Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Turrachi varázslat: ahol egy alpesi tóban úszhatsz, akár télen is

2023.11.07. Wesselényi Andrea

Amikor meghívást kaptunk Ausztria egyik legkülönlegesebb hegyi szállodájába, azt gondoltuk, itt minket nem érhet meglepetés. Minden máshogy alakult, mint ahogy terveztük, és ez így volt jó. Nagyon jó!
A Hotel Hochschober 3 fő attrakciója: a Turrachi-tóból leválasztott, 28-30 fokra fűtött ún. tófürdő, a kínai pagoda és a hamam törökfürdő.
A Hotel Hochschober 3 fő attrakciója: a Turrachi-tóból leválasztott, 28-30 fokra fűtött ún. tófürdő, a kínai pagoda és a hamam törökfürdő.
Indulás előtti napon osztrák társaságban végeztem privát "piackutatást", és azt figyeltem meg, hányan kapják fel a fejüket a Hotel Hochschober nevének említésére. Igaz, turisztikai szakemberek körében, de mindenki azonnal tudta, hol van ez a szálloda - Turracher Höhén - és mi mindenről nevezetes. Nem véletlenül nyert egy sor díjat, híre van Ausztriában, és sokan szerint ott a helye az országos top10-ben!

A jelenlegi tulajdonos unokái alapították

Egy kreatív család sikertörténete rejlik a falak mögött. A sísport még ismeretlen fogalom volt, amikor közel 100 évvel ezelőtt, 1929-ben megépült az eredeti kis vendégház a Turrachi-tó partján. Főként gyalogtúrázók, hegyi levegőre vágyó városiak szálltak meg itt akkoriban. A tulajdonos család elhivatottsága, számos világkörüli tanulmányútjuk, és őrültnek tűnő ötleteinek köszönhetően alakult ki a mostani épületegyüttes a különleges keleti fürdővel és a kínai toronnyal.
A Turrachi-tó partján épült Hotel Hochschober télen, madártávlatból | Fotó: Hotel Hochschober
A Turrachi-tó partján épült Hotel Hochschober télen, madártávlatból | Fotó: Hotel Hochschober

Fejlődő síterep, új libegő

A második világháború után itt állomásozó angol katonák húzták fel az első húzóliftet 1949-ben (ld. Engländerlift). Mostanra összesen 15 felvonó és több mint 40 km pálya jellemzi a Turrachi magaslatot 1400-2220 méteren. A tó nagyjából a síterep közepén helyezkedik el, szintben fölötte és alatta is található pályák, a befagyott havon pedig egy speciális téli taxi húzza át a síelőket, ilyen megoldással nem sok más síterep dicsekedhet. Ottjártunkkor tesztelték az új modern hatszékes libegőt, a Wildkopfbahnt, mely a 2023/24-es szezon első napjától már működni fog, bővítve az egyre népszerűbb síterep kapacitását.

Mitől lett ilyen "menő hely" a Turracher Höhe?

A síterep fő erőssége minden kétség nélkül hóbiztossága: hagyományosan az egyik legelső síterep, ami a gleccserek után kinyit és még májusban is bőven van itt hó. Ez gyakran idecsalja még a környékbeli síterepen síelőket is, ha a völgyekben olvadozni kezd a hó. Ami a vendégek kiszolgálását illeti: Turracher Höhe nevéhez méltó módon a "magas életet" kínálja: itt nincsenek önkiszolgáló gyorséttermek, mindenhol (magyar) pincérek szolgálják fel az ételt, sőt, télen-nyáron un. hegyi komornyikok lesik a vendégek kívánságait. Ez is egy olyan egyedi dolog, amivel eddig sehol máshol nem találkoztunk.
Téli hangulat a sípályán | Fotó: Hotel Hochschober
Téli hangulat a sípályán | Fotó: Hotel Hochschober
Ráadásként a szállások többsége pályaszállás, ahogy a Hotel Hochschober is az.

