömeggel. Kevésbé biztos síttudással max. délig ajánlott. A már előttem említett La Fare fekete mivolta ellenére tényleg kellemes piros, csak most olvadt, de legalább nem volt rajta senki.
Nekem az egyik kedvenc csúszásom a kábel villamos tetejétől (2800) egy végtében a Marmottes 1 aljáig.
Pozitívum, hogy a legtöbb felvonó így márciusban 16.45-ig jár, jó kis bulik vannak a Marmottes 1 tetejénél lévő hüttében, de sajnos csak 17 óráig. Ráadásul semmilyen italt nem lehet bevinni, átnézik a hátizsákokat, zsebeket, még a kulacsból is kiöntetik azt a pár kortyot ami megmaradt esetleg. Az árak nem olcsók kaják 17-18 eurotól indulnak ez pl. egy hambi ára, sör 8-10, kávé 2.5-5 euro hüttéje válogatja.
A 2,5 euros igazi olasz eszpresszó, 2700-on a DMC 2 kiszállójánál volt abszolválható.
Zárásként: én nem szeretnék senkit lebeszélni erről a terepről, fedezze fel mindenki saját maga ezt a síterepet is, de én nem leszek sűrűn vendég errefelé az bizonyos.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ma 1 napot Hirschenkogelen síeltünk. Reggel fél 6-kor indultunk Budapestről és 9 órára oda is értünk. A határon az M1-esen, csak egy pillanatra állítottak meg az osztrák határőrök, hogy rápillantsanak a telefonon bemutatott Grüne pass-ra. A QR kódot nem scennelték be.
Az időjárás előrejelzés felhős időt mutatott, de szerencsére tévedett, gyönyörű napsütés fogadott, mínusz 1 fok. Csak néhány felhőfoszlány úszkált az égen és néha a hegyre is le-le szállt. A környező völgyekben masszívabb felhők voltak, ez a hegyről gyönyörű látványt nyújtott, de a síélményt nem befolyásolta.
Nem volt tömeg, a parkolóban is aránylag közel sikerült helyet találni a kabinoshoz. A pénztárban a bérlet vásárláskor, megint csak egy pillantást vetettek a telefonon letöltött Grüne Passra. Itt sem scennelték be a QR-t. A kabinos felvonónál viszont nagyon szigorúan vették a maszk használatot. A 4-es ülősnél viszont már a kutya sem foglalkozott vele. Bár a kiírás szerint csak FFP-2-es maszk az engedélyezett, de ezt nem vették szigorúan, bármilyen arcot takaró megoldást elfogadtak.
A pályák reggel tökéletes állapotban fogadták a síelőket, szépen kifagyott, keményre ratrakolt, de nem jeges műhavas felülettel.
Kora délutánig remekül tartották is magukat, csak utána kezdtek buckásodni. Kivétel csak a fekete pálya volt, ami full kemény, jeges volt, fagyott göröngyökön pattogott a léc. A liftek tetején lévő Lichtensteinhaus nevü hüttében, akkora volt a sor, hogy nem volt kedvünk kivárni, de nem szóltak, hogy a teraszon elfogyasztottuk a hazait. A középső piros pálya felénél az Enzián hüttében viszont nem kellett várni és finom volt a forraltbor, a kávé és a túrós rétes.
Szinte megállás nélkül róttuk a köröket. A 4-es ülősnél soha nem kellett várni, a kabinosnál a szánkózók miatt néha kialakult egy kis sor, de soha nem kellett 1-2 percnél többet várakozni.
Du. 2 óra után viszont a a kabinos valami műszaki hiba okán bő 20 percre megállt. Mi kiállva a sorból átkutyagoltunk a 4-es ülőshöz, ahol még ekkor sem kellett várakozni és addig a mellette lévő két piros pályán csúszkáltunk, míg el nem indult újra a kabin. Ekkortól már ott sem kellett sorban állni.
Én most jártam először itt, de nagyon megkedveltem a helyet. A táj gyönyörű, a pályák zömében élvezetes jó kis pirosak, bár nem hosszúak, de azért megmozgatják a combizmokat. Kellemes fáradságot érez az ember a nap végén. Honfitársaink is kedvelik, ahogy a sok magyar szóból hallatszott. És Sthuleckel is felveszi a versenyt szerintem. Ár-érték arányban mindenképp.
Elöször jártam itt, de nem utoljára.
20211228-095642.jpg
20211228-095647.jpg
20211228-095659.jpg
20211228-095705.jpg
20211228-095726.jpg
20211228-095740.jpg
20211228-095748.jpg
20211228-102702.jpg
20211228-102715.jpg
20211228-102725.jpg
20211228-102730.jpg
20211228-113831.jpg
20211228-113839.jpg
20211228-113843.jpg
20211228-113911.jpg
20211228-114116.jpg
20211228-114122.jpg
20211228-114126.jpg
20211228-115445.jpg
20211228-152957.jpg
20211228-153010.jpg
20211228-153020.jpg
20211228-153028.jpg
20211228-095734.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Szlovénia
Rogla
2021.12.24.
12.21-én kedden 4 napos sítúránk utolsó napján Krvavecból hazafelé Roglát kerestük fel. Már a szerpentinen felfelé látszott, hogy fent kissé ködös lesz az idő és az autó hőmérő -5 fokot mutatott. Felérve ez -7-ig süllyedt. A parkolóban a pénztártól kicsit távolabb álltunk meg az autóval, hogy a kocsihoz bármikor könnyen vissza lehessen csúszni. A jegyvásárlásnál kérték az EU-s covid igazolást és a személyi igazolványokat is. Mivel a felhők kissé magasabbra húzódtak, a látási viszonyok jók voltak a pályán, viszont kellemetlen nedves hideg idő volt. A pályák nagy része nyitva volt, a hátsó 4-es ülősnél viszont csak a 11-es pálya ment, de azt is folyamatosan hóágyúzták, ami nem volt kellemes. A pályák egész nap jól tartották magukat, kicsit kemény, vékony műhó, helyenként, jeges foltokkal, itt ott kibukkanó földdel. Nekem legjobban a 7-es pálya jött be. Tömeg nem volt, sorban a nap folyamán sehol nem kellett állni. Nem egy nagy síterep, nem túl hosszú, de kellemes, jó esésü erdei, kék-piros pályákkal és a terep logikusan van kialakítva. Két a célnak megfelelő, de nem túl gyors 4-es ülős mellett csákányosok juttatnak fel a pályák tetejére. Miután, mint Mátraszentistvánon, itt is a felvonók tetejénél vannak a parkolók kialakítva, így nem érdemes lemaradni az utolsó felvonóról, ami 4-ig visz utasokat. Nem bántuk volna, ha az időjárás kicsit barátságosabb, de így sem panaszkodhatunk jó kis csúszás volt. Ha minden pálya megy egy napra Rogla remek választás.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Szlovénia
Krvavec
2021.12.23.
Hétfőn is Krvavecen síeltünk. Mivel már megvolt a bérletünk, sorba nem kellett állni a pénztárnál, mint vasárnap, amikor is bő 20 perc volt a bérlethez jutás, bár most a sor is elenyésző volt. Parkolni is közel tudtunk a felvonóhoz, és már látszott, hogy a hétvégéhez képest jóval kevesebben lesznek. A kabinos aljában most kérték az EU-s covid igazolást. Felérve azt láttuk, hogy csak a 6-os ülős jár az alacsonyabbik csúcsra, meg még a rövid 4-es ülős ment, így 1 óra elteltével csak sikerült sorállást generálni. 11 óra után aztán csak elindult a kettes ülős is az alacsonyabb csúcsra, ahová a 6-os is visz és a sorállás így varázsütésre megszünt. A magasabb csúcsra menő kettes, sajnos egész nap nem ment, pedig szél sem volt, mint tegnap.
Ennek ellenére ez a nap mind sport-, mind élvezeti értékben jóval fantasztikusabb volt, mint a vasárnap. Az idő tökéletes volt, napsütés, mínusz egy-két fok, szél nélkül. A pályák végig tökéletesek maradtak, pörögtünk is rendesen. Bár kicsit egyhangúak igazán nincs túl nagy különbség köztük, sötét kék- pirosas, jó esésű pályák, nem buckásak, jól lehet rajtuk csapatni, viszont nem túl hosszúak, így azzal szórakoztattuk magunkat, hogy célul tűztük ki, hogy nap végére meglesz a 10 km leküzdött szintkülömbség. Végül összejött 12 km szint és 60 km csúszás. Kellemesen el is fáradtunk, jólesett a nap végén egy jó csevapcsicsa a közeli faluban egy kifőzdében. A hütte árak kb. 1 euroval drágábbak mint Mariborban pl. hot-dog 4 euro. Nagyon finom a "Kekec" nevü hüttében az eperlekváros palacsinta Bár 4.5 euroért nem életem legolcsóbb palija volt :)
Összességében nem bántuk meg, hogy eljöttünk, de jól gondolkodtunk, hogy a 4 nap alatt Maribort, Krvavecet és Roglát is kipróbáljuk, mert 4 napra egyik síterepet sem ajánlanám, így csomagban viszont nagyon jól kiegészítik egymást.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Szlovénia
Krvavec
2021.12.19.
Ma Krvavecen síeltünk, bár a pályák jók, szerintem nem nagy szám, a csúcsokra régi, lassú két ülésesek visznek fel, lentebb van két modernebb lift, a 6-os ülős a legjobb választás, de vasárnap lévén a sor is ott volt mindig a legnagyobb, a hátsó csákányok, nem mentek, 3-kor pedig az erős szél miatt az összes fentre vivő liftet leállították, így az összes, még pályán lévő sítártsat, az egy rövid 4-es ülősre terelték. Napközben is volt sor, de 3 után már értelmetlen volt maradni. Érdekes, hogy egész nap mentünk, de csak 23 pálya km jött össze, ebbe azért az átlag 5 perces várakozások is szerepet játszottak, de alapvetően sokat felvonózol és keveset csúszol, a pályák nem hosszúak, kb. 3 km a leghosszabb csúszás. Mariborban 61 km-t csúsztunk, de abbol meg kb. 40 erdei átcsúszás volt. Krvavecen még az volt furcsa, hogy nagyon sokszor megálltak a liftek, akár több percre is, az okát nem tudom. Hát ez sem tett jót a soroknak, meg a pálya km gyűjtésnek. Ma már azért bőven lehetett hallani magyar szót is. A pályák reggel keményebbek gyorsak voltak, délutánra buckásodtak, a legtetejére a szél friss porhavat hordott a pályák mellöl. Az idő gyönyörű volt, a kilátás pazar, csak az a fránya szél...
263961931-1548073912232206-3996456702137943703-n.jpg
264478448-792656445024096-6846542327634675046-n.jpg
264600953-1200728807120950-5544576038794392405-n.jpg
265611774-299627342196843-4802617625837765628-n.jpg
266729090-220360733598415-5896361534284509167-n.jpg
267214922-2995161740795176-4410389252802376658-n.jpg
269706021-647296319780602-676726674606002014-n-1.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Tegnap Mariborban voltunk, szinte minden pálya ment, jót síeltünk. A siterep 80%-a erdei átcsúszó, ahol néha azért kell botozni, de tegnap szerencsére jól ki voltak fagyva és nem olvadt, így jól át lehetett csuszni a két rész között. Snowbordosoknak kevésbé ajánlott. Igazi, klasszikus pálya nem túl sok van, azok sem hosszúak és sok a csákányos. Az Areh-i oldalon van az egyik legjobb pálya egy modern 4-es ülős lifttel, várakozni szombat ellenére sem kellett. Kellemes kékes piros, egy meredekebb letörés van a végén, az délutánra kicsit buckásodott, de alapvetően jól tartotta magát. A bolfenki oldal alacsonyabb, ott a pályák is kicsit jobban firnesedtek délutánra. Maszkhasználattal nem foglalkoznak, hüttékbe is be lehet ülni, árak sem durvák. Sültkrumpli 3.5, csapoltsör 3, nagyon tartalmas gombaleves, 5, bableves gazdagon 8 euro volt. Érdekes, hogy a hüttékben nem lehet kártyával fizetni, csak kp.
264439662-1048975399004923-4752272502185057087-n.jpg
265206777-1560795137587015-355354310827844247-n.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ma a nyitónapon meglátogattuk Szt.Pistát. Nem sokkal 9.30 (nyitás) után érkeztünk. Kb. 20 autó állt a parkolóban. A pénztárnál sor nem volt. A kedvezményes (nyitási akció) felnőtt jegy 6e, gyerek 4,5e. Gyors öltözés és irány sielni. Csak a 4-es ülős lift, a 4-es pálya és a varázsszőnyeg ment. Nem voltak sokan a pályán, így nagyon jót síeltünk 9 éves fiammal. 50 kört mentünk, ami több mint 50 km. Délelőtt köd volt, de itt az sem zavaró, ezt a pályát nem kell látni csak érezni. A pálya jó, nem is romlott napközben, max. kicsit firnesedett a teteje. Még azért vékony a hóréteg, igy nem is buckásodott. Estére. kitisztult, és gyönyőrű volt a kivilágított pálya. A szines fények nagyon feldobják. Ahogy hült az idő a pálya visszakeményedett és nagyon jó íveket húztunk. Örülök, hogy nem hagytuk ki ezt az élményt!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
6. nap. Utolsó sínapunkon a társaság Chandolin-St Luc-re szavazott mivel ide ígérték a legnaposabb időt mára. A pályára érve tökéletes kék ég és verőfényes napsütés fogadott, bár később azért egy-két felhőfoszlány előkerült valahonnan, de a héten ma volt a legtökéletesebb síidő. Szélcsend, -5-10 fok. Ma végre feljutottunk a 3000 méteres csúcsra ahol gyönyörű volt a kilátás és az Illhorn felvonó melletti pályát is ki tudtuk próbálni, ahová viszont egy nagyon hosszú kényelmetlen tányéros lift vitt fel.

De most nem is a mai napi eseményeket szeretném a tisztelt nagyérdemű elé tárni, hanem inkább egy összefoglalást adnék közre az egész heti benyomásainkról. Valószínűleg, ha nincs ez a mostani helyzet és nem Svájc lenne az egyetlen hely ahol sielni lehet, soha nem keveredtünk volna ide, hanem valahol egy francia síterepen csúszkálnánk most. És az is valószínű, hogy ha újra lesz igazi választási lehetőség nem ide fogunk jönni. Svájc gyönyörű szép, a táj káprázatos, a pályákról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Minden stílusú és tudású síelő talál magának csúszási lehetőséget. Mindenhol rengeteg a freeride lehetőség és a pályasízők - mint mi is - fantasztikus élményekkel gazdagodhatnak a változatos, fantasztikus hosszabb-rövidebb pályákon. A szállások és a szolgáltatások nagyon igényesek viszont Svájc nem olcsó, bár lehet találni ami ár-érték arányban jobb pl. a Coop üzletek. De amilyen gazdag Svájc, annyira nem érdekli őket a kényelem. Nekünk viszont rontja az élvezeti értéket a kényelmi funkciók hiánya, mivel a francia terepeken már hozzászoktunk a jóhoz. Itt nagyon sok a húzó lift, kevés az ülős felvonó, nincs bubi, vagy ülésfűtés. Rengeteg a hosszú, kényelmetlen, meredek, tányéros és csákányos, sokszor éles kanyarokkal próbára téve a síelő állóképességét és ügyességét. Elég fárasztó tud lenni egész nap. Az átcsúszókon, pályák között, felvonóknál gyakran kell botozni. A pályák és a pályarendszerek összekötése sokszor esetleges. Nem nagyon vannak védőhálók a veszélyes helyeken. Szinte sehol nincs semmilyen információ a pályákon, nincsenek jelölések útbaigazító táblák. A pályáknak nincsenek nevei, számai. Ma pl. úgy jártunk, hogy amikor a 3000-es csúcsról lecsúsztunk egy fantasztikus piros pályán St. Luc-be egy parkolóba, leérve szembesültünk, hogy onnan nem megy semmilyen felvonó, hanem 10 perc síbakancsos gyaloglással lehet elérni az első feljutási lehetőséget, jelen esetben a vonatot. Ezt "természetesen" sehol nem jelezték előre. Aztán a térképet jobban megnézve több olyan parkoló is van, ahol csak hosszas gyaloglással érhető el a legközelebbi felvonó. Az illhorni parkoló szintén ilyen, pálya visz oda, de lift nincs onnan. Mondhatni volt néhány parkoló, ahonnan lift is ment :). A helyieket viszont ez láthatóan nem zavarja. Ez mondjuk St. Luc-re volt jellemző, de az információ hiány mindenhol probléma. A parkolás is mindenhol fizetős volt és általában nem volt sok hely. Főszezonban el sem tudom képzelni, hogyan oldják meg.

Ezen fanyalgás ellenére összességében fantasztikus hetet töltöttünk itt! Nem volt tömeg, sor állás. Hatalmasakat síeltünk, rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Amint a helyhez idomulva mi is kicsit lejjebb adtunk az elvárásainkból és csak a jó dolgokra koncentráltunk, máris tudtuk élvezni. Bár kényszerűségből kerültünk ide, nem bántuk meg, hogy kipróbáltuk, de mégsem valószínű, hogy még egyszer megfordulunk itt, mert azért mi már a franciáknál megszokott kényelmet kedvelő síelők maradunk.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Svájc
Vercorin
2021.03.18.
5. nap. Ma a társaság egyik felének halaszthatatlan wellnessezhetnékje támadt és síelés után már ez sajna lehetetlen, valamint az előrejelzések és webkamerák képe alapján is csak Vercorinban volt jelentősebb napsütés várható, így itt maradtunk. Ma először végre egész nap tökéletes síidőnk volt.

Reggel 9-kor a kabinosnál jó 10 percet kellett várni a feljutásra, de ez volt a nap folyamán az egyetlen eset, hogy felvonónál várakozni kellett. Végre minden üzemben lévő pálya tökéletesre volt ratrakolva. Most már láttuk is a felső tányérosok melletti pályákat. És nem csak láttuk, ki is próbáltuk! Hát hatalmas élmény volt. Így ratrakolva a fekete pályák sem voltak veszélyesebbek egy átlagos pirosnál, a pirosak pedig helyenként hullámzóak, jó kis letörésekkel, élmény számba mentek. Azért egyik-másik hosszú tányéros lift helyett elférne, egy-egy ülős felvonó. A Bisse pálya sajnos ma is zárva volt. A kabinos alatti alacsonyabban fekvő pályák az előző napi kis olvadás után éjjel tökéletesen kifagytak.

Ma fönt -6, lent -1 fok volt, igy a pályák még este is ugyanolyan tökéletes állapotban voltak mint reggel. A legalsó részen még hóágyúztak is délután. Nagyon élveztük a mai napot, a táj gyönyörű, a pályák nagyon élvezetesek, van aránylag hosszú, 4-5 km-es csúszásokra is lehetőség, vannak jó kis erdei pályák és sima jó esésű széles gleccserszerűek is. Vercorin nem nagy síterep, de egy-két napra jó kis élvezetet tud nyújtani. A sok tányéros miatt kicsit jobban elféradhatunk, de ez kellemes fáradtság.

Holnap sajnos már az utolsó napunk következik, reméljük az időjárás is kegyes lesz hozzánk. A pálya még kérdéses hol fejeződik be ez a történet.
St. Luc, a vonat előtti parkoló, ahová nem lehet egész napra beállni
St. Luc, a vonat előtti parkoló, ahová nem lehet egész napra beállni
St. Luc, a vonatsín felfelé
St. Luc, vonatsín lefelé
St. Luc
St. Luc
St. Luc
Chandolin - St. Luc
Chandolin - St. Luc
Chandolin - St. Luc
Chandolin - St. Luc
Chandolin - végre egy ülős lift
Chandolin
Chandolin
St. Luc, jön a vonat
St. Luc, a meredek letörés az erdei fekete végén. Nincs sok kifutó...
Chandolin- St. Luc
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
St. Luc
St. Luc
Chandolin -St. Luc
St. Luc
St. Luc
St. Luc
St. Luc
St. Luc
St. Luc
St. Luc
St. Luc, 3000 m fölött
St. Luc, 3000 m fölött
St. Luc, 3000 m fölött
St. Luc, 3000 m fölött
St. Luc, 3000 m fölött, út a semmibe
St. Luc, 3000 m fölött
St. Luc, 3000 m fölött
St. Luc, 3000 m fölött
St. Luc
St. Luc, isteni piros pálya le a faluba, csak felvonó nincs a onnan
St. Luc
Chandolin -St. Luc, végre egy útba igazító tábla
Chandolin -St. Luc
Chandolin, a kedvenc pályánk
Vercorin felé kilátás az autóból
A szállás
A szállás
A szállás
A szállás
A szállás
A szállás
A szállás
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
4. nap. Ma Chandolin-St. Luc-re esett a választás. Bár az időjárás előrejelzés nem volt túl biztató, mi azért reménykedtünk. Grimentz és St. Luc felé is nagyon keskeny és elég rossz minőségű szerpentin út vezet, de a havat korrekten eltakarítják. St. Luc-ből egy sikló szerű vonat visz fel a pályákhoz. Beérve a faluba azzal szembesültünk, hogy a vonat előtt lévő parkolóban nem lehet megállni, csak kb. 500 méterre és 8 chf volt a napidíj. Mi gyorsan átöltöztünk a közelebbi parkolóban, de a soförnek sajnos ki kellett vinni a kocsit a public parkolóba. A vonat szerencsére sűrün jár és tömeg sem volt rajta.

Most, hogy immár a 3. svájci sítereppel ismerkedtünk meg, már kijelenthetem, hogy Svájc nem a B kategóriás úr sielők Mekkája, itt nem sokat adnak a kényelemre. A st. luc-i oldalon pl. nincs ülős felvnó. Még 3000 m fölé is tányéros felvonó visz fel. (Az ülősek hiányoznak sajnos Vercorinban is). A tányérosok és a csákányos is baromi hosszú, több éles kanyar és nagyon meredek résszel tarkítva. Szóval a vonattal felérve szembesültünk, hogy az egész hegy felhőben van. A Tignousa tányérral felmenve azért nekiindultunk. Nagyon változóak voltak a látási viszonyok percről-percre alakult, hogy épp tisztult egy kicsit, vagy épp sűrűbb lett a gomoly. A pályák mindenhol kiválóan kezeltek, jó esésüek friss porhóval borítottak voltak. A kékek kellemesek, a pirosak jó tempósak, ha nem csak időnként láttunk volna valamit. Azért csak nekindultunk a legmagasabb csúcs felé. A Pas de Boeuf tányérosból kiszállva csak a kék pálya felé indulhattunk, mert a piros pályát egy ratrakkal lezárta egy fiatal srác, hogy arra nem lehet menni. A ködben nem is találtuk meg a csúcs felvonót. A Col des Obrintzes csákányos aljába érve, azzal is felmentünk, de ott is köd volt, lefelé viszont nagyon jót csúsztunk, mert félútnál kicsit tisztult az idő. Sőt úgy látszott, hogy kicsit feljebb emelkedett a ködhatár és az alacsonyabb pályák kezdtek napossá válni. Ezért lefelé indultunk és rákeveredtünk egy jó kis erdei átcsúszóra, ami egészen a vonat aljáig vitt. Újra felmentünk, majd a vonat aljába vezető fekete pályát próbáltuk ki, ez egy hibátlan, kezelt nagyon jó esésű erdei pálya, talán csak a helyenkénti keskenysége és a végén lévő letörés miatt fekete besorolású. Rögtön mentünk is rajta még kettőt. Imádtuk. Újra felvonatozva Chandolin felé vettük az irányt. Az alsóbb pályákon már nap sütött, de a felvonók mindig a ködbe vittek fel. Itt már akadtak ülős liftek is.

Eddigi svájci tapasztalatunk, hogy itt szinte semmilyen jelzés, útbaigazítás, kiírás nincs a pályákon. Ez Vercorinban és Zinalban is így volt és a meredekebb pályáknál a veszélyesebb kanyaroknál sem voltak hálók, csak nyilas szalagok, hogy erre kell tovább zúzni. Na itt végre korrekten ki voltak táblázva a pályák és veszélyesebb helyeken még háló is akadt. Útban Chandolin felé először a La Foret ülőssel mentünk fel. A chandolini oldalon is minden működő liftet ki szerettünk volna próbálni. Itt a kedvenc pályánk Le Tsapé-tól induló píros pálya volt, ami a felétől tökéletes erdei pályaként funkcionált széles, nagyon jó ritmusú kanyarokkal a fenyők között. Végül a chandolini oldal legszélén lévő Illhorn tányéroshoz nem jutottunk el, mert a kedvenc erdei piros pálya rabul ejtett és az Illhorn csúcs amúgy is egész nap ködben volt. Zárás felé vissza csúsztunk a st luc-i oldalra és ott pörögtünk a Tignousa tányérossal és a vonattal, amíg be nem zárt.

Mondanom sem kell zárásra teljesen kitisztult az idő...
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Svájc
Grimentz - Zinal
2021.03.16.
3. nap. Ma reggel végre napsütésre ébredtünk, a biztonság kedvéért éjszaka azért esett 10 cm hó. Az előrejelzések böngészése után Grimentz-Zinalra esett a választásunk. Végül egy változatos napos-felhős időt kaptunk. Autóval kb. 30 perc alatt átértünk Grimentzbe. Szabad parkolót a felvonók közelében találtunk viszont 10 chf volt 1 napra a dij. Míg Vercorinban a szállás parkolójában mi vagyunk az egyetlen magyar rendszámos autó, addig Zinalban már többször hallottunk magyar szót. Lengyelek viszont mindenhol sokan vannak.

