Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kis Kovi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (268)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2022.09.15. 07:03
Pár évvel ezelőtt jártam először és lehet, hogy utoljára alpesi síelőként ezen a helyszínen.
Biztos az utolsó tippjeim között lett volna, hogy itt fog megszűnni hamarosan az alpesi síelés a környéken.

https://www.salzburg24.at/news/salzburg/grenznah/dachstein-skibetrieb-am-gletscher-heuer-unmoeglich-127018339
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2022.08.25. 21:06
Szia Dani,

Ennél az osztrák síterepnél (Werfenweng) a rendszer egy jelentős részére (főleg a völgyben lévő pályák: Zaglau Arena) van egy kedvezőbb tarifa rendszer, ahol akár pár órás jegyek is vásárolhatóak, sőt nagy a családi kedvezmény is a szülői bérlet mellé vásárolt gyerek jegyek tekintetében (fam. Kind jegyek). Szerintem a szülő vehet a teljes rendszerre, míg a gyereknek csak a Zaglau Arénára.

https://www.bergbahnen-werfenweng.com/winter/preise-zeiten/skipass-zaglau-arena/

Amúgy nagyobb pályarendszerek estében is vannak néhol a völgyekben ingyenes gyakorló liftek.
KitzSki (Kitzbühel) esetében régebben láttam ilyeneket a honlapjukon, sőt ott egy-egy pályarész/szektor (némelyik akár 10-20 km pálya és több ülős lift) esetében voltak kedvezményes tarifák is.
Itt még nem síeltem, de tetszett az - a honlapjuk alapján -, hogy vannak olcsóbb megoldások is, ha nem egy egész rendszerben gondolkodik azon a napon az ember.

Ahogy nézem, most még csak a szezonkártyáról van információ.
Szerintem még nagyon bizonytalan a helyzet (milyen mértékű ráfordítások, egyéb nehézségek jönnek), így sok helyen még "gondolkodnak" az árakon, kedvezményeken.

Lungauban is van egy, a Grosseck - Speiereck pályarendszerhez tartozó, de attól egy-két km-rel arrébb lévő olcsóbb csákányos lift (Petersbründl lift - síbusszal megközelíthető a nagy rendszer völgyállomásától indulva), viszont ez inkább a helyi sportoló ifjak gyakorló liftje, ugyanis bár a pályaszakasz első kétharmada nem nehéz, tanulásra is megfelelő lehet, de az utolsó egyharmada már meredek és azt nem tudod kikerülni, így le kell menni rajta a lift beszállóhoz. Itt volt, hogy nem mehettünk fel a pályára az edzés befejezéséig, utána viszont szinte egyedül síeltünk.
Előzmény: (D.Dani 216104)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2022.03.12. 07:34
Elegen ahhoz, hogy a Mikulás is (hamarabb) jöjjön :)
Előzmény: (skioutlet 215776)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2022.03.11. 20:16
Állati jó lehet a pálya :)
szarvas-futam.jpg
szarvas-futam2.jpg
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2022.02.02. 20:27
Egy kis "érdekesség" az alábbi cikkben.

Mondjuk sokkal korrektebb játék lenne, ha végre azt jelentenék be, hogy a vizsgálatokat követően engedélyezik a Szputnyik vakcinát.

Nekem ne mondja senki, hogy a 2+1 hirtelen nagyobb szakmai megalapozottságot nyert, bár, ha azt vesszük, hogy az újabb variáns esetében az orosz még hatékonyabb, mint az mRNS vakcinák, akkor tényleg nagy balgaság lenne részükről továbbra is "hidegháborúsan" szívatni az embereket.

https://www.portfolio.hu/global/20220202/vege-a-tiltasnak-megoldodott-a-szputnyikkal-es-a-sinopharmmal-oltott-magyarok-utazasa-524517
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2022.01.24. 18:57
Szerintem nagyon kis kedvezményt adnak több napos bérletek esetén (max. 10 %), így aránytalan az, hogy ha szinte teljesen leállnak, akkor ne kapjon vissza az ember valamilyen szolgáltatást az általa fizetett ellenértékért, főként, hogy a nem állandó költségek az üzemeltetőt sem terhelik az nap olyan mértékben, mint egy teljes üzemi napon.

Ez így tisztességtelen magatartás, mondhatnám, ilyenkor hol van a "nagy" fogyasztó védelem?

