Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

2-3 méter hó hullott a francia és svájci hegyekben

2018.01.24. Bata Attila

Januárban eddig már négy, az elmúlt hétben pedig két brutális havazás tombolt a francia és a nyugat-svájci hegyekben, amelyek kb. 2-3 méter friss havat hoztak. Attól függően, hogy melyik síterep adatait nézzük, más számokat kapunk: 20, 30, vagy 40 éve nem hullott ennyi hó. A képek és a videók tanulsága szerint van hó bőven.
Saas Fee, Svájc, tegnap (Saas Fee / Facebook)
Saas Fee, Svájc, tegnap (Saas Fee / Facebook)
A francia Flaine tegnap zárva volt a hatalmas hó miatt. Ahogy a síterep által közzétett képen látszik, még az ülőliftet is betemette a havazás. Eléggé idegesítő lehet, hogy a síelőknek azért kell otthon maradniuk, mert túl sok a hó. A síterep tetején tegnap már 420 cm vastagon állt a hó.

A behavazott lift - Flaine
A behavazott lift - Flaine
Tignes síterepén 2080 méteres magasságban ebben a hónapban összesen 308 centiméter hó hullott. Az eddigi legjobb januárokat 1983-ban (387 cm) és 1995-ben (322 cm) mérték eddig. A síszezon kezdete óta pedig 550 cm hó hullott ebben a magasságban. Ez abszolút rekord, a síterep 40 éves történetében erre még nem volt példa.

Chamonix településen hétfő este kiürültek az utcák. Mindenkit megkértek, hogy maradjanak a biztonságos otthonaikban. Fenn a hegyen egy hét alatt 380 cm hó hullott, eddig kb. 100 hegyi épület lakosait kellett kitelepíteni.

Az alábbi képen a 2020 méteres magasságban található Loriaz menedékház látható, már ami a nagy hótól látható belőle. Itt három nap alatt hullott 2,5 méter hó, és már négy méter vastag a hó.
Loriaz menedékház - Refuge de Loriaz (facebook)
Loriaz menedékház - Refuge de Loriaz (facebook)
Helikopteres tetőtisztítás Svájcban
Megelőző robbantások 5/5-ös lavinaveszélynél Svájcban
Svájc, Aletsch Arena
Svájc, Aletsch Arena
KOMMENTEK
baranyo | 2018.01.24. 18:22
Aztán meg jön a felmelegedés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.