Mivel egy helyről indul a Bendolla kabinos és az Espace weisshorn nevű két pályarészt összekötő "villamos" választás elé kerültünk melyikkel menjünk fel. Mivel a Bendolla felé naposabbnak tűnt az idő valamint a "villamos" épp előttünk ment el és 20 percenként járt, egyértelmű volt a választás. Felérve szomorúan tapasztaltuk, hogy csak a Grands plans ülős lift jár. Kicsit később szerencsére elindították a Col du pouce ülőst is. Azonban a liftek jelentős része nem járt és nem igazán értettük az okát, mert a pályák ott is kezeltnek tűntek. Ezen az oldalon egyébként fantasztikus, kezelt piros pályák voltak. Kipróbáltuk mindet amit lehetett, de azért sajnáltuk, hogy a felső pályák nem mentek. Dél körül mikor épp leértünk pont láttuk, hogy beérkezett az Espace, így átmentünk a másik oldalra. Mire átértünk ott is napsütés fogadott. Itt szerencsére már több lift járt, rögtön fel is mentünk a Corne ülőssel a csúcsra (2896 m). Ezen az oldalon is hibátlan, kezelt, jó esésű, épp kellő mennyiségű friss hóval borított pályákon élvezhettük a síelés minden örömét. A nap időnként el-el bújt egy-két lomha felhőfoszlány mögé, de szél szerencsére nem fújt és, 0 - mínusz 3 fok között volt a hőmérséklet. A pályák egész nap tökéletesek maradtak. Itt is végig csúsztunk minden nyitott pályát és kipróbáltunk minden felvonót. Sajnos itt sem ment minden lift pl. a Durand melletti piros pályákat nagyon sajnáltuk, de azért a többi pálya kárpótolt minket.

A nap vége felé immár menetrendszerűen elkezdett felhősödni és szállingózni a hó. 4 után 10 perccel szálltunk be az utolsó előtti Escape "villamosba", hogy visszatérjünk a másik oldalra, ahol a kocsit hagytuk. Hazaindulás előtt még beugrottunk a coop nevü helyi boltba. Meglepve tapasztaltuk, hogy semmivel nem drágább mint egy francia kisbolt. Csoki is sör is volt már 0.50 chf-től, sajtok és kenyér is voltak jó áron és még bort is lehetett korrekt áron találni. Ráadásul több termék is 50%-al le volt árazva, úgyhogy nem költöttünk, többet, mintha egy magyar benzinkútnál vásároltunk volna.

Ma egy nagyon jó kis nap volt reméljük holnap sem lesz rosszabb. Terv szerint St. Luc lesz a cél, de a változtatás jogát fenntartjuk...
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Svájc
Vercorin
2021.03.15.
2. nap. Mára bejött az időjárás előrejelzés, egész éjjel esett a hó és reggel is ködre, felhőre, szélre és szakadó hóesésre ébredtünk. Kaptunk is 40 cm friss havat. Nem igazán éreztünk késztetést, hogy azonnal felrohanjunk a hegyre. Mivel a wellnessben a sielés utáni órák egész hétre elfogytak azt találtuk ki, délelőtt megyünk 1 óra wellnessre. Jól is esett, van jakuzzi, szauna és gőz is. Miután végeztünk gyors ebéd és mivel kicsit tisztult az idő és a hóesés is alább hagyott, irány a hegy. A felső tányérosok melletti piros és fekete pályákat ma kihagytuk. Végig a kabinos alatti pályákon csúszkáltunk. A pályák olyanok voltak mint tegnap, kicsit több hóval. A látási viszonyok is folyamatosan változtak, köd, felhő és napsütés váltogatták egymást és akár egy csúszáson belül a pályák egyes részein is más-más volt a helyzet. Az utolsó csúszásra viszont megint megérkezett a havazás és felhőbe borult az egész hegy. Ma viszont megtaláltuk a Bisse piros pályát, de sajnos le volt zárva. Azt is megtudtuk, hogy az aljára érve busszal lehet visszajutni a kabinos felvinóhoz. A síterepen egyébként nincs egyetlen ülős felvonó sem. Csak az 1 kabin, aminél tegnap azért volt némi sorbanállás, ma viszont semmi. A kabin elég lassú, kb. 15 perc alatt ér fel. Van egy közép állomás is, ott nem nagyon érdemes kiszállni, viszont nehéz beszállni főleg a délelőtti órákban, de annyra jó a lefelé vezető pálya, hogy mi mindig végig csúsztunk. Végül ma egy jó kis félnapot hoztunk össze, bár a tegnapi időjárás előrejelzések láttán nem bíztunk semmi jóban. Holnap kícsit barátságosabb időt és jóval kevesebb havat jósolnak, úgyhogy a tervek szerint végre megpróbáljuk valamelyik közeli pályát megnézni.
Vercorin, az éjszakai havazás...
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin
Vercorin, aszállás
Vercorin, jó közel volt a felvonó
Vercorin
Grimentz - Zinal, a "villamos"
Grimentz
Grimentz
Grimentz
Grimentz - Zinal
Grimentz - Zinal, két hegy között a "villamoson"
Zinal
Zinal
Zinal
Grimentz - Zinal, a "villamos" végállomása Zinal-on
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Svájc
Vercorin
2021.03.14.
03.14-20-ig 6 napot síelünk d'Anniviers régióban. Tegnap érkeztünk Vercorinba. Egy nagyon kellemes apartman szállóban lakunk 20 méterre a felvonótól és vissza is lehet csúszni a szállásig. Tegnap az utazás tökéletes volt Szlovénián és Olaszországon keresztül 12 óra alatt kiértünk. Csoda módon egyik határon sem kellett megállnunk, mindenhol csak intettek, hogy mehetünk tovább. Még a svájci határon is így mentünk át. A szoba nagyon modern és jól felszerelt, az ágyak nagyon kényelmesek. Van wellness/spa szolgáltatás is. A recepción kell jelentkezni, hogy mikor mennénk és akkor csak mi vagyunk bent.

Ma az első nap havazós, szeles, időnként kissé napos időnk volt. Az éjjel esett 20 cm havat a felső piros és fekete pályákon reggel már nem ratrakolták, így ott echte szüzhavas, később buckás pályákon csúsztunk. A kabinos alatt tekergő kék és piros pályák viszont már jobban kezeltek voltak. Mivel a legmagasabbra menő tányéros felvonót már délelőtt 10-kor leállították, így a nap legnagyobb részét a kabinos alatti pályákon sieltük. A kabinos tetején az időjárás és a látási viszonyok dinamikusan változtak, a ködtől a napsütésig a hóviharon át mindenben volt részünk. A kezelt pályák viszont egész nap jól tartották magukat és végig jó látási viszonyok voltak. Csak a felvonó aljánál olvadt. A maszk viselésre a felvonón nagyon figyelnek, de bármilyen maszk, vagy csősál, vagy akármi ami az orrot szájat eltakarja engedélyezett. Vercorin egy elég kicsi síterep, 1 kabinos és néhány tányéros felvonóval. A csúcsról 5 km hosszú kék és valamivel rövidebb piros pályák visznek le, ezek nagyon jó csúszások voltak. Délutánra viszont kicsit jegesedtek és helyenként buckásodtak. A térképen jelölt Bisse nevű piros pályát viszont mi nem találtuk, de nem is világos a térkéoen sem, ha azon lecsúszik valaki, hogyan jut vissza a kabinos felvonóhoz. Összességében nagyon jót síeltünk ma. 6 óra alatt 45 pálya km jött össze. A felső részeken, az erdőben és a felvonó alatt sok freeride-ost láttunk. Délelőtt pedig többször robbantották a havat a lavinaveszély csökkentése miatt.

Holnapra sajnos megint jelentős havazást jósolnak, aminek nem annyira örülünk. Még az sem eldöntött melyik pályára megyünk, ezt majd reggel döntjük el az időjárás és a hóhelyzet függvényében.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
A hétfői csupa pozitív tapasztalat után úgy gondoltam a gyerekeket is elviszem egy félnaposra. A hétvégét a csökkenő érdeklődés ellenére sem mertem megkockáztatni, de sajnos hétköznap csak ma tudtam magamat szabaddá tenni bár az időjárás előrejelzés pont mára nem sok jóval kecsegtetett. Azért belevágtunk. Pásztónál már elkezdett esni az eső és a parkolóig érve abba sem hagyta, de amint megálltunk és kiszálltunk szinte varázsütésre elállt. A parkolóban csak néhány kocsi állt 8.20-kor. Gyors öltözés, bérlet és irány a pálya. 4 fok volt, kis szél fújt és szerintem éjszaka sem lehetett fagy mert a pálya nem volt úgy kifagyva, mint hétfőn. A hó kicsit laza volt a most nem annyira kemény alap fölött, de szépen le volt ratrakolva. A plusz fokok ellenére mégsem az olvadt tavaszi hó benyomását keltette. Már többször tapasztaltam hogy ez a technikai hó, ha szakszerűen van kezelve, bizonyos körülmények között teljesen máshogy viselkedik mint a természetes. Most pl. a körülmények ellenére nagyon jól, mondhatni élvezetesen síelhető volt a pálya, kiválóan fogta az élet és meglepően gyors is volt. Csupán néhány sítárssal osztoztunk a pályán úgy kb.10 óráig, aztán kicsit többen lettünk. Bár csak az ülős ment sorba állás mégsem alakult ki. Néhány percre még a nap is előbújt a felhők közül, de mivel nem volt olyan szikrázó napsütés mint hétfőn a pályák is jobban tartották magukat. A bérlet lejárta után mire összepakoltunk egy szép alacsony felhő kúszott be a sípark fölé az egészet ködbe borítva. Mikor elindultunk megint eleredt az eső és Pásztóig el sem állt. Ezen jót nevettünk és áldottuk a szerencsénket mert végül igazán jót síeltünk, így hogy az égiek is kegyeikbe fogadtak.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ma végre a COVID előtti hétköznapokat idézte MSZI! El sem hittem. Semmi sorban állás, se a pénztárnál, se a felvonóknál. Fél napos jeggyel több mint 30 km-t síeltem szinte meg sem álltam. A szezon legjobb síelése kerekedett ki belőle. Bár a tavaszi időjárás miatt kicsit szkeptikus voltam, de itt a fórumon annyi pozitív hozzászólást olvastam Visegrádról és MSZI-ról is, hogy ez a két pálya mennyire dacol az elemekkel és kitart a végsőkig hogy tettem egy próbát. És igen valóban igaz, hogy itt csodának lehetünk szemtanúi! A reggeli nyitáskor hibátlan, az éjszakai gyenge fagynak köszönhetően tökéletesen kifagyott pingpong asztal simaságúra ratrakolt igazi alpesi minőségű pálya fogadott. Az 1-es le volt zárva síversenyző gyerkőcök edzése miatt, de a 3-as és 4-es fantasztikus volt. Valamint én imádom az 5 b jelű 3-4 kanyaros kis szerpentint is. 8.30-tól csak az ülős felvonó ment, mégsem kellett semennyit sem várakozni. Fél 10 körül beindult a nagy csákány is, így hiába lettünk kicsit többen a pályán, sor továbbra sem volt sehol. Pedig a 4-es teteje melletti csákányos nem is ment ma. A pályák 11-ig teljesen jól tartották magukat, a 3-as kezdett először kásásodni, buckásodni. a 4-esnek a teteje és az alja járt ugyanígy. 10 után az edzés végén megnyitották az 1-es pályát is. Rögtön elkezdtem azon pörögni. Az végig tökéletes maradt amíg nyitva volt, mert 2 óra múltán újra lezárták, gondolom, hogy ne sieljük szét holnapra, mert valószínű lesz még síedzés a héten. Egyébként engem nem zavart, hogy le volt zárva, sőt a liftről csodálva néztem az 5-10 éves gyerekeket, hogy már most milyen fantasztikus technikával kerülgették a kapukat. Dél felé azért már kezdték megadni magukat a pályák a 7-8 fokos melegnek. Sokat lassultak, fogta is a lécet az olvadó hó. Jobban kellett figyelni a firnes, nedves tavaszi havon, de még mindig nem kezdett lefolyni a pálya a hegyről, pedig végig sütött a nap és még továbbra is jókat lehetett csúszni. Bérletem lejárta után a parkolóban igazi májusi gleccser feelingem volt, miközben a tavaszi időben pólóban pakoltam be a kocsiba. Soha rosszabb síelést!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Magyarország
Kékestető
2021.02.04.
Volt egy szabad délelőttöm, ezért gondoltam kihasználom és elugrom síelni. Bár az időjárás előrejelzés nem volt túl bíztató (meleg és erős szél). Szentistván felé vettem az irányt, de 8.10-kor, amikor a parkolóba megérkeztem, már szép számmal voltak autók, +6 fokot mutatott a hőmérő és erős szél fújt. Meg mint megtudtam valami verseny is volt ide szervezve. Végül kis hezitálás után nem álltam be a pénztár sorba, hanem visszaültem az autóba és átgurultam Kékestetőre. 9 óra előtt 10 perccel már a parkolóban voltam (500 Ft a parkolás).Itt 3 fokot mutatott a hőmérö és a szél is kisebbnek tűnt a fák között. Épp akkor indult a csákányos lift, amikor megérkeztem. Gyorsan felöltöztem és vettem egy félnapos bérletet (4500 ft+ 1000 a kaució). Első csúszásnál viszont szomorúan konstatáltam, hogy a síelőkön írt 800 m helyett csak 500 m pálya megy (a weboldalon sajnos nem csekkoltam le). No de sebaj a pálya a meleg déli szél ellenére is teljesen jól tartotta magát. Kicsit firnes, hó, itt ott már inkább olvadt (főleg ahogy múlt az idő). Abszolút nem volt buckás és nem is tapadt. Élen nagyon jó iveket lehetett húzni, jól tartotta a hó a lécet. A felvonónál sem kellett semennyit várakozni. Viszont időnként olyan erős széllökések jöttek, hogy majdnem megállított a nem túl meredek pályán, ezért leginkább golyó tartásban közlekedtem, hogy legyen némi sebességem. Bár 13-ig érvényes a félnapos jegy, de én 3 órát terveztem mára, de ilyen tipusú jegy nem lévén választottam a félnapost, mert ezen kívül csak egész napos, vagy 1 órás bérlet (1500 ft) volt. Nem bántam meg, hogy végül idejöttem, mert nagyobb volt a sportértéke, mintha Szentistvánon álldogáltam volna a sorban fele ennyit síelve. Végül 3 óra alatt 36x csúsztam le (18,5 km) netto 54 percet síeltem, kicsit több mint 2 órát felvonóztam. A végén még egy kicsit átsétáltam az északi oldalra is. A szél miatt gyönyörű tiszta idő volt, jó messzire el lehetett látni és egész délelőtt szépen sütött a nap. Összességében jó kis délelőtt volt. Reméljük hamarosan érkezik a hideg, mert különben meg vannak számlálva a magyarországi pályák napjai.
A pálya reggel induláskor
Felvonózás
Felvonózás
20210204-093148.jpg
20210204-103208.jpg
20210204-093938.jpg
Érthető okokból lezárt pálya szakasz
Nem igazán volt sor
20210204-095102.jpg
20210204-103213.jpg
Irány észak
Az északi pálya
Az északi pálya
Az északi pálya
Az északi pálya
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Teljesen egyet értek Sörapuval. Ha az ember tudja nagyjából mire számíthat és ahhoz igazítja elvárásait, akár jól is érezheti magát. Mi 9-re értünk a parkolóba, addigra már jó sok autó összegyült. A pénztárnál a sor aránylag gyorsan haladt, kb. 10 perc után már bérlettel a zsebben öltöztünk. Az első két csúszás után még az ülősnél sem kellett várni, de folyamatosan romlott a helyzet, miközben fél szemmel már a csákányost lestük mikor indul, mert fél 10 körül megkezdték az előkészületeket. 10 körül, amikor már 10 percnél is hosszabbra nőtt az ülősnél a várakozás megnyitották a csákányost. Következő csúszás végén már oda álltunk be. A megváltónak gondolt csákányos sajnos annyira azért nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és nem csökkentette jelentős mértékben a várakozási időt, de legalább nem növekedett, annak ellenére, hogy folyamatosan érkeztek a sítársak a parkolóból és emiatt egyre többen lettünk a pályán. Sajnos közben a csákányos folyamatos műszaki gondokkal küzdött, rengetegszer leállt, vagy ha kiesők miatt meghállították, az istennek sem bírták újra indítani. Három alkalommal több mint 10 percig küzdöttek a jobb sorsra érdemes kezelők, akik előtt le a kalappal. Szerencsére az emberek nem türelmetlenkedtek, nem zugolódtak, békésen beszélgettek, viccelődtek a várakozás közben. Volt azért egy érdekes helyzet. Amikor már mintegy 10 perce vártunk a csákánynál és 2 párost követve már a beszállás következett volna, megint leállt a cucc. Miután többszöri próbálkozásra sem sikerült elindítani, közölték, hogy ez most hosszabb szünet lesz, akár 15 percnél is, így megnyitották a terelő hálókat, hogy aki akar csússzon át az ülős aljába, ahol ekkor már majd' a kanyarig állt a sor, viszont a föntről a kb. sor közepére érkezőket egy alkalmazott a sor végére irányította. Na itt azért már többeknél elszakadt a cérna, hogy a fönti 15 perces várakozás után még 20 percet kelljen várni az ülősre. A helyzetet végül az oldotta meg, hogy hál' istennek mégis el tudták indítani a csákányt, így akik lecsúsztunk az ülőshőz visszamásztunk a csákányhoz. Itt szerencsére már nem küldtek a sor végére.
Végül is korábbi Eplényi tapaasztalatok és a különböző fórumokban olvasottak alapján azt kaptuk amire számítottunk sok ember, sorállás, de a pályák reggel jók voltak, bár az éjszakai melegedés miatt a meredekebbekre már nem küldték rá a ratrakot és a sok emmber, meg az enyhe idő miatt gyorsabban is romlottak, buckásodtak vizesedtek, de azért megfelelő tudással végig élvezhetőek maradtak. Ment mindhárom hóágyúzható pálya, az elviteles hüttében csodamód nem volt sor, a forralt bor nagyon finom volt (2dl 700 ft), 1500 ft egy hot-dog 1900 egy hambi. Mi barátaimmal tegnap tényleg jól éreztük magunkat. Bár egy külföldi síterephez mérten nem sokat csúsztunk (applikáció szerint 22 perc) 5 óra ottlét alatt, de jókat beszélgettünk és egy gyönyörű, szinte alpesi, havas tájon a friss levegőn a szabadban múlattuk az időt kedvenc hobbinknak hódolva, nem pedig a négy fal között aszalódva.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Tegnap végre megnyitott Mátraszentistván. Egy ismerősöm viszont megsúgta hogy inkább ma menjek, mert mára a 3-as pályát is megnyitják. Szerencsére nem tévedett. Reggel 8 előtt néhány perccel indultam a IV. kerületből és Pásztó felé, 1 óra 10 perc alatt ott voltam. A felső parkolóban 9 óra után pár perccel már szép számmal voltak kocsik, de a pénztárnál még nem volt hosszú a sor, így gyorsan megvettem a bérletet és csak utána öltöztem be. A pénztár ugyan 9-kor nyit, de a felvonók sajnos csak 9.30-kor indulnak, így volt időm nyugodtan készülődni. Mivel délután dolgom volt csak fél napos jegyet vettem, ez 9.30-tól 13 óráig, 3 és fél óra időtartamra 7000 ft + 1000 ft a kaució, amit csak kp-vel lehet rendezni. Sajnos 4 órás jegy nincs, csak 3 órás 6500-ért. A délutáni (13-16.30) szintén csak 3,5 órára jogosít. Viszont minden jegynél van tíz perc türelmi idő, ha valaki mondjuk 13.01-re ér a felvonóhoz. Jó ötlet volt a jegyvásárlással kezdeni mert mire elkészültem már méretes sor kígyózott a pénztárnál. Én viszont indulhattam a pályára.
A pálya: na az tökéletes volt! A frissen ratrakolt és nem annyira keményre kifagyott és letömörített (mint Eplényben) műhó alapra az éjjel néhány centi porhó hullott! -4 fok szikrázó napsütés és kis szelecske, ami még nem zavaró, szóval álomszerű körülmények fogadtak. Mindkét nyitva lévő pálya tökéletes volt és a fél nap során sem romlottak jelentősen, csak az ülős felvonó aljához vezető utolsó szűk kanyar jegesedett ki hamar, jobb oldalán pedig méretes bucka alakult ki. Ez az utolsó rész a felvonó előtt sajnos nincs jól kitalálva. Majd' minden pálya oda érkezik, sokan elég nagy tempóval, a kezdők meg próbálnak túl élni. Most szerencsére a pályákon eloszlott a nép és nem alakultak ki veszélyes szituációk. A liftnél sem kellett várni, ahogy megérkeztem lendületből csúszhattam is be a kapun. Mondjuk 11 után már időnként kialakult 1-2 perces sor, de míg ott voltam ennél hosszabban nem kellett várakozni egy esetet kivéve amikor valami miatt mintegy 5 percre megállt az ülős felvonó. Egyébként nem csak a 4-es ülős járt, hanem ment az 5-ös pálya (4-es felső része) melletti csákányos és a kis tányéros (a hüttétől induló). Apropó hütte: csak elvitelre működik, de én nem vettem igénybe erre a rövid időre. Gondolom nem sokáig lesz ez az áldásos állapot, mert egy lift kezelő mondta, hogy már tegnaphoz képest is dupla annyian vannak, de ez még szerencsére nem ment a síelés rovására. Ma 3 és fél óra alatt 26 kört tudtam csúszni, 40 percet síeltem, majdnem két órát felvonóztam (27 menet), és 1 óra 25 percet várakoztam, így egy kör 270 Ft-ba került. A hétfői eplényi túrához képest ez most jóval kedvezőbbre jött ki. De ne nagyon reménykedjünk, hogy ez sokáig így marad.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Magyarország
Eplény
2021.01.12.
Bízva abban hogy az iskolai szünetben tett látogatáskor tapasztalt hosszú sorbanállás után - tényleges hétköznap lévén + az azóta bevezetett létszám korlátozás miatt javult a helyzet, tegnap (01.11. hétfő) újra Eplény felé vettük az irányt egy barátommal most gyerekek nélkül. A sípálya, a környéken folyó vadászati tevékenység miatt csak délben nyitott így részben örültünk, mert nekünk sem kellett korán kelni de azért volt bennünk egy kis félsz hogy így azért többen lesznek, mint mondjuk hétfő reggel 9-kor. A fenti parkolóba érkezve 12-kor már alig volt hely, az alkalmazottak rádión egyeztetve irányították a folyamatosan érkező autókat a még itt-ott előforduló szabad helyekre. Hát nem épp a pénztár tőszomszédságában sikerült megállni :).

Bár online szerettük volna a jegyet megváltani de az internetes jegyvásárlás számunkra nem lett opció, ugyanis online nem lehet szép kártyával fizetni. Már az is érdekes, hogy csak 4 órás vagy egész napos jegyet lehet venni (2- v. 3 órásat nem). Gyors öltözés és sietve beálltunk a pénztárhoz vezető sorba, ami már a lépcső alján a büfé előtt kígyózott. 20 perc sorban állás után sikerült bérlethez jutnunk. Nem igazán érthető, hogy a mosdó épületében lévő lenti pénztárnál miért nem lehet jegyet is váltani, vagy legalább az online vásárolt bérleteket kiadni, hogy azok ne a jegypénztár sorát növeljék, akik már kényelmi díjat is fizetve megvették a jegyüket.
A pályán az iskolai szünetben tapasztaltakhoz képes jóval kisebb sorokat kellett kivárni. Sokkal kevesebb volt a gyerek és a felvonó folyamatosabban haladt kevesebbet kellet megállítani vagy lassítani. Valahogy most a sor is gyorsabban haladt. Míg a múltkor 4 óra alatt 10x tudtunk lecsúszni addig most 15 csúszást abszolváltunk. Ez még ugyan mindig elmarad attól mint egyszer egy esti síelés alkalmával, amikor szinte csak mi voltunk a pályán, 3 óra alatt 16x tudtunk lejönni. Ha valaki szereti a statisztikát: az iskolai szünetben 10-et csúsztunk, netto 20 percet síeltünk 1 órát ültünk a liften és jóval több mint 2 órát várakoztunk. Most 15 menet, 30 percet csúsztunk, másfél órát lifteztünk és kicsit több mint másfél órát várakoztunk. Míg a szünetben a 4 órás felnőtt jegyárral 890 ft-ba - addig most a kedvezményesebb hétköznapi árral (7500 Ft/ 4 óra) 500 Ft-ba került egy csúszás.

Volt még egy érdekes szituáció. Valamikor fél öt magasságában a liftből kiszállva látjuk hogy üres a pálya és mindenki fent az induló ponton áll. Mint kiderült két jobb sorsra érdemes alkalmazott azt az utasítást kapta, hogy ne engedjenek senkit lecsúszni mert reklámfilm forgatás van a pályán. Érdeklődésünkre elmondták hogy úgy tudják pár percről van szó, de rádión felszólnak ha mehet a nép. Jó 5 perc után még mindig semmi. Az emberek meg csak gyűltek. Zsebükben ugye a nem olcsó bérlettel statisztáltak a filmforgatáshoz. Már éppen kezdtek a régebben ott állók zúgolódni amikor két kisfiú kiszállva a felvonóból rögtön neki indult, hiába kiabált az apjuk utánuk hogy álljanak meg ők csak mentek. A két srác is kiabált utánuk, hogy még nem szóltak, mások meg utánuk indultak hogy megállítsák őket de ezt meglátva a hátul lévők meg azt gondolták hogy lehet menni és mindenki nekiindult.