Megjegyzem, ha adnának lehetőséget esetleg a megfizetett szolgáltatás máskori igénybevételére esetleg egy (át)regisztrációs díj ellenében, már az is egy "fogyaszthatóbb" megoldás lenne.

Arról nem is beszélve, hogy általában a napos bérletek esetében jobban kihasználja az adott napot a síelő, mint ha valaki 6 napot síel folyamatosan.

Eleve, ha valaki jelentősen több szolgáltatást vesz, sokkal nagyobb mértékben járul hozzá az adott vállalkozás működési feltételeihez (állandó költségeihez), így nagyon nem korrekt, hogy ilyen esetben viszont sokkal rosszabbul jár, mint aki esetleg egyelten napot vesz igénybe az adott szolgáltatónál.

A fentiek miatt mi is csak általában akkor vettünk több napos bérletet, ha atombiztosnak láttuk a feltételeket vagy tényleg komoly kedvezmény (nem pár százalék) járt hozzá (pld-ul: díjmentes szolgáltatás a gyermekeknek), mert nagyjából sejtettem, hogy ez így működik.

Talán egészségkárosodás estén van valami lehetőség a visszatérítésre is, mint ha ezt olvastam volna valahol (nem az utasbiztosításra gondolva, mert ott vannak már ilyen termékek, amelyek erre is fedezetet nyújtanak).
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2022.01.16. 18:07
Amennyiben egy teljes oltási sorozat (általában ugye ez két oltás) vagy már egy (harmadik) ismétlő oltás után 6 hónapon belül vagy (korábban 9 volt, de mintha ezt lejjebb vitték volna 6-ra), akkor valószínűleg megfelelsz a rendszernek.
Persze, már a franc sem tudja követni a folyamatosan változó szabályozási környezetet.

Az oltások száma azért lehet egy idő után indifferens, mert nem mindenki azonos időpontban kezdhette meg az "oltakozást", mert nem volt az igényeknek megfelelő számú oltóanyag erre (nem hiába vettem fel én is elsőnek a Szputnyikot és örülök, hogy az akkor már rendelkezésre állt), illetve egyes korcsoportoknak (fiatalok) eleve csak később tették lehetővé az oltás felvételét.

A kevésbé veszélyeztetett(nek tűnő) korosztályhoz tartozók is általában később kezdték el az oltás felvételét, így ha valaki később jutott el a két oltásig, még nem feltétlenül van rosszabb helyzetben, mert lehet, hogy valaki már a harmadikat korábban kapta meg, mint más az első kettőt.
Előzmény: (gustguru 214471)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
Topik: Rogla
2022.01.07. 16:44
Szia,

Szánkózni lehet, de elég kis részt láttam kijelölve a sípálya mellett lévő fenti víztározó oldalában, ahova a négyüléses érkezik a rendszer tetejére.
Ezen pici szánkópálya alatt indul a sífutó útvonal, illetve elég közel van a sípálya is.
Titkos tipp, közvetlenül zárás után, amikor még a pályakarbantartás nem ment nagyüzemben, többen csúszkáltak egy nagyon lankás gyakorló sípályán (kék 1-es), ami szintén a rendszer felső részén van, a sportpálya (nagy foci pálya futókörrel) alatt.
Esetleg még a sífutó pályák környékén lehet erre alkalmas területet találni, de természetesen a sífutó pályákat, nyomokat nem "szabotálva"

Ezen kívül van egy rendes, kötöttpályás:), bob is, de az nem a sípályánál van, hanem a Hotel Rogla mögött a hegy déli oldalán. Szerintem elég hosszú pálya (a hazai visegrádinál jelentősen hosszabb) , igaz mi nem próbáltuk ki, bár terveztük.
Emlékeim szerint 15 EUR körül volt 3 menet.

Van még egy komolyabb lombkorona ösvény is egy impozáns toronnyal, ahonnan le lehet jönni egy zárt fémcsúszdán (azt hiszem ide 10 EUR-s belépőt láttam kiírva).
Előzmény: (Panyo11 214098)
IMG-1112.JPG
IMG-1102.JPG
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2022.01.02. 19:22
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia

A fenti link alatt található jelenlegi (mondjuk bármikor változhat) információk alapján tudtok menni védettségi kártyával, amelyen szerintem eleve nincs feltüntetve az az információ, hogy mi alapján állították ki (oltás vagy hogy átestetek a betegségen) a kártyát.
A magyar kártya nem egyenértékű az uniós igazolással (Szputnyikot még most sem fogadták el), viszont a szlovénoknál eddig elfogadták teljeskörűen a magyar védettségi kártyát.

