Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Remete András által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (34)Időben csökkenő Időben csökkenő
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2009.12.07. 13:51
Na igen a november végi havazás. Azóta már volt aki december elejére lelkendezett. De most talán december közepén csak bejön az előrejelzés.
(Ez a hosszútávú időjárás előrejelzés olyan mint a vallás, racionálisan nem lehet hinni benne, de mégis lelkesen nézzük, lelki szükség van erre is...)

Mellesleg szerintem jobb is, hogy elmaradt a korai havazás és hideg, idehaza a novemberi hó nem is emlékszem mikor maradt meg karácsonyig, akár csak a hegyekben.
A korai nagy hideget pedig szinte mindig felmelegedés követte.

Reméljük most stabil hideg jön a hegyekbe, és legalább egy pici égi áldás besegít, és végre a téli szünetre is jó síszezon lesz idehaza (+ hosszú szezon, és akkor talán jövőre lenne pínz fejlesztésekre)
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2007.11.28. 09:24
Ezt a területet '99 ben adták el, akkor még nem volt sípark, csak a két nagypálya (1-2).
ha jól emléxem egyik a boardosoknak, a másik a síelőknek az elképzelések szerint.

A nyári táborozás és a téli síelés mondjuk jól megférne egymással, és pl. a kaszálás mindkettőhöz jól jön.
Viszont a táborozáshoz meg kár volt eladni a területet, elég lett volna megengedni...
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2007.10.20. 11:26
Mi már voltunk ott, amikor a rekord hó volt. fotókat is csináltunk:
http://kep.tar.hu/zita978/50230679?o=0#2

Most télen nem volt annyi hó, nem itt volt a csúcs ha jól emlékszem.

Amúgy ez egy elit környék, nem olcsó állítóllag.
A síterep nem túl nagy, de hangulatos, és sok sífutópálya is van arra, ingyért is.

A síterep nagyobbik oldalán régebbi liftek vannak, de azért jót lehet síelni, és nem voltak sokan.
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
Topik: Donovaly
2007.02.13. 16:48
Hmm, akkor nézzük a speckót, bár ez is szubjektív, de mindenki eldöntheti, hogy az alábbi reggeli (tehát nem a nap végén szétsíelt állapot) képeken mit lát

http://www.holidayinfo.sk/camera.cgi?c=452&t=1171350587&size=0
http://www.holidayinfo.sk/camera.cgi?c=452&t=1171354230&size=0

A két opció:
1. Nagyon jó/jó
Amikor még mindig egybefüggő a hóréteg, de napközben azért olvad, esetleg kásás. Jól lehet síelni.

2. Megfelelő
Foltosak a pályák, kásás illetve vizesek, de azért lehet síelni.

Én határozottan a 2. tippelek...

Az hogy vizes kásás az valóban ki van írva, ilyen hőmérséklet mellett nem csoda, ettől még lehetne egészen jó a pálya, csak nem mindegy hogy 1-2m hó teteje kásás, vagy egy vékony hóréteg olvad, ami hamar foltos lesz sajnos.

A sorbanállást meg valóban nem könnyű előrejelezni, de eddigi tapasztalataim alapján hétvégén sor biztosan van, hosszabb vagy rövidebb.
Az igaz, hogy a lankás oldalon jobb a tárcsás, kevesebb ember, és gyorsabb tempó, és pár méter plussz szintkülönbség. De ha nem megy a másik oldal, akkor ide jönnek a sportosabb sielők, és itt is tömeg lesz...

Na mindegy, ezektől ettől még nem dől össze a világ, és hangsúlyozottan általános jelenségről van szó, ez nem csak itt probléma.

Az igazi probléma az, hogy ilyen kevés hóval márciusban az első meleg végezni fog, és pikk-pakk végetérhet a szezon... Itthon meg el sem kezdődött. Nade lehet, hogy márciusban lesz tél, vagy rossz esetben áprilisban :-(
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
Topik: Donovaly
2007.02.13. 09:00
Azt kell modjam, hogy sok más helyhez hasonlóan itt is ragaszkodnak a helyzet indokolatlan fényezéséhez. Már jó ideje vacak a hó, mégis a pálya minősége a hójelentésben "nagyon jó/very good" (ho.hu)
Sajnos még minidg nem tudnak tullépni ezen a szokáson, pedig már a webcamon is látszik mi az igazság. Lásd a holidayinfon a ma reggeli (!!!) képet (de már hétvégén is látszott pár folt, és ha már a kamerán is látszik, akkor az tényleg gáz)
http://www.holidayinfo.sk/camera.cgi?c=452&t=1171350587&size=0