Magasélet felsőfokon

Aki síelt már Turrachon, biztosan látta a hegyről lenézve azt a szállodát, melynek vendégei télen is az alpesi "tófürdő" vizében úszkálnak. Már ettől is különleges a szálloda, pedig ennél százszor többet tud. Az ide foglaló vendégek kereken 100 különleges programlehetőség között választhatnak felár nélkül. Az élő hárfa zenével kísért reggelihez, melynek svédasztala egyébként több termet tölt meg ínyenc finomságokkal egy programfüzet is jár, ami az aznapi lehetőségeket mutatja be: speciális jógától, aqua-aerobikon keresztül a vezetett túrákig.

Tökéletes pályaszállás síelőknek

Október lévén még nem tudtunk tesztelni a hotel körüli sípályákat, de fejben összeraktuk, hogyan maxolnánk ki a Hochschobert a téli szezonban. Így nézne ki a napirendünk: koránkelés után egy kiadós reggeli sok gyümölcslével, omlettel és ezernyi svédasztalról válogatott finomsággal, majd irány a frissen ratrakolt sípálya. Mivel a szálloda tuti pályaszállás, nem lehet gond elcsípni az első felvonót és kihasználni a csendes korai órákat, amikor még csíkosak a pályák és lehet róni a köröket elfáradásig. Hogy ne maradjon el a hütte feeling, egy forró italra beülnénk valamelyik hegyi hütte teraszára dél körül, aztán még bőven belefér egy-két óra csúszás, hogy visszaérjünk a szállodába a délután 3 óráig tartó imbisz-ebédig. Majd egy kis pihi után átadnánk magunkat a véget nem érő wellnessnek. Na, így. Ez már megvan, már csak az anyagiakat kell hozzá előteremteni. (Árakat ld. a cikk végén.)
Wellness kilátással | Fotó: Hotel Hochschober
Wellness kilátással | Fotó: Hotel Hochschober
Az elegáns, alpesi stilusban berendezett szobák és belső terek tökéletesen passzolnak a hegyvidéki életérzéshez, de a szálloda fő erőssége az 5000 négyzetméter alapterületű wellness birodalom. Első nap nem is sikerült mindent felfedezni, de gondoltuk, lesz még idő rá a 4 nap alatt. Na, itt jött a váratlan fordulat.

Orkán után áramszünet

Délelőtt egy szakmai beszélgetésre vártak bennünket a szálloda vezetői a hotel új, WaldVilla nevű részlegében. Ez egy többemeletes faburkolatos épület, körben padlótól plafonig érő ablakokkal. Tökéletes hely jóga- és fittness termeknek festői körpanorámával. Félelmetes volt óriás ablakokban állva nézni a durvuló szélvihart, főleg amikor a szemünk láttára csavart ki a szél tövestől egy óriási fenyőfát, az ablaktól alig két méterre. Szerencsére az öles fa hatalmas reccsenéssel nem felénk, hanem az ellenkező irányba dőlt. Percekig szóhoz sem jutott senki, csak néztük a megvadult természetet. "Ekkora vihart még soha nem láttunk, mióta itt élünk."- mondta aggódva Melanie, a szálloda marketing menedzsere.
Turracher Höhe októberben: kirándulóidő után orkánerejű szél jött, jobbra lent a szemünk láttára tövestől kidőlt fenyőfa | Fotók: W. A.
Turracher Höhe októberben: kirándulóidő után orkánerejű szél jött, jobbra lent a szemünk láttára tövestől kidőlt fenyőfa | Fotók: W. A.
Pár órával később, mint utólag megtudtuk, az erdő mélyén is tarolt a vihar, és a pálcikaként kidőlő óriás fenyők magukkal rántották a villanyvezetéket: hirtelen megszűnt a teljes településen és környékén az áramszolgáltatás. Ekkor egy olyan 24 óra kezdődött el a szállodában, amire sokáig emlékezni fogunk. Emberkísérletnek is jó volt.