Végül néhány szó a pályáról. Csodás napsütéses szélcsendes idő fogadott tökéletes -4 fokkal. Nyitáskor a pálya a megszokott tökéletes formában, hibátlan műhó, szépen kifagyott tökéletes alappal. Később fent kicsit buckásodott az alsóbb részeken előkerült a jeges alap. Ahogy kicsit romlottak a fény viszonyok jobban oda kellett figyelni. Sajnos a világítást elég későn kapcsolták fel és 2 csúszás közben szinte semmit nem láttam a pályából sötétben szemüvegben, mivel egész nap mentek a hóágyúk. Az egyik csúszásom alkalmával olyan érzésem támadt mintha géppuskával taroltak volna le mindenkit előttem mert vagy 10-15 snowbordos és síelő feküdt szanaszét a pályán, vagy esett el épp akkor, alig tudtam kikerülni mindenkit.
Hát ilyen ez az Eplény!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Magyarország
Eplény
2020.12.28.
Miután hírét vettük, hogy tegnap újra kinyitott az eplényi sícentrum, úgy gondoltuk gyermekeimmel, hogy az újabb melegfront érkezése előtt síelünk egy jót mivel már nagyon ki voltunk éhezve. Hát nemcsak mi gondoltuk így. Ilyenkorra már túl szoktunk lenni minimum egy ausztriai csúszáson. Jobb híján már 23-ára is terveztük Eplényt, de akkor az időjárás nem engedte. Ma Pestről reggel 7-kor indultunk, a város hétfő ellenére olyan üres volt mintha hétvége lenne. 1 óra 40 perc alatt oda is értünk. A pályához vezető erdei út még jeges volt a tegnap éjszakai ónos eső okán, felszorva sem volt, ezért a kicsit bátortalanabb autósok miatt elég lassan lehetett a parkolóig eljutni. A parkolóban már nyitás előtt szép számmal voltak autók, ez nem volt túl biztató. Gyorsan felöltöztünk és beálltunk a pénztár sorba. Még a bejáratnál egyébként egy kedves fiatalember figyelmeztett, hogy a sálat huzzuk az orrunk és a szánk elé maszk gyanánt, de tényleges maszkot nem kötelező használni (mint sógoréknál) és a sálat sem ellenőrzik nagyon szigorúan, de időnként bemondják, a hangosba, hogy a pandémia miatt mindenki köteles az orrát s száját elfedni. A pénztárnál való majd' 10 perces sorbanállás után végre megkezdhettük idei első síelésünket. 9 és 10 között szerencsére még nem igazán alakult ki sor, 10 és 12 között már 10 percet kellett araszolni, 12 után pedig 15 percre nőtt a felvonóra való várakozás. 9 és 11 óra között a pálya tökéletes állapotban volt és a közönség is eloszlott rajta, tiszta idő volt, lendületesen lehetett húzni az íveket. Később az idő kicsit melegedett és bekúszott egy felhő foszlány is a pálya közepére, meg a népsűrüség is növekedett. 12 után már a pálya is elkezdett kicsit romlani, buckásodni, de én azt mondom, soha rosszabb lejtőn ne csússzak, úgyhogy ez a része teljesen rendben volt. Az egyre hosszabb sorban állások közben azon tanakodtunk, hogy miért nem havazták be az 1-es pálya meletti csákányos nyomvonalát is, mert, ha az is menne a két felvonó között talán eloszlana kicsit a tömeg és lehet rövidülne sor a 4-es ülősnél.
Összességében bemelegítésnek teljesen jó volt ez a 4 óra. Csoda, hogy ilyen mostoha körülmények között ilyen pályát varázsoltak az üzemeltetők. Nem panasz képpen mondom, de azért a tényekhez hozzá tartozik, hogy ár-érték arányban azért nem a legoptimálisabb, hogy 21700 Ft-ért (1 felnött 2 gyerek jegy 4 órára) 10x tudtunk lecsúszni egy 1km-es pályán. De legalább síeltünk és ezért köszönet, azt meg mindenki maga eldönti, hogy neki ér-e ennyit.
Epleny-1.jpg
Epleny-2.jpg
Epleny-3.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Olaszország
Piazzatorre
2020.02.17.
Azért szerettem volna, hogy ez a kis síterep felkerüljön, az oldalra, mert jártam itt a 90-es évek legvégén és nosztalgiával gondolok vissza rá. Magam sem tudom, hogy öcsém volt tornatanára milyen apropóból szervezett pont ide egy 40 fős sítábort (zömében egyetemisták), mert közel sincs, meg nem is túl nagy, de mégis az akkori szlovák tapasztalatok után, ez nekünk maga volt a mennyország és emlékeim szerint nem is volt drága. Napfény, kitűnő kezelt üres pályák, ülős felvonók, kedves emberek, sorban állás nélküli felvonók, remek hangulat. Mondjuk a hangulatról mi mindenhol gondoskodtunk ahol jártunk.
Akkoriban még nagyobb volt a síterep mert a Torcole Soliva oldal is ment így közel 30 km pálya volt elérhető, ma már csak a vaga-i oldal megy két ülős lifttel (egy régi térképet mellékelek fényképen). Egyik legnagyobb élményem a két személyes (kék) kabinos felvonó, ami állandó sebességgel haladt. Beszállásnál egy kedves kezelő elvette a sílécet berakta a tartóba és nekünk egy hosszú fém rámpán síbakancsban futva, fel kellett felgyorsulni a kabin sebességére és még a rámpa vége előtt mindkettőnknek beugrani. Hát ez nem mindig sikerült elsőre, meg másodikra sem...Kiszállásnál pedig egy rövidebb, szintén fém rámpán kellett az állandó sebességű felvonóból kiugorva hirtelen esés nélkül megállni. Ha sikerült a kezelő kezedbe nyomta a lécet és mehettél isten hírével. Szerencsére csak reggel és este kellett ezt a mutatványt abszolválni. Ezen a síterepen valószínűleg addig sem, meg szerintem azóta sem fordultak meg sűrűn magyarok, így hatalmas feltűnést keltettünk a környéken s szerintem maradandó nyomot hagytunk a helybeliekben, mind a sípályán, mind a faluban. Legalábbis saját bevallásuk szerint nagyon megkedveltek minket, mert mint mondták ilyen bulit még ezen a csendes családi síterepen nem tapasztaltak... Ezt alátámasztandó, csak annyit jegyeznék meg, hogy az utolsó nap már semmiért nem kellett fizetnünk a Rifugio Torcole 2000 hüttében, olyan forgalmat generáltunk a héten. Még a francia kártyát is megkaptuk ajándékba... Sajnos mivel a soliva-i rész már nem üzemel jelenleg a Rifugio Torcole 2000 is zárva, így oda már valószínűleg nem tudok újra elmenni, de talán egyszer visszamegyek a környékre és Foppolo, San Simeone mellett újra felkeresem az egyik legemlékezetesebb síbulim helyszínét. Ha valaki a környéken síel ajánlom látogassa meg ezt gyönyörű helyen fekvő kis síterepet is.
Piazzatorre-15.jpg
A régi teljes pályarendszer
Az ominózus kék kabinos, sajnos már nem létezik.
Piazzatorre-9.jpg
Piazzatorre-5.jpg
Ülős lift a csúcsra
Piazzatorre-11.jpg
Kedvenc hütténk
A tulajdonosok és lányaik. A lányok a 3. naptól minden este jöttek velünk bulizni.
Lefelé a hüttéből
Piazzatorre-4.jpg
Piazzatorre-16.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Franciaország
Auron
2020.02.13.
01.26 és 01.31. között síeltem Isolán a Travelex szervezésében és mivel a bérletünk Auronra is érvényes volt, egy alkalommal fakultatív programként átvittek a szervezők 5 euro fejében, hogy az itteni pályákat is kipróbálhassuk.
Auron nagyjából Isola nagyságú terep, 130 km pályát foglal magában. Az már a térképen is szembetűnő, hogy valamivel kevesebb a pálya, viszont hosszabbaknak tűnnek és erről a valóságban is meggyőződhettem. Már Isola is tetszett a változatos kitűnő pályáival és ebben itt sem volt hiány, viszont itt lehetőség nyílt több km-es egyben csúszásokra is. Az egyik ilyen fantasztikus piros pálya a Dome felvonó tetejétől 2450 m magasról induló és a Butieres felvonó aljába érkező Riounet nevű.
A buszút kb. 1 órát vett igénybe, isolai szerpentinen le, auroni szerpentinen fel. Egy hatalmas szinte üres parkolóba érkeztünk. Verőfényes napsütés és -4 fok fogadott 1600 méteren. A parkoló közvetlenül a pálya mellett terül el és itt választhattunk, hogy a terep bal szélén lévő Blainon négyes ülős, vagy a Las Donnas nevű kabinnal megyünk-e fel. Mivel a kabin épp akkor ment el, a Blainont választottuk. Első csúszásunk a Traversée 2000 kék átcsúszó pályán vezetett az Abris nevű lift aljába, amivel feljutottunk a 2474 m-es Las Donnas csúcsra. Onnan a Baudric, Traversée colombier és Blainon egymásba fonódó kék pályákon lecsúsztunk 1600 méterre a Blainon 4-es ülös lift aljába. Ez egy szép hosszú csúszás, egy lankás, sima, kezdőknek is nyugodtan ajánlható kék pályán, ami inkább a tájban gyönyörködésre alkalmas, mint tempósabb síelésre. A bemelegítés után újra a Blaion liften ültünk és látva az alatta lévő Colombier nevezetű piros, nagyon jó esésű, bár sajnos nem túl hosszú pályát, kedvet kaptunk a kipróbálására. Fantasztikus adrenalin bomba, remek, tempós csúszás volt, így még kétszer megismételtük. Ezután újra az Abris lift felé vettük az irányt és kipróbáltuk Las Donnasról induló fekete Combre des abris nevű pályát ami nem volt veszélyes, sem buckás, sem túl hosszú, talán csak keskenyebb mint egy átlagos piros, ezért a fekete besorolás. Ez aztán a tényleg piros, szélesebb, jó esésvonalú Ciavalet nevű pályában folytatódik, majd kék Vallons-ként ér le a völgybe. Mivel a nap a Las Donnas csúcs fölött halad, így az itt lévő pályák jelentős részére a csúcs árnyéka vetül, így nem is romlik az állaguk délutánra sem. Eddig hibátlan, fantasztikus, nem buckás, nem jeges nagyon jó minőségű pályákon csúsztunk. És még előttünk állt a másik oldal, az igazi napos pályák felfedezése. A Dome felvonóval felérve a már említett Riounet pályára jutottunk és a széles, hullámos, remek kanyarokkal és letörésekkel tarkított hosszú piros pályán "lezúztunk" a Butieres lift aljába. Itt újabb csodás, jobbnál jobb pályákra bukkantunk, mint pl. a Coupé nevű piros, vagy a Roche igliere fekete. Sajnos ezek is elég rövidek voltak. A chalvet nevű két üléses lift sajnos nem ment, de a Butieres, vagy a Haute Plane nevű felvonókkal minden pálya elérhető volt. Sajnos a Butieres liftet többször leállították pár percre, aminek nem sikerült megfejteni az okát. Utoljára A lieusoni rész felfedezése maradt, ide egy laza kék átcsúszón, vagy a croix nevű fekete pályán lehetett eljutni. A fekete nem volt túl meredek, vagy nagyon buckás, de egy szakaszon egy nagyon keskeny párkányon vitt az út, bal kézre a szakadék, nem volt túl komfortos érzés. Délutánra már itt is árnyékban voltak a pályák és egy lassúbb 3-as ülős lift vitt fel, így nem sokszor csúsztam le itt. A 3-as ülős tetejéről, ami ugyanoda érkezik mint a Butiers, két útvonalon lehet visszatérni Auron 1600-ra. Az egyik visszacsúszási lehetőség a croix fekete pályán elindulva a Puy nevű jó kis pirosban folytatódva, vagy a másik irányba a Haute Plane felé, egy szép hosszú úton, ezt választotta a sítársak 90 %-a. Ennek a felső része délutánra már kicsit buckásodott a nagyobb forgalom miatt és a végén ugyancsak állva csúszós kilátásban gyönyörködős, de szerencsére botozni azért nem kell. Középen a Haute Plane lift mellett is remek piros és kék pályákon lehetett csúszni, ki is próbáltam mindet. Hó minden pályán volt elég.
Összességében nagyon tetszett ez a síterep. Bár egy nap alatt szinte minden pályáját kipróbáltam (2 nagyon meredek ill. nagyon buckás fekete kivételével) mégsem gondolom, hogy ne tudtam volna még 2-3 napot eltölteni itt, mert sok pálya volt amin még sokszor szívesen lecsúsztam volna. Isolával összehasonlítva, itt sokkal korszerűbb, modernebb a felvonó park, hosszabb egyben csúszásokra van lehetőség, a pályák is ugyanolyan változatosak és minden tudásszinthez van több pálya is, még akár a kezdők is lecsúszhatnak a csúcsról a legaljába minden nehézség nélkül. Tömeg nem volt, a pályákon és a felvonóknál sem, talán csak Butieres liftnél gyűlt össze néha kicsit több ember, illetve az Auron 1600-ra visszavezető pályán volt kissé nagyobb forgalom, de nem volt zavaró. Egy fantasztikus, hibátlan sínapot töltöttem Auron síterepén, nagyon jól éreztem magam. A 130 km pályát azonban kicsit túlzónak tartom, mert így, hogy szinte minden pályán csúsztam, volt ahol többször is, 80 pálya kilométert sikerült összehozni. Kár hogy csak 1 napot lehettem itt.
20200130-105316.jpg
20200130-105320.jpg
20200130-105325.jpg
20200130-105337.jpg
20200130-135724.jpg
20200130-135908.jpg
20200130-135912.jpg
20200130-135917.jpg
20200130-141938.jpg
20200130-141942.jpg
20200130-141945.jpg
20200130-155533.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Franciaország
Isola 2000
2020.02.11.
01.26. és 01.31 között síeltem Isolán a Travelex szervezésében. Odafelé a buszos út szerencsére eseménytelen volt, de 18 óra hosszan tartott. A szállásunk a Les Adrets nevű 8 emeletes apartman ház 6. emeletén volt szép nagy balkonnal és gyönyörű kilátással a sípályákra és kb. 80 m gyaloglás után már kezdődhetett is a síelés. A szoba az olcsóbb kategóriába tartozott, szokásos kis alapterület, két helyiséggel, az "előszobában egy emeletes ágy, a "nappaliban" 1 egy személyes normál ágy és egy alóla kihúzható tábori ágy. A konyha rendben volt, voltak edények, mosogató gép, teafőző, két elektromos főző lap. Mivel mi csak hárman voltunk a 4 ágyas szobában, így elfértünk.
Isola a statisztikák szerint egyike azon síterepeknek, ahol a legmagasabb a napsütéses napok száma, ennek ellenére nagyon hóbiztos és ezt most sem cáfolta meg. Első nap volt kicsit felhős idő, no meg kedden délelőtt egy kis hóesés, a többi nap azonban verőfényes napsütés és csak az utolsó napon kezdtek délutánra olvadni az alacsonyabban fekvő részek, a hét nagy részében mínusz fokok voltak egész nap. Hóból sem volt hiány, így a pályák délutánra is remek állapotban voltak. Hétfőn azonban délutánra nagy szél kerekedett és 14 óra körül a két kabinost és az ülős felvonók nagy részét (a két modernebb lift, a Combe grosse és a Valette kivételével) leállították. Isola egyébként ideális családi síterep, minden tudásszinthez van bőséges pályaválaszték. Széles, nem buckás kékek, lendületes, szintén buckamentes pirosak jó kis letörésekkel, kezelt hibátlan és kezeletlen, buckás, meredek feketék. Isolán azonban ne számítsunk 5-6 vagy még annál is több kilométeres hosszú összefüggő csúszásokra, itt max. 3 km a leghosszabb lehetőség. A pályák nagy részét minden nap kezelik, de kétnaponta biztos hogy mindegyikre sor kerül, a két fekete, a Mene felvonó melletti Morisset és a Lou mesclun alsó szakasza kivételével. A kék, a piros és a fekete pályák közül is volt kedvencem: kékek közül a Combe grosse lift melletti Sierra és a Vallette tetejétől induló Verps. Pirosak közül a Merlier lift melletti Gypaete és a Piste de compétition, amit sajnos sokszor lezártak a versenyző tanoncok részére. Feketéből pedig a Mene felvonó alatti Lou mesclun felső szakasza és a St Sauveur tányéros lift tejétől induló Super vallon. A tájékozódás is nagyon könnyű volt, nem egy bonyolult síterep, hamar ki lehet ismerni, ráadásul minden elágazásnál korrekten ki van táblázva, hogy mi merre, milyen pályán. A pályáknak neve van, a táblákon a számok azt mutatják, hogy a liftig, vagy a következő elágazásig hány métert kell megtenni. Az egy, vagy kétjegyű számokat 100-al szorozva kapjuk meg a távolságot méterben. Isola egyetlen hátránya a lepukkant, korszerűtlen, kényelmetlen, lassú liftek, de legalább sokáig járnak, még háromnegyed 5-kor is találni üzemelő felvonót. A kabonosok még csak-csak elmennek, bár nem túl tágasak, ha teljes létszámmal szállunk be, a tányérosok viszont indulásnál akkorát rántanak, hogy még egy 100 kg-os ember is vagy 3 métert repül. Az egysebességű, lassú, rozoga kétülésesek pedig, úgy vágják vádlin ill. háton/fejbe az embert, hogy azt megemlegeti. A kezelők pedig a legritkább esetben segítenek, hogy a beszállás zökkenőmentes legyen. Szélfogó, vagy ülésfűtés még az újabb korszerűbb lifteken sincs és hóesésben sem éreznek késztetést a kezelők, hogy a havat lesöpörjék róla. A síterep legszebb pontjára a kilátóhoz is egy hosszú tányéros és annak a tetejétől egy rozzant kétüléses lifttel lehet eljutni. A panoráma mondjuk mindenért kárpótól, napos időben a tengerig ellátni. Gyönyörű.
Összességében azonban nagyon pozitív élményekkel tértem haza, a szervezés is hibátlan volt, sőt még egy flekkensütéssel és egy délutáni pezsgőzéssel is megleptek minket a szervezők. Egyik nap pedig 5 euroért átvittek a közeli Auron síterepére, ahová szintén érvényes a bérlet és ott is egy felejthetetlen síélményben volt részünk, 130 km fantasztikus pálya, de erről bővebben majd a saját topikjában.
Isolában a hütte árak átlagos francia szint, szinte minden inni való 3-4 eurotól indul, kaják min. 14 euro. Az este is nyitva tartó bárok viszont még drágábbak 7 euronál kezdődik a sör, mondjuk 3 euroért volt 1 dl fehér, vagy rozébor, az még egészen baráti a többi ital árához képest. A szállástól nem messze volt két Sherpa is kb. az itthoni árak másfélszeresével lehet számolni, pl. 1,75-ös Coca cola zero 1,92, Kronenbourg sőr 1.14 euro.
Bár Isola a maga 120 km pályájával nem tartozik a legnagyobb francia síterepek közé és igaz, hogy másfél nap alatt minden pályáját bejártam, de mégsem állítanám, hogy meguntam, simán elvoltam itt 5 napot, az auroni kirándulás meg csak hab volt a tortán. Legközelebb talán saját kocsival megyünk és akkor akár többször is át tudunk ruccanni Auronba és akkor - egy hasonló időjárást kifogva - megkockáztatom, hogy kimaxolnánk a tökéletes síelést, mindössze 250 euroért (szállás, utiköltség, síbérlet). Hazafelé menet még megálltunk pár órára Monte Carloban, az is nagyszerű élmény volt kár lett volna kihagyni.
20200127-102825-masolata.jpg
20200127-095719-masolata.jpg
20200126-122608-masolata.jpg
20200127-095350-masolata.jpg
20200127-095358-masolata.jpg
20200127-095402-masolata.jpg
20200127-095414-masolata.jpg
20200127-095519-masolata.jpg
20200127-095525-masolata.jpg
20200127-095726-masolata.jpg
20200127-102605-masolata.jpg
20200127-102613-masolata.jpg
20200127-102626-masolata.jpg
20200127-102638-masolata.jpg
20200127-102643-masolata.jpg
20200127-102653-masolata.jpg
20200127-102713-masolata.jpg
20200127-102718-masolata.jpg
20200127-102725-masolata.jpg
20200127-102742-masolata.jpg
20200127-102748-masolata.jpg
20200127-102758-masolata.jpg
20200127-102810-masolata.jpg
20200127-102832-masolata.jpg
20200127-125558-masolata.jpg
20200127-125604-masolata.jpg
20200127-125607-masolata.jpg
20200127-125616-masolata.jpg
20200128-112010-masolata.jpg
20200128-112017-masolata.jpg
20200128-140652-masolata.jpg
20200128-140657-masolata.jpg
20200128-140701-masolata.jpg
20200128-140706-masolata.jpg
20200128-140717-masolata.jpg
20200128-140724-masolata.jpg
20200131-091344.jpg
20200131-091400.jpg
20200131-101911.jpg
20200131-101918.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Korábbi személyes tapasztalatok (és a az előző beszámolók) alapján is tudjuk, hogy ide leginkább hétköznap (Hétfő-Csütörtök) érdemes jönni, ezért mi kedden voltunk. Az időjárás előrejelzés gyönyörű napsütéses, szélcsendes időt ígért, délutánra masszív plussz fokokkal. Most szerencsére tökéletesen bejött az előrejelzés és a délutáni enyhébb idő sem rontott semmit (sőt inkább javított) a pályák állapotán, így egy fantasztikus sínapot töltöttünk el. Az odaút eseménytelen volt Pestről 6-kor elindulva háromnegyed 9-kor már a középállomás parkolójában voltunk.
Tömeg szerencsére sehol nem volt. Bérlet (46 euro) megváltása után sorállás nélkül mehettünk is felfelé a 4-es ülős lifttel. Sajnos a felvonók nem túl gyorsak, sőt sokszor még nagyon le is lassítják. A csúcsra érve gyönyörű panoráma, szikrázó napsütés és tökéletes, kifagyott, jól kezelt műhavas pályák fogadtak. Bár társaságunkban akadnak akik kicsit fanyalognak a műhavas pályák miatt és nem illetnék soha tökéletes jelzővel, de az utóbbi időben olyan ritkán van lehetőség természetes havon síelni, hogy már szinte nem is tudom milyen az, valamint én szerencsés vagyok, mert a stílusomhoz (sebességőrült) és a hozzá választott síléchez (Völkl racetiger RC) tökéletesek a kicsit keményébb, nem buckás, simára ratrakolt műhavas pályák, ezért engem valóban tökéletes körülmények fogadtak, egy remek napot ígérve. Természetesen minden pályát kipróbáltunk (többször is) és nem győztem betelni velük egyik jobban tetszett mint a másik. A legnagyobb kedvencem (már régóta és most is) a piros 11-es pálya, főleg a középső letörés utáni rész, ami most szintén hibátlan volt, alig voltak rajta, napos, pingpong asztal simaságú, fantasztikus, kellően meredek piros pálya, ami csábította az embert a száguldásra, meg is döntöttem rajta az eddigi sebesség rekordomat. Nagyon élveztem még az 1b-t és az erdei kék 1c-t. Ami talán kicsit kevésbé tetszett az a piros 3-as alsó szakasza mert egész nap árnyékban van és az alja elég jeges, ráadásul a jeget vékony (mű) porhó fedi, így nem is látszik és elég váratlanul éri a gyanútlan sízőt a megbúvó jég. A nap sütötte pályák viszont délutánra, ha lehet szinte még tökéletesebbek lettek, mert a nap hatására a fölső rétege kicsit megolvadt, alulról pedig temperálta a kifagyott alap, így a puhább felső rész remekül fogta a léc élét és istenieket lehetett carvingolni a szélesebb részeken. Mivel délutánra sem lettek sokan, a felpuhult pályák abszolút nem buckásodtak és még az utolsó csúszásra is hibátlan körülmények között került sor. Abba sem akartuk hagyni, szomorúan konstatáltuk, amikor lezárták a felvonót.
Összefoglalva a tegnapi napot:
Szinte már nem is tudom hová fokozni a dícsérő jelzőket, fantasztikus, lelkes csapat, kiváló pályák, remek idő, ritka az ilyen tökéletes együttállás, hogy minden ennyire klappol. Síeltünk több mint 60 km-t, én egész nap le sem csatoltam a lécemet, még a szendvicsem is a felvonón ettem meg, hogy ne veszítsek időt és ennek a tökéletes napnak minden percét ki tudjam élvezni. Úgyérzem sikerült. Minden sítársnak ilyen élményt kívánok!
20200114-130752.jpg
20200114-134331.jpg
20200114-134334.jpg
20200114-134339.jpg
20200114-141747.jpg
20200114-141758.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ausztria
Niederalpl
2020.01.04.
Ma (01.03.) egy napot síeltem 2 fiam társaságában (7 és 11 évesek) Niederapl-on. Választásunk a szinte egyedülálló családi kedvezmény miatt esett erre a pályára és mivel még eddig nem jártunk itt, gondoltuk megismerjük. Családoknak ár-érték arányban tökéletes választás, mivel egy felnőtt napijegy váltása esetén a gyerekek 15 éves korig ingyen síelhetnek. Sőt a pénztárnál nagyon korrekten még figyelmeztettek is, hogy a hóhelyzet nem épp tökéletes és hogy helyenként köves a pálya, de minket nem tudtak eltántorítani. Emiatt nehéz is más pályákkal összehasonlítani, amelyek így jóval drágábbak.