Vacak ez a tél ez van, sok más helyen is ilyen a hó. Miért nem lehet kiírni, hogy gyenge vagy közepes??? Én síeltem ott amikor valóban jó hó volt. Akkor mit kéne kiírni ha már most nagyon jó? Hogy über-szuper? vagy mega-hiper?
És akkor a nincs is sorbanállás szlogenről nem is beszéltünk (ho-hu: hétvégén nova hola 0 perc, látott már valaki ilyet, és csak én megyek rosszkor oda???).
Szomorú, hogy még mindig nem lehet a hójelentésekre hagyatkozni...
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2007.01.12. 16:04
Én elmentettem a szilveszter környéki előrejelzéseket a koponyegről, érdekes most megnézni ezeket...
koponyeg2006-12-28grafikon.png
koponyeg2007-01-02grafikon.png
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
Topik: Donovaly
2006.01.06. 23:26
Azért az új lift kapacitása hiába nagyobb, ha gyorsabb is jóval, vagyis többször fordulsz ua idő alatt, már persze ha nem sorban állsz...
Vagyis: eddig a felvonon fagyoskodtál, most majd sorban állsz. Szerintem az új lift miatt idén többen mennek, így nem lesz sokkal rövidebb a sor, de azétr a gyorsabb lift miatt még így is többet fordulhatsz majd.

Amúgy jól néz ki a lift, de ezért a pénzért vehettek volna egy nem mixes viszont buborékos 6 ülőset, az sokkal jobb lett volna szvsz...

Mi még karácsony előtt voltunk 2 napra nem volt rossz, bár azért már ekkor is volt sor a lankán. Mondjuk a 2 párhuzamos húzoliftből csak az 1ik ment (ugyan minek csak 5 percet kellett soba állni??)

Este reménytelen volt feljutni a parkolóhoz lifttel (3ból csak 2 ment, a 3. nem hóágyúzott???), egy kis testmozgás és séta persze nem árt.
A barátnőm azért vasárnap délután beállt a sorba, és ki is várta szépen, majd 5 méter után megállt a lift, aztán Ő is gyalogolhatott fel. Én fent láttam amint egy (kivételesen nem magyar volt) sbnowboardos pont egy csigánál esett (vagy bénán szállt?) ki a liftből szépen felcsavarva a csigát az oszlopra. Nem gyenge volt, gyorsan elhúzta a csíkot. Tatrapoma rulz. madzagos cuccal ilyet szerintem nem lehet csinálni.

Tartapomából csak az indítópálcás lift jó, mert az legalább gyors, viszont az egy nap legalább 3x beragad, de inkább többször.
A 4 üléses igazi csigalift, de legalább elvonja a tömeget a pályáról :-) (lásd fent)

Viszont tiszta fűtött melékhelység volt, pályák karbantartva.

A parkoló valóban katasztrófa, bár nekünk volt mutogatós ember, aki a leszánkózott autókat irányította.

A kolibában viszont 4 nyelvű étlap van, finom kaják, korrekt sőt kedves pincérek (amit kell ők is megértik 4 nyelven, csak ne kérdezz túl bonyolultat), mindez igényes környezetben, még mindig kedvező áron.

A benzin viszont kint drágább, idehaza kell tankolni!!! (már csak az adó miatt is)
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2005.10.06. 20:08
http://drknoll.uw.hu/
Biciklis és síelős ügyekben különösen otthon van
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
Topik: Sachticky
2005.02.23. 20:34
Fenti kritikákkal egyetértek, de mégis jó hely 1 napra, nekem tetszik. A felvonó nagyon tuti, a rángatás nem extra, a gyors húzolifteknél megszokott. Viszont a meredek szakaszon nagyon laposan húz, ezért tartani kell rendesen a korongot. Én 1x laza voltam és egyszerűen elagytam a tárcsát, nem estem csak szépen visszacsúsztam, azt gyalogolhattam fel, mert persze erdőben megy a lift...