Mit csinál egy luxus szálloda 24 órás áramszünet idején? És a vendégek?

Tegyük hozzá, azért hamar előkerült egy aggregátor, így néhány kulcsfontosságú funkció működött, úgy mint szobaajtókat nyitó kártyák, jelzővilágítás a folyosókon. Nem volt azonban se szauna, se forró víz, se ínyenc menü. Az alkalmazkodás villámgyors volt, minden dolgozó mosolyogva tette a dolgát. Lett minden pincér homlokán fejlámpa, a svédasztalon rengeteg mécses, az étteremben gyertyák, a szálloda halljában sok kis lámpás, a mosdókban meleg fényű mini led-lámpák. Nem csak az internet, a térerő is eltűnt teljesen, ami megváltoztatta az emberek viselkedését. Az aznap estére érkezett vendégművészek, négy acapella-énekes fiú kimondottan élvezte a helyzetet, hiszen minden figyelem rájuk szegeződött. Sokadik ráadás után, amikor a szervezett produkció véget ért, előkerült egy akusztikus gitár, és sok régi sláger: éjfélig énekeltek a köréjük sereglett, itt-ott énekelni is beszálló vendégekkel. Egy igazi unplugged este kerekedett, meghitt, emberközeli hangulatban, mécsesfényben. Éjfél lett, mire felbotorkáltunk a szobába, ahol szerencsére volt egy fejlámpánk (amit sítúrázós korunk óta mindenhova magunkkal viszünk. "Ez egy pici tárgy, alig foglal helyet a táskádban, de megmentheti az életed" - tanultuk Monostori Andrástól, aki sok éven át túravezetőnk volt). Az életünket majd lehet, hogy máskor menti meg, de hasznossága ezúttal is beigazolódott.

Mountainbike túra tanyáról tanyára

Szerencsére a szállodát az előző napokban alaposan felfűtötték, így nem fáztunk az éjjel. Biztos ami biztos, a recepciós lányok lefekvés előtt puha plédeket osztogattak a vendégeknek. Reggelre a tomboló szél abbamaradt, de az áramszolgáltatás még nem jött vissza. A felvonózás és a Nocky Flitzer kaland emiatt elmaradt, ezért úgy döntöttünk, bringára váltunk. Szerencsére csurig voltak töltve az ebike-ok, így egy közel 1000 méter szintes túrát is be tudtunk vállalni, Turrachból egészen St Lorenzenig tekertünk erdőn, mezőn át.
A mountainbike és túraútvonal több legelőn is átvezet, a tehénőrző kapukat mindig nyitni/zárni kell!
A mountainbike és túraútvonal több legelőn is átvezet, a tehénőrző kapukat mindig nyitni/zárni kell!
Feltűnt, hogy az útba eső tanyákon mindenhol zúgott a házi áramfejlesztő generátor, búgtak a fűrészek, az utakon cikáztak a tűzoltók és a helyi villamos művek szakemberei. A hegylakók felkészültek és gyorsan reagáltak a hirtelen jött természeti csapásra, nyilván nem először éltek át ilyet. Délutánra már a szálloda környékén is felszabdalták az úttorlaszt jelentő fenyőket és visszaállt a normál, kényelmes élet wifivel, melegkonyhával, fényözönnel.

Voltak vendégek, akik nem tudták megvárni a 24 órás áramszünet végét és inkább kicsekkoltak, hazamentek. Távozáskor egyébként minden vendéget nagyvonalúan kompenzált a szálloda az áramszünet miatt kieső szolgáltatások miatt. Maradó kis csapatunk élvezte a digitális detoxot, a lelassult időt. Aztán persze a visszatérés sem esett rosszul: utolsó nap eljött az idő, hogy kipróbáljuk a szálloda legendás wellness részlegét, ahol minden újra üzemelt.