Megjegyzem, én két Szputnyik, majd azt 6-7 hónappal később követő betegség (nem volt róla hivatalos PCR tesztem, csak antigén és szerencsére kórházi ellátásra sem volt szükségem) után is felvettem a 3. oltást (Pfizer). A 3. oltás felvételére a megbetegedést követően kb. 5. héttel később került sor és semmi bajom sem származott belőle, kb. ugyanannyit éreztem, mint az első (Szptunyik) oltás után egy napig.
Kellett vagy nem, ezt sosem fogom tudni már, de az biztos, hogy szerintem érdemesebb minél jobban felvértezni magunkat ez ellen. Nekem a labor az antitest mérés során 1183 BAU/ml értéket mutatott ki a betegség aktív szakaszát követően kb. két héttel később levett minta alapján. A harmadik oltás után még nem nézettem ilyen szintet.
Sajnos kizárólag Pfizerrel oltottak is elkapták már a betegséget, de szerencsére kevés volt köztük is a súlyos (hospitalizációs) eset.
Az új mutálódott verzió esetében még minden képlékeny, így lehet, hogy egyik napról a másikra változtatnak majd szabályokat (szerintem az ünnepek, idegenforgalmi csúcsszezon után könnyebben lépnek majd meg ismét korlátozóbb lépéseket január hónap során a februári újabb csúcsszezon időszaka előtt).
Előzmény: (Kalman28 213880)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.12.30. 09:41
Annyit tudok segíteni, hogy láttunk fent, a pályarendszer tetején autókat és feltételezhetően ilyen időszakban (hetek óta nem volt jelentősebb havazás) jól használható, megfelelő minőségűnek tűntek a fenti utak (hegygerincen), ahol a síbusz közlekedett.

A nem messze - ugyanezen Pohorje-hegységben - lévő Roglára két út is vezet fel, de csak az autópálya felőli (délről jövő) oldalon volt egyértelmű a helyzet, mivel fent a rendszer tetején az északi (Dráva-völgy) irányba tovább (lefelé) haladó útnál ki volt téve (nem elfordítva) a hólánc tábla, pedig már akkor is legalább két hét telt el a jelentősebb havazást követően. Eredetileg arra indultam volna haza (rövidebb út), de inkább választottam a biztosabbat.


Visszatérve a maribori pályákra, szerintem a város (autópálya) felől lehet egy ugyanolyan jól karbantartott út (929 vagy 935), ami felvezet a hegygerincre, mert elég sok autót láttunk fent is. Persze, nagyobb havazás környékén az is biztos hóláncos megoldás lenne.

Amennyiben nincs fent szállás, amihez autóval szükséges menni és nem csúcsidőszakban érkeztek, úgy szerintem egyszerűbb megoldás a kabinos alatt lévő sorompós (bérlet vásárlás esetén ingyenes) parkoló használata, mert a kabinosból kilépve kb. 50 méteren belül van a síbusz megállója is, ami át tud vinni az arehi oldalra (kb. 15-20 perc menetidő és miin. óránként, de van amikor gyakrabban jár) vagy át lehet csúszni/liftezni, ami azért több időt igényel.
Mondjuk visszafelé szerintem (Areh - Bolfenk) jobban lehet csúszni megfelelő hőmérséklet (kifagyott pályák) esetén.
Mondjuk, ha felmentek a hegyre, akkor viszont nem szükséges a városon keresztül menni (igaz aránylag jól ki volt táblázva, hogy merre menjél és látni is lehet a célt már messziről).
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.12.28. 16:35
A karácsony előtti hetet Ausztriában töltöttük volna, de az indulás előtt egy nappal ezen weboldal egyik fórumából tájékozódtam, hogy teljesen megváltoznak a beutazási és ott tartózkodási feltételek. "Vicc", hogy egyik pillanatról a másikra, gyakorlatilag átfutási idő és hivatalos szabályok megfelelő időben történő közzététele nélkül csesznek ki a sógorok az emberekkel - utazókkal, szállásadókkal, üzemeltetőkkel, stb. Azt most nem részletezem, hogy milyen értelmetlen és/vagy aránytalan szabályrendszereket alkotnak.