Ha valaki nem tök kezdő, annak a déli pálya okés tanulni, de ez olvad a leghamarabb, így hamar kásás lesz, viszont inkább füves, mint köves.
A meredk pályákon néha van kő, de mióta visszajöttem Briancon-ból azóta azt mondom, a Szlovákoknál nincsenek köves pályák :-(((

A szerpentint mondjuk takarithatnák jobban is, iszonyat jégbordás tud lenni az út, bár szerencsére láncot még nem kellett felraknom, de egyszer nem fogom megúszni az biztos...
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2005.01.16. 20:18
170-es hosszban már aligha adták volna oda szerintem. A hosszú léceket mindehol jelentős kedvezménnyel árulják, nagyon lecsökkent az igény a 170 cm-nél hosszabb lécekre.

Én pont 170es lécet kerestem, és sok helyen ajánlgattak jobbnál jobb léceket igen jó áron, de mind 180 cm körüli hosszban voltak.


Rossignol lécek nekem is szimpatikusnak tüntek, egy Banditot szívesen elfogadtam volna, de arra nem adtak kedvezményt, így én is Head lécet vettem. Majd megpróbálok egy tesztelőhelyet keresni, ahol megtudhatom, mit veszítettem. :-)
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.12.22. 13:13
Mi is ide megyünk, ST Michaelben lesz a szállásunk, de Obertauern a fő cél.
Azért alszunk itt, mert napi 100 Eur-ért találtunk 8 fős apartmenat 3 hálóval 3 fürdőszobával több mint 100nm-en...
A Oberlungau síbérelt ami ezekre jó, 11.5 Eur-val olcsóbb, mint a Lungo, ami mindezeken felül Obertauern-be is jó. (6 napos bérlet esetén)
Próbáld meg, hátha el lehet intézni, ennyit érdemes ráfizetni SZVSZ.

Azt nem látom miért ne lehetne Katschberg-Aineck között átsíelni? Merthogy Katschberg maga egy piszok magas völgyben, iletve inkább hágón fekszik. Innen az egyik hegyoldalra nagyon jól kiépítet pályarendszer van. A másik irányba a hegy túloldalán van Aineck. Ez a rész kevésbé kiépített, és valószínüleg nem hóágyuzott, de mivel 1500m körül van az alja, azért ritkán lehet hóhiány... Már most is egész jó hó van, pedig még nincs is szezon. persze a déli oldal gyakran elég jeges zsokott lenni, de átsílni az is jó. Aineck kicsit lentebb van, úgyhogy ott van igazán nagy szintkülönbség, de itt csak húzóliftekkel lehet feljutni, ami sokaknak nem szimpatikus.
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.11.23. 16:51
Csorba tó rendeben lehet, ha a hétvégi indulást bevállalták, valamennyi lift működőképes:

Beginning of ski season
27.11.2004 - Štrbské Pleso - Interski - 80 cm of snow all lifts on Strbske Pleso are O.K.
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.11.21. 16:39
Örülök, hogy a gyakoralti tapasztalatok jobbak, mint amit én a cikkekből leszűrtem.
Lehet, hogy csak az oktató nélük síelni tanulók elleni kirohanások szúrták a szememet, és ezért álltam negatívan a témához.

A konzervatíizmus viszont - mégha már nincs is jelen agyakorlatban - azért nem teljesen alaptalan feltételezés lehet, hiszen az általad is említett Repárszky László ír így a honlapján:

"
Szemléletváltás az oktatásban!

Ma már nem kell napokat eltölteni lapos területen és a lift mellőzésével, gyalogolni hegynek föl, a durva koordináció kialakításához. Vannak nagyon jó síterületek, ahol az oktatásnak ez a gyaloglós része egy délelőtt, vagy egy délelőtt és egy délután már le is zajlik, s a lift segítségével, valamint a célratörő síoktatói programmal nagyon fel tud gyorsulni a tanulás folyamata. Az a célunk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt adjunk sikerélményt, igazi tudást, s ezen keresztül biztonságot. A célratörő síoktatási program alkalmazása ma már minden tudásszinten szükségszerű, és szorosan kapcsolódik egy jókedvű, laza együtt sízéshez.
"

Ha ezzel a lappal kezdem, és nem a sioktatas.hu-val, akkor talán nem is születik meg ez a topic :)

Persze a fekete pályás vélemény különbség így is megvan, de az emberek már csak olyanok, hogy nem értenek mindenben egyet, a világ meg olyan, hogy ritkán vannak abszolult igazságok. (az, hogy kinek van igaza az csak az értékrendszertől függ)
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.11.20. 19:49
Szia Eje!
Úgy vélem, a privát órák és a 15-20 fős csoport között még van egy-két kategória.
Tanulni szerintem 3-5 fős csoportokban a legideálisabb általában, kivéve, ha nagyon speciális anyagot tanulsz, vagy nagyon SOS a tanulás, illetve ha a tanulnivaló kizárja a csoportos gyakorlás lehetőségét (pl zenetanulás- zongora).

