Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10+1 tipp síeléshez extrém hidegben

2017.01.24. Szászi Bernadett

Az igazán kemény síelők szerint sosincs túl hideg a csúszáshoz. Nem árt azonban felkészültnek lenni ha az extrém hidegben és jeges szélben sem szeretnénk otthon maradni, vagy a hüttében ücsörögni. Hogyan készüljünk fel az extrém időjárási körülményekre? Íme néhány hasznos tanács.
Befagyott hütte Jahorina csúcsán | Kép: pasity
Befagyott hütte Jahorina csúcsán | Kép: pasity
Mi számít extrém hidegnek? Ez egyéni tűrőképesség függvénye, de általában a -15 fok alatti hőmérséklet már kellemetlen tud lenni, pláne ha szeles az idő, ez jelentősen növeli a valós hidegérzetet. Nem árt tehát felkészültnek lenni ha ilyen időben indulunk síelni, a megfelelő réteges öltözék és kalóriadús rágcsálnivaló bekészítése után az autónkat sem árt átnézni indulás előtt.

Íme 10 jó tanács extrém hidegben síelőknek:

1. A ruhát és cipőt mindig meleg helyen tárold!

Akivel előfordult már, hogy éjszakára a kocsiban felejtette a sí-/snowboardcipőjét, az biztosan tapasztalta, hogy másnap az áthűlt holmit felvenni nem túl kellemes érzés. Hideg cipőben, ruhában és kesztyűben nem jó kezdeni a napot, pláne ha az éjszaka lecsapódott pára még bele is fagy a felszerelésünkbe.

2. Indulás előtt nézzük át az autónkat!

Minden hosszú út előtt ajánlott, de extrém hidegben különösen fontos, hogy ami kifogyhat, abból legyen elég az autónkban. Feltétlenül ellenőrizzük, hogy van elegendő-e az üzemanyag, olaj, hűtővíz és a téli szélvédőmosó. Ne feledkezzünk meg a szokásos téli felszerelésekről sem, úgy mint téli gumi, hólánc, jégkaparó, kefe hósöpréshez, lapát (elakadásnál jól jöhet), zároldó spray. Az akkumulátor állapotát sem árt ellenőrizni időnként, illetve hasznos tanács, hogy a parkolóban lehetőleg úgy álljunk meg, hogy ha bikázásra van szükség, akkor a motor könnyen hozzáférhető legyen.

3. Öltözz rétegesen!

Testhez tapadó (merinó gyapjú vagy technikai műszálas) aláöltöző, melegen tartó felső réteg valamint víz- és szélálló héjkabát és sínadrág - ezek nélkül el se induljunk extrém hideg esetén. Jól jöhet még egy meleg sízokni (hosszabb a cipőnél) és egy jó aláöltöző nadrág is. Ne feledkezzünk meg a derekunkról sem, a derékmerevítő segít a helyes tartásban és melegít is! A megfelelő síruházat kiválasztásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

4. Válassz megfelelő kiegészítőket!

Az arcunkra húzzunk símaszkot vagy síkendőt - különösen szeles idő esetén. A síszemüveg akkor jó, ha szorosan illeszkedik az arcunkra és nincs rés a bukósisak és a szemüveg között. Fontos még, hogy a síkabát kapucnija bukósisakkal együtt is ráhúzható legyen a fejünkre, így plusz réteget kapunk a szél és hideg ellen. Kesztyűből ilyenkor az egyujjas a legtutibb, vagy az egyszerűbb ki és becsatoláshoz gyártott háromujjas verzió. Extrém hidegben kesztyű-aláöltözőt is húzhatunk.. A kesztyűnél is fontos, hogy ne csak vízálló, hanem lélegző is legyen az anyaga, ami jobban elvezeti az izzadtságot és a párát.