A fentieket csak azért tartottam szükségesnek megjegyezni, hogy elmondhassam, kb. fél nap alatt jutottam el odáig, hogy újratervezés után Szlovénia fel vesszük az irányt, egy nap késéssel és rövidített programmal.
Szerencsére találtam megfelelő szállást és aránylag jó lehetett tájékozódni a szabályrendszerekről, a nyitva lévő pályákról, stb.

Odautazás napján a maribori sípálya(rendszert) látogattuk meg, de nem ért meglepetésként, hogy mely pályák és felvonók lesznek nyitva.
Aki ide tervez utat, ezt a felületet ajánlom, ahol napokra előre megjelenítik a működési feltételeket (nyitott pályák, liftek, üzemeltetési időszak).
https://www.visitpohorje.si/obratovanje-naprav-prog-in-blagajn/#proge

Reménykedtem abban, hogy esetleg mégis több pálya lesz nyitva (például az előző hozzászólásban említett völgyszakasz vagy a világkupa futam pályájának a felső szakasza), de azok a feltételek fogadtak, amik a honlapjuk előre megállapíthatóak voltak már az utazást megelőző nap is. Ezt felfelé menet a liftből is már jól lehetett konstatálni, legalább is, hogy az alsó szakasz biztos nem működik. Fent (12.20. - hétfő) voltak jelzések a lezárásokra (csatolok képet), illetve a környező pályák állapotát illetően számunkra nem volt kétség, hogy a város feletti szakasznál csak az előre jelzett kétüléses lifttel kiszolgált szakaszon lehet virgonckodni.

Ami a bejutást illeti, a határon észre sem vetted, hogy átjöttél (oda-vissza). A sípályáknál (Maribor és Rogla) mi bemutattuk a magyar védettségi kártyákat, ami elég volt, igaz volt nálunk egyéb más dokumentum is (kinyomtatott uniós igazolások, EESZT app., stb.), de arra akkor nem volt szükség.
Az asszony 3 db Pfizerrel nyugat kompatibilis, a gyermek (junior) 2 db Pfizerrel (nem is kaphatott akkor még 3-at, pár napja telt el a félév a második oltástól számítva) már nem, nekem pedig 2 db Szputnyik + antigén teszt (nem PCR) + antitest (bőven határérték felett) + 1 Pfizer volt a menüsor, ami még valószínűleg PCR-teszt kötelezettséget vont volna maga után egy szigorúbb osztrák ellenőrzésnél (a Szputnyik miatt, illetve az antigént nem veszik figyelembe).
Szóval bőven jók voltunk, de a magyar védettségi kártyánál egyszer sem kellett többet előhúzni a tarsolyból, igaz Roglán (itt töltöttük a többi napot) már az egyik nap kértek volna mást is, de végül valószínűleg nem szeretett volna sokat pepecselni a pénztáros hölgy és nem várta meg mire elővettük volna az újabb dokumentumokat.

Mariborban másodszorra jártunk, megtapasztaltuk a két végletet, ugyanis először évekkel ezelőtt március legvégén (a zárási időszak előtt) jártunk arra felé, most pedig gyakorlatilag az előszezon legvégén. Szerencsére mindkét alkalommal a fenti részeken volt elegendő hó, de a völgybe egyik alkalommal sem volt esély lesíelni.
Azért az jelentős különbség volt, hogy most olyan szinten fagyottak voltak a pályák, hogy a rendszer egyik végéből való átcsúszás a másikba semmilyen nehézséget nem okozott (igaz, most az irány is más volt, valószínűleg a kedvezőbb, azaz Areh felől Bolfenk, azaz a város irányába).
Mindkét alkalommal - időhiány miatt - használtuk a két végpont (Bolfenk - Areh) közötti síbuszt egy-egy alkalommal.
A legelső, tavaszi alkalommal inkább sífutásra emlékeztetett a Bolfenk - Areh átjutás, de a mostani (enyhébb mínuszokban és alacsonyabb napállás mellett) viszonyok között az Areh - Bolfenk szakasz nagyon gyorsan abszolválható volt.
Nekem nagyon bejött jó pár átcsúszós szakasz is, mert azért voltak olyan részek, ahol nem egy két méteres csíkon kellett csúszni, illetve az útba ejtett pályák (Ruska, Partizanka, Videc) szerintem nagyon rendben voltak.
A másik irányba talán nem ilyen frankó az átcsúszós szakasz, bár igaz, akkor (annak idején tavasszal) teljesen más feltételek voltak (olvadás, ködpárna, stb.).
A sokat dicsért arehi pálya (Pisker - modern 6 üléses felvonóval) tényleg nagyon jó az utolsó letörést leszámítva, mert az elég jeges volt (árnyék miatt aránylag az egy sötétebb szakasz volt, pedig verőfényes nap volt a többi pályarészen).
Decemberben olyan alacsonyan jár a nap, hogy verőfényes időjárás ellenére egy-egy szakasz mégis árnyékban van az északi fekvésnek és a hegységet (Pohorje) "betakaró" gyönyörű fenyőerdőknek köszönhetően.