Ennek ellenére a privát óráknak biztosan megvannak az előnyei, de sajnos az ára is. Ha Gábor 40Eur-ért vállalna egy napot, talán nem is gondolkoznék annyit. A megadott honlapon csak szállás árak vannak, de nyugatabbra ált 100 Eur felett van egy nap privát oktatás, Gábor felkapott oktatóként aligha lehet ennél olcsóbb. (Ha mégis, akkor már most tele lehet a naptára :-/)

Szlovákiában inkább vállalható a privát oktatás költsége.

Egyébként nem a száguldozás felé orientálódok, és nagyon nem szeretnék mást összetörni (magamat sem, de mást főleg nem). Inkább a technikásabb dolgok (jó persze a lesikláshoz is kell technika) érdekelnek carving, buckák, szlalom, szűzhó és egy picit az ugrálások. Szóval szinte minden, kivéve a száguldozás. (Aki gyorsan megy, keveset síel. Még ha nincs is sor a felvonónál, akkor is legalább 3-5x annyit felvonózik, mint csúszik :)

Sajnos az eredeti téma úgy látom nem sokakat izgatott fel, pedig aliga Repárszky László
az egyetlen oktató aki olvasta a topicot.
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.11.15. 21:14
Hát ha fizetnének érte esetleg engem is meg lehet dobni egy mailel :-)))

A komoly szponzorkereséshez két út van,
1. ismerős (aki ki tud diobni egy rakat pénzt az ablakon a privát bulitokra)
2. Valamilyen előzetes eredmény felmutatása: úgy mint versenyeredmények, illetve legalább egy-két amatőr videó.

Fizetett pro ridernek kevesen születnek, email címre pedig ritkán küldenek pénzt...

Idehaza szerintem már az is komoly szponzorációnak számít, ha valaki ingyen kap felszerelést.

Mondjuk a Vokl vörös csillagos lécei jól néznének ki egy ex-szovjet helikopterből kilógatva :)))
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.11.15. 20:49
Kedves Laci,
Örülök, hogy válaszoltál. Mint síoktató bizonyára (remélem :) sokkal jobban tudod, hogy mire képes egykezdő síelő, mint én laikus, aki nem is tanult oktatónál. A fentiekkel egyébként -mint írtam- inkább a vita provokálás volt a célom.
Időközben átolvastam a Te cikkeidet is, és ebben már valóban "haladóbbnak" ható gondolatok voltak (pl. felvonózás az első nap), mint a korábban említett Urak cikkeiben.
Amúgy eddig, a 4 napos márc 15.i utatok a legszimpatikusabb tanulás szempontjából, így (hacsak a véleményemmel ki nem zártam magam) megpróbálok valaki(ke)t rábeszélni, hogy jöjjön el ide velem. Meddig lehet erre az útra jelentkezni egyébként, illetve ugye várható, hogy itt lesz olyan csoport is ahova csatlakozhatok?

A balesetekkel kapcsolatban az a véleményem, hogy manapság Európában is kezdik a pereskedést divatbahozni. Aki sportolni megy (technikai sportok), az vállalja a kockázatot. Én biciklizek (ott mondjuk nem csak lefelé), esni, összeakadni ott is lehet, benne van a pakliban. Aki soha nem esik, az nem vállal annyi kockázatot, hogy rendesen fejlődjön. Privát hegy senkinek, de lezárt pálya is csak nagyon keveseknek jut sanos.
Legutóbb franciaországban az egyik velünk síelő társunknak nekiment egy helyi tinédzser srác, és emiatt eltört a kötése (kuka, nem volt új darab). A srác szabadkozott, bocsánatot kért, és ezzel le lett tudva. Nem követelte tőle az árát, pedig könnyen lehet, hogy gazdagabbak voltak (a szerelése biztos drágább volt). Azért biztosítástés sajnos felelősség érdemes kötni.
Ugyanakkor úgy érzem a védőfelszereléseket kevésbé propagálják, mit a biztosítást, pedig a kártérítés nem forrasztja össze a csontokat.