Nagy tömeg a pályákon ugyan nem volt, de a felvonóknál időnként kellett 1-2 percet várni és néha volt egy kis tülekedés, mivel az ülősnek nem működött az egyik beengedő kapuja. Az 1 db ülős felvonó kvázi az eplényi ikertestvére, kicsit hosszabb kiadásban. Egyébként a pályarendszer is Eplényre emlékeztetett engem, csak nagyobb kiadásban. A felvonóból való kiszállás (kiugrás) is hasonlít, egy keskeny kiszállóban, kb. fél méter magasból kell kiugrani, ami azért nem annyira családbarát, még a jól síelő kisgyerekek sem tudják mindig abszolválni, így sűrűn lassítják a felvonót. Beszállásnál viszont nem lassítják és mivel állandó sebességű, a kicsiket úgy kell berántani a gondolába, miközben az jókorát odaver az ember hátára/vádlijára. Ilyen apróságok természetesen nem szegik kedvét egy megszállott síelő családnak.

Az időjárással szerencsénk volt gyönyörű napsütés és szélcsend fogadott, reggel mínusz, később 0 fok körüli hőmérséklettel, majd délutánra már jócskán plussz fokok voltak, de a pályák nem romlottak jelentősen. Egyébként is érdemes korán érkezni, mert kevés a parkoló hely. Mi még szerencsére közel a felvonóhoz tudtunk megállni, egy kis parkolóban. Bár nem fekszik alacsonyan (1220 m) az elmúlt hetek tavaszi időjárása rányomja a bélyegét a pályák állapotára. Kevés a hó, sok helyen kilátszik a föld és nagyon köves. A léceknek itt nincs esélye megúszni, a mieinknek sem sikerült csak abban reménykedhetünk, hogy még javítható.

A pályák: Mivel a szintkülönbség nem túl nagy (240 m) nincsenek hosszú meredek pályák, max. egy-két rövidebb letörés. Az ülős felvonó alatt/mellett indul egy nagyon korrekt piros pálya ami még délutánra is egész használható és a végén egy emberes letöréssel jut a felvonó aljába, ez sajnos nem túl hosszú. Ennek alternatívája egy mellette menő lankásabb kanyargósabb kék pálya (mint Eplényben a 6-os) és ugyanoda visz. A felvonóból kiszállva egyébként 2 irányba lehet indulni, rögtön alatta egy meredekebb nagyon kövesen és a másik irányba az 1-es számú nem meredek, de keskeny, kicsit köves átcsúszón, ami ugyanoda visz.

A nekünk legjobban tetsző pálya azonban az 5-ös számú erdei pálya volt ami az ülős felvonótól induló pályán, annak félútján található kis tányéros felvonóval közelíthető meg. Ez az itteni viszonylatban elég hosszú és kísértetiesen hasonlít az eplényi A1-es pályára, csak annál kb. 3x hosszabb, és ez a műút alatt egy alagúton át egy csákányos felvonó aljába vezet, ami felvisz az ülős felvonó aljához, csak sajnos a műút innenső oldalára és az úton nem túl igényesen, szakaszosan lerakott gumiszőnyegeken lecsatolva kell átjutni. A csákányos mellet egyébként még van egy nagyon kellemes nem túl hosszú kék pálya, ami kezdőknek is ajánlott.

Összegezve: Ár-érték arányban verhetetlen, gyermekes családoknak - főleg, ha gyerekek már nem kezdő síelők- nagyon ajánlott kipróbálni. Optimális hóviszonyok esetén biztosan még sokkal nagyobb élvezetet nyújt, de így sem csalódtunk. Az én fiaim is nagyon élvezték, mindannyian kellemesen elfáradtunk és pozitív élményekkel gazdagodtunk.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ausztria
Obertauern
2019.12.19.
12.13-15 között 3 napot töltöttünk a környéken és mivel a szállásunk Flachau és a vele összekapcsolt Wagrain-St. Johann alpendorfi állomása, ill. Grossarltal között félúton volt (kb. 10-10 km-re), mindkét pályarendszert megsíeltük. Szombaton viszont Obertauern volt a cél, a Tauern day nyújtotta kedvezményes síbérlet okán (felnőtt 30, gyerek 15 €).

A szállásunk szűk egy órára volt Obertauerntől és reggel ködös esős időben indultunk, de mire a völgyhöz értünk, ami 1600 m magasan fekszik, már enyhén felhős szélcsendes idő fogadott, - 2 fokkal és még a nap is előbújt olykor. Mivel Flachau felől érkeztünk, megérkezéskor gondolkodtunk, hogy esetleg a a legszélső Kehrkopfbahn kicsi parkolójában állunk meg, de aztán úgy döntöttünk, hogy a két oldal összekötéséhez közelebbi parkolót választunk. Reggel fél 10-kor a P2-esben volt is hely. Személyautó ugyan még nem volt olyan sok, de a nagyszámú német busz kis aggodalomra adott okot és sejtetni engedte, hogy nem lesznek kevesen.

A parkolóhoz legközelebb eső két pénztár közül csak az egyik volt nyitva, így elég jelentős sor alakult ki, és lassan is haladt. Mit tehettünk beálltunk, mert nem voltunk biztosak benne, hogy máshol jobb a helyzet. Pár perc várakozás után jelek mutatkoztak, hogy a másik pénztár is készül kinyitni, ezért egyikünk odaállt (érdekes módon más nem követte a példánkat), de a pénztáros lányka több mint 10 percig, tett-vett, számolta a pénzt, elment-visszajött, míg végre kinyitott. Ekkor még 6-an álltak előttünk a másik sorban, viszont mi lévén az elsők a frissen nyitó pénztárnál, így nyertünk jó néhány percet, de így is több mint 20 percbe telt a bérlet megváltása.

A P2 parkolótól szerencsére nem kell sokat gyalogolni, mert van egy húzó kötél, ami még bérlet nélkül is használható és a felvonókhoz visz. A felvonókhoz érve két lehetőség kínálkozott, egyrészt a Grünwaldkopfbahn 8-as ülős telemix, de ott némi sorállást láttunk, ill. a Zehnerkarbahn kabinos, ahol is nem volt sor, így ezt választottuk. Tetejére érve, már szép napsütés és -3 fok fogadott. Az innen induló kék 1a pálya visz le a felvonóhoz, ill. a 14a-ba belecstlakozva visz át a másik oldara. Mivel a pályán elég sokan voltak és a nem túl késői időpont ellenére már eléggé buckásodott, úgy döntöttünk, inkább a szemben lévő oldalt választjuk, ott több a pálya, nagyobb a választási lehetőség. Az 1a pályán viszont elággé figyelni kell. mert több elágazás is van és ugyan 1-es pályaként de több betűjelzéssel ellátott (a-tól-e-ig) piros pályákon már csak a felvonó aljába lehet lejutni. Kivétel a piros 1b, onnan még vissza lehet térni a kék 1a-ra és átjutni a másik oldalra. Érdemes a zöld színű Tauernrunde táblákat figyelni. Szóval mi az 1a-1b-1a pályán, majd a 14a-ba becstlakozva átmentünk a másik oldalra az Edelweissbahn 6-os ülős aljába. Innen a balra eső Hundskogel és a Seekarspitz csúcsok alatti piros pályákat síeltük végig szép egymásutánban. Itt már eloszlott a tömeg, a felvonóknál sem kellett várni, a pályák jó állapotban voltak, jó esésű kellemes pirosak, bár nem túl hosszúak. Volt egy kitűzött slalom pálya is, de az időmérő sajnos nem volt bekapcsolva, mi azért lecsúsztunk rajta. Itt szerencsére a pályákon sem voltak sokan. Kivétel ez alól a Zentralban tetejéről induló 16a pálya volt, ahol mindig nagyon sokan voltak és ez a pálya állapotán is meglátszott. Ezt a részt elkerülendő elnéztünk még a Monte Flu bahn-nal felmenve a Kehrkofbahn aljába is. Itt nagyon kevesen voltak és két nagyon lendületes hibátlan kék pályát a 7a-t és a 6b-t találtuk.

Kissé megéhezvén vissza mentünk a Zentralbahnhoz és azzal felmenve a Kringsalm hüttébe tértünk be. Itt az önkiszolgáló részben egy tál étel 10-15 € körül volt. Pohár sör 4 €, gyümölcs tea 3 €. Az önkiszolgáló részben sajnos nagyon nehéz volt ülőhelyet találni, nekünk nem is sikerült így egy kis pultnál állva fogyasztottuk el az ebédünket. Kb. fél óra múlva kilépve a hüttéből meglepetten tapasztaltuk, hogy egy felhő kúszott be a völgy fölé, feltámadt a szél és elkezdett esni a hó, a felső pályák így ködbe burkolóztak. Egy próbát azért tettünk, hogy a nem olyan magasra menő Hochalmbahn lifttel felmenve a 22a pályán lecsússzunk, de már itt is korlátozottak voltak a látási viszonyok, így inkább alacsonyabb részt kerestünk, így visszatértünk Monte Flu bahn és a Kehrkofbahn mellett lévő 7a, 6b pályákra és az utolsó felvonóig már nem is mentünk át máshová. Kék besorolása ellenére ez két nagyon jó, lendületes pálya, jó kis kanyarokkal, kár, hogy nem hosszabb.

Összességében a tavalyi és az idei tapasztalatok alapján az az érzésem, hogy lehet, el kell engedni ezt az akciós napot. Az ilyenkor lévő tumultus a pályákon, vagy a hüttékben nem biztos, hogy nekem megéri azt a 18 eurot, mert mint én is tapasztaltam tavaly, ill. olvasom a beszámolókban más előszezoni hétvégéken jókat lehet itt síelni, nincs tömeg és magas fekvése miatt nagyon hóbiztos, ill ez az egyik legkorábban nyitó és legkésőbb záró nem gleccser pálya. A Tauern day-re viszont egyre inkább úgy tűnik kezdenek rászervezni a német irodák és egyre többen jönnek erre az egy napra, mert olcsóbb. Főleg elgondolkodtató a másik két nap fényében a Flachauban ill. Grossarltalon szerzett élmények tükrében. Aki kiváncsi az ott szerzett tapasztalatokra, a saját topikjában megtalálja mindkettőt. Mindenesetre nekem is ez tetszett a 3 napból a legkevésbé, de azért jól éreztem magam, mert síelhettem és ez a fő!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
12.13-15 között 3 napot töltöttünk a környéken és mivel a szállásunk Flachau és a vele összekapcsolt Wagrain-St. Johann alpendorfi állomása, ill. Grossarltal között félúton volt (kb. 10-10 km-re), mindkét pályarendszert megsíeltük. Pénteken reggel 5-kor indultunk Budapestről és 11 órára már Flachauban is voltunk.

Bár a szállásunk az alpendorfi felvonóhoz volt közelebb, de odafelé Flachau útba esett és hogy ne veszítsünk időt, ezért erről az oldalról kezdtük a síelést és csak délután a csúszás után foglaltuk el a szállást. Flachauban a Spacejet 1-es 6-os ülős parkolójában álltunk meg. Nem volt sok autó, így egész közel tudtunk parkolni, nem kellett sokat gyalogolni a lifthez.

Az időjárás is biztatónak ígérkezett, enyhén felhős, de időnként előbukkanó, nappal jó látási viszonyokkal, -1 fokkal és szélcsenddel várt minket a hegy. Megvettük a bérleteket, a napijegy 11 órától felnőttnek 48 €, gyereknek 24 €. Ha vártunk volna 40 percet akkor déltől a felnőtt 42 és 21 lett volna a gyerek, de meglátva a pályát alig vártuk, hogy lecsúszhassunk.

Tehát a Spacejet 1-es 6-os ülős felvonón kezdtük meg az idei szezonunkat, A liftből kiszállva egy pár méteres átcsúszással a Spacejet 2-es 6-os ülőssel folytattuk a felfelé utat. Kiszállva a piros 7a pályán lecsúsztunk a Spacejet 3-as 8-as ülőshöz. A 7a egy jó esésű, nem buckás nem szétsíelt kellemes pálya, bár nem túl hosszú, elsőre jól esett. Spacejet 3-assal felérve úgy döntöttünk. hogy a Wagrainba átvivő G-Link „villamos” állomásához megyünk. Ehhez a piros 17-es pályát kellett választani, ami már sajnos nem volt tökéletes, buckás összetúrt állapotban találtuk. valószínűleg ugye itt a legnagyobb a népsűrűség a G-link miatt. És itt ténylegesen nagyobb volt a forgalom a pályán, ráadásul az állomásig lehetett csak menni, mert a pálya alsó szakasza le is volt zárva. Szerencsére a G-Link kabinja pont akkor állt be amikor odaértünk, így rögtön indulhattunk is a másik oldalra. A kabin jól megtelt s bár jó nagy, gyanítom frekventáltabb időszakokban, nagy lehet itt a zsúfoltság, meg a sorban állás. A kabin gyorsan átrepített minket a völgy fölött.

Wagrainban a Grafenberg Express 2-es szuper, fűtött, kagyló üléses, gyors 6-os ülős felvonóval indultunk felfelé, aminek még a korlátja is automatikusan csukódik-nyílik. Egy darabig itt síelgettünk a wagraini felső pályákon, kétszer lecsúsztunk a 22-es/21-es pályán , ami már végre kicsit hosszabb egybefüggő csúszás a Grafenbergbahn kabinos aljába, de inkább a felső pályák ülős liftjeit választottuk. A wagraini pályák jól kezelt, rövid lendületes, nem buckás piros pályák, elnyerték tetszésünket.

Mivel mi a flachaui oldalon parkoltunk, nem kockáztattuk meg, hogy a pálya rendszer másik végébe a St. Johann/ Alpendorf részre is átkiránduljunk, inkább 2 óra felé a piros 22-esen visszamentünk a G-link állomásához és vissza tértünk Flachauba. Visszafelé is épp akkor érkezett a kabin amikor odaértünk, és most sem voltak kevesen, de még elviselhető mértékű volt a tömeg. A G-Linkből kiszállva, mivel a lefelé menő pálya zárva volt, a lentről jövő kabinos közép állomásán szálltunk be, ahová a G-linktől 3 lift (nem sí- hanem rendes lift) visz a beszállóhoz. Felérve a továbbiakban flachaui- 4-es, 6-os, 7-es 12-es pályákon síeltünk a zárásig. Közben csendesen elkezdett szállingózni a hó. A legvégén sajnos nem lehetett a parkolóig lecsúszni, mert a 5-ös pálya le volt zárva, mert épp hóágyúzták, és ratrakolták, készítették elő a hétvégére, így mi (kivételesen) felvonóval mentünk le, már 4 óra után, de szó nélkül levittek, csak néhány kézmozdulattal sürgetett a kezelő, gondolom amolyan kötelességtudatból. A liftből azért láttunk "renitens" sítársakat, akik a lezárás ellenére a pályán mentek le.

Összességében egy jó kis napot (fél napot) zártunk, változatos,nem túl hosszú, de jó minőségű piros pályákon mínusz 1-2 fokban, szélcsendben síelhettünk és ráhangolódásként elég volt a 4 és fél óra, kellemesen elfáradtunk. Azt azért sajnáltuk, hogy a flachaui alsó pályák le voltak zárva, pedig sem az időjárás, sem a hóhiány nem indokolta. Most van természetes hó bőven, a táj is szép fehér, pedig voltam már itt úgy, hogy a zöld hegyeken csak fehér kígyókként tekeregtek a pályák. Szombaton Obertauernt kerestük fel a Tauern day bérletkedvezmény okán, míg vasárnap a szálláshoz közeli Grossarltalt ismertük meg és egy nagy élménnyel gazdagodtunk. Akit érdekel, részletek a saját topikjában.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
12.13-15 között 3 napot töltöttünk a környéken és mivel a szállásunk Flachau és a vele összekapcsolt Wagrain-St Johann alpendorfi állomása, ill. Grossarltal között félúton volt (kb. 10-10 km-re), mindkét pályarendszert megsíeltük. Egy napot (szombat) pedig az ilyenkor szokásos Tauern day bérletkedvezményt kihasználva (30 €/nap) Obertauernben töltöttünk.

Grossarltalon most jártam először, nem sok infó volt róla, de a beszámolók inkább pozitív hangvételűek voltak, így reménnyel telve indultunk neki az ismerkedésnek.
A főutról letérve egy hatalmas parkolóba érkeztünk, ami két kabinos (egy sárga és egy kék) felvonó között van kialakítva. Szerencsére reggel még kevés autó volt, de még így is elég sokat kellett sétálni, hogy valamelyik felvonót elérjük. Mi a sárgát választottuk, mert az magasabbra visz elsőre átszállás nélkül. Megvettük a bérleteket (napi felnőtt 52 €, gyerek a fele) és irány felfelé. Már a felvonóból láttuk, hogy lefelé, hosszú, ratrakolt, a tetején széles, középen kicsit keskenyebb a fák között kanyargó erdei, majd a végén ujra kiszélesedő, de meredek letöréssel végződő pályák vannak. A felvonóból kiszállva pazar körpanoráma tárult elénk, verőfényes napsütésben pompáztak a Ski Amadé régió gyönyörű hegyei, -3 fok, szélcsend, tehát a legtökéletesebb síidő!

Első csúszásra bemelegítésként a kabinos aljába vezető 6-os pályát választottuk. Hát lendületes bemelegítés lett! Tökéletes, sima, kicsit kemény, de nem jeges pályán lehetett hasítani a völgybe. Most a kék felvonóhoz értünk le, ami a sárga felvonó középállomása magasságában ér véget és innen egy 6-os ülős visz a sárga kabin végével azonos magasságba. Újra felérve úgy döntöttünk, hogy átkirándulunk Dorfgasteinbe.

Haladva célunk felé rátaláltunk az aznapi kedvenc pályánkra. A D3b egy, bár nem hosszú, de tökéletes esésű, kicsit hullámos, fantasztikus pálya. Imádtuk, többször is lezúztunk rajta. Egy gyors 4 üléses felvonó visz vissza a kiindulási pontra. Miután kiélvezkedtük magunkat, tovább indultunk eredeti célunk Dorfgastein felé. Az itteni pályák számozása ugyanúgy 1-től indul, mint a Grossarltal-i oldal, de itt egy D betűt elé írtak, így egyértelmű, hogy hol van az ember. A térkép szerint egy kék és több, később egymásba futó piros pálya visz le a faluba. A Dorfgasteinbe vezető pályák ugyanolyan tökéletes, hosszú (kicsit még hosszabb is) erdei pályák mint a Grossarltal-i. Mivel alacsonyabbra is megyünk melegebb esetén, lehet, hogy hamarabb kásásodnak, de most a Dorfgastein-i kabinos felvonó aljában is -1 fok volt. Igy tökéletes viszonyok voltak lent is. Mi elsőre az egyik pirosat a D4 jelzésűt választottuk, ami később piros D1b lett, majd egy elágazásnál mi a piros D1c-t választottuk, ami végül kék D1d néven ért a kabinos aljába. A pályarendszernek olyan a fekvése, hogy napos idő esetén, délelőtt inkább a Grossarltal-i, délután pedig inkább a Dorfgastein-i pályákat éri a nap.

Tetszett, hogy Dorfgastein-i oldalon egy kabinos felvonóval elérhető a csúcs, így nagyon könnyen át lehet jutni a másik oldalra, nem kell aggódni, hogy jaj visszaérünk-e, ha elértük az utolsó kabinos liftet. A felvonók gyorsak, korszerűek, bár nekem kicsit sok a kabinos, mert ugye az állandó le-föl csatolás, gyaloglás-lépcsőzés kicsit lassítja a dolgot, de most szerencsére kevesen voltak és így nem volt sorbanállás, de azért az ülős felvonókat jobban kedveljük és ahol volt alternatíva inkább azt választottuk, mégha át is kellett szállni egyszer. Az ülősök egyébként nem olyan hiper-szuperek, mint a Flachau-i, vagy obertauerni fűtött, szélfogós, sportüléses liftek, de a célnak tökéletesen megfelelnek. Itt nincs is a lifteken szélvédő, hisz rossz idő esetén ott a kabinos. Még egy dolgot fontos megjegyezni és erre a kezdőknek odafigyelni, hogy az amúgy sem sok kék pálya, a fönti átcsúszó kivételével, máshol full pirosak lennének!

A Grossarlba lefelé vezető piros 5-ös és 6-os pálya alsó része pedig egyen értékű a Muraui-i parkolóhoz vezető fekete pályáéval, de itt ez piros besorolás alá esik. Hüttét nem láttunk fönt sokat,de nem is kerestük, mert valahogy úgy alakult, hogy a sárga kabinos lift aljában lévő éttermek egyikében ebédeltünk. Pizza (feltéttől és mérettől függően) 7-15 €, sör 4 €. Meglepetésünkre az asztalhoz leülve magyarul szólítottak meg, ugyanis egy kedves magyar lány volt a felszolgáló.

Összességében egy fantasztikus napot zártunk, mind az időjárás, mind a pályák tökéletesek voltak és a pálya rendszer is nagyon megtetszett. Nekem egyébként kicsit Grosseckre hasonlított, nagyobb kiadásban. Haladó sízőknek nek 2-3- napra tökéletes választás, sőt Ski Amade bérletet váltva a közelben lévő Flachauval összekapcsolt Wagraint is érdemes kipróbálni, ahogy mi is tettük de arról, majd a saját topikjában írok.
20191215-121943.jpg
20191215-101618.jpg
20191215-101605.jpg
20191215-101609.jpg
20191215-101622.jpg
20191215-110825.jpg
20191215-121950.jpg
20191215-121956.jpg
20191215-143137.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Február 9-én a Donovalyban megrendezésre kerülő Honda kupa amatőr gyerek síverseny apropóján jöttünk a térségbe síelni 3 napra. 9-én tehát Donovalyban síeltünk, ködös felhős időben (részletesebb beszámoló a Donovaly topikban).

A szállásunk Liptovsky Revucéban, egy nagyon barátságos kis családi panzióban volt (felnőtt 20 euro, gyerek 16 euro/ fő/ éj reggelivel). Mivel a szállás Donovalytól és Rózsahegytől is nagyjából ugyanolyan távolságra helyezkedik el (Kb. 15 km), szabadon választható, melyik síterepen csússzunk.

Vasárnap reggel a webkamerát megnézve Donovalyban megint köd volt, de a rózsahegyi kamera képe napsütést ígért és mivel Rózsahegyen is szerettünk volna legalább egyet síelni, erre esett a választás. Mivel reggel sajnos egy kicsit eltököltük a készülődéssel az időt csak 10 óra körül értünk a pályához, de ekkorra a lift aljában lévő felső parkolók már megteltek, így egy lejjebb kialakított parkolóba tereltek minket és ott kellett megállnunk, ahonnan síbusszal vittek fel a lifthez. A busz egyébként nem innen indult, hanem valahonnan a városból érkezett. Miközben öltöztünk 5 perces követésben 2 busz is elment, így nem izgultunk, hogy sokat kellene várni, de amikor elkészültünk 25 percet vártunk a következő buszra. Szépen össze is gyűltünk és mivel a parkoló elején és végén is megáll a busz, mi a végén már alig fértünk fel, de sikerült és kedves sítársaknak köszönhetően a gyerekek még le is tudtak ülni. Mintegy 3 perces buszozással fel is értünk a bérletpénztárhoz, azaz majdnem oda, mert a busz a parkoló végén tesz le (nem úgy mint Eplényben, ahol átvisz a parkolón és a pénztárhoz közel tesz le) és a parkolón végig caplatva jutottunk el a pénztárhoz. Ráadásul a busznyi ember elég szép sort is generált, de az aránylag gyorsan haladt. Mivel úgy számoltuk, hogy 11 óránál hamarabb úgysem jutunk a felvonóra, nem egész napos (felnőtt 29 euro, gyerek 20 euro) bérletet, hanem csak 4 órásat (felnőtt 23, gyerek 16 euro) vettünk, mivel a felvonók többsége amúgy is csak 15.30-ig megy és fél óra plussz nem ért fejenként 5 eurot, valamint úgy okoskodtunk, hogy így elkerülhetjük a lefelé buszozáskor a tumultust.

11 óra 7 perckor csekkoltunk be a kabinos felvonóba, ami kényelmesen és gyorsan felrepít a felső pályák aljába. Fent szikrázó napsütés fogadott és a pályák gyönyörű látványa rögtön jobb kedvre derített minket. Bár fújt a szél tökéletes síidő volt mínusz 1-2 fokkal. Rögtön át is csúsztunk a csúcsra menő ülólift aljába. Sor csak minimális volt, fél percen belül beszállhattunk. Itt ért a meglepetés! Ilyen lassú ülőliften én még nem ültem. Lehet, hogy a szél miatt, de úgy vánszorgott, mint a csiga, többször meg-meg állva, imádkoztunk, hogy csak minket vigyen fel a csúcsra. Felérve azzal szembesültünk, hogy igazából bármerre csúszhatunk, balra indult egy fekete 7-es sorszámmal ellátott pálya, de ezen kívül, szemben, vagy jobbra nem voltak pályák kijelölve, bár térképen itt különböző számozású pályákat jelölnek, a valóságban ennek semmi nyoma, mindenki ott csúszott ahol akart. Mi szemben középen a leginkább pályának látszó részen indultunk el, ez enyhén buckás, helyenként kicsit jeges kellően meredek piros pálya. A fenti pályák nem túl hosszúak. Miután az ülős felvonó nagyon lassú volt megpróbálkoztunk, a vele párhuzamos, kicsit alacsonyabbra menő tányérossal. Itt azonban nem engedik, hogy a tányéros felvonón az 5 éves fiamat a lábam között vigyem (Donovalyban ez nem volt probléma), így egyedül kellett megpróbálnia feljutni és bár jól síel, de félúton a meredek szakasznál sajnos ki esett szegény és mivel a hátsó tányérosnál sem lehet ketten liftezni, így nekünk a továbbiakban maradt a csigalassú ülős felvonó.

