Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Chopok dél és észak topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Skyman
158 élménybeszámolót írt
158
13 éve tag
2013.02.16. 23:43
Üdv!

Állítólag a lengyeleknél valami nemzeti ünnep vagy hosszú szabadságolási időszak volt és azért is voltak ilyen rengetegen. Sajnos ezeket nem lehet előre tudni, kiszámítani. A hegy tetején nagyon fújt a szél, köd volt és szakadt a hó mindegyik napon, így talán ezért is csoportosultak a pálya aljára az emberek. Nézni kell az időjárás jelentést és a webkamerákat.

A B1 és B2 felvonókat ajánlom, azok nagyon jók, újak, gyorsak! A B2-nél kisebb szokott lenni a sor. Kezdőknek az 5a és az 5-ös pálya nagyon szuper! Ezt ajánlom elsősorban.

A B3 és B4-et nem javaslom, ezek nagyon lassúak, régiek, fapadosak. A B4-en egy örökkévalóságnak tűnik felérni, annyira tetű lassú.

A B5-ös régi, de jó, mert 2 sebességes és így elég gyorsan felér. De onnan csak fekete pályák vannak. Amúgy a 7-es fekete nem vészesen meredek, majdnem olyan, mint egy piros. Reggel még nagyon jó, amíg nem buckásítják ki.

A B6-os a déli oldalon van, a B7-es pedig egy régi 2 személyes fapados felvonó. Csak akkor érdemes rá felszállni, ha jó idő van, különben odafagytok. :-)

Egy magabiztos kékes síelő le tud jönni a piros pályákon. Reggel a legjobb, amikor még frissen ratrakkolt, akkor sokkal könnyebb rajtuk síelni. 8:00-ra érdemes ott lenni, 8:30-kor indulnak a felvonók.

Egyedül a déli oldalon a piros 31-es pályának van egy nagyon meredek szakasza, ami elég erős, feketének is mondható. A többi mind jól síelhető. Kora délutánra viszont a meredekebb szakaszok nagyon kibuckásodnak, akkor már nehezebb rajtuk síelni.
Előzmény: (tsrt 155136)
tsrt
121 élménybeszámolót írt
121
13 éve tag
2013.02.16. 21:52
Szia!
Sajnálattal olvasom a népsűrűségről írt soraidat. Mi jövő vasárnap-hétfő-kedden (24-25-26) leszünk kint és pont a B1-B7 felvonókat akartam favorizálni, mivel a családban vegyesen vagyunk "kékesek és pirosasak". Az 1C, 1A, 11A mennyire erős egy magabiztos "kékes" síelőnek?
FT
Előzmény: (Skyman 155132)
Skyman
158 élménybeszámolót írt
158
13 éve tag
2013.02.16. 21:02
Sziasztok!

2013 február 10 - 16-ig voltunk síelni a Chopokon. Szállást előre nem foglaltunk, minden szálloda, panzió, bungallow tele volt a pályáktól 10 km-es távolságon belül. A szlovák utak (a néhány rövid autópálya szakaszt és a frissen felújított részeket kivéve) katasztrofális állapotban vannak. A 10 - 15 cm mély kátyúkban, melyekkel igen sűrűn lehet találkozni eltűnik egy személyautó kereke, ezért nagyon oda kell figyelni, mert komoly károk keletkezhetnek az autóban. Budapestről a 270 km-t 5 óra alatt tudtuk megtenni 54 km/h átlagsebességgel a rossz utak miatt. Hó vagy jég nincs az úton, nem csúsznak, csak a rengeteg óriási kátyú a veszélyes.

A déli oldalon (Chopok Juh) a völgyből csak a régi 4 üléses ülőszékes felvonóval lehet feljutni, ami ugyan kétsebességes, de régi és fapados, gyakran megállítják és hétköznapokon is 15 - 20 perces sorbanállás alakul ki előtte. Kellene a völgyből még egy komolyabb, gyorsabb, nagyobb kapacitású felvonó félútig, ami bírja a tömeget is.
Nem oldották meg a régi 4 üléses felső kiszállójától az átcsúszást az új kabinos felvonóhoz. Messze vannak egymástól és nem lehet átcsúszni, csak nagyon körülményesen. Le kell csatolni a lécet és a pályán keresztül, hosszan átgyalogolni. Az új 8 személyes kabinos nagyon jó és gyors, ott nem kellett sorban állni, azzal nagyon elégedettek voltunk. De ehhez feljutni nagyon körülményes és lassú. Az északi oldalon ezt a félúti csatlakozást szépen megoldották. Délen kár, hogy nem sikerült.

Az északi oldalon ugye a fő beszálló, indulóhely (ahol nagyon kevés a parkolóhely, így körülményes a parkolás) a Hotel Ski & Fun -tól indul a 2 db (szürke és sárga) egyenként 6 személyes kétsebességes, lehajtható védőplexivel ellátott színvonalas, Doppelmayer felvonó viszi fel a síelőket a hegy közepéig. Mivel azonban az északi oldalon 5X annyi ember van, így ez a két felvonó sem bírja a tömeget, hétköznapokon, rossz idő esetén is 8 - 10 percet kell sorbanállni előttük. A felvonók nem egy helyre mennek, csak a sárgával lehet eljutni az új kabinos Funitel felvonó alsó végállomásához. A sárgánál szokott kisebb sor állni, de itt mértük a 8 - 10 percet hétköznapokon, ami már zavaró. Az új Funitel csúcsszuper, ott nem kellett sorban állni és villámgyorsan (7 m/s-al) repít fel a hegytetőre.

Érdemes a térképet előre tanulmányozni és az olcsó szálláslehetőségeket felkutatni, mert lehet 10€/fő/éj-ért is pályához közel eső színvonalas szállást kapni, csak ezek magyar nyelven nincsenek fent az interneten, hiszen így is annyi vendégük van, hogy folyamatosan tele vannak. 19 - 25€/fő/éj-ért lehet találni foglalás nélkül is, csak sokat kell keresgélni, minden helyet végig kell kérdezgetni, amíg sikerül találni.

A pályák nyitva tartása igen rövid 8:30 - 16:00-ig és nagyon sok idő elmegy az alsó részen a felvonózással + sorban állással. A régi, egysebességes felvonók nagyon lassúak Pl.: Biela Put-ba nem szabad lemenni, mert elmegy vele egy óra, mire feljössz onnan. Az új sívasút már valamit javít a helyzeten.

Mondhatnám, hogy összességében nagyon jó hely és érdemes elmenni, de sok helyen reklámozzák az új fejlesztéseket, ennek hatására pedig akkora a tömeg, hogy a pályák és az alsó felvonók sem bírják. Csehek, lengyelek, ukránok, magyarok de még angolok is mennek oda rengetegen és persze ott vannak a szlovákok. Mindez hétköznap. Mi lehet hétvégén?
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.