Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kicserélik az 59 éves ülőszékes liftet - egy hasonlóra

2007.02.24. Bata Attila

Kicserélik az 59 éves ülőszékes liftet - egy hasonlóra Jelenleg két darab már nyugdíjas korú sílift üzemel Észak-Amerikában, abból az egyik Vermont hegyeiben. A síterep döntést hozott arról, hogy kicseréli a majdnem hatvan éves szerkezetet és helyette épít - egy teljesen hasonlót. A hagyományok tisztelete volt a fontosabb a döntéshozatalkor.

Komoly döntést kell hozniuk tavaly az amerikai Mad River Glen Ski Area részvényeseinek. Itt működik Észak-Amerika egyik (összesen kettő van!) legöregebb együléses felvonója. Sokkal olcsóbb lenne egy modern kétüléses vagy egy négyüléses liftre cserélni, de a helyiek ragaszkodnak a hagyományokhoz és a drágábbik megoldást mellett döntöttek és egy másik együlésesre cserélik.

A 158 ülésből álló lift kb. 420 utast képes szállítani óránként. Ez valószínűleg így is marad, hiszen a hagyomány kötelez. A dízel motorral hajtott egy üléseshez hozzátartozott egy legalább félórás sorbanállás is, amely szintén megmarad a jövőben is. A lift alacsony kapacitásának köszönhetően azonban a tökéletes élményben részesülhetnek azok, akik az üres domboldalon csúsznak le. A legzsúfoltabb napokon is szinte egyedül lehet síelni ezen a pályán.

A síterep másik érdekessége, hogy legalább 1700 tulajdonosa van. Mad River Glen az egyetlen részvénytársaságként működő amerikai síterep, amelynek vannak hátrányai is. A jelen esetben például az összes részvényessel egyeztetni kellett a lift átépítése előtt. A részvényesek 81 százaléka megszavazta, hogy az 1948-ban épített lifthez hasonló lift épüljön a kiszolgált lift helyén, így nem lesz modern többszemélyes ülőlift továbbra sem a General Stark hegy oldalában.

A régi liftből csak az oszlopok maradnak meg, hiszen a mérnökök szerint ezek sokkal jobbak mint a ma használt oszlopok. Az oszlopokat áthelyezik és új betonalapot kapnak. Az ülőszékekből 140-et árverésre bocsátanak, ahol a részvényesek elsőbbséget élveznek. Az ülőszékek kikiáltási ára ezer dollár. Az árverésekből és az egyéb adományokból befolyt összeg a másfél millió dolláros beruházás költségeit csökkenti majd.

Csak annyi változást engednek meg a helyiek, hogy a lift megfeleljen a modern kor biztonsági szabályainak és dízel motor helyett elektromos áram fogja hajtani a jövőben. Az új ülőszékek amennyire csak lehet tökéletes másolatai lesznek a korábbi székeknek. Az építkezést már tavasszal megkezdik, hogy a következő szezon kezdetére már üzemelhessen az új-régi együléses felvonó.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.