A síoktatók felelősségről is ugyancsak hallani, emiatt állítólag egy-két oktató nem hajlandó ránézni sí kötésre, azt mondja vigye szervízbe, állítsák be ott (szervizeket miért nem perelnek???)

Azt írod:
"Azt mondom, hogy leküzdeni magad képes lehetsz, de nem lehet egy hét alatt olyan tudásra szert tenni, hogy párhuzamos lécvezetéssel lejöjjél egy fekete pályán."

Én is pont ezt írtam fent.
"Viszont az ambiciózus tanulónak nagy sikerélmény, ha egy hét után eljut oda, hogy le tud jönni (nem azonos a fekete pályán síel kategóriával) a feket pályán, mégha ez fél órát vesz is igénybe."

Igen, jó érzés lehet, mégha szenvedősen is de sikerül lejönni (és persze az okos oktató ilyenkor gondolom tuti a leglájtosabb feketét választja ki). Ebből bőven elég 1 alkalom, és csak azoknak akik azért már eljutottak valamilyen szintre, megvolt az állóképességük stb.
Azt hiszem, aki -2 vel jön le egy fekete pályán, túl sok komoly balesetet nem okozhat.
És utána nem a fekete pályán síelést kell rendszeresíteni, hanem még 1 hétig csiszolni a technikát. És a 2. hét végén már tényle le tud jönni. És akkor megint fantasztikus érzés, hogy mennyivel jobban ment.
Később pedig amikor először meri megengedni a fekete pályán, és lejönni megállás nélkül a lécet, az lehet a 3. nagy élmény.
És ebből számomra az első tűnik a legkevésbé veszélyesnek. De ez csak feltételezés, nem ismerek statisztikákat.
Csak tippelem, hogy a közúti balesetekhez hasonlóan itt is akkor okozzák a legtöbb balesetet, amikor már megy a sízés, és a delikvens úgy érzi, hogy most már "megengedheti"

Természetesen amennyiben ebből balesetek szoktak származni, akkor valóban nem érdemes eröltetni, annyit nem ér meg. Pár lila foltot viszont igen.

És én erre próbáltam meg kilyukadni végig, hogy szenvedés és szenvedés között is van különbség. Szenvedek orákig felfelé, hogy a végén felérjek a csúcsra, mert utánána fent leszek és majd lehet zúzni lefelé.
Szenvedek lefelé, és esek kelek a fekete pályán elsőre, de a végén elmondhatom, hogy lejöttem, megcsináltam (ami, hangsúlyozottan nem azonos, a tudok fekete pályán síelnivel)
De nem szívesen szenvedek azzal, hogy egész nap csak a alap rutint gyakorlom (már ha nem akarok profi lenni), csak hogy később 3-al kevesebbet essek majd.

Én egyébként eddig 3 kisebb "találkozást" jegyzek, szerencsére következmények nélkül, de egyik sem fekete pályán történt, pedig nem kerülöm őket (legmeredekebb eddig, a cortinai "experts only" fekete, kőkeményre fagyva, de még nem jegesen. Itt nem eresztettem el magam, de azért lejöttem esés nélkül. Viszont St.Johann egyszem "kell, hogy legyen egy" fekete pályán mentünk időre is, itt elég jó tempót mentem, persze mindezt egy nyugis hétköznap délelött. Itt szerintem a kezdők sem halltak volna meg) .
Érdekesség, hogy a 3 koccanásból 2 ismerőssel történt meg, akivel együtt síeltünk (érdemes velem jönni???).
A 3 találkozás:
1. Snowbordal ismerkedő barátom egy nagyon jeges szakaszt nem vállalt be, a hátsóján-hátán csúszott lefelé. Én kezdőként keresztbe át akartam síklani a pályán, de kb 10m-el felette kicsúszott a léc alólam, és nem tudtam a csúszást kontrolálni kellőképpen, és a léc végével megütöttem a vállát. Ez mondjuk piros pálya volt, ide a jég miatt nem kellett volna menni, de felül nem volt jeges, utána meg nem volt más út, csak lefelé.
2. Olaszo, kék pálya. "ez már megy nekem" kategória, de elrontottam a terhelésváltás ritmusát (nem tanultam meg rendesen az alapokat), de sajnos nem estem el csak nem fordultam be, és ráléptem egy olasz nő lécének a végére, és mindketten borultunk. Nagyon csúnyán nézett rám, én így tettem vona, ha lett volna ott egy tükör, mert itt tényleg csak én voltam a hunyó :(((
3. Ismerőssel elindultunk lefelé, és olyan szolid buckapálya volt, ahol rendesen kikoptatták a buckák tövét, és ezt csak indulás uán vettük észre (egyszerre), és pont egymásra fordultunk. Majdnem frontális ütközés lett belőle, de végül csak szolidan fellöktük egymást.