Nagyobbik fiammal (11 éves) azért kipróbáltuk a hátsó tányéros melletti fekete és piros pályákat, a fekete, meredek és jeges volt helyenként kilátszó földdel, a piros kicsit jobb, de fagyott buckás és elég meredek. Ezek tényleg csak haladó sítudással élvezhetőek, bár a fiam is esés nélkül lecsúszott rajtuk, de nem lett egyik sem a kedvence. Nekem az egyik kedvenc részem viszont a középen lévő természetes "félcső" szerű képződmény (pálya?) volt az nagyon bejött. A hosszabb tányéros felvonók között, ahol nem lehet átcsúszni, kisebb áthúzó tányérosokkal lehet közlekedni, szinte sehol sem kellett botozni. Nagyobb fiammal kipróbáltuk még az ülős lift melletti fekete pályát is, ami annyira nem volt veszélyes, kicsit ugyan szűk, kezeletlen, de nem ez volt vele a baj, hanem hogy semennyire nincs jelölve, hogy merre van a pálya, merre kell menni. Megy az ember amerre lát és én is csak véletlenül találtam meg, a korábbi sínyomokat követve, hogy merre is kell menni a fák között tobozokon, faágakon átcsúszva, hogy visszajussunk a felvonóig. Fiamnak már nem volt ilyen szerencséje mivel kicsit lemaradt és túl csúszott a sínyomokon, nem is találta az erdőből kivezető utat. Kétségbe esetten hívott, hogy hol vagyok, mert ő eltévedt. Telefonon próbáltam neki segíteni, hogy ha túl ment, akkor próbáljon meg visszamászni, sínyomokat keresve, bár nem tudtam mennyire csúszott le. Közben én is visszaindultam érte, de ügyesen visszajutott a sínyomokhoz, így megtalálta a kivezető utat és ő is kijutott az erdőből. Kicsit azért megijedt, amikor nem látott maga körül mást csak fákat bokrokat. Ezek fényében a felső pályák nem igazán nyerték el a család tetszését, bár nekem nem volt velük különösebb bajom.

Ami viszont mindenkinek nagyon tetszett az a kabinos tetejétől induló, az aljába vivő erdei pálya 3 km hosszú kék, mindenkinek ajánlott, nagyon jó esésű, bár helyenként kicsit szűk, de az alacsony magasság és a a 0 fok körüli hőmérséklet ellenére sem olvadt, nem volt kásás, bár néha elég sokan összegyűltek rajta és nehéz volt a kezdőket kerülgetni, ennek ellenére még buckásnak sem mondanám, kicsinek, nagynak pazar csúszás, sőt, az ülős tetejétől indulva 4 km hosszú egyben csúszás, csak a felső piros szakasz nem mindenkinek ajánlott. A fent említett okok miatt délután már inkább az erdei pályán csúszkáltunk, egyszer-egyszer felmenve a csúcsra és onnan végig le.

A 4 órás bérletünk lejárta előtt 1 perccel 15.06-kor még sikerült becsekkolni a csúcsra menő felvonóba és onnan búcsúzóul végig lecsúsztunk a kabin aljába. Nem is bántuk, hogy lejárt a bérlet, mert fönt már kezdték felhők eltakarni a napot és az időjárás is kezdett zordabbra fordulni, meg a gyerekek is elfáradtak a nehezebb pályákon. A busz természetesen szintén a parkoló végéből indult, de most nem kellett rá olyan sokat várni mint reggel és nem is voltunk már olyan sokan rajta mint felfelé, ami végül is nem a korábbi végzés miatt volt, hanem mire leértünk a parkoló szinte teljesen kiürült amit nem igazán értettünk. Végül is kellemesen elfáradva egy tartalmas 4 órát magunk mögött tudva indultunk vissza a szállásra.