Sajnos a felvonópark évek alatt semmit sem változott, azaz továbbra is vannak nagyon lassú régi kétüléses felvonók, a városból feljövő kabinos és az piskeri pályát kiszolgáló liften kívül a többi felvonó igen réginek számít. Mondjuk engemet ez csak a lassúság miatt a zavart, mert itt mindig "időhiányban" voltunk (odautazás első "síállomás").
Lenne még egy négyüléses a város feletti (Bolfenk) résznél, de az most nem működött a hozzátartozó pályákkal egyetemben. Ez már a világkupához tartozó pályarész, ahol lassan már nincs olyan év, amikor megfelelő hófeltételek lennének a rendezéshez. Ennek a felvonónak az alja már 500-600 méter között lehet. Lehet, hogy "spóroltak" a világkupa futam miatt és nem erőlködtek a megnyitásában, igaz szerintem az eltelt időszak és az időjárás előrejelzések alapján most sem lesz itt futam (esetleg Krajnska Gorara ismét áttehetik, ha persze ott lesz esély a rendezésre).
Mondjuk, ha idáig (500-600) le lehetne jönni, akkor a Bolfenk legmagasabb pontjáról (kabinos kiszálló) egy huzamban már lehetne 2-3 km-t csúszni, igaz a visszajutás a két lifttel (4 és 2 üléses) kb. 20 perc menetidőt jelent. Annak idején tavasszal mi még ezt ki tudtuk próbálni, viszont már akkor sem lehetett lejutni a rendszer legaljára és azok a pályák sem mentek, amely a kabinostól a rövidebb és meredekebb úton indulnak lefelé.

Persze, egyszer sem voltunk főidőszakban, így könnyen mondhatom, hogy "saját sípályánk" volt, de ebben az időszakban a Pisker (Areh) pályát leszámítva csend és nyugalom volt 0 sorállással. A környező fenyőerdők és a nyugalom számomra olyan plusz adalékok, amelyek feledtetik a hátrányokat (elavult felvonópark, zárva lévő völgypályák, ezért rövidebb pályák, stb.).
Az árazás a felnőttek esetében korrekt (33- hétköznap/36 - hétvégén - EUR), viszont a fiatalok esetében kisebbek a kedvezmények.

Lent, a városnál a parkoló sorompós, de ingyen van, ha síbérletet vesz az ember, csak érvényesíteni kell a bérlet vásárlásnál a parkoló cetlit, amit a behajtásnál kap az ember.

A maszk használatra igazából a kabinosnál ügyeltek jobban, de olyan kevesen voltak, hogy túl nagy jelentősége nem volt.
Érződik a "kosztümös" balkán, azaz lazábbak a sógoroknál, sajnos a cigerettázásnál is visszaköszön - pld-ul liftnél munkát teljesítő személyzet is bőszen pöfékelt a vendégek orra előtt vagy az ülősben előtted utazók is hasonló élményekkel bódítottak (mondjuk ez Roglanál volt) .
DSC04520.JPG
DSC04492.JPG
DSC04496.JPG
DSC04498.JPG
DSC04502.JPG
DSC04507.JPG
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.12.12. 08:10
Semmit sem érsz vele, mivel csak a PCR-teszt esetén kapsz Unió által is elfogadott gyógyultsági igazolványt.

Nekem két Szputnyik után fél évvel történt megbetegedés és volt róla Antigén tesztem, de az sem volt elég (kiírta az EESZT, hogy csak PCR-teszttel kaphatsz gyógyultsági igazolást).
Ezután csináltattam antitest vizsgálatot, ahol kimutatták a megfelelő ellenanyag szintet, majd pár héttel később felvettem a "nyugati" (Pfizer) oltást is, 3. emlékeztető oltásnak.