Eje: kösz a tippet, de a telepített síoktatóval az a bajom, hogy egyészt egyedül van, tehát nem biztos, hogy lesz rám is ideje. Ezen kívül általában kezdő csoportok jönnek össze hozzá. Privát oktatás pedig arany árban van.
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.11.11. 16:42
Hochkaron 25cm van, ez édes kevés ott. Reméljük a hétvégén kap még utánpótlást. Ha hideg lesz, hóágyukkal néhány pályát mindenképpen járhatóvá tesznek jövő hétvégére.
Ma 2000m-ig csak olvadt... A korai hó legtöbbször elolvad a szezon elött, az alacsonyabb terepeken :(( Reméljük most nem így lesz.
A 80cm-re kíváncsi lennék, ennyi egyszerre nagyon ritkán szakad le, különösen ilyenkor. A gleccsereken sincs túl sok hó, még mindig.
Kaprunban holnap nyit a 2000m-ig levezető pálya, az is csak a műhónak köszönhető.
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.11.11. 10:15
Nekem nem is jön be az oldal, elérhetetlen a szerver ??? Webcam valóban van rajta? Az nagyon jó lenne.

Magyar vonatkozásban a https://www.sipark.hu és a https://www.bankut.hu oldalak szerintem elég jók :)
Fölös csicsa nélkül, de igényesen.

Most vettem új lécet (tavalyról megmaradt Head M-pulse 5,70), a régivel majd megkockázatok idehaza is egy pár csúszást, csak legyen már hó.
Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.11.07. 23:03
By the way, a másik kérdés, hogy hol érdemes tanulni, ha (lásd fent) már nem vagyok kezdő, de még soha nem tanultam síelni, így nem tudom mi az a lépőlendület.
Viszont kipróbáltam a buckapályákat, a szűzhavat, meg kisebb ugrásokat, és ezek tetszenek, de itt még bőven lenne mit csiszolni mindenféle technikámon.

Körülnétem a lehetőségek közöt:
1. Telepített síoktató.
Ez nem nagyon játszik. Ezek gondolom alapvetően a kezdőknek jók, aligha jön össze több hozzám hasonló szintű ember egy úton.
2. Kifjezetten oktatással szervezett utak.
Két ilyet találtam a Kanyarsít és a K2-t.
Itt elvileg több oktató jön, és így valószínüleg lehetne egy megfelelő csoportot találni.
A gond az, hogy a K2 nagyon drága, ami részben a félpanziós szállásoknak is köszönhető, de egyébként is. Rádásul a magas ár mellé csak hétköznapokra szervezi a síelést (bár lehet, hogy ez meghosszabítható kalsszikus egy htesre)
A kanyasí már jobb árban van, de szűkebb a kínálat.

3. Helyi síískola meglátogatása, pl Donovaly, Hochkar.
Ausztriával az a gondom, hogy németül nem tudok, angolul meg nem mindig indul ilyen oktatás.
Donovalyban nem tudom mi a helyzet mostanság, itt állítólag kevés a magyar oktató.


Ha van valakinek tapasztalata a a témakörben, megköszönném, ha leírná.


Remete András
34 élménybeszámolót írt
34
21 éve tag
2004.11.07. 22:23
Egy másik topicba (gyerekek oktatása) kicsit elterelődött a témáról a szó, és mivel nem akartam ott folytatni, ezért nyitottam ezt az új topickot, kicsit más témaában. A véleményem vitaprovokálónak szánm, remélem néhány oktató elmondja a véleményét a témáról

Idevágom a korábbi topic hozzászólások idevágó részét:

--------
Feladó: Szilágyi
Dátum: 2004.01.20.15:12
...
Egy felsős, vagy gimnazista, akár fekete pályán is lejön párhuzamos léccel egy hét után.
Egyetemista tanítványaim kivétel nélkül.
----------

Feladó: akcia
Dátum: 2004.10.31.05:00

...
Az egy hét utáni fekete pályáról:

Egy hét alatt csak az egészen alapvetö egyensúlyozás és un. durva koordináció sajátítható el. A fekete pályán párhuzamos léccel történö lejövetel magas szintü, gyakorlott egyensúlyozási készséget, a beforduás és irányítás szintén nem alapfokú tudását követeli meg. Mindezek miatt képzett és gyakorlott sítanár nem visz fekete pályára egy hetes képzésben részesült tanulókat még akkor sem, ha azok egyetemisták.
--------



Szerintem egy hét után fekete pályán lehozni az embereket, ha működik jó dolog. Feket pálya sokféle van, biztosan nem a legmeredekebbet választja az okos síoktató. Viszont az ambiciózus tanulónak nagy sikerélmény, ha egy hét után eljut oda, hogy le tud jönni (nem azonos a fekete pályán síel kategóriával) a feket pályán, mégha ez fél órát vesz is igénybe.
Nyiván nem kötelező jelleggel kell ezt csinálni, de sokaknak fontos, hogy eredmény érjenek el. Egyetemista csoportról volt szó, akikre ez többnyire jellemző.

Nekem nem jött össze, hogy oktatóval tanuljak meg síelni, klasszikus vad síelő vagyok, akit az tanított aki éppen ráért a társaságból, nézegettem a többi síelőt, olvastam a neten cikkeket és kész.
Körbenéztem lehet-e ezen változtatni, és elborzadva olvastam a különböző cikkeket (részben
itt a fórumon is jelenlevő) oktatóktól pl Kovács Tamás Attila, Fejér György.

Itt egyrészt olyan durva vélemények is elhagzottak, amiből épp csak az nem jött ki a végén, hogy aki oktatás nélkül síel, az durva kulturálatlan vadállat, káromkodik, közveszélyesen síel, tolakszik a sorban stb. És mivel a magyarok töbségére oktató ill. bocs, szövetségi oktató nélkül tanult meg síelni, ezétr a magyarok ált. ilyenek.

Nos a kultúrálatlanság bizonyos részben igaz, de nem hinném, hogy ez a síoktatástól javulna, különösen a felnött oktatásra értve ezt. De meg merem kockáztatni a gyerekek esetén is csak átmeneti az eredmény, tekintetbe véve, hogy egy hétnél tovább aligha tart egy oktatás. Persze aki mindig csak oktatással síel, az más kérdés, de ez maximum a síoktatók ill. a versenyzők célja lehet, itt viszont a szbadidő síelésről van szó.
Autót vezetni is mindehol meg kell tanulni, a kultúra mégsem függ ettől, meg lehet nézni a német és a magyar közlekedési morált.
.
Meg kell jegyeznem, hogy egyébként tolakodásban az osztrák kölkök sem maradtak le, amikor 2002decemberében a téli szünetben csak kevés helyen volt hó, és így szokatlanul nagy sor alakult ki a felvonóknál Hochkaron.
.
A másik vonulat a konzervatizmus, miszerint csak nagyon lassan szabad haladni, napokig felvonó nélkül csoszogni stb.
Nos nem igazán értek hozzá, csak a gyakorlati oldalt látom.
Az ember kikapcsolódni megy síelni és általában nem akar versenyzővé válni (erre felnöttkorban úgy sincs esély), tehát napokig csak az alapokkal szenvedni, mikor lehet felvonózni (nam vagyok őstehetség, de már az első napon sikerült felmenni a tárcsás felvonóval, párszor kiestem, de ez kit zavar?).
Alpesi sível topogni napokig, ez kegyetlenség lehet. Akkor inkább tanítsák meg sífutni elöbb a delikvenst, annak van értelme. Utána az alpesi sível már nem kell sokat bénázni síkon, a felvonózással sem lesz gond SZVSZ.

Nem értem mi a célja az oktatóknak. Lehet hogy ha nagyon aprólékosan oktatnak akkor, a delikvens 4 hét után már szbben síel, de inkább 5 hét legyen, de az élvezetes. Síeljünk, majd kijavítjuk a hibákat, de közben már megvan az élmény, a csúszás. Majd helyrekerül a váll, a kéz stb.

Valaha a vívást is úgy tanították, hogy egy évig csak az iskollázás. Csak a párnát szurkálták a gyerekek, nem egymást. Ma ezt nem lehet megcsinálni, pedig ott még mindig versenysporta nevelik a gyerekeket, ellentétben a síeléssel, ahol ez nem általános.
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.