A kocsiban beszélgetve megoszlottak a vélemények a rózsahegyi pályákról, nekem tetszettek a felső pályák is, a többieknek azonban már voltak fenntartásai, főleg a felső résszel kapcsolatban és bár az erdei hosszú pálya mindenkinek nagyon tetszett, másnapra mindenki (egy tartózkodás mellett) Donovalyra szavazott.
52173556-2010189789282063-3663528170579034112-n.jpg
51371525-243698483207062-7164111681449099264-n.jpg
51775217-2273301632959519-4530953041423106048-n.jpg
51989069-1986917154951246-1192780355891888128-n.jpg
52115492-2498113346929981-1545937731182395392-n.jpg
52258740-369932106923744-7553609711333933056-n.jpg
52401129-2058869774148435-4893999003387035648-n.jpg
52520534-557631171416724-7212789324658507776-n.jpg
51754583-814220905593126-8560465124870062080-n.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2019.02.14.
Február 9-én érkeztünk Donovalyba, mert a gyerekek részt vettek a Honda kupa amatőr síversenyen. Az idő ködös, felhős volt mínusz 1-2 fok. Aznap szinte mindenki magyar volt, sokan is voltunk, a hírek szerint 220 gyerkőc indult, így sorállás is volt a felvonóknál, de az aznapi síelést úgyis feláldoztuk a verseny oltárán. Délután, viszont már többen haza mentek a verseny után, az idő is tisztult kicsit, a köd is feljebb emelkedett és végül is lehetett csúszkálni. A pályák rendesen behavazva, nem olvadtak, csak a középső buckásodott a rengeteg ember miatt. A szélső pályák viszont egészen jól tartották magukat. Az ugratós pálya (fun park) is teljesen rendben volt. A csákányos felvonó mellett pedig kitűztek egy kb. 300 m hosszú óriás műlesikló időmérős pályaszakaszt, ami jó móka a családnak, lehet a gyerekekkel versenyezni, bár inkább rövidebb lécekhez van tűzve, de én is jól szórakoztam rajta, hát még a gyerekek, amikor jobb időt mentek a szüleiknél. Az északi oldal teteje egész nap teljesen ködbe veszett, így nem is mentünk át aznap – nagyon mások sem - hanem a déli oldalon síelgettünk zárásig. Másnap reggel a webkamerát megnézve Donovalyban megint köd volt, de a Rózsahegyi (Ruzemberok) kamera képe napsütést ígért, így aznap ott síeltünk.
3. nap ismét Donovalyt választottuk a hazaút előtti síelésre. Aznap felhős volt az idő, de legalább nem volt köd, ellenben fújt a szél, de délutánra még a nap is előbukkant. A 0 fok körüli hőmérséklet nem rontott a pályákon és sokkal kevesebben voltak, mint szombaton, így nagyobb sor sem alakult ki a felvonóknál és a kevesebb ember is a pályák javára vált. Bemelegítésként csúsztunk egyet a laposabb oldalon, de látva, hogy jók a látási viszonyok, átmentünk az északi oldalra. Egy dolgot nem értek. Hogyan nem képesek megoldani 20 éve (mióta először voltam itt), hogy amikor átcsúsznánk a telemix aljába, ne a főúton kelljen a gyerekekkel, síléccel a kézben kvázi életveszélyben átmenni a dübörgő kamionok, buszok és elhúzó személy autók között. Ráadásul a visszajövetnél nem működött az egyik húzólift a kettőből, úgyhogy még botozni is kellett jócskán, vagy lecsatolni és felkutyagolni. Csak azért nem értem, mert közben minden más dinamikusan fejlődik és egy két dolgot kijavítva teljesen korrekt síterep lehetne. Szóval felmentünk a telemixxel (itt szinte alig volt ember a felvonónál) és az 1-es és 9-es pályát váltogattuk. Mindkettő hosszabb, kicsit meredekebb piros pálya mint a szemközti oldali pályák, de jó esésűek, jól síelhetőek. Mivel éjjel esett 5-10 centi hó a ratrakolt pályára, kicsit mélyebb havon, enyhe buckákon csúszhattunk, de ez még abszolút nem volt zavaró, az én GS lécemmel is hibátlanul és tempósan lehetett abszolválni. A 2-es pálya a tányéros aljába, az első felmenetelnél még nyitva volt, akkor nem csúsztunk még le rajta, de bánhattuk, mert később 2-3 csúszás múlva valamiért lezárták, bár a felvonót nem állították le, de nem mertük megkockáztatni. Mikor a gyerekek megéheztek kénytelenek voltunk visszatérni a másik oldalra, mert a Telemixnél lévő büfé zárva volt. Újra átkeltünk a főúton, majd felgyalogoltunk a nem üzemelő felvonó mellett az üzemelőig és visszatértünk. A hütte árak teljesen korrektek 2 euro körül van hot-dog, 3-4 euroért hamburger, sültkrumpli, 6 euroért gőzgombóc. A nap hátralévő részében már itt a déli oldalon síelgettünk, a szélső pályák még ekkor is hibátlanok voltak, középen megint kicsit buckásabb, de nem annyira mint szombaton. A gyerekek most is nagyon élvezték az időmérős és az ugratós pályákat. A végére kezdett kicsit elromlani az idő, sötétebb felhők jöttek és a fagyott hódarát vágta a az arcunkba a szél, de szerencsére ez csak utolsó csúszásnál volt, így egy kellemes aktív nappal búcsúztunk el Donovalytól
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Franciaország
Risoul - Vars
2019.02.14.
01.27-02-03-ig síeltünk Risoul-Varsban az Njoy szervezésében, akik szerintem a SkiLine utazását értékesítették tovább, legalábbis a busz SkiLines-os volt. Az utazás kifelé probléma mentes volt, eltekintve attól a kis közjátéktól, hogy a Bardonecchiánál lévő megálláskor a busz, a barátommal együtt "véletlenül" otthagyott minket a parkolóban. Majd amikor felhívtuk a szervezőt, közölte, hogy ők nem tudnak visszajönni értünk, de félreállnak, jussunk valahogy oda a buszhoz ???! Óriási szerencsénkre ekkor épp ott tankolt egy magyar kis busz (akik szintén Vars-ba igyekeztek) csoda folytán pont volt két szabad helyük és szívesen segítettek, hogy eljussunk a buszunkhoz. Két sörrel megháláltuk a kedvességüket és Brianconban a szupermarketban már ismerősként üdvözöltük egymást és fel is ajánlották, hogy ha megint itthagynának, ők szívesen elvisznek :).
A szállásunk a L'Albane nevezetű apartmanházban volt. Az 5 főre (mind fiú) prémium kategóriásnak eladott szálláson a két helyiség max. 25 m2 volt. A hálószobában egy francia ággyal, más nem is fért be, mert oldalt és elöl is fél méterre voltak a falak. A nappali, egyben konyha és étkező két rendes ággyal, ill. egy az egyik ágy alól kihúzható kinyitható pótággyal bírt, ami kinyitása után az egész szobát elfoglalta, az erkélyajtóhoz már alig lehetett eljutni, de nem is volt rá szükség, mert úgysem lehetett kinyitni a pótágytól. A szekrények olyan szűkek voltak hogy egyetlen bőrönd sem fért beléjük, a ruhákat sem volt lehetőség kipakolni, így egész héten a teli bőröndökön bukdácsoltunk. Ez a szállás max. egy 4 tagú családnak (két kisebb gyerekkel standard szobaként) lett volna jó. A konyha felszereltsége rendben volt: elektromos főzőlap, (sütő nincs), mikro, mosogatógép, kenyérpirító, vízforraló, hűtő. Kaptunk törülközőt és ágyneműt, de mindenből eggyel kevesebb volt. Szerintem a franciák sem gondolták komolyan, hogy ide 5-en jönnek egy hétre. Volt a szobához zárható sítároló, de az annyira nem volt fűtve, hogy a bakancsokat ott lehetett volna hagyni, így azokat is fel kellett vinni a szobába. WI-FI volt, aránylag működött is, de csak meghatározott számú eszközzel lehetett felcsatlakozni, de így is többször megszakadt. A térerő mind az apartmanban, mind pedig a pálya több részén elég gyenge volt. A fűtés is érdekes volt, mert délutántól hajnal kettőig fűtöttek mint az állat, de hajnalban lekapcsolták, így a szoba kicsit kihűlt, de reggel visszakapcsolták, akkor megint fűtöttek ezerrel. Az apartman előnye, hogy tényleg olyan pályaszállás, hogy az ajtóig lehet csúszni léccel, volt lift, egy nyitott úszómedence, aminek a vízhőfoka a kinti mínuszok ellenére is ideális volt.
Az időjárással nem volt szerencsénk, míg a korábbi hetekben szinte végig verőfényes napsütés volt, most csak 1 ilyen nap jutott nekünk, felhős idő és kisebb havazás volt a többi napon, illetve pénteken az utolsó sí napunkon leesett 1 m hó, ami a pályáknak nagyon kellett, de én mint ratrakolt pálya síző nem élvezem annyira a szűzhavazást. Bár a nagy hóesésig kevés hó volt a környéken mégis ment a pályarendszer háromnegyede, 150 km a 185-ből és a nyitott pályák minősége is meglepően jó volt, nerm volt köves, a föld sem látszott ki, néhol a meredekebb fákkal nem védett helyeken jegesek voltak.
A szálláshoz legközelebb lévő Sibieres felvonó melletti piros pályák, délig tökéletesek voltak, délutánra kicsit buckásodtak, ill. a Zakopane nevű pályát csak a 3. napra kezelték. Egész héten rengeteg volt a síiskola, az Escondus nevű kék pályán egész nap szinte egybefüggő vonatok mentek a pálya teljes szélességében a völgy felé, úgyhogy mi igyekeztünk elkerülni. A köd és erős szél miatt a Col de Crevoux csúcsról átvezető tányéros felvonó a 6 napból csak 3 napot volt nyitva, de akkor a tányéros végétől egy nagyon jó kis piros pálya vitt át a Pointe de Razisra ahonnan el lehetett jutni Risoul felé. A másik lehetőség a Mayt felvonó, innen indul az Olympique nevezetű pálya és innenn is el lehet érni Risoult, ill. 2 napon Risoul sítalppal nem volt elérhető, mert minden odavezető pályát és felvonót lezártak. A peynieri oldalon lévő piros és kék pályák az egyik kedvenceim voltak, jó esésű tempós pályák. Azonban nekem a legjobban bejövő pálya a már említett Olympique, 4 km hosszú fantasztikus piros pálya volt, imádtam, egyszerűen nem tudtam betelni vele. A Risoul-i oldalon lévő pályák is tetszettek, csak az itteni pályák rövidebbek, én pedig a hosszú egyben csúszást kedvelem. Risoulban kicsit nagyobb volt a népsűrűség is, itt időnként némi sor is kialakult a felvonóknál. A fekete pályák itt szinte kivétel nélkül kezeletlenek voltak, de a piros pályák közül is többet meghagytak, nem ratrakoltak le minden nap minden pályát. A pályán kívüli síelésre a havazás után nyílt lehetőség, bár én nem éltem vele, de snowboardos barátaim kihasználták. Összességében nem rossz hely, mert sok a pálya és változatosak, bár nekem kicsit sok a kék, amolyan átcsúszó pálya. Hátránya a helynek, hogy régiek és emiatt lassúak a felvonók sok a tányéros és hogy a sok pálya km ellenére kevés a lehetőség hosszú egybefüggő csúszásra. Míg Brianconban 7 és fél óra alatt több mint 80 pálya km-t tudtunk csúszni, addig itt ez nem érte el a 70-et a lassúbb és sűrűbb felvonózás miatt. Nem kifejezett élmény az sem, hogy, ha az ember Risoulból az utolsó Vautours felvonóval felérve (ezt nem szabad lekésni) további felvonók nélkül akar hazajutni Vars-ba, egy elég kiadós botozással tudja csak elérni a hazavezető pályát! A hütteárak átlagos francia árak, egy tál étel 15-20 euro, egy sör, vagy forralt bor 4,5-6 euro között mozog. A WC ellátottságban is akad némi hiány, ugyanis a hüttékben több helyen is csak az ott fogyasztó vendégek használhatják a mellékhelységet és kevés az úgynevezett public WC, amit mindenki használhat, ezért ott is gyakran sorba kell állni, Bár fanyalgásaim után ugy tűnhet, hogy nem igazán tetszett, szerintem nem rossz hely. Visszagondolva egy nagyon kellemes hetet töltöttünk el, csak próbáltam tárgyilagosan leírni a körülményeket, de érdemes mindeninek egyszer kipróbálni, csak az utazásszervezőt és a szállást kell jól megválasztani.
Végül a hazaút. Sajnos már nem volt olyan zökkenőmentes, mint odafelé, mert az előző nap leesett havat a franciák ugyan nagyon korrekten eltakarították, így nem kellett Grenoble felé kerülni, de a Briancon felé vezető szerpentin csak hólánccal volt járható, és 3 óra hosszát tartott. Ráadásul Briancon is beállt mint a szög, mert a Montgenevre-i hágón keresztbe állt egy angol busz, így a mentés ideje alatt se ki se be, szintén + 3 óra. Majd amikor már a hágóról leérve minden rendben lévőnek tűnt, Torinonál az egyik fizető kapuhoz érve kicsit érdekesen állt meg a busz, mint kiderült az elektronika valamilyen hibát észlelt és letiltott. A buszsofőrök vad telefonálásba kezdtek, majd végül sikerült életet lehelni a buszba és rendben hazaértünk.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ausztria
Mönichkirchen
2019.01.08.
A szombati ausztriai havazást látva, egy hirtelen ötlettől vezérelve, vasárnap kiugrottunk egy 4 fős társasággal Mönichkirchenbe, csúszni egyet. Elsősorban a közelsége miatt választottuk, valamint az előzetes tájékozódás szerint arrafelé minden utat tökéletesen járhatónak jeleztek és ez így is volt a valóságban is. A reggel fél hetes budapesti indulást követően 10 órakor már a bérletpénztárnál álltunk. A Sonnenbahn lift parkolójában már szép számmal volt autó és főleg honfitársaink képviseltették magukat, de azért még találtunk szabad helyet. A pénztárban egy kedves magyarul is beszélő lány adta a tickettet, ami egész napra 36,5 euro és délig óránként 2 euroval csökken, de van 2-3-4 órás jegy is. Az előrejelzések szerint napos, de szeles időt ígértek, de megérkezésünkkor a hegy épp álmosan egy nagy felhődunyhába takarózott, amit Holle anyó meg is rázott egy kicsit, így hóesésben kezdtük a síelést, de egy óra múltán valóban teljesült az előrejelzés, mert szélúrfi elfújta a felhőt és a nap hátralévő részében napos, de szeles időben róttuk a kilométereket. Minden felvonó és minden pálya üzemelt, bár a hóréteg helyenként nem volt túl vastag, mert a szél lefújta a havat és ott kicsit jeges volt. Néhol már kis barna foltok is át-át ütöttek a fehérségen, néhány apró kavics társaságában, máshol meg kicsit buckás volt a pálya, amin technikai és természetes hó keveredett. Első csúszásra bemelegítésként a Schwaigbahn tetejétől (1315 m) teljesen lecsúsztunk a parkolónkig (1000 m), de kb. félúttól a Sonnenbahn lift melletti 5-ös pálya egy lejtés nélküli helyenként botozós, nem túl élvezetes szakasz, úgyhogy ezt legközelebb már csak a hazainduláskor vettük igénybe. Inkább átmentünk a másik oldalra és a Panoramabahn melletti 7-8-9-10-es pályákat váltogattuk, egyszer egyszer visszacsúszva Schwaigbahn aljába, majd újra vissza a Panoramabahnhoz. Fél kettő felé, amikor már kellően átfújt minket a szél egy fél órácskára meglátogattuk az 1415-ön lévő Stoa-Alm hüttét, amelynek teraszáról gyönyörű kilátás nyílt a tájra, de mi most inkább bent a melegben ettünk egy forró sajtos knédlis levest (4.30 euro) ki-ki egy forraltborral (4.50) vagy búzasörrel (4.50) leöblítve, majd folytattuk ahol abbahagytuk egészen zárásig. Összességében egy jó kis nap volt. A pályán helyenként sok volt az ember, főleg kezdő és snowboardos, meg sok gyerek, ezért nem nagyon lehetett full tempóban közlekedni, főleg a 9-es pálya alsó részén kellett vigyázni, de azért a 7-es pálya tetején az indulása utáni letörésen bátran lehetett engedni. A fekete jelölésű 8-as pálya sima piros, bárki bátran kipróbálhatja. Az időjárással is szerencsénk volt és most a pályarendszer gyakori hátránya az előnyére vált, mármint hogy alacsony, mert a felvonók és a pályák így végig a fák között mennek, amelyek azért jócskán felfogják a szelet, más magasabban fekvő pályákon fahatár felett ilyen szélben már nem biztos, hogy mentek volna a felvonók. Bár a pályákon sokan voltak, de a lifteknél egyszer sem kellett sorban állni. Kezdőknek és a haladó szintre most lépőknek egy-két napra ideális síterep, de úgy érzem lehetőség szerint mi is kimaxoltuk. Az ilyen távolságban (kb. 3-3 és fél óra Bp-től) lévő síterepek közül Donovalyval és Hirschenkogellel, nagyjából egy szinten van és bár Stuhleck nagyobb (és drágább is), de az ottani hétvégi sorbanállás okán Mönichkirchen sokszor jobb választásnak tűnik egy napra.
20190106-131742.jpg
20190106-131749.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Barátaimmal (5-en) a dec. 15-i szombati obertauerni bérlet akció okán jöttünk a lungaui régioba és mivel a szállásunk Mauterndorf közelében volt (egy kétszintes rusztikus alpesi ház alsó szintje volt a mienk) két nap obertauerni csúszkálás után a hazautazás napján a közelben lévő grossecki pályarendszert választottuk. Reggel 9 órakor velünk együtt kb. 10 kocsi volt a parkolóban. A bérlet előszezoni áron 40 euro volt. A Grosseckbahn kabinos lifttel felérve verőfényes napsütés, enyhe szellő -5 fokos tökéletes síidő fogadott minket. A széles, éjjel tökéletesen kifagyott frissen ratrakolt szinte üres pályák, ideális keménységű felülettel, a természetes és készített hó keveredése következtében álomszerű körülményeket nyujtott a tempós, lendületes carvingoláshoz. Első csúszásként rögtön a kabinos alatti 1a-1b pályát választottuk és akkora élmény volt, hogy a következő csúszásra már a 4 ülésessel felmentünk a Grosseck tetejére és onnan a 3b-1a-1b egymásban folytatódó pályákon megállás nélkül leszáguldottunk a kabinos aljába, az 1400 méteres, kb. 5 km hosszú fantasztikus, néptelen pályát nem egész 4 és fél perc alatt abszolválva. Ezután átmentünk a másik oldalra ahol a szintén hibátlan széles piros 4a jelzésű "autópályán" hasítottunk le többször (a gps szerint 98-al), a sárga plexis 4 üléses aljába. A tökéletes sínapot, csak az árnyékolta be, hogy a A St. Michaelbe vezető piros 2-es és kék 2a, tök jó erdei pályák sajnos le voltak zárva. Szomorúan konstatáltuk, hogy a Sonnenbahn aljába síléccel nem lehet lejutni, bár a felvonó járt. Ez meg a 4b-4c fekete volt a hiányzó 10 km, amiért az 50-ből csak 40 km ment és ezt nagyon sajnáltuk. De sebaj "bosszúból" többször végig síeltünk minden pályát, váltogattuk az oldalakat, kiváncsiságból végig kipróbáltuk a kék 1a erdei pályát, ami azért nem akkora élmény mint a piros 1b, de jópofa kis pinentető/ bemelegítő csúszás. Lehet a síkilométereket gyűjteni és botozni sem kell szerencsére rajta. Miután ilyen gyönyörű idő és pazar körülmények voltak, hüttézni sem álltunk meg nagyon. Egy gyors forraltbort (4,5 euro) löttyintettünk az arcunkba az Oberfeld Alm hüttében és már húztunk is tovább (mármint íveket). A népsűrüség szerencsére délután sem növekedett, így a pályák szinte semmit nem romlottak. Délután megjelent néhány felhő foszlány, de az sem takarta el szerencsére a napot, az viszont látszott, hogy Obertauern fölött befelhősödött, de mi örültünk, hogy nem ott vagyunk. Azt terveztük, hogy a hazaindulás végett korábban abbahagyjuk egy kicsivel, de nem volt szívünk itthagyni a kiváló pályákat. Összességében nekem ez most jobban teszett mint az előző két obertauerni nap, mert bár nem volt sok a pálya és az egyik régi kedvencem nem is ment, de az itteni néhány pálya pont azt nyújtotta, amiért a síelést imádom, a hosszú, széles, néptelen pályákon való kompromisszum nélküli biztonságos száguldást.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ausztria
Obertauern
2018.12.20.
Az elmúlt hétvégén a szombati bérlet akciót kihasználva (29 euro volt a napijegy 47 helyett) 2 napot Obertauernben, egyet pedig Grossecken síeltünk barátaimmal. A szombat hajnali budapesti indulást követően délelőtt kb. 11 körül kezdtük a síelést. Az idő, kicsit ködös-felhős volt, némi hószállingózással, -10 fok körüli hideggel, de szerncsére szél nélkül, így nem fáztunk. Mivel a P4-es parkolóban találtunk helyet, így a Zehnerkarbahn nevü kabinos felvonóval indult a buli. A pályák jó állapotban voltak, természetes és műhóval vegyesen borítottak, a nagyszámú sielő okán délutánra már kicsit buckásodtak, ill. jegesedtek. A Plattenkarbahn alatti 3-as pálya délutánra szinte tükör jég volt. A Seekarspitz csúcs alatti pályák voltak a legjobbak, de teszettek még az 1 (a,b,c) és a 14-es (a,b,c) pályák is Bár a pályákon sokan síeltek a felvonóknál nem alakult ki sor. Sajnos a látási viszonyok nem mindig voltak tökéletesek és ez némileg rontotta a síélményt, de összességében egy jó kis napot zártunk, kellemesen elfáradtunk. Másnap viszont szikrázó napsütés fogadott, kis szél és metsző hideg társaságában. Az éjjel tökéletesre kifagyott szépen ratrakolt pályákon faltuk a kilométereket, amin lehettett mindenhol lecsúsztunk. Egy óra felé kicsit enyhült az idő és újra befelhősödött, a szél is jobban feltámadt és a hó is elkezdett szállingózni. Ekkor éreztünk késztetést egy kis hüttézésre. Az árak átlagosak sör 5, forraltbor 6, sültkrumpli 6 euro. Szerencsére a havazás hamar alábbhagyott és kicsit tisztulni kezdett az idő, így hamarosan folytattuk a síelést. Bár kevesebben voltak mint előző nap, így a pályák is tovább kitartottak, de déutánra azért kicsit romlottak, de most a jegesedés nem volt jellemző inkább csak kicsit buckásodtak, most a 3-as pálya is élvezhető maradt. Délutánra a látási viszonyok már szintén nem voltak tökéletesek. Összességében a reggeli fantasztikus csúszások okán egy jó nap volt, de Obertauernnel kapcsolatban felemások az érzéseim. Előnye, hogy relatív magasan fekszik a völgy, így rendkívül hóbiztos, természetes hóban is ritkán van hiány, de szükség szerint szinte teljes egészében hóágyúzható és aránylag sok km pálya van (100 km), most is ment 90 km. Csak a Gamsleitenspitz alatti fekete és az azt kiszolgáló lift nem üzemelt. Továbbá nagyon korszerűek és gyorsak a felvonók, több fűtött, buborékos 6-8 személyes lift is van. Nagyon jó dolog, hogy úgy van kialakítva, hogy a völgy bármely pontjából bármelyik irányba indulva, teljesen körbe lehet kerülni a völgyet és a kiindulási pontra visszatérni. Hátránya, hogy rövidek a pályák, ezért rengeteget kell liftezni, az ember ahogy elindul 2 perc múlva már megint egy liften találja magát. Nincs egy nagy szintkülönbségű, hosszú pálya sem. A pályarendszer a szűk völgy miatt sokszor olyankor is felhőbe burkolódzik, amikor látszik, hogy a környező hegyekre süt a nap. Valmint decemberben az is hátrány, hogy mivel nagyon alacsonyan jár a nap du. 3 után a magas hegyek miatt már nem süt be a völgybe, így délután a látásiviszonyok soha nem ideálisak. A pályák szinkódja korrekt, hűen tükrözi a nehézségi fokot. A pályákon a számozás ill. a tájékoztató táblák viszont nincsenek túl tolva, ismerkedve a pályarendszerrel el lehet kicsit bizonytalanodni, de eltévedni nem lehet, mert bármerre indul az ember előbb-utóbb visszajut. Véleményem szerint kezdők is kipróbálhatják, de haladók tudják igazán élvezni. Ez nagyjából egy 2-3 napos síterep, ha valaki egy hetet szeretne itt eltölteni mindenképp érdemes úgy készülni, hogy kipróblja a környező síterepeket is. Északra 20 km-es körön belül ott van Schladming 4 hegy (123 km), Flachau- Wagrain (120 km), Kleinar (28 km). Dél felé pedig a Lungau régio, Grosseck (50km). Katschberg-Aineck (70 km), Fanninberg (25 km). A Lungaui régio bérlettel ráadásul mind a négy pályarendszert használhatjuk, alig drágábban mint a csak az obertauernre érvényes bérlet ára. Az északi régióra sajnos nincs olyan kiterjesztett bérlet, amely Obertauernt is magába foglalja és a nagyobb pálya rendszerek okán a bérlet árak is jóval borsosabbak mint Lungauban. Ezért 3. nap mi is a szállásunkhoz (Mauterndorf) legközelebbi Grossecket választottuk, de arról majd a saját topikjában írok.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Magyarország
Eplény
2018.12.09.
Tegnap RM barátomékkal szerveztünk, egy közös eplényi családi síelést, de mire mi odaértünk a 4-es ülős felvonót leállítottak az erős szél miatt és mivel bizonytalan volt az újraindítás, más program után néztünk, így esett a választásunk a tapolcai a tavasbarlangra. A barlangi csónakázás és városnézés után hazafelé indulva hirtelen ötlettől vezérelve felhívtam a sípályát, hogy nem indult-e újra a lift és nem lesz-e esetleg esti síelés. Szerencsénkre a szél mérséklődött, így újra járt a felvonó és a gyerekek nagy örömére biztosítottak róla, hogy van esti síelés, így ismét Eplény felé vettük az irányt. Megérkezve nagyon családias volt a hangulat, nem voltunk sokan (sőt, nagyon kevesen). Vettünk két 3 órás bérletet, egy felnőtt és egy gyerek jegyet - 11 ezer ft volt, 5 évesnek még nem kell - és megkezdtük nagyon hangulatos esti csúszásainkat a kivilágított pályán. Az esti órákra a hőmérséklet is kicsit lejebb kúszott, de mégsem volt hideg. A plusz fokok ellenére viszont a pálya kiváló állapotban volt nem volt kásás, nem volt összetúrva, tökéletes keménységű, tömörített, gyors tecnikai havon (nem kristálycukor) lehetett róni a köröket. Ugyan nem a sokak által annyira favorizált porhó, de nem is jég. Speciel az én és a gyerekek racetiger gs léceihez ez a legtökéletesebb. Fogja az élét a lécnek és tempósan lehet húzni az íveket. Bőven megérte az árát, mert 15 kört tudtunk menni a néptelen pályán. A végén pedig csak a miénk volt az egész pálya. Szezonnyitó bemelegítő sielésnek tökéletes volt ez az intenzív 3 óra, egy kiváló minőségű pályán. A gyerekek is nagyon élvezték a régóta várt esti síelést a hibátlan, üres, jól megvilágított pályán való száguldást. A liftkezelők is nagyon előzékenyek voltak, mert minden ki- és beszállásnál lelassították a liftet, hogy a kisebbik fiam is be ill. ki tudjon szállni. Le a kalappal az eplényi üzemeltetők előtt, mert ausztriai síterepeket megszégyenítő körülményeket varázsoltak Budapesttől 130 kilométerre.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Síelés elvonási tünetek miatt, ma két barátommal kiugrottunk Semmering Stuhleck-re síelni. Tegnap szinte óránként néztük a különböző időjárás jelentéseket, hogy bele vágjunk-e, mert a ködben hóesésben síeléssel idén már tele a padlás, de bevállaltuk és jelentem nem bántuk meg.
A Stuhleckbahn középállomásának a parkolójában álltunk meg, mert ide le lehet csúszni és nem kell lifttel lemenni, mint az alsóbb parkolókhoz. A parkoló reggel szinte üres volt, így a lifthez közel tudtunk parkolni. Kicsit felhős időre érkeztünk és a hó is szállingózott, de a nap is át derengett a felhőfoszlányokon és a látási viszonyok is jók voltak. A bérlet 43 euro volt (itt nincs utószezon), amit azért egy kicsit borsosnak érzek max. 24 km pályáért, de hát ez van. Délelőtt a pályák egészen az aljáig tökéletesek voltak, szépen kifagyott ratrakolt széles, nem buckás, jó ritmusú pályák. Legjobban tetszett a piros hármas. Minden pályán lecsúsztunk egyszer, volt amin kétszer is. Az 1-es pálya mellett található egy kitűzött szlalom pálya, amit bárki használhat. A bejáratánál a bérletet lehúzva megméri a"versenyző" idejét. Sajnos a kapuk mellett nagyon ki volt járva és a vályúban az én hosszabb GS lécemmel nem volt túl szerencsés a szűk fordulókat nagy sebességgel abszolválni, a rövidebb SL lécek előnyben, de így is jó buli volt, de szerintem ez gyerekeknek igazán jó élmény. Kicsit lejjebb volt még egy nem túl meredek sebességmérős pálya szakasz, amit szintén a bejáratánál lehúzott bérlettel lehetett használni. A kiírás szerint az eredményeket a skilines.cc oldalon lehet csekkolni (még nem néztem meg). Nekem Stuhlecken régről a kedvencem a 11-es piros pálya a csúcsról lefelé, ami ugyan rövid, de nem buckás, széles, fantasztikus az esése és a letörés, ami lentről nézve nagyon meredeknek tűnik, amikor rajta síel az ember szinte kezes báránnyá válik és óriásit lehet rajta hasítani, ezért aztán azon 5-6 kört pörögtünk. Haladó sízőknek kötelező kipróbálni egyszer. 1 óra körül egy csúnya felhő kúszott a pályák fölé és Holle anyó is rendesen megrázta a dunyháját, ezért úgy döntöttünk, hogy eljött az ebéd ideje. Ezt a Stuhleckbahn tetejénél lévő önkiszolgáló, Fridrich névre hallgató hütte étteremben ejtettük meg, ahol kedves magyar személyzetbe botlottunk. Az árak is barátságosak voltak. 1 menü 7,30 euro (leves, hortobágyi palacsinta) búzasörrel és kávéval megspékelve 13,70 euroba került, de 7 euroért lehetett enni akár egy nagy adag bolognait is. Az ebéd végeztével, mintha csak mi rendeltük volna az ég is újra kitisztult és megint előbújt a nap. Gondoltuk, csúszunk megint néhányat a kedvenc piros 11-es pályán, de döbbenten konstatáltuk, hogy számunkra ismeretlen ok miatt azt a részt lezárták. Így maradtak az alacsonyabban fekvő pályák. Mivel a pályák alsó részei már erős olvadásnak indultak és kellően össze is volt túrva rajtuk a kásás tavaszi hó, így az 1-es, 1a, 1b alsó szakasza nem okozott túl nagy élvezetet, ezért inkább az 1-es tetején, a 3-as, 3a pályákon csúszkáltunk. A 3-as pályának az alja is egészen jól tartotta magát, talán mert a mellette lévő Promibahn kicsit magasabbról indul. A nap végére verőfényes napsütéses időnk lett és bár csak 4-ig járnak a felvonók, egy nagyon kedves liftkezelő még 4 óra 5 perckor felengedett a Weißenelbahn-on egy utolsó csúszásra. Összességében egy nagyon jó kis napot töltöttünk Semmering Stuhleck-en, tömeg nem volt sem a felvonókon sem a pályákon és az időjárás is a kegyeibe fogadott. A pályák felső részei zárásig tökéletesek maradtak a völgyben uralkodó tavasz ellenére. Egyedül azt sajnáljuk, hogy délután lezárták a csúcs felvonót és a 11-es pályát , de a legbosszantóbb az, hogy nem tudjuk az okát. No de félre bánat félre bú, soha rosszabb sínapot!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ausztria
Turracher Höhe
2018.03.26.
03.17-én síeltünk egy napot itt Turrachon. A kreischberg-i magyar inváziót elkerülendő scheifling-i szállásunktól inkább kicsit többet autózva (50 perc) választottuk ezt a síterepet.