Totál interproletár lettem, mert van már bennem orosz, kínai és amerikai/német anyag is, és így valószínűleg már feloldozást nyertem, legalább is az osztrákoknál jelenleg.

Szóval jelen pillanatban egy dolgot tehetsz, felveszed az oltásokat (ezt a síeléstől függetlenül is ajánlom). Még jobb helyzetben is vagy, mert már tudsz válogatni az oltások között.
Én a betegség után 4-5 héttel vettem fel a 3. dózist és kb. egy napig éreztem meg a "mellékhatását", de az sem volt vészes, viszont most már "EU-konform" lettem.
Amúgy röhely, amit a Szpunyikkal csinálnak, főleg, hogy a nyugati vakcinák sem sokkal hatékonyabb az orosznál - sokan elkapták azokkal a vakcinákkal is a betegséget -, mindkettő arra jó, hogy radikálisan csökkentsék a komoly megbetegedés lehetőségét, de egyik sem ad 100 %-os garanciát. Az viszont egyértelmű, hogy sokkal nagyobb eséllyel lesznek komolyabb, akár halálos kimenetelű vagy szövődménnyel járó folyamatok, ha valaki arra apellál, hogy majd az immunrendszere mindent megold magától.
Előzmény: (Kinizsi 213260)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.11.27. 19:02
Köszönjük, ez nagyon jó :)
Előzmény: (minerel 213058)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.11.10. 17:32
Köszönöm az ötletelésedet.
Sokszor - például az olaszoknál - megkülönböztetik, hogy munkavállalás (lazább kötelmek) vagy turizmus miatt mész, a konzuli leírásnál is fellelhető ez a kettős "játék".

Azt hiszem csináltatok a közel jövőben egy antitest tesztet, hogy lássam a fertőzés utáni helyzetet és megpróbálkozok hamarabb hozzájutni a 3. oltás tekintetében egy EU komform oltáshoz (Pfizer, Moderna), bár annak sincs értelme, hogy ha túl hamar megyek el (fertőzés után pár héttel), akkor napokra kiüssön az oltás.

Kezdek beletörődni a helyzetbe, legfeljebb nézek olyan helyeket addig, ahova el lehet jutni Szputyikkal is. Az az igazság, hogy már tervezni sincs értelme, mert pár hét alatt minden változhat.
Betartottam eddig is minden szabályt, sosem voltam "kiskapus" játékos, igaz lassan ez már devianciának minősül:)
Előzmény: (Steve33 212858)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.11.09. 17:19
Két Szputnyik után fél évvel a betegségen való átesésben van/volt részem és ez sem lesz elég, mert a betegséget antigén gyorsteszttel diagnosztizálták, így nem kaphatok gyógyultságit sem.
A legszebb az egészben, hogy már bejelentkeztem 3. oltásra, de azt a betegség miatt le kellett mondanom és most elvileg hónapokig nem tanácsos elmennem a 3. dózisért, ami ugye eleve kevés lesz, mert a Szputnyik miatt kellhet majd egy 4. oltás is.

A több, mint 2 éve foglalt olasz szállásomat próbáltam újabb egy évvel eltolni, de már a tulajnak sem egyszerű. Mondta, hogy menjek és állandóan teszteltessek, de mondtam, hogy már a kiutazás előtt is max. 48 órával frankónak kell lenni és a sok szarakodás mellett ott a rizikó, ha bármikor mégis valamit kimutatnak.
A Covid kezdetekor a feleségem egyik munkatársnőjénél (testnevelő tanár) hosszú hetekig hozta a teszt a fertőzöttséget.

A gyerek iskolájában a Pfizerrel pár hónapja beoltott tanulók esetében is kimutatták már a friss fertőződést.

Komoly mondom, mintha szórnák direktbe a népet az ősz beálltával.
Korábban megírtam a Conspiracy theorymat és valahogy most sem tudok attól elvonatkoztatni...
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.09.05. 12:05
A San Marinóban kiállított Szputnyik V oltással rendelkezők esetében még az sem kell, az ott kiállított igazolást elfogadják, bár tudom ez számunkra nem segítség, max. dühítő tényező.