5. Használj kéz- és lábmelegítőt!

Síszaküzletekben lehet kapni cipőbe illetve zsebbe való egyszer használatos melegítőpárnát. Ezek nagyon hasznosak tudnak lenni extrém hidegben, aktiválás után akár 6-8 órán keresztül is melegítenek. Ezen kívül létezik akkumulátoros melegíthető cipőtalpbetét is, az igazán fázós lábúaknak, ezzel akár egész nap is melegíthetjük a lábunkat.
A lábmelegítő párnák egész nap melegen tartanak. Kaphatók a sípályák közeli sportboltokban, 3-4 euró / pár áron
A lábmelegítő párnák egész nap melegen tartanak. Kaphatók a sípályák közeli sportboltokban, 3-4 euró / pár áron

6. Száríts meg mindent alaposan!

A nedves cipő, kesztyű szintén rontja a komfortérzetet, ezért esténként fontos a megfelelő szárítás. Használhatunk elektromos kesztyű és cipőszárítót is, vagy ezek híján próbálkozhatunk hajszárítóval. Utóbbit csak megfelelő távolságról, mert könnyen kárt tehetünk vele a felszereléseinkben.

7. Figyelj a megfelelő folyadék és kalóriabevitelre!

Az emberi test a szénhidrátok elégetésével termeli az energiát és a hőt, így nem árt feltankolni energiát adó rágcsákból csúszás előtt. A folyamatos hidratáltság is fontos, a hidegben inkább a forró italok esnek jól, amivel felmelegíthetjük magunkat egy-egy hüttézés alkalmával. Az alkoholfogyasztást - bár csábítóan hangzik - de túlzásba vinni semmikép sem érdemes, mert elvonja a folyadékot a testünkből és hamis hőérzetet kelt, azaz továbbra is fázni fogunk, csak nem fogjuk érezni.

8. Csússz óvatosan!

Kővé fagyott hóra esni nem szerencsés. Nulla fok alatt a hó minősége is megváltozik, jeges, kemény táblák alakulhatnak ki, amin könnyen meg lehet csúszni és a becsapódás jóval kellemetlenebb. Extrém hidegben ez tovább fokozódik, ezért mindenképpen érdemes még a szokásosnál is óvatosabbnak lenni.

9. Válaszd a széltől védő és fűtött lifteket!

Legjobb extrém hidegben olyan síterepen csúszni, ahol van kabinos lift, az ad legjobb védelmet a zord időben. Egyre több síterepen van már fűtött üléssel felszerelt kabinos vagy ülőlift , de sokat számít a komfortérzeten a lehajtható buboréktető is felvonózás közben. Ha nincs ilyen, akkor marad a húzófelvonó, ami azért nem annyira tragikus, mivel felfelé is dolgoztatja az izmokat - így nem lassul le annyira a vérkeringés.

10. Védd a bőröd! Kend be az arcod!

A bőr hidegben könnyen kiszárad, az extrém hideg pedig akár bőrelváltozást is okozhat. Síelés előtt kend be az arcod vastagon zsíros arckrémmel! Gyerekek arcára is fontos védőkrémet kenni, hiszen az ő bőrük még érzékenyebb!

+1 Élvezd a tömegmentes pályákat!

A farkasordító hidegnek szerencsére nem csak negatív következményei vannak. A szélsőséges időjárás miatt vélhetően kevesebben merészkednek a pályára, ezért általában ilyen időben kevésbé jellemző a tömeg, és nagy valószínűséggel nem kell kezdőket vagy gyerekcsoportokat kerülgetni.

Ha neked is van egy tuti tipped, jól bevált ötleted, akkor oszd meg velünk a cikk alatt kommentben.

Sok hasznos tippet találsz még ebben a fórumtopikban is: Öltözködés
KOMMENTEK
bence84 | 2017.01.26. 00:19
A gyapjú aláöltöző tényleg jó? Valahogy nem látni az Under Armour és hasonlók kínálatában. Kizárólag jó minőségű műszálast szabad felvenni, különben ráfagy az összeizzadt ruha az emberre. Javítsatok, ha tévedek!
admin2 | 2017.01.30. 07:42
Igen, az Icebreaker aláöltözők például merinói gyapjúból készülnek és nagyon jók minden outdoor sporthoz. (Teszteltük már többször). Igazad van abban, hogy a mai technológiával, szintetikus anyagból készült aláöltözők is tökéletesek, ezzel kiegészítettük a cikket.
Lalóka | 2017.01.30. 20:54
A lányokat hagyjuk a hüttében! :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.