Az időjárás nem fogadott kegyeibe, mert már megérkezésünkkor kezdett szállingózni a hó, ami délutánra tisztességes havazásba ment át. Parkolóhelyet a Wildkopf lifthez közeli parkolóban találtunk, ahonnan egy drótkötél (bérlet nélkül is) áthúzott minket a műút alatt a Kornock bahn aljához, ahol a bérleteket is meg tudtuk venni. A felhő határ kb. a Kornockbahn (fűtött, kényelmes, gyors, buborékos) lift félútjánál volt, így látni valamit csak az ez alatti pályarészeken lehetett. Mivel a 2-es 3-as pályán csak a félúttól lehetett a köd miatt bármit is látni, inkább a Schafalmbahn lift alatti piros 14-esen mentünk (amin a 15-ös fekete pálya elágazásától kezdve már csökkent a köd és határozottan nőtt a látótávolság), ill. a kék 17-esen csúsztunk párat, aminek a teteje szintén vak síelés volt. A piros pályák jó esésűek, nem buckásak, kellően szélesek voltak, a kék kicsit lankásabb, de egyik sem állítja megoldhatatlan feladat elé a síelőket. Némelyik kicsit hullámos, jó móka. Ezután visszamentünk a Kornock aljába és a Goaßstall nevű hangulatos kis hüttében bekaptunk egy-egy rántotthúsos szendvicset ami elég méretes volt, így a srácok felesben ették. 3,5 euro/db volt az ára, a gyerekek teával (2,80 euro), a felnőttek forraltborral (3,20 euro) öblítették le. Végezvén az ebéddel a műút alatt átcsúsztunk a másik oldalra. Itt a Wildkopf csákányos lifttel felmenve a 19-es fantasztikus piros pályán lecsúsztunk a Zirbenwald 6-os ülős (buborékos) lift aljába, majd azzal fel a 19-es pálya tetejére és onnan a 20-as pályára átcsúszva a Turracher bahn-t céloztuk meg. Itt a 20-as piros FIS minősítésű, valamint a 21-es piros pálya fantasztikus élmény volt. Az esése a ritmusa, a tökéletesen kifagyott ratrakolt alapra esett 1 centinyi friss hó földöntúli élményt nyújtott. Hasítottunk, mint Tomba ala bomba anno :). A 21-es folytatása, a feketének jelölt 35-östöl sem kell megijedni, van benne egy kicsit meredekebb letörés (ez máshol simán piros), de tökéletes állapota miatt, szinte fékezés nélkül lehetett abszolválni. A délután hátralévő részében a 18-19-20-21-es pályákat variáltuk. A magasabban fekvő 22-től fölfelé számozott pályákat a nagy köd miatt sajnos ki kellett hagynunk. Viszont a hütték nem érik egymást a hegyen, ritkák mint új autópályán a benzinkút :). A legvégén amikor a bérleteket vittem visszaváltani (mert a család már teljesen elázva inkább a Goaßstall hütte forrócsokiját választotta) még egyszer felmentem a Kornockbahn-nal, de a köd és az addigra már elég masszív hóesés miatt nem okozott maradandó élményt az utolsó csúszás. Mindenesetre jó időben nagyon élvezetes síterep lehet ez is, bár itt sincs túl hosszú csúszásokra lehetőség, de a liftek gyorsak korszerűek, a pályák pedig nagyon jók. Tömeg nem volt sem a felvonóknál sem a pályákon, ám reggel a bérlethez jutás kicsit nehézkesre sikeredett, mert csak 2 pénztár volt nyitva és az ott kiszolgáló hölgyek sem kapkodtak túlzottan valamint sor is volt amit ki kellett várni. De ettől a kis kellemetlenségtől eltekintve pozitív a véleményem a helyről és a zsebemben még ott figyel a bérlet mellé kapott Turrachos repi zsepi!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Mi, kis családommal 03.16-tól 20-ig voltunk a murau-i régióban. A 15-i őrületet direkt elkerülve, de még a szombatot (03.17.) is biztonságból a Turracher Höhé-n töltve két napot síeltünk Kreischbergen és 1 napot Lachtalban. Mivel a szállásunk Scheiflingben volt több pályarendszer közül választhattunk: Kreischberg 24 km, Lachtal 20 km (a Kreischbergen vásárolt bérlet Lactalra is érvényes), Grebenzen 15 km, Turracher Höhe 60 km.
Kreischbergen a magyar túlsúly tényleg kétségtelen, nem nagyon hallottunk idegen szót, de legalább mindenhol, a bérletpénztártól a hüttéig beszélnek magyarul. "Tomace" sítárs bejegyzésére csak annyit reagálnék, hogy azért mert magyarok vannak többen, én nem tapasztaltam az általa leírtakat, semmivel sem volt rosszabb a helyzet, mint más európai síterepeken, sőt találkoztunk udvarias és segítőkész honfitársakkal is. Valóban sok a család és a kisgyerek, akik "természetesen" a pálya közepén állnak meg, sokszor hirtelen (az enyémek is időnként), vagy nem néznek körül induláskor, de ilyenkor nekünk tapasztaltabb síelőknek kell körültekintőbben síelnünk/bordoznunk. A pályák besorolása szerintem is kicsit túlzó, frissen ratrakolt hibátlan állapotában, jó látási viszonyok között én sem nevezném egyiket sem feketének, de az 1-es pálya délután kicsit kásás és buckásra síelt állapotában már igényel némi sítudást és meredeksége okán már joggal nevezhető feketének. A két napból az elsőre nem vesztegetnék sok szót, mert a köd és a szállingózó hó miatt nem sokat láttunk sem a panorámából sem a pályákból. Látni csak 1800 m alatt lehetett valamit. A második nap már remek napsütésben telt. A hideg éjszaka után gyönyörűen kifagyott, a frissen esett havat tökéletesre ratrakolt pályákon hódolhattunk szenvedélyünknek. Nem tudtunk betelni a jobbnál jobb pályákkal. A Rosenkranz-i rész pályái nekem kicsit rövidek, viszont nagyon jó esésű pirosak nem buckásak kellően szélesek, de a fekete jelölés itt tényleg túlzás. Mindegyiken élmény lecsúszni. Bár a kétüléses lift ami felvisz, nem álmaim netovábbja, már a beszállás kisgyerekkel sem túl szerencsés és főleg mikor a fa határ fölött megkínál a hideg északi szél! A középső kabinos tetejéről pedig a 18-as és a 7-es pálya is nagyon tetszett, de ezek sem túl hosszúak, a 13-as kék "botozós" viszont nem túl nagy élmény. Apropó kabinos lift. Nem nagyon kedvelem az állandó lecsatolás-felcsatolás, vizes-havas léc vonszolás miatt, ha tehetem inkább ülős liftet választok, de tény, hogy mostohább időjárási viszonyok esetén jó szolgálatot tesz. Itt most remek volt az idő és ezért inkább az ülős felvonókat próbáltuk előnyben részesíteni. A 15-16-17-es piros (a fekete jelölés itt is csak marketing) pályákat nem csak a remek pályák miatt, hanem az azokat kiszolgáló kényelmes, gyors hatos ülős lift miatt is a szívünkbe zártuk. Bár csak ezek is hosszabbak lennének! Aránylag hosszú, minden igényt kielégítő csúszásra igazából egy lehetőség kínálkozik mégpedig a leghosszabb csákányos tetejéből a 3-ason vagy 4-esen kezdve, a 2-esen, majd 1-es pályán végig, le a parkolóig. Ez tényleg rendben volt, ahogy a változó meredekségű és szélességű, de nem buckás pályákon végig hasít az ember. A 3-as pályán volt egy kitűzött szlalom pálya amit bárki használhatott. A gyerekeim is nagyon élvezték, kár, hogy az időmérő nem volt bekapcsolva. Amikor mi voltunk tömeg nem volt, sem a pályákon, sem a felvonóknál. A parkolás és a WC-ék kulturáltak. Mi hüttét is találtunk átlagos osztrák hütte árakkal és étkekkel, italokkal, de sajnos a sógoréknál még mindig lehet a hüttékben és az éttermekben dohányozni. Második napunk zárásakor a lefelé vezető 1-es fekete pálya még meglepően jó állapotban volt, csak az utolsó 300 méteren fogadott kicsit kásásabb tavaszi hó. A liftek viszont tényleg járhatnának kicsit tovább márciusban.
20180318-150310.jpg
20180320-115234.jpg
20180320-115239.jpg
20180320-115243.jpg
20180320-140841.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Olaszország
Via Lattea
2018.01.15.
Miután tavaly már 1 fantasztikus napot síelhettem a Via Lattea francia részén, Montgenevre síterepén, nagyon megörültem, hogy a Serre Chevalier Galaxy bérlet 1+1-es verziója tartalmaz 1-1 nap síelést a francia és az olasz részen is (+ 400 km pálya). Pontosabban úgy működik a dolog, hogyha a bérleted csak Montgenevre-n érvényesíted és nem síelsz át az olasz részekre érvényesítettni, egy napon, akkor azon a napon, az ott kapott térképen sárgával jelölt felvonókon utazhatsz, így viszont egy másik nap átmehetsz az olasz részekre, de értelemszerűen akkor már a francia oldali felvonókat nem használhatod. Ennek ugyan értelmét én nem látom, de különösebben nem zavart a dolog, miután Montgeneveren is el lehetne síelni akár 2-3 napot is, nem beszélve az olasz részről, ahol a paraméterekből kiindulva akár 1 hetet is simán el lehet tölteni és Montgenever-ből csak egy faluval kell odébb menni Clavierbe (3 km), Briancontól pedig 17 km.
Montgenevre:
Brianconból kb. fél órás autózással a szerpentinen (14 km) közelíthető meg, de most elég sokszor leállítottak és csak felváltva haladhatott a forgalom, az előző napi nagy havazás következményeinek eltüntetése miatt. A nagy hó miatt csak kevés parkolót nyitottak meg, nagyrészt fizetőst, de ha időben felér az ember még talál az ingyenesekben is helyet, mi pont megcsíptük az utolsót a Les Chalmettes lift közelében. Nem volt nagy tömeg, csak az ingyenes parkolók fogytak el gyorsan, a fizetős részek üresek voltak. Viszont szombaton a hazavezető úton láttuk, hogy fél tízkor már szinte alig volt szabad hely (a fizetősekben is) pedig úgy elmarták a havat, hogy az út mellett két oldalt is meg lehessen állni és bár Briancon felől nem volt forgalom, Torino felől több kilométeres kocsisor araszolt Montgenevre és Briancon felé. Tehát kocsival érdemes hétköznap menni. Érdekes módon a Via Lattea-n tovább tartanak nyitva a liftek mint Serre Chevalieren, ahol 16.30 után már sehová nem lehet feljutni, míg az olasz részen még 17 óráig járó liftek is vannak.
A pályák a műút két oldalán helyezkednek el, így ha süt a nap, akkor egész nap, akár zárásig napos pályán síelhetünk kiváló látási viszonyok között.
Mi tehát a Les Chalmettes TMX lifttel indultunk fel és először a Les Anges csúcs alatti fantasztikus kék és piros pályákon pörögtünk. A gleccser jellegű, tetején kopár részen (ami egyben a free-rider-ek paradicsoma is) mindegyik pálya hibátlanul kezelt, nem jeges, nem buckás, széles, némelyik kicsit hullámos, így bátran meglehet ereszteni besorolástól függetlenül. Két nem túl hosszú ülős és egy tányéros lift szolgálja ki ezt a kb. 6-7 nem túl hosszú, de nagyon élvezetes pályát. Hétköznap és előszezon lévén kevesen voltak a pályákon és a felvonóknál, de a szombat reggeli áradatot látván hétvégén szerintem nem ilyen rózsás a helyzet.
A fenti pályák kipróbálása után jó kis erdei pályákon lecsúsztunk a Prarial lift aljába majd azzal felérve a kiváló és élvezetes Tremplin nevű fekete pályán zúztunk le a másik oldalra átmenő Serre Thibaud TMX lift aljába. Felérve azonban azzal szembesültünk, hogy a lifttől jobbra fekvő szintén gleccser szerű kopár, dimbes dombos Colde L'Alpet-i rész nem megy, le van zárva. Itt sajnos sehol nem jelzik a síelőknek mint pl. Serre Chevalier-n, hogy a síterep mely részei vannak nyitva. Pedig rengeteg hó volt rajta (lehet, hogy ez volt a baj), de a pályákhoz hozzá sem nyúltak, szűz hó és üresen szomorkodó felvonók. No de sebaj, párszor lecsúsztunk a TMX aljába egy isteni pirosas-kékes pályán, majd a két üléses Le Chalvet Superior nevű (neve ellenére) kissé rozzant kétüléses lifttel felmentünk a 2650 méteres Chalvet tetejére, jóval a fahatár fölé. Hűvösebb is volt odafent, de azért megcsodáltuk a panorámát és az ott talált remek piros és fekete pályán csúsztunk néhányat.
Ezután benéztünk a kabinos Chalvet lift végállomásánál lévő nagyon impozáns hüttébe, ahol a teraszon óriási párnás punnyadós fotelekben lehetett (volna) gyönyörködni a páratlan kilátásban. De mivel az éttermet kicsit drágának, a kiszolgálást pedig lassúnak találtuk, meg az idő is pont felhőssé vált, így újra átmentünk a másik oldalra és ott a már tavalyról ismert, a Les Gondrans lift aljában lévő hüttét látogattuk meg, ahol lehetett kb. 22 euro-ért egy leves, főétel, forraltbor combót kapni.
Utána felmentünk a Le Rocher L'Aigle lifttel, ahonnan kiszállva ismét gyönyörű panoráma tárult elénk, el lehetett látni egész Brianconig és túl. Ide többször is feljöttünk, hogy a nekem ezen a napon talán a legjobban tetsző piros pályán pörögjünk, de sajnos ennek is csak az egyik oldala volt nyitva. Ezután a nap végéig, az ezen az oldalon lévő erdei pályákon pl. a Le Brousset fekete és kék változatán, és minden további útba eső pályán síeltünk. 16,44-kor még becsusszantunk a '45-ig járó Prarial lift beszállójába és annak a tetejéről pont oda tudtunk csúszni autóhoz a parkolóba.
Egy csodás napot töltöttünk itt, annak ellenére, hogy az időjárás nem volt tökéletes, a reggeli napsütést déltől felhősödés váltotta fel, némi hószállingózással és a látásviszonyok enyhe romlásával. De később újra kisütött a nap és ez feledtette azt a kis rossz érzést ami a lezárt részek miatt volt, bennem, mert én tavalyról még emlékszem, hogy ott is milyen tök jó pályák vártak volna, pedig akkor jóval kevesebb volt a hó. De hát az ember ne legyen telhetetlen!
Az olasz oldal: Sestriere
Tavaly mikor egy napot a fantasztikus Montgenevere-n síelhettem rákerült a bakancslistámra, hogy az olasz oldalt is meg kell ismernem. Miután hóban nem volt hiány talán túl nagy elvárásokkal is mentem és lehet, hogy ez is oka kicsit a fanyalgásomnak, de engem most nem győzött meg az olasz rész.
Bár Montgenever-ből is át lehet lécen csúszni a következő faluba, mi inkább a helyismeret hiánya miatt nem bíztuk a véletlenre és a Montgenever utáni faluig Claviere-ig autóztunk (+3 km) mert ugye az 1+1-es bérlet konstrukció miatt az olasz oldalon kellett érvényesíttetni a bérletünket és már csak az olasz oldalhoz tartozó felvonókat használhattuk.
A faluba érve könnyen találtunk ingyenes parkoló helyet a
La Coche felvonó parkolójában. Alig volt néhány autó a parkolóban. A bérlet érvényesítése után a a La Coche lift felé vettük az irányt. Úgy gondoltuk egy gyorsat csúszunk az itteni pályákon, majd gyorsan továbbindulunk, mert a térkép alapján elég hosszú út várt ránk Sestriere és Oulx felé. A La Coche-ből kis átcsúszással átszálltunk a Serra Granet felvonóba. Ennek a középállomásán kiszállva csúsztunk egyet és megállapítottuk, hogy ugyanolyan kiválóak a pályák itt is mint Montgenever-n. Hibátlan pirosak, kékek, erdei, nem buckás, nem jeges, néhol kicsit keskenyebbek, azután szélesebbek, jó ritmusban hullámzóak. Nagyon lendületesen síelhetők. Úgy gondoltuk, ha nem találunk jobb pályákat a többi hegyen, délután akár itt is elsíelgethetünk. Az aljáról tehát újra fel a La Coche és a Serra Granet lifttel, de most már a tetejére, hogy indulhassunk a többi hegy felé. Felérve már kezdtük sejteni, hogy a tájékozódás itt már korántsem lesz olyan könnyű, mint Montegenever-n, vagy Serre Chevaliere-n. Ha valaki megcsinálta a Sella Ronda körsít tudja mire gondolok. Kiszállva a liftből a táblák, térképek csak úgy olaszosan 20-25 méterrel feljebb vannak elhelyezve s miután odabotozol, látsz két-három nyilat pl. Sestriere, Claviere, Montgenevre felirattal. Se egy felvonó név, se egy pálya szám. Ha viszont a célod felé vezető pálya számát ki is silabizálod a térképről, biztos, hogy nem lesz kitéve a pálya elején, hanem a pályára becsúszva 25-100 méterre. És ha rossz felé mentél, akkor annyi, kereshetsz egy felvonót, ami visszavisz, hogy újra próbálkozz. Ez sajnos az egész pályarendszerre jellemző. Ráadásul a pályán is 300-400 méterenként vannak a számozások, és sokszor észlelhető elágazás nélkül egy adott pálya más számozással folytatódik, amit megint csak a térképen lehet kibogarászni. Ha viszont látható elágazás is van tutira meg kell állni, hogy megbizonyosodj, hogy tényleg bármelyik irányba mehetsz. Nos a Serra Granet tetejéről egy kis térképészkedés után megtaláltuk a helyes irányt Cesana felé a Sansicario-i lift aljába. A táblákon, ha voltak éppen útközben, vagy Cesana, vagy Sansicario volt kiírva, de minket nem tudtak összezavarni :)
Először egy isteni nagyon jó esésű szinte még frissen ratrakolt piros pályán kellett csúszni, ami egy végtelen hosszúnak tűnő erdei zöld átcsúszóba vezetett, ahol időnként még botozni is kellett. Lett volna egy piros meredekebb lecsúszó közben, de az sajnos le volt zárva, pedig volt rajta hó dögivel. Az erdei pálya végül a Rafuyel nevű 2-es ülős liftbe torkollott, amellyel lefelé és fölfelé is lehetett közlekedni.
Itt azonban volt még egy kis tanakodás, mert a felvonó előtt volt egy elágazás, ahol le volt szedve az elzáró szalag, de a pálya mégsem tűnt hivatalosan nyitottnak. Mi végül a felvonót (levonót) választottuk és nem bántuk meg mert föntről már láttuk, hogy egy teljesen kezeletlen mély szűzhavas pályán(?) kellett volna leevickélnünk, s mivel közülünk senki sem free-rider, ezt nem bántuk annyira. Egyébként a zöld lecsúszó is kihagyható egy 4-es ülős szintén kétirányú lifttel, de már így is annyit lifteztünk és olyan keveset síeltünk, hogy ez fel sem merült. Leérve Cesana-ba utunk egy kabinos lifthez a Ski-Lodge nevezetűhöz vezetett, amelynek teteje már Sansicario-ban volt. Na megérkeztünk gondoltuk, de ekkor még két 4-es ülőssel és 1 tányérossal fel kellett menni az M. Fraiteve csúcsra. Már majdnem egy órát felvonóztunk, úgy, hogy szinte 500 métert sem síeltünk. A Pragelato rész tetején két választás adódott, vagy Sestrier, vagy D'Oulx felé vesszük az irányt. Sestriert választottuk, de nem jártunk túl jól. Természetesen "olaszosan" itt sem jelzik semmilyen módon, hogy melyik felvonó, vagy pálya nem üzemel. Elindultunk Sestrier felé, (persze a helyes utat megint nem volt egyszerű megtalálni (az előbb említett tábla és számozás mizéria okán), de mindenhol azt tapasztaltuk, hogy a Sestrier felé vezető pályák le vannak zárva. Közben a délelőtti napsütéses idő is kezdett elromlani és a magasabb csúcsok felhőbe takaróztak, így a látási viszonyok is jelentősen romlottak. Egy helyen el is vétettünk egy elágazást, aminek okán a a pragelato-i Colo 2 üléses aljában kötöttünk ki, majd felérve újra próbálkoztunk egy másik iránnyal. Ezen a részen a pályák havasabbak, kicsit buckásak, de jól síelhetőek voltak. Tehát újra próbálkoztunk, a térkép szerint egy kék pálya jöhetett számításba. Ez a kék pálya egészen biztatónak tűnt, mert részben a Sestrierből feljövő kabinos lift alatt tekergett, de csak a félállomásig jutottunk, ugyanis, mint kiderült a rengeteg hó ellenére sem lehetett pályán lecsúszni Sestrierbe. Így maradt a kabinos "levonó". Az ablakból, láttunk néhány bátor free-ride-ost és board-ost a kezeletlen pályán, de mi nem szerettünk volna hasonló babérokra törni. Sestrier látványa sem volt valami magasztos, vagy lélek emelő. Egy az olimpiára épült, modern, de kihaltnak tűnő, tájidegen épület halmaz, nagy kör alakú toronyházakkal, ami egy erőmű hűtőtornyaira emlékeztet. Nyoma sincs a romantikus kis hegyi falvak hangulatának, a rusztikus, de mégis szép házaikkal, szűk utcáikkal, mint mondjuk Claviere. Megérkezvén felmentünk a Garnel 4 ülésessel és a tetején meglátogattuk a hüttét. Mondjuk jobb lett volna feljebb menni egy lifttel, és onnan becsúszni a hüttéhez, mert a Garnel kiszállójától elég rendesen kellett botozni a hüttéhez. Önkiszolgáló mivolta ellenére ez volt a legdrágább hütte a héten. Forraltbor pl. 5 euro, de azért 25 pénzből meg lehetett úszni egy minestrone leves, lasagna, forraltbor + egy igazi olasz eszpresso menüt. A kávé 1,20 volt és tényleg finom. Ezután még följebb mentünk egyet a 4-es Nouva Nube lifttel, de a rossz látási viszonyok miatt nem volt többhöz kedvünk. Mivel itt főleg fekete és piros pályák sorakoznak, az élvezetes síeléshez, nem árt a jó látásviszony. Így inkább elindultunk a kabinos aljába, hogy visszajussunk a Pragelato tetjére és ott eldöntsük hogyan tovább.
Visszaérve a Oulx-i csúcsok is még mindig felhőbe burkolóztak, a lenti pályákért meg nem mentünk oda, így úgy döntöttünk, ma kihagyjuk az Oulx-i részt és visszafelé vettük az irányt. Helyes irányba állva Sansicariot, a ceseana-i kabinos lift tetejét céloztuk meg és onnan szerettünk volna lejutni a Rafuyel lift aljába ami visszavisz Clavierbe. Egy ideig jól is alakult a dolog, de a Lodge lift tetejénél lévő elágazásnál elfogyott térképen jelölt kék a pálya. Valamiért mégis úgy döntöttünk, lécen indulunk a középállomás felé, a térképen jelölt kék úton. Csak remélni mertük, hogy nem kell majd vissza evickélnünk. A középnél lejjebb amúgy sem lehet csúszni, mert a onnan már térkép szerint is csak felvonóval lehet lejutni. Szerencsénkre a kék pálya végül egy leratrakolt átcsúszóba torkollott, amin előttünk addig még nem járt senki. Utánunk azért már jöttek. A pálya végül nem jutott el teljesen a középállomásig, mert amikor már láttuk a célt a ratrak nyom elfogyott (a gép valószínüleg megfordult) és így összetúrt mélyhavon kellett magunkat odaszenvedni a beszállóhoz, ami ráadásul a másik oldalon volt, mint ahonnan mi közelítettünk. A kaland szerencsére jól sült el és büszkék voltunk magunkra, hogy megcsináltuk. A felvonóból is vidámabban szálltunk ki, mert bevallom az eddigi Sestrier-i túra nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Jobb kedvre derített még, hogy a nap is újra előmerészkedett. Újabb 2 felvonó, a Rafuyel és Sagnalogna, valamint a széphangzású Sagnalogna Bercia nevezetű felvonóval visszaértünk Clavierbe, a Granet tetejébe. A délután hátralevő részét azután itt töltöttük a még mindig kiváló állapotú pályákon. Azonban itt is szomorúan vettük tudomásul, hogy a legmagasabbra menő Col Sauer 4 üléses lift nem jár és itt sem a hóhiány lehetett a probléma. Még egy kis kellemetlenség, hogy a La Coche liftet időközben leállították és ha Boeuf lifttől balra eső bármelyik pályán csúsztál le, nem tudtál oda csúszni közvetlenül, hanem akkor oda kellett botozni a Col Boeuf lift aljába. Egyébként a Boeuf lifttel kell akkor is felmenni, ha valaki Montgenever-n parkol, mert ennek a liftnek a tetejéből lehet átcsúszni a francia oldalra. Kicsit bosszantó volt, hogy a Col Boeuf kiszállójából induló és az aljába vezető tök jó piros pálya (szerintem a legjobb) edzés miatt le volt zárva ezért, a másik irányba kellett menni, vagy a Granet felvonót megcélozni és ezeken a pályákon lecsúszva jött a végén a botozás. A Beouf liftnek még az is volt a hátránya a Coche-val szemben, hogy csak egy botozós kék pályán lehetrtt a Granet aljába jutni, és még a beszállás is elég szerencsétlenül volt megoldva. De mivel, már újra hét ágra sütött a nap, a pályák pedig ugyanolyan hibátlanok voltak mint reggel, nem bosszankodtunk semmin csak pörögtünk, mint a fekete lemez. Így záróakkordként még egy nagyon ütőset síeltünk. Mivel a Coche ami a legkésőbbig (16.45) jár, nem ment, 16.36-kor még úgy kéredzkedtünk be a 16.35-ig menő Boeuf-be. Mi voltunk az utolsó vendégek, fent már csak a biztonságiak voltak és nem is engedtek akárhol lecsúszni, csak az általuk kijelölt pályán, amiben nem voltunk biztosak, hogy a kocsihoz visz, de végül sikerült elérni botozás nélkül a parkolót.
Most, hogy lassan összegezni szeretnék, kicsit elbizonytalanodtam. Lehet, hogy túl nagy elvárásokkal néztem a dolgok elébe és ezért ért kis csalódás?
Bár tény, az idő sem volt olyan mint előző nap Serre Chevalier-n, de nem csak ezzel volt bajom. Alaphelyzetben egy ekkora síterepen, ha csak 1 napot síelhet, az embernek végig kell gondolnia melyik részén akar síelni, mert bár a részek össze vannak kötve mégis rengeteg idő és felvonózás (minimális síeléssel, míg egyik helyről a másikra eljut. Pl. ha mondjuk Sestriere-t, Pragelato-t, vagy Oulx-t szeretnénk inkább besíelni érdemes Clavier helyett 20 km-rel arrébb kocsikázni és Cesana kabinos liftjével kezdeni, mert így sokkal gyorsabban elérhetőek a kívánt részek. Ha viszont úgy dönt az ember, hogy Clavierben marad, ott is simán el lehet tölteni egy fantasztikus napot. Végül is az 1+1-nek ez a hátránya, hogy választani kell.
A másik az időjárás. Tavaly kevés volt a hó, az volt a baj. Most viszont volt elég hó, de ez sem jó. Nem tudom, hogy milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy ez a síterep optimálisan működjön. A pályák amiket próbáltunk jók, sok pálya is van, elég hosszúak is, de túlsúlyban vannak a piros és fekete pályák, ami azért haladó sítudást igényel, kezdőknek kevésbé ajánlott. Nem tetszett viszont a sok botozás, a sok felvonózás, bár a liftek többnyire korszerűek nagyrészt, 4-es ülős és kabinos, a korszerűbbek (Leitner, Doppelmayer) gyorsak, kényelmesek, de vannak régebbi lepattantabb 2-es 4-es ülősök is, szélfogót, vagy ülésfűtést azonban ezen a terepen sem találtunk az általunk bejárt részeken, ami azért nem volt kicsi. Továbbá nem tetszettek a tájékozódási anomáliák és hogy szerintem indokolatlanul sok pálya nem volt megcsinálva és emiatt le volt zárva és két faluba is csak lifttel lehetett lemenni, ami hóhiány estén még érthető, de ilyenkor?. Nekem valahogy olyan felemás érzésem van. Míg Montgenever (és Serre Chevalier is) francia terep, ennek ellenére nekem olyan volt, mint az általam leginkább kedvelt olasz síterepek (Val Gardena, Val di Fiemme stb.) Sestriere (és Bardonecchia) bár olasz nekem mégis inkább az általam kevésbé kedvelt francia (pl. Les 2 Alpes, Les Orres) síterepekhez hasonlít.
Most úgy gondolom, hogy mivel az olaszoknál nincs olyan kedvezményes (sőt olcsó) szállás+bérlet konstrukció, mint a franciáknál, hanem mondjuk Setriere-i szállással és olasz oldalon vásárolt bérlettel, csak nagyságrendileg drágábban lehetne ezt a túrát abszolválni, ezért a legjobb megoldás, ez a Serre Chevalier-el összekötött olcsó szállás+ 1+1-es Galaxy bérlet kombináció, végül is 650 km pályára érvényes, reális áron, mégha nem is összefüggően, de reálisan.
Montgenever, parkoló bejárat
Montgenever, volt hó
Montgenever napsütésben
Montgenever, Les Anges alatti pályák
Montgenever, "punnyadós" hütte
Montgenever, akilátás - csak épp beborult
Montgenever, Le Chalvet kabinos
Sestriere, az "erőmű hűtőtornyok"
Sestriere, a modern "síparadicsom"
Sestriere,
Sestriere, a Garnel 4 üléses
Sestriere, tömeg az nem volt
Claviere, látkép
Claviere, a távolban Sestriere
Claviere, látkép
Claviere, Sagnalonga, Bercia- a dallamos nevű lift
Claviere, látkép
Claviere, hát nem gyönyörű?
Claviere, ez se kutya!
Claviere, a "dallamos nevű" lift kiszállója - itt is mi voltunk az utolsó síelők
Claviere, a felhőkkel takarózó csúcsok
Claviere, a Granel teteje
Claviere, nem tudtunk betelni a látvánnyal
Claviere, a hangulatos kis hegyi falu
Claviere, a hangulatos kis hegyi falu
Claviere, a hangulatos kis hegyi falu
Claviere,
Claviere, a hangulatos kis hegyi falu
Claviere,
Claviere, az utolsó kép a búcsú előtt
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Franciaország
Serre Chevalier
2018.01.15.
Január 7-től 12-ig síeltünk Brianconban (Serre Chevalier) és mivel a bérletünk lehetőséget adott, egy-egy napra átmentünk Montgenevre, ill. Sestriere (Via Lattea) síterepeire is. Itt most megpróbálom a 3 helyet dióhéjban minimálisan összehasonlítani, de részletesebben mindegyikről inkább a saját topikjában írok.
A szállásunk Brianconban a Prorel lift hasonló nevű apartman házában volt. A Franciaországban szokásos nem túl nagy terek aránylag elviselhetőek voltak, miután 5-en voltunk a 6 fősnek mondott apartmanban. Bár az egyik szoba 3x2 méteres volt egy emeletes ággyal, de 1 embernek elviselhető volt és a galéria is jól nézett ki. A konyha aránylag felszerelt, elektromos főzőlapok, mikro, mosogatógép, grill sütő. Az 1 mosdó-fürdő, 5 embernek éppen még elegendő a melegvíz már kevésbé, az elektromos bojlernek köszönhetően, ami inkább éjszaka fűtötte a vizet. A szobából viszont pompás kilátás nyílt a városra egy nagy panoráma ablakon keresztül. A berendezés kissé régies, nem egy modern felújított apartman volt. Fűtés elektromos, könnyen szabályozható, nem fáztunk, nem volt túl meleg. A földszinten minden szobához volt egy zárható szekrény a léceknek, deszkáknak, de a bakancsokat föl kellett vinni a 6-ra (volt lift és működött) a szobába kiszárítani és kerülgetni, de alapvetően megfelelt az elvárásoknak. Viszont a WI-FI, kód ide, kód oda nem működött, sőt még a mobil netet sem tudtuk használni a gyenge térerő miatt. Eddigi tapasztalatom alapján a franciák és az olaszok WI-FI ellátottságban az őskorban járnak, ennél még Bosniában is 100x jobb volt a helyzet.
Az időjárás ezen a héten sajnos nem volt túl kegyes hozzánk és az is kiderült, hogy a túl sok hó egy síterepen ugyanolyan probléma mint a kevés.
