Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kerge időjárás: ott havazik, ahol nem kellene

2006.12.27.

Kerge időjárás: ott havazik, ahol nem kellene Hihetetlen mit produkál az idei szezonban az időjárás! Amíg az Alpok nagy része hóhiányban szenved és Karácsonyra sem érkezett meg az égi áldás, addig Görögországban több helyütt fehér Karácsonyt ünnepelhetnek, de az elmúlt napokban havazott a bolgár tengerparton is, ami igencsak ritka.
Az időjárás úgy látszik bepótolja azt, amit az idei szezonban elmulasztott az ausztrál hegyekben. Ugyanis több helyütt 20-30 cm hó esett az elmúlt napok folyamán, ráadásul kisebb-nagyobb intenzitással továbbra is hull a fehér pelyhes, így a helyiek szerint akár a fél métert is elérheti a hótakaró például Mt Baw Baw sípályáin. Ráadásul az a különös szituáció állt elő, hogy Baw Baw-án tegnap jó tíz fokkal hidegebb volt, mint Tirolban 2000 m körül!

Ugyanis nem egy helyen mértek tegnap +5 fokot az osztrák tartományban, míg az említett ausztrál síközpontban mindössze télies -5 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Ez azért is furcsa, mert Ausztráliában jelenleg tombol a nyár, legalábbis a naptár szerint, és ilyenkor a télapó is piros rövidnadrágjában osztogatja ajándékait. Úgy látszik, az idén elő kell keresnie a melegebb ruháit. Ugyanezt teszik az ausztrál sízők és hódeszkások is, sőt ők még a felszerelésüket is hozzácsapják a meleg ruházathoz, hogy kipróbálják a szinte hihetetlent; csúszni az ausztrál nyárban, ráadásul mindezt nem az északi félteke síterepein, hanem otthon!

Érzékeltetve a helyzetet, ez nagyjából annak felelne meg, ha hazánkban június végén 30 cm hó esne a Mátrában vagy a Bükkben. Szintén havazott az új-zélandi síközpontokban is, igaz ott a hűvösebb éghajlat miatt ez némileg "megszokottabb" dolog.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.