Spa és wellness minden mennyiségben

Számtalan gőzfürdő, szauna és kinti-benti pezsgőfürdő közül lehet választani, de a legnagyobb sláger kétség kívül a tófürdő. A szálloda a pontonokon lebegő, jókora medencényi (25x10 méter) területen víz alatti panelekkel fűti fel a Turrachi-tóból leválasztott ún. tófürdőt vendégei számára. Kíváncsiak voltunk a hőfokra: a vízhőmérő 28 fokot mutatott, és mindeközben a köntöst egy kültéri szekrénybe zárt forró márványlapra teríthettük. Óriási élmény volt egy alpesi tóban úszni október végén: ez a fajta luxus tényleg egyedülálló nem csak Ausztriában, de az egész Alpokban.
Itt télen is lehet a tóban úszni! | Fotó: Hotel Hochschober
Itt télen is lehet a tóban úszni! | Fotó: Hotel Hochschober
A textilmentes szaunából egy diszkréten elkerített stég vezet le a tó egy másik részébe, ahol felforrósodott testtel lehet megmerülni a frissítő hideg vízben. Ezt sem hagytuk ki, pedig itt vízhőfok nem volt több 10 celsiusnál. Ezután jöhet a pihenés: kandalló köré rendezett vízágyakon zuhantunk hamar mély álomba.
Vízágyak és kandalló a panorámás pihenőszobában | Fotó: Hotel Hochschober
Vízágyak és kandalló a panorámás pihenőszobában | Fotó: Hotel Hochschober
A hideg és meleg váltakozásának játékában rejlik az 5.000 m2 alapterületű spa és wellnessrészleg kínálata, ahol uszoda, panoráma-, bio-, és fűszeres szauna, illatkamra, kelta-kályha, továbbá kültéri cirbolyafenyő-szauna áll a vendégek rendelkezésére. Szintén egész évben üzemel a szálloda három szabadtéri pezsgőfürdő-medencéje (36-38 C), amelyek az Alpok legmagasabban fekvő kültéri medencéi.

Az 1998-ban, keleti szakértők bevonásával létesített Hamam, a pihenés és elmélyülés színhelye, az Alpok egyetlen autentikus keleti fürdőháza, ahol az ezeregyéjszaka mesés varázsában érezhetjük magunkat. A Hamam törökfürdő egyik különlegessége a Hamam-mosdatás, erre külön kell befizetni.
A keleti világ fürdőkultúráját idézi meg a Hamam | Fotók: Hotel Hochschober
A keleti világ fürdőkultúráját idézi meg a Hamam | Fotók: Hotel Hochschober

Mennyibe kerül az all inclusive "hochschoberolás"?

Egy éjszakára az irányár 235 eurótól indul személyenként. Az ár tartalmazza a reggelit, az imbiszebédet (az érkezés és távozás napján egyaránt), az 5 fogásos ínyenc vacsoramenüt, a hotel összes szolgáltatásának használatát, a napi szállodai programban való részvételt, és a korai érkezést vagy késői indulást. A magasnak tűnő ár ellenére éves szinten 96%-os töltöttséggel megy a hotel, és a látogatók 90%-a visszatérő törzsvendég. Ezen nem is csodálkozunk: most, miután ízelítőt kaptunk belőle, már tudjuk, hogy mennyi mindent nem sikerült pár nap alatt kipróbálni, mi is boldogan visszatérnénk az év bármely évszakában. Télre egyébként síbérlettel kombinált csomagokat is kínál a szálloda.
Pl. „SÍ SPECIAL” - komplett csomag árelőnnyel
2023. december 10-22. és 2024. január 7-február 3. között
2024. március 9-14. és 2024. március 30 - április 7. között
Ideális kínálat lelkes síelők számára: a csomag 3, 5 vagy 7 éjszakát, síbérletet, sítanfolyamot vagy sívezetést valamint a tartózkodási időszak hosszától függően egyéb szolgáltatásokat tartalmaz.
További infók és foglalás: Hochschober.com 
Köszönjük a meghívást és a vendéglátást a Hotel Hochschober tulajdonosának és személyzetének.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.