Első nap: Felhős szélcsendes időben síelhettünk, a magasabb helyeken némi hószálingózással, enyhe légmozgással. A szállásunktól 30 méterre és 50 lépcsőfokra (itt a lift sajnos nem működött) lévő Prorel kabinos sífelvonóval felérve elindulhattunk egy nagyon kellemes hosszú piros pályán a Prorel aljába, (vagy a középállomásig) avagy választhattuk, hogy elindulunk a további 4 falu felé. Serre Chevalier-re egyrészt a jól kezelt erdei kék és piros pályák, ill. a fahatár fölötti széles nem buckás gleccser szerű kellemes, ennyi hó esetén nem is jeges kék és piros pályák jellemzőek. Akad néhány fekete is, de ilyen hóviszonyok mellett kevésbé tapasztalt síelőknek sem okoz gondot, főleg, hogy ezek sok helyen nem is esnének fekete besorolás alá. De nincs hiány hosszú zöld vagy kék erdei átcsúszókban sem, ahol még botozni sem kell (ellentétben Sestrier-rel). Mondjuk, hogy melyik pálya éppen miért azt a besorolást kapta a franciáktól amit, azt mi nem tudtuk megfejteni. A tájékozódás nagyon egyszerű, minden nagyon jól ki van táblázva, a táblákon a cél felvonó neve szerepel (ellentétben Sestrierrel) és a nagyobb liftek tetején minden térkép zöld ledekkel mutatja az épp nyitva tartó lifteket. Nagyon praktikus, hogy minden pályán a pálya elejétől 100 méterenként jelzik, hogy mennyi még a távolság a pálya végéig, vagy a következő nagyobb elágazásig, minden táblán a pálya nevét is feltüntetve. Már első nap nagyot síeltünk, kissé korlátozottabb látási viszonyok között és az 5 hegyből 4-et ki is próbáltunk, de 2800-ra sajnos nem lehetett felmenni. A pályák nem mindenhol voltak kezeltek, az éjszakai hóesés miatt, de a napsütés hiányától eltekintve nagyon jó napot zártunk.
Második nap: Az előző naphoz hasonló élmények reggel még jól síelhető korrekt pályákkal, első csúszásra egy tökéletes piros pályával a Prorel alatt de délutánra jelentősebb havazás kezdődött és a látási viszonyok is romlottak (főleg magasabban. Mivel a Prorel felvonóhoz vezető átkötő lift csak 16 óra 5 percig jár, időben vissza kell indulni a pályarendszer másik végéből (Monetier), ha nem akar az ember haza síbuszozni, ezért mi inkább reggel mentünk el a másik végébe és délelőtt ott síelgettünk, míg délután már inkább a középrészen síeltünk, vagy hüttéztünk (ki-ki kedve szerint), a Ratier, vagy az Aravet hüttékben, mivel innen aránylag egyszerűen, egy felvonóval elérhető a Prorel átkötő lift. Az árak Átlagos francia hütteárak, pohár sör 3.20, forralt bor 3.70, leves 7-8, melegétel 10-15 euro. Sestrier-ben, már kicsit drágább, pl. forralt bor 5 euro.
Harmadik nap. Lent a völgyben Brianconban (1200 m) esőre ébredtünk ami fönt hó formájában okozott problémát. Az éjszaka leesett jelentős mennyiségű hó miatt lavinaveszély okán nem indultak el a liftek (9-kor indulnak a lentiek), majd kis késéssel a Prorel mégis elindult, de csak közép állomásig, máshol semmi. A Prorel közepétől még két tányérossal lehetett egy kicsit feljebb menni, de a jó 30 centis kezeletlen szűzhavon való síelés, nem tartozik a kedvenceim közé, így leérve a lift aljába és látva, hogy a többi falu fölötti alsó pályák is kezdenek sorban megnyílni, úgy döntöttünk, hogy az ingyenes síbusszal arrébb megyünk egy faluval és ott nagyobb perspektíva nyílt kezeltebb pályákon jobb körülmények között síelni. A síbusz egyébként napközben elég sűrűn jár és 10 perc alatt átért Chantemerle felvonóihoz. A nap további részében folyamatosan nyíltak meg a magasabban fekvő pályák is, de egész nap hallottuk ahogy lőtték a lavinát és a fa határ fölött elég cudar idő uralkodott, szél, helyenként köd, felhő, hóesés, kezeletlen mélyhavas pályákkal, úgyhogy a nap jelentős részét a kicsit komfortosabb erdőhatár alatti pályákon töltöttük, ahol délután helyenként még a nap is ki-ki bukkant. Ennek ellenére du. 3 körül visszaindultunk, mert bár a táblák szerint járt a felvonó a Prorel teteje egész nap egy nagy felhővel takarózott és gondoltuk, hogy a hazaút nem lesz leányálom. Jól gondoltuk. Az átkötő lift tetejére érve brutális köd, szél és hóesés fogadott, szinte vakon kellett a majd fél méternyi szűzhavon a pályát keresve leevickélni. Sikerült.
Negyedik nap: Ezt a napot Montgenevre síterepén töltöttük napos/felhős időben, helyenként kis hószállingózás közepette. Erről a terepről bővebben majd a Montgenevre topikban írnék, itt csak annyit jegyeznék meg, hogy nekem ez volt a kedvencem. Brianconból kb. fél órás autózással a szerpentinen (14 km) közelíthető meg, de most elég sokszor leállítottak és csak felváltva haladhatott a forgalom, az előző napi nagy havazás következményeinek eltüntetése miatt. A nagy hó miatt csak kevés parkolót nyitottak meg, nagyrészt fizetőst, de ha időben felér az ember még talál az ingyenesekben is helyet, mi pont megcsíptük az utolsót a Les Chalmettes lift közelében. Érdekes módon Sestrierben és Montgenever-en, jóval tovább tartanak nyitva a liftek mint Serre Chevalieren, ahol 16.30 után már sehová nem lehet feljutni, míg a másik két terepen 17 óráig is mennek a liftek.
5. nap: Egy tökéletes nap! Verőfényes napsütés, még egy felhő sem az égen, kicsit hideg időjárással, amitől még nem fázik az ember, de a pályák sem romlanak. Minden felvonó és szinte minden pálya ment, de a free-rider-ek szinte mindenhol össze vissza cikáztak a hegyen a pályák mellett, bár 3-4-es fokozatú lavinaveszély volt érvényben. Feljutottunk 2800-ra, gyönyörű kilátás fogadott. Első felvonó reggel, utolsó délután, 90 pályakilométer, tökéletes pályákon. Nekem aznap a Casse de Boeuf nevü fekete pálya és a Cucumelle volt a kedvencem, de tobzódtunk a jobbnál jobb pályákban, bár délutánra a legalján a faluba vezető részek kissé jegesedtek, de szinte minden veszélyesebb letörést el lehet kerülni zöld, vagy kék erdei pályákon, ha valaki úgy érzi. Frenetikus sínap volt! Utána este egy óra úszás/ jakuzzi és sauna a városi usziban (5 euro!) Nem is részletezném tovább. Aki élt már meg ilyet tudja miről írok/ nem írok.
6. nap: Sestrier.
Montgenevre utáni faluig Claviere-ig kellett csak tovább autózni, de Montgenevre felelől lécen is elérhető, de az 1+1-es bérlet konstrukció miatt az olasz oldalon kellett érvényesíttetni a bérletünket. Részletsebben erről a terepről is a saját topikjában írnék, ide csak annyit, hogy a Montgenever-i tapasztalatok után lehet, hogy túl nagy elvárásokkal mentem oda, de nekem kicsit csalódást okozott, bár az idő sem volt olyan mint előző nap Serre-n, de nem csak ezzel volt bajom. Míg Montgenevre (és Serre Chevalier is) francia terep létére nekem olyan volt, mint az általam leginkább kedvelt olasz síterepek (Val Gardena, Val di Fiemme stb.) addig Sestriere (és Bardonecchia) bár olasz nekem mégis inkább az általam kevésbé kedvelt francia (pl. Les 2 Alpes, Les Orres) síterepekhez hasonlít.
Az utazás Budapestről, oda is vissza is kb. 14 óra volt 4 megállással, különösebb esemény nélkül, 90 %-ban autópálya. Briancon óvárosa nagyon szép, hangulatos, az emberek kedvesek, mosolygósak. Az egyik havas napon a liftkezelő, egy nagy partfissal még a lift ülését is havatlanította nekünk, ilyenben még csak Ausztriában, vagy Olaszban volt részem. A felvonóik nem túl korszerűek, nem túl gyorsak, újabb, vagy régebbi POMA-k. Buborékos ülőlifttel, vagy fűtöttel sehol nem találkoztunk, az újabbak többnyire 4-6 személyesek, de van néhány 2-3 személyes szűk őskövület (mint pl. a 2800-ra vezető) ami olyat üt mint Mike Tyson, ha az ember nem vigyáz. A kezelők időnként próbálnak segíteni, de az még akkor is gáz. Sok kabinos felvonó is van, jó időben, ha lehet én kerülöm, mert a le-föl csatolás és a ki-be szállás miatt lassúbb vele a feljutás mint az ülőssel, de rossz idő esetén jó szolgálatot tesz. Bár abból is találtam olyat, ami még 2 embernek is szűk. A csákányost nem ismerik, ahol nem ülős van minden esetben régebbi POMA tányérosokkal lehet találkozni, de azokkal nincs semmi gond. A pályákon nem voltak tömegek, voltak részek ahol szinte senkivel nem találkoztunk. Sorállás sehol nem volt, szerintem ez a főszezonban sem lehet gond itt. Egy-egy jobb pályát, vagy pályarészt viszont le-le zárnak a versenyzők edzése miatt, de ez mindenhol így van. A városban a szupermarketek árai szinte egy az egyben magyarországi árak, nem érdemes semmit ki cipelni itthonról. Összességében egy nagyon ajánlott síterep. A franciák kedvezményes szállás-bérlet megoldásának köszönhetően, ami több magyar utazásközvetítőnél is elérhető, ár-érték arányban szerintem a leges legjobb síterep, nem beszélve arról, hogyha még az 1+1-es bérlet konstrukciót is hozzászámoljuk 650 km síterepen síelhetünk 6 napot, mégha nem is összefüggően, de kevés pályák közti utazgatással és méltányos áron. Nekem most így visszagondolva Serre Chevalier és Montgenevre nagyjából egyformán tetszett, Sestrierrel kapcsolatban vannak fenntartásaim, de erről majd a hozzá tartozó topikban bővebben. Uhh visszanézve nem lett rövid ez a kis beszi, de hát annyi volt az élmény... Mindenesetre mindenkinek köszi a fáradtságot és a türelmet aki végig olvasta!
20180113-083128.jpg
20180111-073909.jpg
20180113-082223.jpg
20180113-082348.jpg
20180113-082155.jpg
20180113-084812.jpg
20180113-084833.jpg
20180109-122928.jpg
20180109-122924.jpg
20180109-122934.jpg
20180109-123445.jpg
20180111-095335.jpg
20180111-111913.jpg
20180111-111917.jpg
20180111-120805.jpg
20180111-111928.jpg
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Két kisfiammal és párommal tegnap egy remek sí napot töltöttünk Mátraszentistvánon. Előző este még kicsit hezitálva, de a facebook és webkamera infói alapján reggel úgy döntöttünk, hogy elindulunk. Nem is bántuk meg. Megérkezéskor -4 fok és gyönyörű napsütés fogadott. A hóágyúk nem csak éjszaka, hanem reggel is és azután egész nap dübörögtek. A pályákat reggelre sajnos nem sikerült le ratrakolni, így változó mélységű, hol buckás, hol jeges műhó fogadott. Az új 4 üléses felvonó minden igényt kielégít, kényelmes, gyors, a varázsszőnyegnek köszönhetően a beszállás kisgyermekkel is könnyű és a lábközi korlátnak köszönhetően biztonságos. A kisgyermekes családoknak nagyon hiányzott már erre a síterepre. Bár az első 2-3 csúszásnál kellemetlen volt, hogy a gondola ülései nem voltak letisztítva a hótól így a síruhánk eléggé átnedvesedett mire felértünk. A kiszálló pedig délutánra a szél és a forgalom hatására tükör jéggé változott és kicsi keskeny is. A jelentős létszámú síelő ellenére sorállás azonban nem alakult ki. Délutánra befelhősödött az idő és a hőmérséklet sem emelkedett jelentősen így a pályák sem romlottak, csak a buckásodtak. A legkritikusabb rész a híd alatti volt, ott ugyanis a kanyar után hirtelen egy nagyon mély havas rész, majd kisvártatva tükör jég tette próbára a kevésbé jól síelőket. Nehezítésként időnként a legszűkebb részen szembe jött egy motoros szán, ami szerintem kicsit balesetveszélyes volt, mert a kanyarból nem lehetett belátni és ha valaki tempósabban érkezik kellemetlen meglepetésben lehetett volna része. A pálya másik kritikus része a 4 üléses felvonóhoz vezető utolsó nagyon szűk kanyar volt, itt gyakran előfordultak kisebb összeakadások ütközések. Ha majd már a 3-as pályát is megnyitják remélhetőleg sikerül ezt a kanyart is kiszélesíteni, mert nagyobb tömeg esetén elég balesetveszélyes lesz. A kajás hüttét ebédidőben a tömeget látva mi nem mertük bevállalni félve a sorállás és a helykeresés nehézségeitől, így maradt egy forrócsoki és forralt bor a körhüttében ahol viszont nem volt tömeg, le tudtunk ülni. Az otthonról hozott rágcsálnivalót, azonban a hütte teraszán kellett elfogyasztani a folyamatos hóágyúzás közepette, így nem is ültünk ott sokáig, inkább siettünk vissza síelni.
Nagyon korrekt módon a síbérleteket előszezoni áron adták felnőtt 5500, gyerek 4000, 6 éves korig ingyenes egy napra, félnapra minden bérlet 1 ezressel olcsóbb.
A hüttében egy leves 1300, egy adag étel 2600 (ahogy láttuk nagyon nagy adag).
Forralt bor 550 Ft/ 3 dl, forró csoki 575 Ft, 3 dl tea 390 Ft
Összességében egy nagyon jó kis napot töltöttünk Szentistvánon, igazi alpesi hangulatban sokat síelve.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Ausztria
Lachtal
2017.03.29.
03.26-28-ig 3 napot síeltünk a családdal Lachtalban. Bevallom síeltünk már itt téliesebb időben is. Mivel itt is kitört a tavasz, nem fűztünk vérmes reményeket a dologhoz, de mivel nem voltak nagy elvárásaink, így nem is csalódtunk, sőt nagyon jól éreztük magunkat. A kiutazás szombaton probléma mentes volt a határon kicsit meg kellett állni, de nem volt vészes, csak benéztek a kocsiba az ablakon keresztül, még iratokat sem kértek és mivel nem volt nagy forgalom, nem volt nagy sorállás. Hétvége lévén Bécs felé mentünk, ami kilométerben hosszabb mint az 50-es út, S4-A2 változat, de mivel végig autópálya jóval gyorsabban értük el az S6-os utat. A sebesség korlátozásokat érdemes maximálisan betartani, mert tavaly kaptunk egy 60 euros büntit postán (80 helyett 104!), idén remélem megússzuk :-).A meleg idő ellenére hó még volt bőven a pályákon, bár némelyiken itt ott már ki-ki látszott a fű és a föld, ezért nagyon kellett figyelni, ha az ember nem akarta leamortizálni a lécét. Az első nap reggel szép nagy köd fogadott a hegyen, némi hószálingózással, így a pályák nem romlottak olyan rohamosan. Mivel nagyon kevesen síeltek, még délben is ratraknyomon lehetett csúszni. Délutánra kisütött a nap, gyönyörű idő lett és meleg, így a lenti pályák el is kezdtek olvadni, vizes tavaszi hóban kellett leküzdeni magát az embernek. 14 óra körül a gyerekek elfáradtak, így én fölmentem a hegy tetejére és az E jelű csákányossal pörögtem két órát a 6a és a 6-os pálya felső részén, meglepően jó hó viszonyokban. A kicsit nedves tavaszi havon kiválóan lehetett tökéletesíteni a mélyhavas technikát és még a combom is kellemesen elfáradt. Várakozáson felüli nap volt. Másnap napos gyönyörű tavaszi időre ébredtünk, de mivel éjszaka rendesen fagyott a pályák tökéletesre kifagytak és a pálya kezelők is remek munkát végeztek. Faltuk a kilométereket, minden nyitva lévő pályán lecsúsztunk legalább egyszer. A körülményekhez képest elég sok pálya nyitva volt és reggelre kiválóan megcsinálva. 1-től 9-ig minden pálya ment a 6b és 2b feketék kivételével. A 10-től 13-asig sajnos nem mentek a pályák. Az álomszerű körülmények sajnos csak délig tartottak utána rohamosan romlott a helyzet gyors olvadás kezdődött. A legtovább a 8-as pálya bírta, azon du.2-ig valamilyen rejtélyes ok miatt nem rontott sokat a meleg idő, míg a mellette lévő 7-es sokkal hamarabb kásás és élvezhetetlen lett, így kb. 3-ig a 8-ason pörögtünk, míg el nem fáradtunk. Harmadik nap kicsit még melegebb lett, de mivel éjszaka megint fagyott az előző napihoz hasonló tökéletes körülmények fogadtak. Délig megint remekül lehetett minden pályán síelni. Kis családomnak megint a 8-as volt a kedvence. Mivel korai hazaindulást terveztünk a gyerekek miatt 13 óra után nem sokkal befejeztük, bár a 8-as pálya még ekkor is tartotta magát, bár már kezdtek itt ott hó nélküli foltok előbukkanni. Összességében nagyon jól sikerült, leginkább egy nyári gleccser síelésre hasonlított, viszont a Lachtalra oly jellemző erős szél elkerült bennünket. A hazaút rendben volt, most viszont elkerültük Bécset Eisenstadt felé a hétköznap délutáni bécsi dugóktól tartva. A határnál nem kellett megállni visszafelé. Összességében az ilyenkor már akciós szállás és a gyerekeknek ingyenes utószezoni síbérletnek köszönhetően ár érték arányban teljesen rendben volt a dolog, bár lehetett volna egy kissé hidegebb az idő, de nem maradt hiányérzet bennünk. Jól éreztük magunkat és már most visszavágyunk.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Magyarország
Eplény
2017.02.19.
Ma egy nagyon emlékezetes napot töltöttünk a családdal Eplényben, jól éreztük magunkat, de azért voltak negatívumok is. Ezek közül több az ülős felvonóhoz kapcsolható. Bevallottan az ülős felvonó miatt választottuk ezt a síterepet, a hozzánk közelebb lévő Mátraszentistvánnal szemben, mivel a kis gyerekek nem bírják az egész napos csákányozást. Én már jártam itt a nagyobb fiammal korábban és ezek a problémák amiket ma tapasztaltunk, addig nem jelentkeztek, míg egy 4 éves gyerekkel nem látogattam ide.Első a becsekkolás: Mivel nincs gyerek becsúszó ezért a 4 éves gyereknek aki ingyen síelhet és nincs bérlete, a kb. 40 cm magas beengedő kapu alatt kell becsúsznia. Régen egyébként úgy emlékszem a kisgyerekek is kaptak bérletet ennek elkerülésére, de lehet, hogy keverem már a síterepeket. Tehát a kicsi bemászott ahogy tudott, míg én a bérletem zsebből előhalászásával szerencsétlenkedtem, mivel az zsebből soha nem működött, csak az érzékelőhöz 1,5 cm-rre odatartva. Bejutottunk. Ekkor jön a következő feladat, a gondolához odajutni. A vizes olvadó havon odacsuszpákolunk a gondolákhoz beengedő kapuhoz. Korrekten ki van írva, hogy 3 mp után becsukódik, ezzel nincs is probléma, azzal viszont a annál inkább, hogy a kapu egy 4 éves gyereknek pont fejmagasságban van és a legkisebb hiba esetén pont orrba vágja a gyereket. Ráadásul a kapu előtti beszálló úgy meg van emelve, hogy úgy ugrunk a varázsszőnyegre, mint alpesi síző a pályára az óriás műlesikló versenyen. De többnyire sikerül a manőver, bár nem mindenkinek. Ezután jön a gondola és, ha a kezelő épp nem figyel és lassítja le egy kicsit, úgy vég térdhajlítón, miközben a gyereket próbálom felrántani, hogy azt még most is emlegetem. Emiatt van azután a rengeteg lelassítás, megállítás a felvonón. A kiszállás ehhez képest, már diadalmenet. Ezek miatt ezt a felvonót semmiképp sem nevezném modernnek, vagy gyerekbarátnak, de örülünk, hogy van, és jókat szórakoztunk a mások és a magunk szerencsétlenkedésein. A pályák délig tökéletesek voltak, szinte mindegyik nyitva volt, korrekten kitáblázva, ha meredek, vagy gyér hóval borított. A köd felszállta után viszont a meleg hatására erős kásásodásnak indultak, valamint a nagyszámú síelő sem tett jót nekik. Ma komolyabb 2-3 perces sorbanállásnál nagyobb nem volt, jól lehetett pörögni. Viszont 3-as csákányos felvonónál beszálláskor rendre nem találtunk kezelőt, így nekem kellett a 8 éves fiam kezébe adni a csákányt, ha nem bírta elkapni. Összességében jól éreztük magunkat, ha ezeket a problémákat megpróbálnák orvosolni (főleg a gyerekbecsúszó, ami még sok pénzbe sem kerülne) egy Európa szintű síterepünk lehetne.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Bosznia
Jahorina
2017.02.03.
A felvonók és a pályák üzemelése hó, időjárás és tömeg függő. 01.29-én a 8-as pálya ment (az volt a legjobb főleg egyhuzamban lecsúszva az Ogorjelice csúcs tetejéről). A fönti tányérosokból csak a G jelü ment, de azt nem ajánlom 50 kg alatt. A 8 éves fiam sem tudott vele felmenni, pedig jól síel. A 9-es pályán pl. volt hó, de nem volt megcsinálva. Elejé egy kis tábla jelezte, hogy nem üzemel, de hálóval lezárva nem volt, úgyhogy le lehetett csúszni rajta. A középső kettes ülős hétvégén ment, de a kiszállás és a beszállás sem egy leányálom, kis gyerekkel inkább a hatosokat javaslom. Egyébként a G tetejéhez át lehetett csúszni az E tetejéről, kis botozással a végén de ha van hó rendesen szinte bárhol lehet csúszkálni, a pálya jelölések csak tájékoztató jellegűek.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Bosznia
Jahorina
2017.02.03.
Kártyával elég sok helyen lehet fizetni pl. boltok, hütték, éttermek. Néhány helyen pl. szállodák bárjaiban, kis boltokban, ahol sok turista fordul meg elfogadják az Eurot is, de a saját pénzükben adnak vissza, nem a legjobb árfolyamon. A helyi konvertibilis márkát - ez a fizetőeszközük (váltópénz pfenning :-) - mi autómatából vettük ki ott helyben, mivel elég nehezen beszerezhető itthon. Így kaptuk a legjobb árfolyamot kb. 1 KM 160-165 Ft. Bankautomata Ogorjelicán az 5 csillagos szálloda mellett található (kettő is) A telefonálás elég drága (már nem EU) 180 ft /perc, ha te hívsz 100 ft/perc, ha téged hívnak. Az adatforgalom szintén méregdrága, viszont sok helyen van WIFI pl. szállodák, hütték, éttermek.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Bosznia
Jahorina
2017.01.30.
2017.01.26-29 között síeltünk Jahorinán. Az első nap délelőtti kis köd és hószállingózás után végig napsütéses időnk volt mínusz 4-5 fokkal, de kicsit vékony a hóréteg a pályákon, így délutánra a napos helyeken már ki-ki bukkant a föld vagy a fű és persze vannak kövek is meg jég is, de becsületükre legyen mondva, hogy reggelre tisztességesen megcsinálják a pályákat, így kora délutánig nagyon jókat lehetett síelni. A pályák közepesen hosszúak és főleg pirosak, de szélesek és nem túl veszélyesen meredekek, azonban itt ott jegesek vagy buckásak. Az Ogorjelica csúcsról az olimpiai pályán végig egy egész korrekt csúszást lehet tolni. Nekem ez volt a kedvencem. A pályák és a felvonók háromnegyede ment, hétköznap nem is volt sor, de hétvégén azért már sokan voltak és ez a pályák állapotán is meglátszott, de lehetett találni mindig olyan felvonót ahol nem volt sor. Egyébként pályán kívül is lehetett síelni, mert ott volt hó bőven és nem volt letúrva. Az árak korrektek a kaja ehető, viszont bárhol lehet dohányozni, ezért helyenként a szállodák bárjaiban és a hüttékben néhol vágni lehetett a füstöt. Az út sima volt csak a kevés autópálya miatt volt hosszabb kb. 8 óra alatt értünk oda 2 megállással és 7 és fél óra alatt vissza.Érdekesség, hogy a pénztárnál kapott sí térkép köszönő viszonyban sincs a pályán, a felvonóknál kitett térképpel, ugyanis mindkettőn más a pályák számozása és néhány a térképen feltűntett pálya nem is létezik, ill. a "c" jelü felvonó kb. 20 éve ment utoljára. A pályarendszer egyébként nem bonyolult, egy nap után kiismeri magát az ember, ill. a tetején szinte bárhol át lehet csúszkálni a pályák között. Nagyon sok volt a kezdő síelő, akik nem a tudásszintjüknek megfelelő sebességet választják, úgyhogy oda kell figyelni. Több ütközést is láttunk s a helyiek nagyon kevesen használnak bukósisakot. A másik furcsaság, hogy a sípályán is lehet szánkózni (vagy legalább is nincs táblákkal tiltva), ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a piros pálya alján apjukkal szánkózó kisgyerekekbe botlik az ember. Ez már a Balkán, mentalitásban síkresszben és közlekedésben is.Összességében ár érték arányban nagyon korrekt volt. A szállás is rendben, az emberek kedvesek a táj gyönyörű, és érdekes, hogy a balkáni háború nyomai még milyen sok helyen megmaradtak, itt még kézzel fogható a történelem, Mi a 8 éves fiammal nagyon jól éreztük magunkat, nagyot síeltünk, de az tény hogy 3-4 napnál nem érdemes hosszabb időre menni.
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2017.01.16.
RM barátom beszámolójával teljesen egyet értek, de tennék néhány apróbb kiegészítést. Furcsálltam, hogy szinte minden felvonóból való kiszállás után 40-80 métereket kellett botozni, hogy át csússzak egy másik felvonóhoz, vagy hogy elkezdjek síelni.Ennyit utoljára a Sella Rondán botoztam a visszakörön és ez 3000 m fölött igényel némi kondíciót. A pályák jelölése is eltér az általam eddig megszokottaktól, ezért a sítudásukban kevésbé bízók figyeljenek, hogy itt, a máshol kéknek jelölt pályák a zöld jelölésűek. A kékeken pedig nem egyszer fut bele az ember olyan letörésekbe, amelyek máshol piros besorolás alá esnének, főleg, ha még jegesek is! Némelyik piros pedig pl. Ausztriában, vagy az olaszoknál simán fekete lenne. Ami még feltűnt, veszélyes kanyarokban, szakadék mellet stb. a védőhálók teljes hiánya. Erre nem árt odafigyelni, főleg, ha gyerekkel megy az ember. Egyébiránt az itteniek mentalitása számomra érthetetlen, mintha nem az lenne az érdekük, hogy a vendégek jó szájízzel távozzanak. Egyik nap pl. teljesen érthetetlen volt számunkra, hogy szélcsendben napsütéses időben miért 11 óra után nyitották meg a gleccser pályákat, ezzel jó nagy sorállást generálva, majd amikor a sor csökkenni kezdett az egyik csákányos felvonót le is állították. A pályák kezelésével túl sokat nem foglalkoznak, a faluba visszatérő pályákat a mínusz fok ellenére sem szórják meg napközben, hogy a délután hazatérők ne a tükör jégen szerencsétlenkedjenek az utolsó 2-300 méteren. Hó esésben a felvonókról a havat eszükbe sem jut lesöpörni, hogy a síelő ne csuromvizes nadrágban szálljon le a felvonó végén. A WC-k a legtöbb helyen gusztustalanok voltak és érdemes sok papírzsepivel készülni. A 3200 méteren lévő pic-nic WC-je volt a "csúcs", a sort kivárva dolgom végezetlenül fordultam ki belőle, érdemes elkerülni. Mint ahogy ilyen kevés hó esetén Les 2 Alpes-t is. Nekem nem lopta be magát a szívembe. Ellentétben Montgenevre! Fantasztikus hely, kár hogy csak egy napot síeltünk itt. Köszönet a szervezőknek, hogy elvittek oda minket!
bertazs
55 élménybeszámolót írt
55
11 éve tag
A SkiJam szervezésében 2016.01.17 és 24. között jártam itt. Szerintem ez egy erősen közepes minőségű és szolgáltatású pályarendszer. Ezért Magyarországról nem éri meg ennyit utazni. A bemutató szöveg nagyon jól sikerült, az embert tényleg felcsigázza, de a tapasztalatok alapján inkább csak marketing duma. Mivel Olaszországi tapasztalataim Sappadát kivéve eddig csupa pozitívak voltak ezért is ért váratlanul az itteni hozzáállás. Korszerűnek nem mondható (nem is értem hogyan lehetett itt olimpia), ugyanis 1 db szélvédett, vagy fűtött lift sincs. Többnyire régebbi 4-es ülős, rozoga 2-es, vagy tányéros (még csákányos se). De azok nagy része nem is ment. Lehet, hogy a XX. század eleje óta van itt sí élet (az egyik Jafferau-i lift talán abból a korból maradt :-), de nagy fejlődésen azóta sem ment keresztül.
A méretét tekintve is erősen túlzó a 100 km, szerintem a szánkódombokat is belevették. Én olyan Gerlitzen méretűnek éreztem. De mivel csak kb. 30 %-án lehetett síelni 4 napig ezért inkább Mönichkirchenre emlékeztett. Aláírom tényleg kevés hó jutott idén ennek a régiónak, de mivel hétköznap kevesen járnak ide az üzemeltető sem tett sokat azért, hogy megcsinálják a további pályákat. Némelyik pályán csak tényleg minimális hópótlásra, vagy kezelésre lett volna szükség, de hozzá sem nyúltak. A hétvégére nyitottak 2 új pályát és pénteken hál' istennek elindították a Jafferau-i oldalt. Szombaton viszont ennek ellenére is jelentős sorbanállás volt a felvonóknál (boldogult szlovák emlékek:-). A hosszú pályák is relatív fogalom. Eplényhez képest tényleg hosszúak voltak, de például a büszkeségük az olimpiai pálya is fele olyan hosszú mint mondjuk a Cavalese-i, 4 perc alatt le lehetett érni, majd 25-öt felvonózni. Fekete pálya nem volt nyitva és a pályák közötti átcsúszások is eléggé esetlegesen voltak megoldva. Ha valaki nem akart sokat botozni az olimpiai pályáról hazafelé akkor konkrétan az erdőben fák között (és azok gyökerein) kellett visszacsúszni. A pályák jegesek és kövesek voltak, teljesen leamortizálták a lécemet. A hóágyúzás is (ahol lehetett) teljesen ad-hoc jelleggel össze vissza történt, minden ésszerűséget nélkülözve. Vagy a hozzá nem értést, vagy a belesz*rást tükrözve. Talán túl közel van már a Francia határ :-). A Jafferau-i oldal már kicsit nagyobb élmény. A síbuszok egyébként 20 percenként jártak, a megközelítéssel nem volt gond. A pályák is jobbak voltak, bár itt is kb. a fele ment és ugye kisebb mint a másik oldal... A parkolóból egy kabinos lift visz fel a pályákhoz. A hegy legtetején gyönyörű kilátás fogadja az embert, de az odaút azért embert próbáló. Szélcsendben nincs baj, de ha fúj! Ha valaki emlékszik a Chopok tetejére felmenő kétüléses liftre akkor sejti mire gondolok. És hétvégén még dugig telt parkolóra és sorbanállásra is kell készülni, de az itteni pályák rendben voltak. A hét legnagyobb síélményét ennek az oldalnak köszönhetem.
A bolti és hütte árak korrektek a színvonalhoz hasonlóan alacsonyabbak mint az olasz átlag. A helyi kommunális uszoda egy idő utazás a szocreálba. A Campo Smith ami a bemutató szövegben is megemlítésre került nagyjából megfelelt az elvárásoknak, bár az extra apartmanban ígért mosogatógépet nem találtuk, mikrót külön kellett kérni, akinek jutott kapott, vízforralót meg már kérni sem lehetett. A WIFI a szobában nem működött és ezt a hét végéig nem is sikerült orvosolni, bár próbálkoztak vele. A személyzet egyébként mindenhol nagyon kedves és segítőkész volt. Fűtött sí és bakancs tároló nem lévén a cuccokat az annyira azért nem nagy légterű szobában kellett kerülgetni bár ezért a szép nagy erkély és az abszolúte pályaszállás valamelyest kárpótolt.
Összegezve: Ha valaki tényleg hosszú jól kezelt széles pályákon komolyabban akar síelni az ne ide jöjjön, baráti társaságoknak, akik inkább a bulikra helyezik a fő hangsúlyt és bírják a hosszú utazást, ajánlott. Ár-érték arányban egy közepes szolgáltatás volt, amiért szerintem nem érdemes ilyen messzire menni. Bár azért kiváncsi lennék rá teljes üzemben, de ezt én már valószínüleg nem fogom megtapasztalni.
WP-20160122-025.jpg
WP-20160122-011.jpg
WP-20160122-033.jpg
WP-20160122-032.jpg
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.