A lányom majdnem lemaradt egy augusztusi up. válogatott versenyről, mert bár oltással (Pfizer - 2021.05.) rendelkezik, de mégis kérték a cseheknél a 72 órán belüli tesztet (atlétikai sportverseny), viszont a mintavételi helyen az első mintavétel kapcsán kb. 24 órával később derült ki, hogy azt nem tudják kiértékelni, így meg kellett ismételni a mintavételt, ami másodszorra (utolsó pillanatban) "szerencsére" már megfelelő eredményt adott az induláshoz.

Az a baj, hogy állandóan változnak a feltételek és sokszor - mint például a Szputnyiknál - nem is a hatásosság a fő szempont, így fordulhatott az elő például, hogy míg egy állítólag Covidon átesett munkatársam (igazolással rendelkezett rólad) szabadon mehetett Ausztriába a nyáron (Szputnyik esetében csak plusz macera és pénz esetében mehettél), de a munkatárs állítólag ott újra Covidos lett.
Előzmény: (babeneba 212579)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.03.21. 18:00
Köszönöm :)
Érdekesek voltak a mai záró futamok is, Alexis összességében a legjobban lestrapált pályákon jött a két futamot illetően, mégis majdnem megnyerte, úgy látszik havazásban mínuszok esetén az egyik legjobb.
Bírom a pasit, egész biztos nem egy egoista alkat, sztár allűröktől mentes, szerény gyereknek tűnik, és nagyon aranyosak a feleségével, aki mindig ott várta a szezonban a célban.

A hölgyeknél végre Meta újra megmutatta a tehetségét, Alice Robinsonnal még sok szép csatát vívhatnak az elkövetkező években.
Gasienica is megérdemelt volna egy dobogót ebben a szezonban, Chopokon csak méterek választották el tőle.
Nagyon örülök, hogy Tina Maze után vannak a "keleti blokkból" eredményes jó síelők, sajnos Ilka Stuhec a sérülések miatt nem tudta azt "befutni", ami benne volt a pályafutásában.

Most úgy tűnik, hogy a férfiaknál talán a szlalom, míg a hölgyeknél a GS a legkiegyenlítettebb mezőny, azaz ezekben a számokban van egyszerre a legtöbb aspiráns egy dobogóra.

Nagy tervem, hogy egyszer az életben egy szezonban legalább pár hetet arra szánhassak, hogy a helyszínek között utazva megtekinthessek minél több eseményt egy időszakon belül, amire a januári időszak egész frappáns lenne (Adelboden - Wengen - Flachau - Kitzbühel - Schladming), főleg, ha ezt ki lehetne egészíteni egy-két síugró futammal :)
Mondjuk kiegyeznék egy karácsony előtti olasz körrel is (Val Gardena - Alta Badia - Madonna di Campiglio - Lienz) kiegészítve egy négy sánc sorozattal :)
Ez "csak" pénz, idő és egészség kérdése :)


Nehéz lesz a következő 8 hónap, bár ha lesz foci EB és Olimpia, akkor azért a nyáron lesz mit csemegézni:)
Előzmény: (fezso6 212124)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.03.20. 17:06
Nagyon csodás nap volt, egy gyakorlatilag életműdíjjal felérő győzelem a férfiak mezőnyében, egy csendes, de a kudarcok ellenére nagyon kitartó személyiség, Alexis Pinturault közreműködésében, akinek a pályafutása jelentős részében az egyik legprofibb síelővel, Marcel Hirscherrel kellett versenyt futnia, és a mai győzelemmel is bizonyította, hogy nem véletlenül ért fel a csúcsra a pályafutás végéhez közeledve.
A most szomorú vesztes, Odermatt esetében azt hiszem, csak a sérülések akadályozhatják meg, hogy ilyen sikereket még bőven elérjen a karrierjében.


A hölgyeknél a még csak a legjobb éveibe érő, de ennek ellenére már egy hosszú utat megtevő és nagyon alulról építkező, s egyben nagyon komoly munkát az asztalra letevő, Petra Vlhovát fogják a sí "történelemkönyvekbe" bejegyezni, szintén nem érdemtelenül. Remélhetőleg ez a szomszéd - sokkal kisebb hátteret nyújtani tudó - országból érkező lány még sok szép sikereket fog elérni a jövőben, akinek a pályafutás a sítörténelem egyik legeredményesebb és tehetségesebb női síelőjével, Mikaela Shiffrinével zajlik párhuzamban.

Úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedek egyik legkiélezettebb és legszínvonalasabb versenysorozata zárul holnap, amelyen születtek újabb sztárok (Odermatt, Liensberger), a végső célt elérték a talán legszorgalmasabb sí versenyzők, illetve másodvirágzását élte a pályafutását illetően az egyik legnagyobb hullámvasutazó, pici, de felettébb erős és egyben ügyes versenyző, Lara Gut.

Mindenkinek voltak szerencsés és szerencsétlen fordulatai, a hosszabb távon vagy csak az adott versenyen kieső riválisok, az elmaradó futamok, a század másodpercek, a buckák vagy a pályák második futamának végére leromló állapotát illetően, s talán ebben az évben többen is megérdemelték volna a végső sikert, de ha a konstans teljesítményeket, s főként az elmúlt éveket is figyelembe vesszük, akkor úgy gondolom, hogy az arra érdemes személyekhez kerültek a kristálygömbök.

Jövőre egy olimpiai és valószínűleg hasonlóan érdekes és nem egysíkú szezon elé tekinthetünk, a férfiaknál a jelenlegi első két helyezetten kívül, a remélhetően visszatérő Kilde, a talán jövőre "beérő" Marco Scwharz, illetve Loic Meillard kettős, vagy esetleg a győztes útra visszatérő Henrik Kristoffersen, s talán-talán - az őserőt képviselő - Filip Zubcic vagy a hasonló óriás - egy sérülésektől távoli felkészülés és szezon jegyében - Dominik Paris vagy az olimpiai nagy menő, Matthias Mayer tudja majd igazán színessé tenni a szezont.

A hölgyeknél is igazán sok szereplős lehet a következő szezon, a gyorsabb számokban is valószínűleg egyre otthonosabban mozgó, szinte fáradhatatlan Vlhová, a brilliáns ügyességű Shiffrin, az ifjú titán Liensberger, a már kellő tapasztalattal felvértezett, de még legjobb évei előtt álló Marta Bassino, a tehetséget talán végre nagyobb sikerekre váltó Wendy Holdener, az egyik legsokoldalúbb, szintén svájci, Michelle Gisin, a nagy visszatérő Lara Gut, a talán egy szezont sérülések nélkül letudó egyik legbátrabb Sofia Goggia, az egyik legharcosabb és komoly tudással és tapasztalattal bíró Federica Brignone, az egyik legcsinosabb, s egyben legerősebb Mowinckel vagy még a mindig bőven ifjak közé sorolható Alice Robinson, Meta Hrovat is sok-sok győzelmet, helyezést, pontokat csenhetnek el egymástól.

A jelenlegi helyzetben "életmentő" volt legalább így megélni a síelést, az annak díszletet biztosító gyönyörű tájakat és ragyogó versenyeket.
Holnap egy-egy "buli futam" és utána sajnos közel egybefüggő (söldeni "melegítést" ide nem számoló) 8 hónapos szieszta vár ránk, de bízzunk benne, hogy újra következik egy "régi" szezon, amikor nem lesz akadálya például az amerikai helyszíneken való versenyeknek vagy a nézők előtti futamok megrendezének, s amikor mindenki szabadon hódolhat ennek a gyönyörű és felettébb örömöt biztosító szabadidős sporttevékenységnek.
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.03.01. 22:13
Jelentős változás lesz az itteni síliftek kapcsán, az Ausztriában megszokott kabinos liftek formavilágához képest eltérő kivitelben (a svájci Bartholet cég által gyártott liftről van szó):

https://www.seilbahn.net/sn/berichte/bericht.php?news=10836&kategorie=22&klickpass=agh586zyf
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.03.01. 19:10
Igen, így lehet, ahogy mondod.
Tavaly is már úgy tudtam tovább tolni erre az évre, hogy a következő szezon már érezhetően drágult ugyanarra a hétre, igaz, akkor egy újabb kivitelű apartmant ajánlott fel a szállásadó.
Sajnos a Dolomiti Superski rendszer tekintetében már a most is egy lélektani határon mozognak a bérletárak a szempontunkból, szóval ide eleve nem tudok nagy látogatási gyakoriságot tervezni, de az a táj (is) még síelés nélkül is feltölti az embert, hihetetlenek azok a sziklaformák.
Meglepő, de márciusban jelentősen olcsóbban lehetett apartmant foglalni a nyári időszakhoz (már július elejéhez) is viszonyítottan, azaz nyáron is iszonyúan pörögnek ott a szállások.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.